標題: PTW 和 CTW 氣筒通用性測試有結論!!!!!!! [打印本頁]

作者: JOHN2    時間: 7-7-2011 23:06     標題: PTW 和 CTW 氣筒通用性測試有結論!!!!!!!

小弟我做左白老鼠
今日把自己新入手CTW氣筒放入PTW內測試證實可以使用,出速平均
但把PTW筒放入CTW用則出大問題!!!
我把我手上黑筒和紅筒分別放入CTW 上身時很緊, 氣筒無法完全塞入去,檢查發現PTW筒推彈咀只能塞二分一入HOP-UP CHAMBER !!!!! 根本無法在不換走原裝CTW HOP-UP座情況下正常使用SYSTEMA PTW筒!!!!

各位玩家請小心
作者: spec.ops.    時間: 7-7-2011 23:52

多謝師兄寶貴資訊
作者: seals9121    時間: 8-7-2011 00:00

!!! 這樣看來 PTW 用CTW筒也可以玩玩. 畢竟便宜500
今日多謝LS Ching 指教, 可惜3軍買曬 吉打 工具。。。
條  BUFFER TUBE 仍然在妞計 ..........

作者: laujeffrey    時間: 8-7-2011 00:03

引用:
原帖由 JOHN2 於 7-7-2011 23:06 發表
小弟我做左白老鼠
今日把自己新入手CTW氣筒放入PTW內測試證實可以使用,出速平均
但把PTW筒放入CTW用則出大問題!!!
我把我手上黑筒和紅筒分別放入CTW 上身時很緊, 氣筒無法完全塞入去,檢查發現PTW筒推彈咀只能塞二 ...
咁systema 的hop up 組 可入CTW嗎?
作者: JOHN2    時間: 8-7-2011 00:07

引用:
原帖由 laujeffrey 於 8-7-2011 00:03 發表

咁systema 的hop up 組 可入CTW嗎?
明晚再測試,怕太夜測試開槍被人投訴....
作者: spec.ops.    時間: 8-7-2011 00:12

引用:
原帖由 seals9121 於 8-7-2011 00:00 發表
!!! 這樣看來 PTW 用CTW筒也可以玩玩. 畢竟便宜500
今日多謝LS Ching 指教, 可惜3軍買曬 吉打 工具。。。
條  BUFFER TUBE 仍然在妞計 ..........
兩件都賣晒?!
CTW既筒手工麻麻
作者: JOHN2    時間: 8-7-2011 00:13     標題: 回覆 3# 的帖子

師兄緊記買時帶埋條PTW筒去度一度,我手頭上有兩支Ctw筒剛剛拍埋一齊睇總長度有大約0.5mm差距,但両支筒頭同尾都己扭到最入
作者: spec.ops.    時間: 8-7-2011 00:18

引用:
原帖由 JOHN2 於 8-7-2011 00:13 發表
師兄緊記買時帶埋條PTW筒去度一度,我手頭上有兩支Ctw筒剛剛拍埋一齊睇總長度有大約0.5mm差距,但両支筒頭同尾都己扭到最入
嫌CTW筒尾波子彈弓唔夠勁
作者: kidult    時間: 8-7-2011 00:32     標題: 回覆 3# 的帖子

CHING 你買乜工具整BUFFER TOOL??
作者: seals9121    時間: 8-7-2011 13:27

引用:
原帖由 kidult 於 8-7-2011 00:32 發表
CHING 你買乜工具整BUFFER TOOL??
某種 sys 組裝工具, sys說明書裡那種
作者: NCP013    時間: 8-7-2011 13:32

STAR 出果支可以裝BARREL NUT, 又可以裝CASTLE NUT, 正式有頭有尾, 基本都夠用~~
作者: seals9121    時間: 8-7-2011 20:58

邊度有賣?
作者: JOHN2    時間: 8-7-2011 23:25

剛剛測試完把systema Ptw hop up 組裝入ctw上身用Ctw筒試射,結果係冇出問題,而且平均射速比ctw原裝hop up組穩定

但小弟想請教各位師兄----尾通前端用作迫實氣筒波子的有洞尾頂片應該點set後一點?因為我所有ptw筒放入ctw上身時槍身無法合上,正想set後小小塊頂片再試

作者: laujeffrey    時間: 9-7-2011 01:37

引用:
原帖由 JOHN2 於 8-7-2011 23:25 發表
剛剛測試完把systema Ptw hop up 組裝入ctw上身用Ctw筒試射,結果係冇出問題,而且平均射速比ctw原裝hop up組穩定

但小弟想請教各位師兄----尾通前端用作迫實氣筒波子的有洞尾頂片應該點set後一點?因為我所有ptw筒 ...
謝謝師兄的報告..
另外想問 systema 的hop up 組可以另外買的嗎??
還有 CTW/PTW 的電子組件壞了也可以另外買嗎?
謝謝
作者: jpg    時間: 9-7-2011 03:51

引用:
原帖由 JOHN2 於 8-7-2011 23:25 發表

但小弟想請教各位師兄----尾通前端用作迫實氣筒波子的有洞尾頂片應該點set後一點?因為我所有ptw筒 ...
BUFFER TUBE 個位應該有口個黑色PLUG 咁既野,
拆佢出黎. 應該會見到有D介子係到.
自己ADJUST D 介子, 咁可以SET 前SET 後.
作者: JOHN2    時間: 9-7-2011 06:29     標題: 回覆 14# 的帖子

Hop up組和電子野見過明記有得賣,但systema電子野放入Ctw尺寸不知道會唔會有出入....呢個兼容性測試要等第日做大修先攪,因為好鬼大工程

作者: JOHN2    時間: 9-7-2011 06:35

引用:
原帖由 jpg 於 9-7-2011 03:51 發表

BUFFER TUBE 個位應該有口個黑色PLUG 咁既野,
拆佢出黎. 應該會見到有D介子係到.
自己ADJUST D 介子, 咁可以SET 前SET 後.
謝謝師兄
作者: NCP013    時間: 9-7-2011 06:37

引用:
原帖由 seals9121 於 8-7-2011 20:58 發表
邊度有賣?
槍街~~
作者: spec.ops.    時間: 9-7-2011 07:42

引用:
原帖由 laujeffrey 於 9-7-2011 01:37 發表

謝謝師兄的報告..
另外想問 systema 的hop up 組可以另外買的嗎??
還有 CTW/PTW 的電子組件壞了也可以另外買嗎?
謝謝
hop up 組/PTW 的電子組件可以去明記
CTW hop up 組/電子組件可以去佢間專門店搵
作者: jpg    時間: 9-7-2011 17:42

引用:
原帖由 JOHN2 於 9-7-2011 06:35 發表

謝謝師兄
唔駛多謝, 大家研究下咁者.
作者: JOHN2    時間: 9-7-2011 21:41

今日終於忍唔住出左去買一套systema hop up組同埋攝尾介子換上支Ctw

等過幾曰攪好晒再向各位師兄報告
作者: laujeffrey    時間: 9-7-2011 21:58

引用:
原帖由 spec.ops. 於 9-7-2011 07:42 發表

hop up 組/PTW 的電子組件可以去明記
CTW hop up 組/電子組件可以去佢間專門店搵
謝謝
作者: laujeffrey    時間: 9-7-2011 21:59

引用:
原帖由 JOHN2 於 9-7-2011 21:41 發表
今日終於忍唔住出左去買一套systema hop up組同埋攝尾介子換上支Ctw

等過幾曰攪好晒再向各位師兄報告
支持師兄
期待你的報告
另外請check pm
謝謝
作者: JOHN2    時間: 13-7-2011 00:20

今日砌組新systema hop up諗住用番ctw原來條內管,點知唔啱用!!!!
原本ctw組死人hop up裡面果隻金色厚介子竟然開多個凹槽去藏內管尾部車左方型的部份!!!
當我安裝上systema果套hop up時不論點推都無法塞入鎖槍管粒長方的!!!

我明天再出去買條鴨仔管裝番上systema份hop up再報告
作者: laujeffrey    時間: 13-7-2011 22:02

引用:
原帖由 JOHN2 於 13-7-2011 00:20 發表
今日砌組新systema hop up諗住用番ctw原來條內管,點知唔啱用!!!!
原本ctw組死人hop up裡面果隻金色厚介子竟然開多個凹槽去藏內管尾部車左方型的部份!!!
當我安裝上systema果套hop up時不論點推都無法塞入 ...
再次謝謝師兄報告
睇黎 systema 同 ctw 唔可以共用主要零件
作者: kidult    時間: 14-7-2011 11:38

引用:
原帖由 JOHN2 於 13-7-2011 00:20 發表
當我安裝上systema果套hop up時不論點推都無法塞入 ...
師兄, 我等你REPORT, 我想買20吋BARREL, 係諗唔掂買邊支內BARREL
作者: NCP013    時間: 14-7-2011 12:51

引用:
原帖由 kidult 於 14-7-2011 11:38 發表

師兄, 我等你REPORT, 我想買20吋BARREL, 係諗唔掂買邊支內BARREL
PDI外, 還有選擇麼..
作者: ayaka    時間: 14-7-2011 13:09

鴨仔管都ok~ 又平
作者: seals9121    時間: 14-7-2011 14:08

如果系 CTW 筒 + CTW hop up unit 放到 ptw 裡,又怎麼說呢
作者: mcderekli    時間: 14-7-2011 15:41

請問CTW d筒有冇好似PTW d咁分左唔同力呢?
另外, 係未全部都好似PTW既紅筒咁, 係全量型呢?

小弟枝係09MAX M4, 如果想搵個CTW筒可以打到1.6 ~ 1.7J, 應該要點買?
Thanks!!! Chings
作者: kidult    時間: 14-7-2011 18:47     標題: 回覆 30# 的帖子

真係唔係差幾... 買番金筒啦. 再唔係紅筒改M130 彈弓好過....
作者: JOHN2    時間: 14-7-2011 19:02

引用:
原帖由 seals9121 於 14-7-2011 14:08 發表
如果系 CTW 筒 + CTW hop up unit 放到 ptw 裡,又怎麼說呢
我測試過,可以的,但用ctw hop up同時繼承左ctw集彈性不足問題.
作者: JOHN2    時間: 14-7-2011 19:06     標題: 回覆 30# 的帖子

師兄可買m130 ctw筒,但我不建議買ctw筒,因為公差真的很大很誇張,而且我其中一支ctw筒尾頂只拆一次d扭牙已經唔係好得,燒牙燒足半托!!!
另外我手上兩支ctw筒都不是全量筒,如師兄玩長管都係買紅筒比較好

作者: seals9121    時間: 14-7-2011 22:09

引用:
原帖由 mcderekli 於 14-7-2011 15:41 發表

小弟枝係09MAX M4, 如果想搵個CTW筒可以打到1.6 ~ 1.7J, 應該要點買?
CTW的筒和 PTW一樣分 90 110 130 的
專賣店可買
作者: spec.ops.    時間: 15-7-2011 05:03

引用:
原帖由 seals9121 於 14-7-2011 22:09 發表

CTW的筒和 PTW一樣分 90 110 130 的
專賣店可買
類似啦, CTW既筒係用FPS黎計
作者: frank9394    時間: 15-7-2011 09:25

本人用原裝紅筒拆尾換 m110 原裝14.5"原裝管, ks屎 0.25豬 平均 1.6幾
引用:
原帖由 mcderekli 於 14-7-2011 15:41 發表

作者: mcderekli    時間: 15-7-2011 10:17     標題: 回覆 36# 的帖子

我用原裝黑筒(全量)換 m110, 都係 原裝14.5"原裝管, 改埋hopup用HIROBO, 平均都係得1.25J咋
作者: laujeffrey    時間: 15-7-2011 11:04

引用:
原帖由 JOHN2 於 14-7-2011 19:02 發表

我測試過,可以的,但用ctw hop up同時繼承左ctw集彈性不足問題.
那如果要再改善ctw集彈性不足問題 應如何處理/改進?
謝謝師兄
作者: JOHN2    時間: 15-7-2011 11:28

引用:
原帖由 laujeffrey 於 15-7-2011 11:04 發表

那如果要再改善ctw集彈性不足問題 應如何處理/改進?
謝謝師兄
我發覺好困難,
1)首先佢用一種灰色類似植膠的材料做hop up皮,但我覺得佢隻hop up皮同佢個hop up座內部啤把角度似乎不相同
2)佢個hop up框同內管車方型部分安裝後發現左右有虛位(systema只有上下虛位,左右很fit的)
3)佢個hop up框下面用兩粒hop up cushion用左兩條實心植膠條,太硬,彈性不足引致hop up調節十分困難(systema係空心膠條做cushion的)
4)如果ctw可用第種parts改造可能會好一點,但無奈尺寸有分別所以真係冇佢符
5)一支槍要改變精度hop up和槍管最重要,所以我最後將hop up同管直接改造systema件,呢七百幾蚊真係要豪比佢,至於實際測試報告等我打埋星期日場game再向各位報告

作者: laujeffrey    時間: 15-7-2011 11:33

引用:
原帖由 JOHN2 於 15-7-2011 11:28 發表

我發覺好困難,
1)首先佢用一種灰色類似植膠的材料做hop up皮,但我覺得佢隻hop up皮同佢個hop up座內部啤把角度似乎不相同
2)佢個hop up框同內管車方型部分安裝後發現左右有虛位(systema只有上下虛位,左右 ...
無得整...
不過ctw 集彈性不足真係好嚴重?
作者: ayaka    時間: 15-7-2011 11:39

引用:
原帖由 mcderekli 於 15-7-2011 10:17 發表
我用原裝黑筒(全量)換 m110, 都係 原裝14.5"原裝管, 改埋hopup用HIROBO, 平均都係得1.25J咋
原裝黑筒係全量?
黑筒唔係鋼齒, 打110遲早斷
作者: kidult    時間: 15-7-2011 11:43     標題: 回覆 40# 的帖子

PTW (我講我個支), 佢既準確度. 15米以以內. 真係好PERFECT! 15米, 6 吋圓靶. ZERO 左紅點鏡之後. 100飛, 起碼9X 飛中.. 而家唔係好敢試其他牌子..
作者: mcderekli    時間: 15-7-2011 12:01     標題: 回覆 41# 的帖子

之前都問過明槍, 個STAFF話舊款黑筒係全量的
作者: JOHN2    時間: 15-7-2011 12:53

引用:
原帖由 laujeffrey 於 15-7-2011 11:33 發表

無得整...
不過ctw 集彈性不足真係好嚴重?
3~40米外彈着分佈很大,和ptw差距很大,因為我係用4倍鏡,6~70米外彈著分佈不能太肯定話你知兩者之間差幾多,只可說ptw在5~60米打水機大水樽幾乎槍槍中,ctw就十槍中五槍左右,而我兩支槍當時机測都只是1.5j左右,用we 貴0.2珠
作者: JOHN2    時間: 15-7-2011 13:28

引用:
原帖由 ayaka 於 15-7-2011 11:39 發表

原裝黑筒係全量?
黑筒唔係鋼齒, 打110遲早斷
我支黑筒用110弓,條齒冇耐就斷左......
最後換左條ctw齒,可以夾得systema紅天梯

作者: seals9121    時間: 15-7-2011 21:13

引用:
原帖由 JOHN2 於 15-7-2011 12:53 發表

3~40米外彈着分佈很大,和ptw差距很大,因為我係用4倍鏡,6~70米外彈著分佈不能太肯定話你知兩者之間差幾多,只可說ptw在5~60米打水機大水樽幾乎槍槍中,ctw就十槍中五槍左右,而我兩支槍當時机測都只是1.5j ...
60 M ?  還是16M ? 60M 可不是小距離,以前練開真槍,都不敢說
作者: JOHN2    時間: 15-7-2011 21:44

引用:
原帖由 seals9121 於 15-7-2011 21:13 發表

60 M ?  還是16M ? 60M 可不是小距離,以前練開真槍,都不敢說
目測約成人池直池的距離
測試地一次在大棠的桶陣,差不多由起點打到另一邊起點都中朋友躲藏的油桶
另一次在w28推至直升機前的紅磚牆打向裝甲車後的對手,打唔中人但清楚聽到彈打中車後作分隔的灰白鐵板仍然柏柏聲
另一次測試在公司天台用拉尺度柱頭再乘柱頭數目發現足足有55米而且只有1.5j都打得中個大水樽
重要的是射程並末直正到盡頭

作者: hacken6033    時間: 23-9-2011 23:54

唔知係咪我條外管有問題or工差  ......
我今日試左套systema原裝hop-up組連原裝管裝落支CTW上身, 裝唔落
去到尾接近10-20cm左右就入唔到, jam住左唔係卡住......點推都推唔入, 仲差D攞唔返出來
真係頭都大

作者: JOHN2    時間: 24-9-2011 00:18

引用:
原帖由 hacken6033 於 23-9-2011 23:54 發表
唔知係咪我條外管有問題or工差  ......
我今日試左套systema原裝hop-up組連原裝管裝落支CTW上身, 裝唔落
去到尾接近10-20cm左右就入唔到, jam住左唔係卡住......點推都推唔入, 仲差D攞唔返出來
真 ...
咁大劑?我三份upper都可以塞得入
師兄你份upper係內管外壁jam外管內壁?如果係可以卷埋張沙紙塞入外管過一過佢睇睇得唔得
作者: hacken6033    時間: 24-9-2011 00:34

咁大劑?我三份upper都可以塞得入
師兄你份upper係內管外壁jam外管內壁?如果係可以卷埋張沙紙塞入外管過一過佢睇睇得唔得 [/quote]

你呢個提議我都好想試下, 不過唔知我個上身or外管係咪原裝(二手收返來, 唔知上手有無換過野), 所以先係咁......
不過就係入唔到先至無買, 好在係朋友介紹, 如果唔係無攞支槍去試, 返到屋企真係唔知點算
想問下原裝Hop-up組連原裝管HK$^))應該買得過吧 ?
作者: hacken6033    時間: 24-9-2011 00:57

想問多樣野, CTW匣用PTW Hop-up組用唔用到?
作者: JOHN2    時間: 24-9-2011 03:01

引用:
原帖由 hacken6033 於 24-9-2011 00:57 發表
想問多樣野, CTW匣用PTW Hop-up組用唔用到?
我果支ctw用ptw hop up夾到ctw/ptw/saber匣,鴨仔膠殼就要攝高d裡面塊海綿先得得地

另外原裝hop up連管我已經放棄了,因為我只用0.2珠,集彈效果認真麻麻,用0.4會好小小,但又唔夠hop up
作者: williamchiuk    時間: 24-9-2011 04:57     標題: ctw

but the cylinder's material and design are much more better and advince than ptw's
both can inter-change but minor adjustment is required
作者: williamchiuk    時間: 24-9-2011 04:59     標題: CTW匣用PTW Hop-up組用唔用到?

the outter barrel need to change
tested
作者: aramua    時間: 24-9-2011 10:15

有人解畫∼∼∼
作者: hacken6033    時間: 24-9-2011 14:58

引用:
原帖由 JOHN2 於 24-9-2011 03:01 發表

我果支ctw用ptw hop up夾到ctw/ptw/saber匣,鴨仔膠殼就要攝高d裡面塊海綿先得得地

另外原裝hop up連管我已經放棄了,因為我只用0.2珠,集彈效果認真麻麻,用0.4會好小小,但又唔夠hop up
咁師兄你推介下唔用原裝可以用D咩parts?如果唔係我今晚就會去收左套原裝返來
感激

作者: JOHN2    時間: 24-9-2011 15:24

引用:
原帖由 hacken6033 於 24-9-2011 14:58 發表

咁師兄你推介下唔用原裝可以用D咩parts?如果唔係我今晚就會去收左套原裝返來
感激
頭先測試過systema全組塞入去 ctw cqb上節出入自如,塞ctw m4就小小力已經塞得入
鴨仔管果組我夜小小再測試一次,結果夜小小update
有時間我就影張相放上黎俾大家睇

作者: hacken6033    時間: 25-9-2011 00:21

多謝師兄嘅無私分享,小弟巳張原裝S記hop up連管強行推入,已知原因為內管壁hop up組位置有工差(做細了一點),剛試C記原裝匣x2順暢,彈道有代有空找地方試。
報告完畢
作者: Arther    時間: 25-9-2011 01:41

我支PTW都換咗個CTW灰色索彈膠....比較過係無PTW索得咁實
作者: JOHN2    時間: 25-9-2011 09:40

點都係用番system parts好,質素有保證

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0