標題: 台灣與香港警察所遇到的類似事例 [打印本頁]

作者: tktom    時間: 12-7-2011 21:30     標題: 台灣與香港警察所遇到的類似事例

琴日,係台灣發生一宗一名精神病人拿刀襲擊警察,最後被警員開槍擊斃的事件,之前哥對"燥狂"夫婦與之相比,已經係幸運得多啦,

http://www.nownews.com/2011/07/11/91-2726798.htm

內湖地主兒躁鬱症發作 持菜刀追警被擊斃

原文網址: 內湖地主兒躁鬱症發作 持菜刀追警被擊斃 | 頭條新聞 | NOWnews 今日新聞網 http://www.nownews.com/2011/07/11/91-2726798.htm#ixzz1Rtgbjxwo

社會中心卅台北報導

台北市內湖區今天(11日)凌晨突傳出槍響,一名39歲罹患躁鬱症的林姓男子,不停在住家門前大喊了2個小時,鄰居受不了報警處理,沒想到林男看到警方上前,居然拿刀追殺前來制止的員警;朱姓員警為了自保連開5槍,其中3槍打中林男,男子送醫後死亡。據悉,林男是內湖一帶一位大地主的兒子,長期受精神疾病所苦。

「他一直追,拿刀子追警察,警察也是想保護自己啊!」當地街坊指出,林男今天凌晨2時就開始拿刀在巷子內自言自語,大家都不敢下樓看,一直到凌晨4時30分,鄰居受不了才報警。警方到場後,林男持刀追著朱姓員警,但朱開了1槍示警後,就不慎扭到、絆倒,此時林還撲向朱,朱太過緊張才再補了4槍,其中3槍打中林。

林男送醫不治,林的姪子眼泛淚光、不滿地指責員警,「他最多拿菜刀而已,你憑什麼對人家開槍?今天就算……台灣有精神疾病的人有多少,就算再嚴重、再像個瘋子,你也不應該對人開槍。這是對人生命的基本尊重不是嗎?」

案發之後,現場10多位員警仔細比對彈道,並對現場做深入調查;而獲悉自己打死人後,朱姓員警也在現場默默掉淚、嘔吐,非常自責。另外,台北市警局局長得知發生警察疑似執法過當、不慎打死人的意外後,也低調到林男家中致意,向家屬道歉,並承諾會查明事情真相。(新聞來源:中視新聞)

原文網址: 內湖地主兒躁鬱症發作 持菜刀追警被擊斃 | 頭條新聞 | NOWnews 今日新聞網 http://www.nownews.com/2011/07/11/91-2726798.htm#ixzz1RtgezhKf

不過呢兩件事有個共通之處:就算係一名受過足夠訓練,有齊集gear的警察,係短距離內遇上冷兵器(如刀,剪之類),咩訓練都係假,咩gear都係無用,點解?可參考以下片段
http://www.youtube.com/watch?v=FL1zX-SrBH0&NR=1

另外也有參考片段供各位c-hing參考
http://www.youtube.com/watch?v=9 ... ure=player_embedded
作者: SECOND    時間: 12-7-2011 21:36

(個人不專業的意見)
單看新聞內容
我認為TW個警察做得無錯
因為確實佢係面對緊即時性的危險
而果個情況我覺得拔槍係最有效&最確保自己安全的方法
作者: gtoray    時間: 12-7-2011 22:10

台灣警方未完成調查就道定歉.....
作者: tktom    時間: 12-7-2011 22:13

引用:
原帖由 gtoray 於 12-7-2011 22:10 發表
因為人地個老豆老母係地主............
作者: 里安    時間: 12-7-2011 22:26

引用:
原帖由 gtoray 於 12-7-2011 22:10 發表
上手一哥都係la
作者: nec338    時間: 12-7-2011 22:52

最有可笑都係呢句 (他最多拿菜刀而已,你憑什麼對人家開槍)
如果情況係你 你不慎扭到、絆倒持刀男子向你飛奔己來
你手上有槍 你會開槍嗎
答案係50%的人會開一槍
70%的人會開兩槍 係我彈匣有多少全FUL
作者: AnakinLam    時間: 12-7-2011 23:06

他最多拿菜刀而已,你憑什麼對人家開槍? 大佬............佢撲埋去呀!唔係企定定玩刀仔呀!唔開槍會死架!難到要死幾個警察先可以制服佢咩!?
作者: 餅    時間: 12-7-2011 23:10

他最多拿菜刀而已 ?

膠刀黎架 ?
作者: 里安    時間: 12-7-2011 23:21

都係果句,咁叻你做
作者: nishi    時間: 12-7-2011 23:23

下次可能...

「他最多拿著AK47而已,你憑什麼對人家開槍?今天就算……台灣有精神疾病的人有多少,就算再嚴重、再像個瘋子,你也不應該對人開槍。這是對人生命的基本尊重不是嗎?」

加陣警察真係越黎越難做
作者: sunny2014    時間: 12-7-2011 23:43

引用:
原帖由 nishi 於 12-7-2011 23:23 發表
下次可能...

「他最多拿著M60而已,你憑什麼對人家開槍?今天就算……台灣有精神疾病的人有多少,就算再嚴重、再像個瘋子,你也不應該對人開槍。這是對人生命的基本尊重不是嗎?」

遲早既事…
作者: nishi    時間: 12-7-2011 23:58

引用:
原帖由 sunny2014 於 12-7-2011 23:43 發表

遲早既事…
警權越黎越弱...連行使保護自己生命既武力都比人罵
執法就越黎越難...
作者: Pvt.King    時間: 13-7-2011 00:17

引用:
台仔d司法部門作風, 向來都係完全唔可以用常識去理解
作者: Lolanto    時間: 13-7-2011 01:31

民智未開
作者: 雷電    時間: 13-7-2011 02:22

其實警察的確係冇錯喎...佢職責係防止罪案, 佢地就要用一切方法防止...你抆刀, 我拎槍...好正常喎...咁唔通恐怖份子拎槍我都仲要用警棍??
大家記唔記得兩年前何文田果單openfire?個南亞人不停攻擊警察, 個警察用嘅武器都係一級級高...最後用槍...警察都係人, 都有生命, 點解要將警察條命放到咁低??
作者: Lolanto    時間: 13-7-2011 03:19

引用:
原帖由 雷電 於 13-7-2011 02:22 發表
其實警察的確係冇錯喎...佢職責係防止罪案, 佢地就要用一切方法防止...你抆刀, 我拎槍...好正常喎...咁唔通恐怖份子拎槍我都仲要用警棍??
大家記唔記得兩年前何文田果單openfire?個南亞人不停攻擊警察, 個警察用 ...
因為尊貴的議員們所批評的都是「對」的~
作者: 雷電    時間: 13-7-2011 03:42

話知果班垃圾會耳完猿死…
題外話…有次做轉Call遇到個垃圾會耳猿大舊陳係到指指點點,我一句掟過去話…陳生,你幫手?…即刻彈到遠一遠…
作者: ranger_hk    時間: 13-7-2011 08:47

因為佢係警察,做乜係唔啱!
x民享有“民主”同“人權”!
加上一群有為的“知識份子”的喧染,班“已完”又驚死自己太樣衰出唔到位
所以事件絕對係警察唔啱!
作者: visitor2004    時間: 13-7-2011 10:19

精神病人 = "燥狂"夫婦 = Zombie

問吓 Leon Kennedy 同 Chris Redfield 就知要點做
作者: tktom    時間: 13-7-2011 10:59

http://vlog.xuite.net/play/QjF3bDJNLTM3NTQxMjEubXA0
補一下第一段教育片的中文字幕版
作者: AnakinLam    時間: 13-7-2011 13:42     標題: 回覆 20# 的帖子

可惜呢段片除左我地玩開槍既人會明解之外!其他人根本唔會睇!
作者: T-800    時間: 13-7-2011 15:59

台灣不嬲是警權過弱的...........

happy shooting!
作者: gtoray    時間: 13-7-2011 16:17

引用:
原帖由 T-800 於 13-7-2011 15:59 發表
台灣不嬲是警權過弱的...........

happy shooting!
我又唔覺台灣警權過弱?
願聞其詳?

起碼男警會用武力拘捕女疑犯
而且我個人感覺台灣警方比香港不文明, 有點近似澳門

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0