標題: 原來大陸武警用用衛生巾做鞋墊 [打印本頁]

作者: JBL    時間: 29-5-2011 17:48     標題: 原來大陸武警用用衛生巾做鞋墊

作者: nec338    時間: 29-5-2011 18:01

呢D係唔係二戰時出晒名的
戰壕腳
作者: yiuyiusiu    時間: 29-5-2011 18:14

夠吸水麻
作者: leong556    時間: 29-5-2011 19:25

引用:
原帖由 nec338 於 29-5-2011 18:01 發表
呢D係唔係二戰時出晒名的
戰壕腳
唔係一戰咩?
作者: tango10    時間: 29-5-2011 22:04

衛生巾好吸水, 對止血及保持乾燥很有用, 可以作為一塊很好用的敷料!
作者: tango10    時間: 29-5-2011 22:06

引用:
原帖由 leong556 於 29-5-2011 19:25 發表

唔係一戰咩?
係呀!  所謂戰壕足(trench foot)真是因為一戰時期長留又凍又濕的戰壕而命名的!
作者: jimjimjimjim099    時間: 29-5-2011 23:59

雖然辛苦訓練係有用...
但都要改善下環境ma....個沖良房.......

同埋對腳咁樣...證明d軍靴mama地啦....改進下啦.....

另外就係....d軍醫們習慣唔帶手套...?
作者: MG-42    時間: 30-5-2011 00:50

作者: tango10    時間: 30-5-2011 08:50

引用:
原帖由 jimjimjimjim099 於 29-5-2011 23:59 發表

同埋對腳咁樣...證明d軍靴mama地啦....改進下啦.....

咁樣強度的訓練任何靴都有機會產生如此性況. 通常要靠士兵們的經驗而用"偏方"來為自己打點的.
例如自購良好的鞋墊, 保護較好的襪, (當年飛虎雄心在軍營受訓一段, 其中一位參加者話用橄欖油浸襪唔知真定假?)
作者: faihk    時間: 30-5-2011 21:22

真係唔可以唔讚武警們! 睇到都相當辛苦ga訓練!

作者: hung    時間: 30-5-2011 22:54

戰壕腳真係令好多軍人痛不欲生 !
作者: N_G    時間: 30-5-2011 23:45

就甘睇訓練內容好似seal  , 但係人地條木又粗D , 打水訓練無個海都起碼有個泳池啦.....面盆真係有D過份
作者: yau88hse    時間: 31-5-2011 00:16

引用:
原帖由 N_G 於 30-5-2011 23:45 發表
就甘睇訓練內容好似seal  , 但係人地條木又粗D , 打水訓練無個海都起碼有個泳池啦.....面盆真係有D過份
下 seal? 竟然用SF去比,仲要用海軍同陸軍比,咁好玩?
作者: tango10    時間: 31-5-2011 08:52

引用:
原帖由 N_G 於 30-5-2011 23:45 發表
武警是警察, 負責邊防, 反走私, 反偷渡, 防暴, 對抗悍匪, 消防.....! 所以在訓練與裝備與海豹的情質不同!
反而覺得似香港的PTU多啲. 至於誰較威威, 就無得比較, 不過武警的射手曾在國際射擊賽奪得佳績!
難怪港府要推國民教育, 讓我們更多的認識國情!

作者: ohnavi    時間: 31-5-2011 09:46

好辛苦既訓練,可敬既武警...
其實點解甘多人鐘意用祖國軍隊同外國比較呢?
不論邊個國家既軍警圖片,我只看到不屈既軍警,做到我做吾到既野;
作者: yau88hse    時間: 31-5-2011 10:33

引用:
原帖由 tango10 於 31-5-2011 08:52 發表

武警是警察, 負責邊防, 反走私, 反偷渡, 防暴, 對抗悍匪, 消防.....! 所以在訓練與訓都與海豹的情質不同!
反而覺得似香港的PTU多啲. 至於誰較威威, 就無得比較, 不過武警的射手曾在國際射擊賽奪得佳績!
難 ...
根本就唔關國情教育事,入得軍事討論區,連基本軍事常識都冇,冇得搞。
成日以一味美軍,美軍大晒。
作者: 冥亞帝.劍    時間: 31-5-2011 10:41

引用:
原帖由 yau88hse 於 31-5-2011 10:33 發表

根本就唔關國情教育事,入得軍事討論區,連基本軍事常識都冇,冇得搞。
成日以一味美軍,美軍大晒。
無端端又關美軍咩事呀
作者: tango10    時間: 31-5-2011 11:25

引用:
原帖由 hung 於 30-5-2011 22:54 發表
戰壕腳真係令好多軍人痛不欲生 !
好多時都要截去的!
作者: militarygamer    時間: 31-5-2011 20:41

作者: Black13    時間: 1-6-2011 14:46

唔係對BOOT唔掂,而係佢地根本冇著BOOT,你留意一下D相,佢地好多時都唔係著BOOT行,好似第一張相咁,個對唔係BOOT,只係布鞋,類似白飯魚,係落雨加上有汗的行軍中,唔出現問題就奇!
引用:
原帖由 jimjimjimjim099 於 29-5-2011 23:59 發表

作者: SECOND    時間: 1-6-2011 16:26

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 31/5/2011 10:41 AM 發表

無端端又關美軍咩事呀
12#有人拎左seals黎比
作者: N_G    時間: 1-6-2011 22:14

CGF真係有一班高質數會員 , 小弟獲益良多
作者: ranger_hk    時間: 2-6-2011 10:29

引用:
原帖由 tango10 於 31-5-2011 07:22 發表

武警是警察, 負責邊防, 反走私, 反偷渡, 防暴, 對抗悍匪, 消防.....! 所以在訓練與裝備與海豹的情質不同!
難 ...
c兄其實武警係軍隊!
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%AD%A6%E8%AD%A6
佢到d訓練真係幾............
作者: tango10    時間: 2-6-2011 11:20

引用:
原帖由 ranger_hk 於 2-6-2011 10:29 發表

c兄其實武警係軍隊!
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%AD%A6%E8%AD%A6
佢到d訓練真係幾............
比你識穿咗添!
用武警的名義除了可代解放軍執行尷尬任務外, 亦可大量接收解職軍人, 但保留了原來的技術令人以為裁了軍. 另外亦減少了軍費的開支! 降低了中國威脅論!
作者: ranger_hk    時間: 2-6-2011 12:37

其實果d近符節磨的訓練模式中外軍隊都有,究竟係咪甘有作用?
(先指聲明!我唔係話要軍佬都凈係識揸筆找食,而係覺得好出奇處處軍佬D訓鍊都實有D架喎!)
作者: wan1996    時間: 2-6-2011 22:50

引用:
原帖由 ranger_hk 於 2-6-2011 12:37 發表
其實果d近符節磨的訓練模式中外軍隊都有,究竟係咪甘有作用?
(先指聲明!我唔係話要軍佬都凈係識揸筆找食,而係覺得好出奇處處軍佬D訓鍊都實有D架喎!)
我估係想鍛鍊佢地既意志力掛~

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0