標題: 毒蛇 M4 問題一問 [打印本頁]

作者: joeyjordisonhin    時間: 8-5-2011 23:00     標題: 毒蛇 M4 問題一問

有冇師兄會知道井井既M4 blot set 可唔可以直入毒蛇M4 身體?
而且運作正常呢?
謝謝幫忙!!  
作者: f22a    時間: 8-5-2011 23:10     標題: 回覆 1# 的帖子

這個組合沒真正測試過
理論上可以
但以GBBR要求的精準性而言
必須經真正測試過才能給予答案
抱歉
但反之
將蛇蛇16mm正軸Bolt Set放入井井10版
則有成功(單連發順暢)的測試實例
供您參考
作者: joeyjordisonhin    時間: 8-5-2011 23:50

thanks!! F22a 師兄解答覆!
我亦扒回你和 victor 兄之前 viper blot+ 井井身降火一文的對話.
幫了我很多!!
作者: f22a    時間: 9-5-2011 00:12     標題: 回覆 3# 的帖子

別客氣
不知是我黑仔或是"人品"差
我去年買的2枝井井都是狀況連連
真是整多過玩
對井井已失去信心
但也因此對GBBR的結構與原理增加了一點兒認識
所以儘管井井的11年版聲稱作了甚麼甚麼的改良
小弟亦會投下不信任票
反而對蛇蛇的2011版的擊錘系統(免除彈匣切氣片)
非常有興趣
希望有機會買來一試
作者: KILLMACHINE    時間: 9-5-2011 00:44

依家乜有VIPER 買咩???
作者: f22a    時間: 9-5-2011 00:58     標題: 回覆 5# 的帖子

小弟3月份曾去過三斤傍邊的槍舖
見過2011年版的蛇蛇並展示火控內構
作者: Kungz    時間: 9-5-2011 01:16

引用:
原帖由 f22a 於 9-5-2011 00:58 發表
小弟3月份曾去過三斤傍邊的槍舖
見過2011年版的蛇蛇並展示火控內構
個間鋪食水太深了。。。
自己搵人系台灣幫手買仲平D又有馬仔marking...
作者: f22a    時間: 9-5-2011 01:25     標題: 回覆 7# 的帖子

我也曾想過這方案
而且台灣也有朋友能幫上忙
但成槍運費也不平宜
而且要經海關也有一定的麻煩
作者: joeyjordisonhin    時間: 9-5-2011 08:25

F22a師兄:
哈哈!我都想試下毒蛇,因為睇左好多佢既文章,覺得佢改進方面好有誠意,
反而井井既11版就真係...
但如果係台灣寄來會有麻煩嗎?只是氣槍喎..那舖頭一批一批的訂不會麻煩
嗎?
作者: f22a    時間: 9-5-2011 10:26     標題: 回覆 9# 的帖子

小弟從未試過運寄Airsoft成槍
只是按常理推測
在法例容許作販售及收藏的情況下
一般經銷商或代理商由於有足夠文件支持
所以作正常貨物入口報關並無難度
但如個人運寄像Airsoft成槍這樣敏感性的貨物
難保海關或執法部門需多加查證才能放行
這也是小弟從未試過運寄Airsoft成槍的主因

此外
蛇蛇的售價策略與井井不同
井井的官價(理想售價)與街價可達至20~30%的差額
但蛇蛇的官價與街價非常接近
曾詢問台灣好幾間有發售蛇蛇的槍店及Online Store
其售價基本同蛇蛇官網上的定價一致(另還要加付寄運費)
所以在台灣買蛇蛇再寄運香港並無價格上的優勢
反倒重點在於馬仔刻印
如果在香港能買到正確的馬仔刻印版本可以考慮考慮
但如果還是肥蛇刻印版本則~~~~~~~~~~~~~~算了吧~~~~~~~~
作者: joeyjordisonhin    時間: 9-5-2011 11:37

唉...想玩毒蛇諗到頭都大埋......
作者: f22a    時間: 9-5-2011 11:45

引用:
原帖由 joeyjordisonhin 於 9-5-2011 11:37 發表
唉...想玩毒蛇諗到頭都大埋......
me too ..................................  
作者: f22a    時間: 9-5-2011 14:26

剛剛找到蛇蛇的2011版的擊錘系統(免除彈匣切氣片)及CO2彈匣的測試片段

http://www.vipertech.com.tw/download_txt.php?num=23

http://www.vipertech.com.tw/download_txt.php?num=24

好似幾好野咁
又搞到個心十五十六~~~~~~~
作者: joeyjordisonhin    時間: 9-5-2011 14:44

係呀!! 我都睇左呀!!
我極欣賞佢個 fire pin system 呀!!
就係衰係個短行程 blot, 搞到我都十五十六...
作者: f22a    時間: 9-5-2011 14:50     標題: 回覆 14# 的帖子

絕對同意
對於非下場派而言
Speed Bolt Set 只是雞肋~~~~~
作者: f22a    時間: 9-5-2011 15:25

忽然靈光一閃
終於明白joeyjordisonhin 兄發此帖的目的了~~~~  
話說小弟也正有此構想
井井的全行程Bolt Set (擬真)
蛇蛇的Speed Bolt Set (效能)
豈不是一雞兩味~~~~~  
作者: joeyjordisonhin    時間: 9-5-2011 16:15

F22a兄:
Bingo!! 就是這樣,但不知是否可行。或者可否將毒蛇飛機放進井井blot carrier 內呢?可能要執一執。
作者: f22a    時間: 9-5-2011 16:39

蛇蛇的飛機是16mm正軸
而井井的飛機是18mm偏軸
所以兩廠牌的飛機是絕對互換不能...   
反倒是把井井的整組Bolt Set 放進蛇蛇的2011版內打順機會滿大的
但注意蛇蛇的設定是短行程
所以切記要把蛇蛇Recoil Spring 後的墊片換回井井的厚度或更薄一點
作者: KILLMACHINE    時間: 9-5-2011 21:19

睇落個BLOWBACK 感同GP 差唔多

無井井咁震撼
作者: joeyjordisonhin    時間: 9-5-2011 22:29

OIC!! 即係改blot無望...
不過我都會買既, 到時試上個井井blot睇下順唔順先, 再出個報告!
作者: f22a    時間: 10-5-2011 16:14

剛剛在蛇蛇官網發現
蛇蛇在香港的銷售點已增加了~~ 長沙灣的E何B
對消費者來說
絕對是好事 ~~~~~~~~~
作者: ryanpiggy    時間: 10-5-2011 16:18

引用:
原帖由 f22a 於 10-5-2011 16:14 發表
剛剛在蛇蛇官網發現
對消費者來說
我也有留意到XD
快點在網上更新價錢呀.. e可b
作者: joeyjordisonhin    時間: 10-5-2011 17:12

yeah!! good!!!  
作者: diplomatique    時間: 10-5-2011 19:15

其實”百鳥歸巢”才是皇道!!
現在小弟是井勝 x Prime... 如果蛇有好嘢,都可淋淋...
作者: ryanpiggy    時間: 10-5-2011 19:16

有競爭... 我估計會比e+ 便宜500蚊
作者: Kungz    時間: 10-5-2011 19:35

引用:
原帖由 f22a 於 10-5-2011 16:14 發表
剛剛在蛇蛇官網發現
對消費者來說
香港呢邊冇左只馬仔點都掙d
作者: diplomatique    時間: 10-5-2011 19:36

其實打得GBB的話...
blow back 勁同實就一定要啦...
唔係的話,不如打AEG算數把啦...
作者: hung    時間: 10-5-2011 19:49

同意上面位師兄所言blow back唔勁或無blow stop 不如玩aeg , 但睇蛇蛇新片呢支槍應ok 喎 !
作者: diplomatique    時間: 10-5-2011 20:01

我對CO2甲有興趣多D...
井勝bolt + CO2甲... 唔知??
作者: Kungz    時間: 10-5-2011 21:08

引用:
原帖由 hung 於 10-5-2011 19:49 發表
同意上面位師兄所言blow back唔勁或無blow stop 不如玩aeg , 但睇蛇蛇新片呢支槍應ok 喎 !
CO2匣都唔ok就死得啦,如果green gas都有咁正就冇得頂啦...
作者: kimberCDP    時間: 10-5-2011 21:10

引用:
原帖由 diplomatique 於 10-5-2011 19:15 發表
其實”百鳥歸巢”才是皇道!!
現在小弟是井勝 x Prime... 如果蛇有好嘢,都可淋淋...
係喎,小弟都係"自砌"井井,好正。
其實想大blowback,之前已經有師兄教過,就係改"飛標"後面個座,
一黎可以降火,二黎加大blowback。
小弟意見:用鋼bolt者,好似井井,請用以上方法,必定可打得順暢,因為鋼bolt重好多,要用多點"動力"。
所以CO2對小弟黎講,吸引力已經大減
作者: mujiadam    時間: 10-5-2011 21:26

其實...有冇人試過..CO2既匣,出力未必會大過普通氣匣
作者: joeyjordisonhin    時間: 11-5-2011 03:27

改飛標個座係咪即係好似"皇冠"個件野? 再磨少少佢?
作者: f22a    時間: 11-5-2011 10:44

引用:
原帖由 joeyjordisonhin 於 11-5-2011 03:27 發表
改飛標個座係咪即係好似"皇冠"個件野? 再磨少少佢?
對!將飛標座即"皇冠型狀"零件修磨致使飛標定位往Hop座方向前移
能令初速降低(NPAS原理)
但不會明顯增加後座力感覺

在負壓系統的原理下
飛標定位點的前或後位置即決定"前"出氣量的多少
亦即出力的大小(初速高低)
至於"後"出的氣全用來推動Bolt Carrier
但當Bolt Carrier後退至一定點釋放切氣片而彈匣停止出氣
由於Bolt Carrier這一段的行程是固定的
所以"後"出的氣量也是固定的
是以後座力的感覺不會明顯增加

結論是
將飛標座即"皇冠型狀"零件修磨致使飛標定位往Hop座方向前移
能降火、省氣(即增加彈匣續航力)
但不能增加後座力感覺~~~~~

討論性質
有錯煩請指正     
作者: kimberCDP    時間: 11-5-2011 11:12

引用:
原帖由 f22a 於 11-5-2011 10:44 發表

對!將飛標座即"皇冠型狀"零件修磨致使飛標定位往Hop座方向前移
能令初速降低(NPAS原理)
但不會明顯增加後座力感覺

在負壓系統的原理下
飛標定位點的前或後位置即決定"前"出氣量的多少
亦即出力的大小(初 ...
sorry,小弟解釋得唔好,
小弟枝井井bolt要改左飛標座先打得暢順,未改會枝bolt會"blow唔起"或"行得一半"的情況。
應該好似師兄你講,出氣穩定左先0岩。
作者: joeyjordisonhin    時間: 11-5-2011 16:08

thanks F22a 師兄!! 好詳細!!
明白晒!! 等我得閒時就試下改改佢先.  
作者: f22a    時間: 11-5-2011 17:04     標題: 回覆 36# 的帖子

既然師兄有玩井井10版
有否發現連發司牙連Pin可以左右移動2mm
如有這情況會引致連發有不確定因素

小弟解決辦法
用AEG波箱墊片
左邊放0.3+0.5 (直徑小的放外面)
右邊(退殼口邊) 放0.2+0.3+0.5 (直徑小的放外面)

墊好後包保連發司牙連Pin再冇走位~~~
作者: joeyjordisonhin    時間: 11-5-2011 17:23

f22a 師兄:
下? 我有發現呢個問題呀!! 不過唔知原來會影響連發, 因我都有連發不順的問題, 但不知原來是關呢個問題事.
謝謝你的提案, 咁我要落槍街搵下可唔可墊番佢先.
thanks!!  
作者: ryanpiggy    時間: 11-5-2011 20:19

有無人知 ehobby 個價@@
作者: Kungz    時間: 11-5-2011 23:11

引用:
原帖由 ryanpiggy 於 11-5-2011 20:19 發表
有無人知 ehobby 個價@@
醫何B都冇貨...
作者: 0050100    時間: 15-5-2011 14:19     標題: 回覆 32# 的帖子

買左,用過.把鬼.

作者: ryanpiggy    時間: 15-5-2011 16:02

引用:
原帖由 Kungz 於 11-5-2011 23:11 發表

醫何B都冇貨...
我問過ehobby, 佢地話下個月開始賣, 價位未定 要等
作者: jerjer    時間: 15-5-2011 17:28

引用:
原帖由 0050100 於 15-5-2011 14:19 發表
買左,用過.把鬼.
師兄可否講詳細小小同埋用喺邊隻槍身度,thx!
作者: 0050100    時間: 15-5-2011 19:21

引用:
原帖由 jerjer 於 15-5-2011 17:28 發表

師兄可否講詳細小小同埋用喺邊隻槍身度,thx!
見吹得好拟好掂,又有啲錢,買隻玩下
Ghk CO2匣用在槍身I,P,W,G,A
用在I身,緊到想死.
一支氣打一匣,50發都窄窄地
出氣力如那位玩具從業員師兄講,比top gas WA匣出氣力弱(3月室內約20度時)
單發還可以,快拘...
AUTO,出氣時大時細不穩定 + 噴.(可能系我唔識set匣與槍身的奧妙)
有興趣pm我囉,平平地......
如你有隻冇事,超爽,恭喜曬!
唔講啦,繼續蛇仔吧!

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0