標題: 香港CID佩槍一問 [打印本頁]

作者: bennyho1004    時間: 21-7-2011 23:01     標題: 香港CID佩槍一問

點解睇電視睇到有D用SIG P250,有D用GLOCK
仲有如果GLOCK都係咪入8粒彈
如果有行動,
會唔會入唒15粒
作者: Pan    時間: 21-7-2011 23:03

話明電視 ma....現實上無 GLOCK 的
作者: 051039    時間: 21-7-2011 23:14

http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E ... #.E6.A7.8D.E6.A2.B0
作者: Vindicator    時間: 21-7-2011 23:17

CID用SIG P250
作者: 阿堅    時間: 21-7-2011 23:17

可能個支都不是P250,可能是P226

以我所知,無記係用氣槍既,除非好大制作先去租打空包彈個D
作者: Sophi_hk    時間: 21-7-2011 23:24

我見冇記promote laughing Gor新劇法拉比laughing Gor果枝野個柄刻住P228....
作者: 阿堅    時間: 21-7-2011 23:27

引用:
原帖由 Sophi_hk 於 21-7-2011 23:24 發表
我見冇記promote laughing Gor新劇法拉比laughing Gor果枝野個柄刻住P228....
有套支 GLOCK17用馬記支手拉......
作者: tf141    時間: 21-7-2011 23:31

引用:
原帖由 Pan 於 21-7-2011 23:03 發表
話明電視 ma....現實上無 GLOCK 的
有d都有用Glock架, 維基有講:

Glock 17卅Glock 19
商業罪案調查科、毒品調查科、刑事情報科、有組織罪案及三合會調查科、小艇分區、要員保護組、保護證人組、機場特警組、反恐特勤隊、特別任務連

SIG P250 DCc
重案組、有組織罪案及三合會調查科及刑事支援科
作者: seals    時間: 21-7-2011 23:33

引用:
原帖由 tf141 於 21-7-2011 23:31 發表

商業罪案調查科、毒品調查科、刑事情報科、有組織罪案及三合會調查科、小艇分區、要員保護組、保護證人組、機場特警組、反恐特勤隊、特別任務連

SIG P25 ...
錯啦!
作者: tf141    時間: 21-7-2011 23:35

引用:
原帖由 seals 於 21-7-2011 23:33 發表

錯啦!
ching請改正小弟
thx~~
作者: seals    時間: 21-7-2011 23:35

http://www.civiliangunner.com/cg ... ;highlight=%2Bseals
作者: bennyho1004    時間: 21-7-2011 23:39

咁cid無glock?
作者: seals    時間: 21-7-2011 23:41

簡單d講
警隊基本CID 佩槍 由從之Colt Detective轉了SIG P250 DCc

一般環頭之 CID 重案組、有組織罪案及三合會調查科及刑事支援科 商業罪案調查科、毒品調查科、刑事情報科 用它!

Glock 17
小艇分區、要員保護組、保護證人組、機場特警組、反恐特勤隊、特別任務連

Glock 19
個別保護證人組之女同事
作者: Sophi_hk    時間: 21-7-2011 23:44

引用:
原帖由 seals 於 21-7-2011 23:35 發表
http://www.civiliangunner.com/cg ... ;highlight=%2Bseals
seals兄,小弟當年寫果篇、而家響軍火庫既P250簡介就係用你既相
小弟冇燒過槍,只係一個死老百姓,請多多指教
作者: seals    時間: 21-7-2011 23:45

子彈每彈夾入8粒,但有兩夾,共16粒!
作者: tf141    時間: 21-7-2011 23:46

引用:
原帖由 seals 於 21-7-2011 23:41 發表
簡單d講
警隊基本CID 佩槍 由從之Colt Detective轉了SIG P250 DCc

一般環頭之 CID 重案組、有組織罪案及三合會調查科及刑事支援科 商業罪案調查科、毒品調查科、刑事情報科 用它!

Glock 17
小 ...
啱啱仲想講爬晒ching條link入面果個post都冇答案
唔該晒ching~~
作者: bennyho1004    時間: 21-7-2011 23:49

咁行動果時會唔會入哂15粒彈?
作者: seals    時間: 21-7-2011 23:55

引用:
原帖由 bennyho1004 於 21-7-2011 23:49 發表
咁行動果時會唔會入哂15粒彈?
應該唔會,槍同子彈都係發俾個人!
O記都有MP5,真有需要揾SDU!

作者: bennyho1004    時間: 22-7-2011 00:02

還是帶多個mag ?
作者: sam524    時間: 22-7-2011 00:05

懷念Detective Special
作者: bennyho1004    時間: 22-7-2011 00:10

但左輪得6粒,
火力又細。
作者: watkai    時間: 22-7-2011 00:13

引用:
原帖由 seals 於 21-7-2011 23:55 發表

應該唔會,槍同子彈都係發俾個人!
O記都有MP5,真有需要揾SDU!
甘反恐特勤隊係咪主動去反恐,SDU黎到接力再打?
作者: sam524    時間: 22-7-2011 00:14

引用:
原帖由 bennyho1004 於 22-7-2011 00:10 發表
但左輪得6粒,
火力又細。
係現今香港冇咩需要大火力...
作者: bennyho1004    時間: 22-7-2011 00:18     標題: 回覆 23# 的帖子

仲有個reload好煩
作者: sam524    時間: 22-7-2011 00:20

引用:
原帖由 bennyho1004 於 22-7-2011 00:18 發表
仲有個reload好煩
槍都唔多拔...又可況reload...
而且練得多,都可以好快...
咁當然都唔夠change mag快...
作者: bennyho1004    時間: 22-7-2011 00:32

其實左輪有咩好?
作者: jasonma49    時間: 22-7-2011 00:34

引用:
原帖由 bennyho1004 於 22-7-2011 00:32 發表
其實左輪有咩好?
假如你有一槍JAM左 即刻可以再按動扳機發射下一發
作者: tf141    時間: 22-7-2011 00:45

引用:
原帖由 watkai 於 22-7-2011 00:13 發表

甘反恐特勤隊係咪主動去反恐,SDU黎到接力再打?
點樣為之"主動去反恐"?

之前睇警訊, 反恐特勤隊係負責係高危地區巡邏
作者: 里安    時間: 22-7-2011 00:56

引用:
原帖由 bennyho1004 於 22-7-2011 00:18 發表
仲有個reload好煩
not really, 操作上revolver比pistol簡單

而且你無練過, 用咩槍都唔會用得好

作者: Pan    時間: 22-7-2011 01:04

引用:
原帖由 tf141 於 21-7-2011 23:31 發表

SIG P25 ...
維基
有 D 係有用 GLOCK, 但樓主講 CID ma~~
要員保護組、保護證人組、機場特警組、反恐特勤隊、特別任務連 當然用 GLOCK
作者: Sophi_hk    時間: 22-7-2011 01:04

引用:
原帖由 里安 於 22-7-2011 00:56 發表

not really, 操作上revolver比pistol簡單

而且你無練過, 用咩槍都唔會用得好
[s]Like[/s]
作者: Pan    時間: 22-7-2011 01:04

引用:
原帖由 bennyho1004 於 22-7-2011 00:32 發表
其實左輪有咩好?
少機件, 少固障
作者: B20_hk    時間: 22-7-2011 01:19

引用:
原帖由 bennyho1004 於 22-7-2011 00:10 發表
但左輪得6粒,
火力又細。
大平地,香港治安好,一年都無幾多宗械劫
火力細?警察部門來說足夠有餘。
葉繼歡都係衰係點38
作者: B20_hk    時間: 22-7-2011 01:22

引用:
原帖由 tf141 於 22-7-2011 00:45 發表

點樣為之"主動去反恐"?

之前睇警訊, 反恐特勤隊係負責係高危地區巡邏
佢哋圍內自嘲叫自己做"高級SECURITY"
作者: king1995722    時間: 22-7-2011 01:26

引用:
原帖由 B20_hk 於 22-7-2011 01:22 發表

佢哋圍內自嘲叫自己做"高級SECURITY"
好無奈...有D大材小用既感覺...
作者: gd1893    時間: 22-7-2011 01:49

其他工友 (包括我啦) 就成日笑佢地做「重裝棟Post」或者「重裝步兵」...
我諗係入面班前特警都諗唔到最終會出返黎「拋頭露面」...

[quote]原帖由 B20_hk 於 22-7-2011 01:22 發表

作者: gd1893    時間: 22-7-2011 01:59

N年前做過單同拍戲有關既case,唔睇唔知,鏡頭後面走黎走去既特警,
拎既係手拉M仔,支支五癆七傷,用黑色膠紙痴住算,有支仲係攔腰斷左既,都係用膠紙痴返!!

伸縮警棍係一捷黑色膠水喉通,個頭就用粒大螺絲扭上去,
手槍當然係手拉啦,
OC foam / CS / Flash bang...etc 都係一截短短地但粗D既膠水喉通...
件避彈衣就流到飛起...

不過真係打空包但果支都唔好得好多,
Noriko既M16加骨加鏡就扮SR25,
同埋勁多山齋廠出既槍...

(呢單野事後有見報既... 現場仲拉左某位以演特警馳名既男藝人添...
佢都算係無辜,所以最後無告佢,告負責人。)
引用:
原帖由 阿堅 於 21-7-2011 23:27 發表

有套支 GLOCK17用馬記支手拉......

作者: Pan    時間: 22-7-2011 02:56

引用:
原帖由 gd1893 於 22-7-2011 01:59 發表
N年前做過單同拍戲有關既case,唔睇唔知,鏡頭後面走黎走去既特警,
拎既係手拉M仔,支支五癆七傷,用黑色膠紙痴住算,有支仲係攔腰斷左既,都係用膠紙痴返!!

伸縮警棍係一捷黑色膠水喉通,個頭就用粒大螺絲 ...
黑色膠水喉通
黎個 Ideal 幾好呀
作者: bennyho1004    時間: 22-7-2011 09:35

咁如果軍裝換走.38都係遲幾年ga事,
估下會用咩
我估GLOCK or SIG P226
作者: McDull    時間: 22-7-2011 10:11

尋晚套見到班CID用GLOCK
作者: tango10    時間: 22-7-2011 18:04

引用:
原帖由 B20_hk 於 22-7-2011 01:19 發表

葉繼歡都係衰係點38

真是一個充滿戲劇元素的真實結局!
作者: bennyho1004    時間: 22-7-2011 18:57

但好多SINGLE ACTION的PISTOAL(GLOCK例外)
都要解左保險制先射得,
所以都係GLOCK OR SIG

咁又會唔會繼續用左輪
因為當年有支巴西的左輪都有考慮過
作者: rho837    時間: 22-7-2011 19:06

家下啲CID用SIG P250 ! 聽聞呢支野係美國比HNK告羸左(SIG報大P250係警隊用數量所以羸左HNK個報價tender, 家下SIG要賠個叉價比翻HNK作為出猫費 ! SIG底Q死) ! 香港下一批CID槍好大可能唔會再用佢 ! 係外國射過呢支P250 DAO覺得係支野廢廢地(同P226; P229; G17比較) ! 唔知班CID師兄有冇同感?
作者: bennyho1004    時間: 22-7-2011 19:44

會唔會好似大陸咁用蕃左輪
作者: 051039    時間: 22-7-2011 21:08

http://en.wikipedia.org/wiki/SIG_Sauer_P250#Users
原來唔止CID用 P250
作者: B20_hk    時間: 22-7-2011 21:22

引用:
原帖由 tango10 於 22-7-2011 18:04 發表

真是一個充滿戲劇元素的真實結局!
講戲劇性:當然係徐步高殺警案,元朗警署搶警鎗案,季炳雄案,張子強...
依家香港冶安太好了,只有遊行推鐵馬,高空擲物,刁民吵架case
作者: 里安    時間: 22-7-2011 23:50

引用:
原帖由 B20_hk 於 22-7-2011 21:22 發表

講戲劇性:當然係徐步高殺警案,元朗警署搶警鎗案,季炳雄案,張子強...
依家香港冶安太好了,只有遊行推鐵馬,高空擲物,刁民吵架case
香港冶安太好了<-------對大家黎講都係好事,日日槍林彈雨我相信更唔夠人用,大家夜少少都唔敢出街
作者: MS    時間: 23-7-2011 00:34

ms有SIG P250原廠秘笈有興趣E-mail ms喇

作者: bennyho1004    時間: 23-7-2011 11:01     標題: 回覆 48# 的帖子

聽講MS話過鐘意用左輪,
咁可唔可以解釋下
作者: Hkpolice-Psu    時間: 23-7-2011 11:44

引用:
原帖由 bennyho1004 於 22-7-2011 18:57 發表
但好多SINGLE ACTION的PISTOAL(GLOCK例外)
都要解左保險制先射得,
所以都係GLOCK OR SIG

咁又會唔會繼續用左輪
因為當年有支巴西的左輪都有考慮過
其實我最唔明既係點解本身香港有用開G17/G19既GLOCK出品, 響保養/訓練方面有優勢, 但係到最後, 都係用左SIG...

諗唔通...
作者: B20_hk    時間: 23-7-2011 12:13

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-7-2011 11:44 發表

其實我最唔明既係點解本身香港有用開G17/G19既GLOCK出品, 響保養/訓練方面有優勢, 但係到最後, 都係用左SIG...

諗唔通...
據說係彈道法証取証問題,故只有某些特別部門才用
當然,有待在職網友確定
作者: rho837    時間: 23-7-2011 12:18

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-7-2011 11:44 發表

諗唔通...
聽"一啲人"係外國開大會時講用250係主要原因"平"過其他同類既手槍....
作者: tango10    時間: 23-7-2011 12:30

引用:
原帖由 B20_hk 於 22-7-2011 21:22 發表

嘩! 遊行喎! 好大逆不道喎! 搞垮香港, 反中亂港喎!
作者: Hkpolice-Psu    時間: 23-7-2011 12:43

引用:
原帖由 B20_hk 於 23-7-2011 12:13 發表

據說係彈道法証取証問題,故只有某些特別部門才用
當然,有待在職網友確定
引用:
原帖由 rho837 於 23-7-2011 12:18 發表

聽"一啲人"係外國開大會時講用250係主要原因"平"過其他同類既手槍....
果然係多方面考慮...真係辛苦晒, 記住事成之後渣架靚車遊下車河, 環游一下世界各大名山大川, 過住無憂無慮既生活啦
作者: B20_hk    時間: 23-7-2011 12:52

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-7-2011 12:43 發表

果然係多方面考慮...真係辛苦晒, 記住事成之後渣架靚車遊下車河, 環游一下世界各大名山大川, 過住無憂無慮既生活啦
你講乜呀?
作者: gd1893    時間: 23-7-2011 14:26

其實用Glock的話,對訓練既負擔會更重。
據講,Glock想燒得好,要密密燒密密練。

但前線刑事部工友,就算政府比得起錢佢地日日燒日日練,
都無咁既閒情逸志啦。
再者,政府亦無可能為一支槍忽然間加大幾倍訓練資源。
引用:

諗唔通...

作者: Hkpolice-Psu    時間: 23-7-2011 14:29

引用:
原帖由 gd1893 於 23-7-2011 14:26 發表
其實用Glock的話,對訓練既負擔會更重。
據講,Glock想燒得好,要密密燒密密練。

但前線刑事部工友,就算政府比得起錢佢地日日燒日日練,
都無咁既閒情逸志啦。
再者,政府亦無可能為一支槍忽然間加大幾倍訓練 ...
反正都要飲奶....
作者: 051039    時間: 23-7-2011 15:36

其實我覺得P99比較適合
話說P99唔賣得gex原因除左貴之外就係板機行程好長,長到好似DA ge左輪錦
lee個缺點咪正正係P99係香港警隊用ge優點lor?
http://ww2.gun-world.net/german/walther/p99/p99.htm
作者: MS    時間: 23-7-2011 17:41

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-7-2011 14:29 發表
反正都要飲奶....

ms上週同fans去靶塲....一槍都無燒開工同玩是两件事

le個1,000M靶場有100条lanes
即係100人同時開火係皇太后開幕燒第一搶  

作者: MS    時間: 23-7-2011 21:51

PISTOL
1.可安裝減聲器.
2.裝彈多普通13粒-17粒 有等可裝30粒.視乎Magazine.
3.空槍上陣.都無人見到
4.loading 快
5.要双手操作.例如cock (單手之人仕不能操作)*ms教你單手cock 槍*
6.火力密
7.有些可裝convention kit.例如9mm变.22
8.大多數可換槍管.
9.全封閉.
10.訓練比revolver 難
11.要留心保養.magazine 常出問題
REVOLVER
1.藏彈量小.一般五粒.六粒.七粒..22口徑可達九粒.
2.可同時使用不同彈頭之子彈.例如中空彈.沙槍彈
3.可同時使用不同口徑 例如.357 可同用.38
4.第一粒子彈位不入子彈.加强安全.
5.stoppage 小
6.可保留子彈殼
7.訓練容易
8.可單手操作
9..双動作 Double Action 比較安全
10.選擇槍袋容易
11.保養容易
12.近距離會被人從輪盤前看到有無子彈

作者: B20_hk    時間: 23-7-2011 23:44

http://www.police.gov.hk/offbeat/844/chi/bottom.htm

主要內容

為刑偵人員提供新手槍訓練

為更換刑偵人員現時使用的柯爾特左輪手槍,警隊在去年進行公開招標購買新槍。當所有手槍樣本根據採購程序測試之後,於同年十一月向一間德國槍械製造商訂購三千九百支型號為SIG P250的九半自動手槍給予刑偵人員使用。第一批為數一千九百支新手槍已於本年三月送交警隊。
警隊為刑偵人員購置約四千支德國製手槍

SIG P250手槍屬新槍種,其設計著重操作方便及安全,並是一支理想的警察配槍。它比柯爾特左輪手槍更便於隱藏攜帶,並有以下的特點:
*撞鎚發射類型,與柯爾特左輪手槍相同;
*安全特徵 ─ 只可以雙動作發射;
*安全特徵 ─ 完全隱藏式撞鎚;
*安全特徵 ─ 內部安全結構,確保若手槍丟下亦不會意外發射;
*扳機行程約十三至十四毫米,與柯爾特左輪手槍的扳機十四毫米行程相約;
*扳機拉力為九至十磅,與柯爾特左輪手槍的扳機拉力相約;

*發射時後撞力較柯爾特左輪手槍為少;

*經適當修改後適合左手或右手持槍,及

*可替換三款不同大少的手把。

為使同事安全及有效地使用新槍執勤,警察學院將提供一個為期三天之課程,當中包括以下的學習要點:

*安全防禦法;
*SIG SAUER P250 半自動手槍規格;
*拆卸、安裝及清潔;
*發射動作、基本技巧及操作;

*隱藏攜帶及拔槍方法;

*防止槍械被搶;
*檢查槍械程序;
*入彈及退彈程序;

*清除故障;

*手槍保安及保養,與
*實彈射擊。

使用新手槍的訓練預期在五月展開。刑事總部及港島總區的刑偵人員會率先接受訓練,其後該項訓練會順序推展至九龍西、九龍東、新界北、新界南及水警總區。訓練將安排在以下其中一個的練靶場進行:
*畢拉山二十五米練靶場;
*警察總部室內練靶場,或

*警察學院(香港仔)室內練靶場。
為配合新手槍的使用,警察學院現亦提供一個一天的訓練課程予槍械庫同事,使他們熟習新槍的處理及保養。

作者: 051039    時間: 24-7-2011 00:16

引用:
原帖由 B20_hk 於 23-7-2011 23:44 發表
http://www.police.gov.hk/offbeat/844/chi/bottom.htm

主要內容

為刑偵人員提供新手槍訓練

為更換刑偵人員現時使用的柯爾特左輪手槍,警隊在去年進行公開招標購買新槍。當所有手槍樣本根據 ...

點解張圖入面D CID著軍裝ge.....
作者: bennyho1004    時間: 1-8-2011 23:41

9:30個套野正是用P250
作者: B20_hk    時間: 2-8-2011 00:02

引用:
原帖由 051039 於 24-7-2011 00:16 發表

點解張圖入面D CID著軍裝ge.....
返學校補課,要著校服嗎?
作者: B20_hk    時間: 2-8-2011 00:03

引用:
原帖由 bennyho1004 於 1-8-2011 23:41 發表
9:30個套野正是用P250
抄"跟蹤”?
作者: MS    時間: 3-8-2011 01:01

CID佩槍算係軍事討論
作者: 里安    時間: 3-8-2011 05:51

引用:
原帖由 MS 於 3-8-2011 01:01 發表
CID佩槍算係軍事討論
同版主講轉版囉
作者: MS    時間: 3-8-2011 16:47

引用:
原帖由 里安 於 3-8-2011 05:51 發表

同版主講轉版囉
講笑咩教板主做野! ms好奇啫
作者: 051039    時間: 3-8-2011 18:35

引用:
原帖由 B20_hk 於 2-8-2011 00:02 發表

返學校補課,要著校服嗎?
你又講得岩喎師兄
多謝指點
作者: 里安    時間: 5-8-2011 17:09

引用:
原帖由 MS 於 3-8-2011 16:47 發表

講笑咩教板主做野! ms好奇啫
可能D朋友唔知係邊問姐,一般區問又唔係airsoft野,吹水區可能又覺得唔夠學術,哈哈
作者: kin123450    時間: 5-8-2011 20:11     標題: 回覆 64# 的帖子

可能有D大SIR去睇...
作者: gtoray    時間: 5-8-2011 21:26

引用:
原帖由 MS 於 3-8-2011 01:01 發表
CID佩槍算係軍事討論
ms 大佬你post一張圖, 幾個字都得啦
咁呢個咁有討論性ge軍警題材都ok啦?
作者: MS    時間: 5-8-2011 21:46

引用:
原帖由 gtoray 於 5-8-2011 21:26 發表

ms 大佬你post一張圖, 幾個字都得啦
咁呢個咁有討論性ge軍警題材都ok啦?
ms有le支槍manual 歡迎軍警....要請e-mail
作者: gtoray    時間: 6-8-2011 00:45

引用:
原帖由 MS 於 5-8-2011 21:46 發表

ms有le支槍manual 歡迎軍警....要請e-mail
manual 網上尋
http://www.sigsauer.de/uploads/media/P250_02gb.pdf
作者: mujiadam    時間: 6-8-2011 13:21

引用:
原帖由 B20_hk 於 22-7-2011 01:19 發表

葉繼歡都係衰係點38
火力咁大托咩?想穿幾多件?
作者: bennyho1004    時間: 9-8-2011 00:07

咁你地估下軍裝換槍會用revovler or pistol
因為上次有枝巴西做的左輪都有話過,
另一枝就係glock.
glock應該都係首選。
但有無可能會用p226
作者: gd1893    時間: 9-8-2011 00:42

Glock一定唔會係首選。

巴西果支? 機會唔高囉。
引用:
原帖由 bennyho1004 於 9-8-2011 00:07 發表
另一枝就係glock.
但有無可能會用p226

作者: bennyho1004    時間: 9-8-2011 01:29     標題: 回覆 77# 的帖子

咁係邊枝
p99
作者: gd1893    時間: 9-8-2011 09:05

據我所知,軍裝部短時間內都唔會更換配槍。
M10HB又未停產,性能良好又乎合任務所需,點解無啦啦要駛咁大舊錢?
引用:
原帖由 bennyho1004 於 9-8-2011 01:29 發表
咁係邊枝
p99

作者: geoprotex    時間: 9-8-2011 09:51

引用:
原帖由 bennyho1004 於 9-8-2011 00:07 發表
另一枝就係glock.
但有無可能會用p226
P226太貴啦,連美軍都唔捨得買,美國警察果d都係自己扲荷包帶私伙開工咋。
作者: auxair    時間: 9-8-2011 22:30

引用:
原帖由 gd1893 於 9-8-2011 00:42 發表

The Singapore Police Force service revolver is the Brazilian Taurus M85 - 5 shots but every revolver has a laser designator sight.
http://en.wikipedia.org/wiki/Taurus_Model_85
作者: 里安    時間: 9-8-2011 22:41

我聽過以前有人提議一般警察既槍都裝laser sight,不過之後ban左
作者: 051039    時間: 9-8-2011 23:05

引用:
原帖由 gd1893 於 9-8-2011 00:42 發表

問問點解Glock一定唔會ge
作者: Vindicator    時間: 9-8-2011 23:10

引用:
原帖由 里安 於 9-8-2011 22:41 發表
我聽過以前有人提議一般警察既槍都裝laser sight,不過之後ban左
laser sight會危及平民
作者: Vindicator    時間: 9-8-2011 23:11

引用:
原帖由 051039 於 9-8-2011 23:05 發表

問問點解Glock一定唔會ge
前面有提及
作者: 里安    時間: 9-8-2011 23:13

引用:
原帖由 Vindicator 於 9-8-2011 23:10 發表

laser sight會危及平民
我聽返黎既答案唔係,不過都係果句,聽返黎,當故仔
作者: Vindicator    時間: 9-8-2011 23:28

引用:
原帖由 里安 於 9-8-2011 23:13 發表

我聽返黎既答案唔係,不過都係果句,聽返黎,當故仔
講黎聽下
聽故仔
作者: geoprotex    時間: 9-8-2011 23:33

其實我幾贊成警察配槍裝laser
(1) 提高準繩度,增加戰術上優勢
(2) 對目標有心理上震懾,相信無咩人俾laser point住仲夠薑反抗
作者: 里安    時間: 9-8-2011 23:40

引用:
原帖由 Vindicator 於 9-8-2011 23:28 發表

講黎聽下
聽故仔
故仔:事緣警察開槍係要比口供大家都知,而且係每槍計,姐係話你上到court要解到點解打呢槍打呢個位

(所以一般陸警既槍都係單發,另外又因一般警察戰術唔係講火力壓制,以上既同之後所講都係指一般警察,特別部門同水警就唔知啦)

有人舉一個例子,如果兩個警察一齊做同一單野,一齊用槍去指住同一個犯,一齊開laser sight,你會唔會分到邊點係我邊點係拍檔?

之後比口供點比?估返大約?無得估架喎,何況,用iron sight黎描槍好基本亦係訓練最簡單,既然有咁簡單方法同埋香港治安好少用槍

所以就覺得無必要加多樣訓練完全唔同、又唔係成日用既裝備啦

道聽途說,不能盡信
作者: gd1893    時間: 10-8-2011 00:59

我諗大家miss左樣野,就係警隊換槍既原因 / 理由。

刑偵人員換槍係因為Colt Detective Special停產,兼且零件即將無貨,
所以可以話係「逼於無奈」之下要換新槍。

至於軍裝人員用既 S&W M10HB,正如係之前提過,
佢未停產兼且零件存量大,其實真係無咩必要換槍。

再者,眼見好多朋友既著眼點係「Revelover威力細、唔得tactical、落伍...等等」
咁講啦,大家遺忘既兩點,就係香港警隊既「武力使用」理念、以及本地治安情況。

配合返實際情況黎睇,香港警隊繼續使用S&W M10HB作為配槍,
其實都係相當合理既選擇。

既然如此,大家又不妨諗諗,立法會財委會又會唔會無啦啦批咁大舊錢比警方?
需知道唔只單單採購呢筆,仲有後勤、訓練、維護....等等等等既開支架。
作者: tango10    時間: 10-8-2011 14:07

如果香港有自己的手槍出就好囉! 打正牌Made in HK!
作者: bennyho1004    時間: 12-8-2011 22:05     標題: 回覆 80# 的帖子

p250都係咁
點會無可能

m9 or m1911又會唔會
作者: B20_hk    時間: 12-8-2011 23:33

引用:
原帖由 bennyho1004 於 12-8-2011 22:05 發表
p250都係咁
點會無可能

戰後,警方用過1911
作者: auxair    時間: 13-8-2011 11:16

Yes, frontier/border police
作者: bennyho1004    時間: 13-8-2011 13:02     標題: 回覆 93# 的帖子

CIB hit team用過?
維基話
作者: sam524    時間: 13-8-2011 13:06

引用:
原帖由 bennyho1004 於 12-8-2011 22:05 發表
p250都係咁
點會無可能

基本上黎講...
好多服過役/當過差的美佬都唔多中意m9
作者: B20_hk    時間: 15-8-2011 01:15

引用:
原帖由 sam524 於 13-8-2011 13:06 發表

基本上黎講...
好多服過役/當過差的美佬都唔多中意m9
美軍用m9和m4,係出於政冶考慮
作者: bennyho1004    時間: 21-8-2011 09:46

咁其實軍裝可以用glock17,
因為起碼大部分紀律部隊都係用glock.
維修起碼有經驗,
同埋trainning都相對地方便
作者: bennyho1004    時間: 28-8-2011 23:17     標題: 回覆 60# 的帖子

DOUBLE ACTION的PISTOL都可以單手操作
作者: Paul    時間: 29-8-2011 18:20

NYPD 之前軍裝左輪轉曲尺也是用GLOCK, 但係板機組是原廠特製的重板機版, 拉板機力度似左輪

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0