標題: CCT 用HK416 [打印本頁]

作者: Paul    時間: 22-5-2011 17:16     標題: CCT 用HK416

http://www.youtube.com/watch?v=c1W8onNIS5A&feature=related
作者: leong556    時間: 22-5-2011 19:11

可能m16,m4果d真係唔多可靠
作者: 蕉皮    時間: 22-5-2011 20:23

引用:
原帖由 leong556 於 22-5-2011 19:11 發表
可能m16,m4果d真係唔多可靠
唔係可能,真係唔好可靠
作者: wan1996    時間: 22-5-2011 21:51

M4 D故障率高到
所以美國都想換SCAR架啦~
Ranger已經轉左啦~
HK416好過M4多多聲啦~
不過我鐘意417多D~
作者: mujiadam    時間: 22-5-2011 23:23

引用:
原帖由 wan1996 於 22-5-2011 21:51 發表
M4 D故障率高到
所以美國都想換SCAR架啦~
Ranger已經轉左啦~
HK416好過M4多多聲啦~
不過我鐘意417多D~
不是決定不用scar l 了嗎?
話將d 錢去搞7.62 rifle ma...
作者: MinG325    時間: 23-5-2011 00:34

好似係原本想換HK416....
不過果幾間美國廠抗議
所以換比HK416差少少既SCAR嘛.......
有錯唔好話我呀
作者: java2334    時間: 23-5-2011 01:51

係槍砲世界到睇到416既民用版已經要成 4200鎂
根本冇咩可能要美國比再咁多錢 全面換哂416
h&k既槍真係好貴
作者: Elf    時間: 23-5-2011 02:24

youtube description : "... most well kept secret special forces in the military ..."

and the guy didn't know his gun wasn't cocked and the safety's on.

so much of special forces..
作者: Elf    時間: 23-5-2011 02:27

引用:
原帖由 java2334 於 23-5-2011 01:51 發表
係槍砲世界到睇到416既民用版已經要成 4200鎂
根本冇咩可能要美國比再咁多錢 全面換哂416
h&k既槍真係好貴
一架F35講緊幾千萬, 一架F22幾億, 一枝tomhawk過百萬, 你覺得美國佬旨在一枝鎗4千2蚊定係2千2蚊?
最大既問題係, H&K係德國廠, Colt係美國廠.
依種行為叫做"lobbyist driven commercial protectionism" 說客主導國會之下既貿易保護主義.
作者: auxair    時間: 27-5-2011 23:15

They are Civil Air Patrol Cadets, in other words, US Air Cadets.

Not USAF CCT

Guess you chaps didn't read the small caps

作者: sunny2014    時間: 27-5-2011 23:24

引用:
原帖由 Elf 於 23-5-2011 02:27 發表

一架F35講緊幾千萬, 一架F22幾億, 一枝tomhawk過百萬, 你覺得美國佬旨在一枝鎗4千2蚊定係2千2蚊?
最大既問題係, H&K係德國廠, Colt係美國廠.
依種行為叫做"lobbyist driven commercial protectionism" 說客主導 ...
F35單價已經上到空機唔包F135要1.1億鎂
仲要講緊係最basic既A型
Flyaway cost再貴1000萬唔連武器
C型機身要1.4億
B型反而只要1億

作者: sunny2014    時間: 27-5-2011 23:31

引用:
原帖由 MinG325 於 23-5-2011 00:34 發表
好似係原本想換HK416....
不過果幾間美國廠抗議
所以換比HK416差少少既SCAR嘛.......
有錯唔好話我呀
從來都無咁樣諗過
新一代主力步槍同SCAR係兩個project黎
而新一代主力步槍當年係考慮XM8
HK416只係H&K推銷過比少數有權自己訂購裝備既部隊
不過有美國廠嘩就真既
作者: 051039    時間: 27-5-2011 23:33

要瞪清幾個謬誤
首先
SCAR只係諗住比特種步隊用所謂個S係SOF(Special Operations Forces), 而且而家SOCOM都話唔用Mk16(SCAR-L), 更惶論美軍換佢, 再者, 一枝SCAR-L槍管都要成枝M4禁貴, 美軍點用得起
另一個問題
就係SCAR-L ge可靠性比HK416還要高, 係07年一個沙塵測試中:
XM8:127次故障
MK16 SCAR-L:226次故障
HK416:233次故障
M4:882次故障
...............
D特種步隊多用HK416而唔係SCAR ge主因係HK416 ge操作同M4一樣
D美軍已經慣曬AR-15操作
要佢地用操作相似ge SCAR都係任難事
而且HK416 ge可靠性已經夠用
只係就算佢用番德國彈都冇可能有SCAR禁準姐
作者: magicianmax    時間: 28-5-2011 01:19

引用:
原帖由 051039 於 27-5-2011 23:33 發表
要瞪清幾個謬誤
首先
SCAR只係諗住比特種步隊用所謂個S係SOF(Special Operations Forces), 而且而家SOCOM都話唔用Mk16(SCAR-L), 更惶論美軍換佢, 再者, 一枝SCAR-L槍管都要成枝M4禁貴, 美軍點用得起
另一個問題
...
重要係下身可以用返M4/M16下機匣。單要份上身…這個同樣係HK廠出416的原意。
作者: sunny2014    時間: 28-5-2011 01:55

引用:
原帖由 magicianmax 於 28-5-2011 01:19 發表

重要係下身可以用返M4/M16下機匣。單要份上身…這個同樣係HK廠出416的原意。
共用下身只係噱頭黎
佢地做推銷果陣都會講「For the bast performance, we are highly recomman you to use the product with H&K AR-style low receiver.」
作者: Jockey    時間: 31-5-2011 11:25

路邊社消息
轉colt 既 cm901 既可能性好大....
m24 會轉成 m24e1(msr)

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0