標題: [單車]買波腳and飛輪既問題??? [打印本頁]

作者: oliver1997    時間: 15-7-2011 09:13     標題: [單車]買波腳and飛輪既問題???

CGF既朋友們,我有野要請教大家......就係買波腳同飛輪既問題!?~
我其實砌緊一架硬架車,行Shimano Deore9飛波手,

我宜家要買9飛波腳同9飛飛輪,但係唔知有咩model 好用,想大家比下意見我!!~

多謝大家!!
作者: RCman    時間: 15-7-2011 09:22

引用:
原帖由 oliver1997 於 15-7-2011 09:13 發表
CGF既朋友們,我有野要請教大家......就係買波腳同飛輪既問題!?~
我其實砌緊一架硬架車,行Shimano Deore9飛波手,

我宜家要買9飛波腳同9飛飛輪,但係唔知有咩model 好用,想大家比下意見我!!~

多謝大家 ...
想平就買番Deore, 好少少就SLX or XT
至於Sram..你用緊Shimano shifter就用唔到Sram傢啦...唔同ratio 的。
今年shimano 都轉曬10 speed了。
所以買都只能買2011年或之前的款。
作者: oliver1997    時間: 15-7-2011 09:27

用Sram飛輪 + Shimano波腳有冇可能吖
冇就唯有去睇下有冇XT Lu.....
作者: RCman    時間: 15-7-2011 09:34

引用:
原帖由 oliver1997 於 15-7-2011 09:27 發表
用Sram飛輪 + Shimano波腳有冇可能吖
冇就唯有去睇下有冇XT Lu.....
用到....不過.....
cassette用XT la, 輕過Sram 990添。
作者: oliver1997    時間: 15-7-2011 09:39

唔該晒....
等我聽日出去睇下先...
作者: mujiadam    時間: 16-7-2011 09:00

XT!
作者: oliver1997    時間: 16-7-2011 18:05

查實仲有個問題......
$1700以下既預算, 70%跑街 30%上山, 買快拆Ling可以有咩選擇呢???
作者: skynet1983    時間: 16-7-2011 21:06

XO...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0