標題: [認真] HARDDISK 冇晒D FILE [打印本頁]

作者: derek    時間: 4-5-2011 00:37     標題: HARDDISK 冇晒D FILE

各位, 在下個HARDDISK 唔知咩事冇晒所以 FILE ,
懷疑係中毒, 不過用NOD 32 SCAN 過又冇事,可以點做?

尋日插過一隻朋友比番我嘅手指入自己部機
不過朋友係用MAC機, 又冇事...

PLEASE HELP
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 4-5-2011 00:48

裝nod,裝左同無裝無分別,一樣都係掃唔到毒
比個hdd比其他人掃下先
作者: derek    時間: 4-5-2011 00:52     標題: 回覆 2# 的帖子

莊家兄, 我個HARDDISK 分左C DRIVE, 同D DRIVE,
C DRIVE係 INSTALL WINDOW用, D DRIVE 係平時擺相咁
係個D DRIVE 咩都冇晒

比其他人掃下先一係唔係要拆出嚟??
作者: hwtang    時間: 4-5-2011 00:59

My BT use Harddisk Hardware crashed... all my AV gone
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 4-5-2011 01:18

引用:
原帖由 derek 於 4-5-2011 00:52 發表
莊家兄, 我個HARDDISK 分左C DRIVE, 同D DRIVE,
C DRIVE係 INSTALL WINDOW用, D DRIVE 係平時擺相咁
係個D DRIVE 咩都冇晒

比其他人掃下先一係唔係要拆出嚟??
電腦野死,可以有太多可能

其一有可能係一d 系統野出問題,認唔到o個d file(即係d .doc,.exe .......之類),有機會重裝個windows可以有返曬d野

另一個可能係中左毒之類,比人掃的話就要拆hdd出o黎,

或者你都可以拆出o黎比d fd睇下d data佢睇唔睇到先,如果o係佢度睇得到,就搵隻hdd抄左d野出o黎先,之後format左個driver,再掟返d野入去

如果用過第二個software都掃唔到有毒,又睇唔到,就format左個hdd,再用救data的software救返d野出o黎,但要預定一個比原來的hdd大3倍的hdd去擺d救出的data,同埋要預有d data會無左或者係損壞

基本上,我以前都試過不同類型的data lost,呢d係我以前用過的方法,可以試試,但真係一句,如果format得個driver,就要預左有data會救唔到
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 4-5-2011 01:18

引用:
原帖由 hwtang 於 4-5-2011 00:59 發表
My BT use Harddisk Hardware crashed... all my AV gone
dl過lor
作者: 餅    時間: 4-5-2011 01:21

引用:
原帖由 hwtang 於 4-5-2011 00:59 發表
我都試過 , 有幾套仲要搵唔返......
作者: 29Commando    時間: 4-5-2011 01:46

1) windows 有無叫你 format?
2) 直接係 檔案總管打條 path (你記得既),例如 d:\softwares ,得唔得
作者: HunterX    時間: 4-5-2011 02:36

引用:
原帖由 於 4-5-2011 01:21 發表

我都試過 , 有幾套仲要搵唔返......
真係聞者傷心......

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0