標題: 重案組又要出動!! [打印本頁]

作者: josephlau    時間: 22-7-2011 11:09     標題: 重案組又要出動!!

作者: sunny2014    時間: 22-7-2011 11:20

請問你究竟想表達D乜?
作者: zetaleong    時間: 22-7-2011 11:23

左手面既塗鴉
作者: sunny2014    時間: 22-7-2011 11:26

引用:
原帖由 zetaleong 於 22-7-2011 11:23 發表
左手面既塗鴉
我知佢講果個塗鴉
我就係唔明佢究竟想表達乜
區區一個九龍皇帝頭像關重案乜事?
我真係get唔到

作者: josephlau    時間: 22-7-2011 11:31

作者: zeta    時間: 22-7-2011 11:31

引用:
原帖由 sunny2014 於 22-7-2011 11:26 發表

我知佢講果個塗鴉
我就係唔明佢究竟想表達乜
區區一個九龍皇帝頭像關重案乜事?
我真係get唔到
之前艾未未塗鴉果單
搞到重案組出手話要拉人
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110416/00176_038.html
作者: gtoray    時間: 22-7-2011 11:43

每日一抽
作者: 衰人    時間: 22-7-2011 11:48

引用:
原帖由 gtoray 於 22-7-2011 11:43 發表
每日一抽
等我都抽下先
作者: 傑克上將    時間: 22-7-2011 11:49

掛住皇帝!
作者: sunny2014    時間: 22-7-2011 11:53

引用:
原帖由 zeta 於 22-7-2011 11:31 發表

之前艾未未塗鴉果單
搞到重案組出手話要拉人
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110416/00176_038.html

原來咁咋?
作者: josephlau    時間: 22-7-2011 11:55

作者: gtoray    時間: 22-7-2011 11:59

引用:
原帖由 josephlau 於 22-7-2011 11:55 發表

唔出重案就分明大細照, 當我地港產 Artist 九龍皇 冇料到!!
中場大腳笠射!
作者: adlar    時間: 22-7-2011 12:05

引用:
原帖由 gtoray 於 22-7-2011 11:59 發表

中場大腳笠射!
c
好一個世界波
作者: CrazyBoy    時間: 22-7-2011 12:34

其實又抽得無錯架喎...
作者: josephlau    時間: 22-7-2011 12:36

作者: gtoray    時間: 22-7-2011 12:46

引用:
原帖由 josephlau 於 22-7-2011 12:36 發表

呢幅圖又幾正wor
作者: 里安    時間: 22-7-2011 12:50

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 22-7-2011 12:34 發表
其實又抽得無錯架喎...
really?
作者: gd1893    時間: 22-7-2011 12:57

膠少陣啦...

依家D人真係越來越反智。
食得塑化劑多?

作者: mujiadam    時間: 22-7-2011 13:25

引用:
原帖由 gtoray 於 22-7-2011 12:46 發表

呢幅圖又幾正wor
我諗左陣....笑了!
作者: CrazyBoy    時間: 22-7-2011 13:57

引用:
原帖由 里安 於 22-7-2011 12:50 發表

really?
如果塗鴉形式一樣就應該一視同仁
作者: 里安    時間: 22-7-2011 14:04

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 22-7-2011 13:57 發表

I think it's a misunderstanding of Police Force's structure and the function of different Unit/team......
作者: 亞爾多    時間: 22-7-2011 14:04

引用:
原帖由 josephlau 於 22-7-2011 11:55 發表

唔出重案就分明大細照, 當我地港產 Artist 九龍皇 冇料到!!
九龍皇犯案紀錄咁多,明顯要出SDU啦
作者: gd1893    時間: 22-7-2011 14:09

呢個睇法表面上無問題,
但卻太流於表面,亦容易引致(其實經已引致)誤導。

可惜呢個睇法都係某些傳媒,
以及某些「別有用心者」刻意去「推廣」/「推銷」既睇法。
引用:
原帖由 CrazyBoy 於 22-7-2011 13:57 發表

作者: 里安    時間: 22-7-2011 14:10

引用:
原帖由 gd1893 於 22-7-2011 14:09 發表
呢個睇法表面上無問題,

yup, that's why I classified this is "misunderstanding"
作者: josephlau    時間: 22-7-2011 14:25

作者: happyseals    時間: 22-7-2011 14:27

it is ART!!!
作者: HunterX    時間: 22-7-2011 16:47

引用:
原帖由 gd1893 於 22-7-2011 14:09 發表
呢個睇法表面上無問題,

咁請問艾未未果單點解要出動重案組?
定係傳媒誤導, 根本無出動過?
作者: sunny2014    時間: 22-7-2011 17:08

引用:
原帖由 HunterX 於 22-7-2011 16:47 發表

就算出左,其實都唔奇
你試下去美國街頭噴個阿桑奇
FBI咪又係打鑼咁「挖」你…
作者: 里安    時間: 22-7-2011 18:27

果單野......一發出黎全港都有, 有部分係塗鴉有部分係刑毀, 明顯同一人/伙做, 各區CID各自做, 做野重覆資源用多左, 加上各區CID人手, 時間等等都無重案組咁充足, 所以咪比佢做囉

生果果陣話重案組只係查謀殺, 強姦呢類案,其實邊個同佢地講架

作者: gtoray    時間: 22-7-2011 18:38

引用:
原帖由 里安 於 22-7-2011 18:27 發表
果單野......一發出黎全港都有, 有部分係塗鴉有部分係刑毀, 明顯同一人/伙做, 各區CID各自做, 做野重覆資源用多左, 加上各區CID人手, 時間等等都無重案組咁充足, 所以咪比佢做囉

生果果陣話重案組只係查謀殺, 強姦 ...
生果話係就係ga啦
師兄你識唔識o野ga?
而且我睇咁多年tbb刑事偵緝檔案,重案組都無查過塗鴉囉!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 22-7-2011 22:47

又唔係隻抽,又唔係群抽,無野好睇
作者: gd1893    時間: 23-7-2011 02:50

#29 里安兄已代答基本原則,我剩係想補充一樣野:當一件案件 預期引起/已經引起 公眾關注 / 傳媒注意時,
動用資源較充足既警區重案組,甚至總區重案組負責調查,都係慣常而又合乎指引既做法。

唔好所有野稍為同政治沾邊就無限上綱好無?  

老老實實,假如警方真正要做所謂「政治檢控」、「政治逼害」的話,
你又認為真係會咁容易比公眾/傳媒得知?

有心可以參考下D政治部前輩寫既回憶錄,
或者經歷過六七十年代左派人士既回憶錄。

今時今日既香港警察,我唔會話完美,但做野一定有法可依,有規有矩。
引用:
原帖由 HunterX 於 22-7-2011 16:47 發表

作者: Hkpolice-Psu    時間: 23-7-2011 06:29

引用:
原帖由 gd1893 於 23-7-2011 02:50 發表 #29 里安兄已代答基本原則,我剩係想補充一樣野:當一件案件 預期引起/已經引起 公眾關注 / 傳媒注意時,動用資源較充足既警區重案組,甚至總區重案組負責調查,都係慣常而又合乎指引既做法。 唔好所有野稍為同 ...
但係我個人認為如果噴艾未未就重案做, 噴皇帝先生就雜差做, 如果兩者犯案程度大致類似的話(區域性/地點, 範圍), 我諗多少都幾難說服我...
作者: 里安    時間: 23-7-2011 12:31

引用:
原帖由 gd1893 於 23-7-2011 02:50 發表
#29 里安兄已代答基本原則,我剩係想補充一樣野:當一件案件 預期引起/已經引起 公眾關注 / 傳媒注意時,
動用資源較充足既警區重案組,甚至總區重案組負責調查,都係慣常而又合乎指引既做法。

唔好所有野稍為同 ...
又, 就算係重案組負責調查, 佢告果條同cid告果條有分別嗎?上到court重案組判嗎?
作者: tango10    時間: 23-7-2011 12:35

九龍皇帝喎! 可以控癲覆罪啦! 重案一定做硬!
作者: Hkpolice-Psu    時間: 23-7-2011 12:40

引用:
原帖由 里安 於 23-7-2011 12:31 發表

又, 就算係重案組負責調查, 佢告果條同cid告果條有分別嗎?上到court重案組判嗎?
呢D都只係其中一D自圓其說既說法姐, 講真, 殺雞焉用牛刀丫

破壞公物, 刑毀, 遊蕩呢D案, 留返俾雜差做一樣得...

拉到入到坐到都分分鐘唔到一碌,

大館一樣有CID, 可以我小心眼啦, 睇D唔睇D, 有怪莫怪

PS: 拿, 對事不對人架, 到打GAME果陣唔好趙我呀~
作者: 里安    時間: 23-7-2011 13:05

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-7-2011 12:40 發表

呢D都只係其中一D自圓其說既說法姐, 講真, 殺雞焉用牛刀丫

破壞公物, 刑毀, 遊蕩呢D案, 留返俾雜差做一樣得...

拉到入到坐到都分分鐘唔到一碌,

大館一樣有CID, 可以我小心眼啦, 睇D唔睇D, 有怪莫怪

...
Hos我無諗過說服你 ,你咁易比我呢d口靚仔講得掂就唔係你啦

只係有人問我咁答姐, 信又好唔信又好, 日子一樣咁過

(我以前讀社工既老師, 知我做左第二樣野之後, 直頭我叫佢佢都唔理我啦, 又如何?)

如果環頭cid接埋呢壇, 我諗個個即時求笠都似, 今時唔同往日, 環頭cid多野做到你唔信

仲邊有咁多時間查呢壇肯定有排查又無咁快end得既case
作者: gtoray    時間: 23-7-2011 13:15

引用:
原帖由 里安 於 23-7-2011 13:05 發表

如果環頭cid接埋呢壇, 我諗個個即時求笠都似, 今時唔同往日, 環頭cid多野做到你唔信

仲邊有咁多時間查呢壇肯定有排查又無咁快end得既case ...
家陣即係話重案組好得閒咁話啦....?
作者: Hkpolice-Psu    時間: 23-7-2011 13:16

引用:
原帖由 里安 於 23-7-2011 13:05 發表

Hos我無諗過說服你 ,你咁易比我呢d口靚仔講得掂就唔係你啦

只係有人問我咁答姐, 信又好唔信又好, 日子一樣咁過

(我以前讀社工既老師, 知我做左第二樣野之後, 直頭我叫佢佢都唔理我啦, 又如何?)

如果 ...
咁每個環頭既雜差忙都唔係今日既事喇...有開工無收工,

所以我覺得就算大館CID接波都無可厚非, 但係依家係重案做, 又真係有點令人覺得奇怪姐
作者: 里安    時間: 23-7-2011 13:52

引用:
原帖由 gtoray 於 23-7-2011 13:15 發表

警司仲得閒 ……警察司機
作者: gd1893    時間: 23-7-2011 14:44

重點係在於「係多個不同地方發生」嘛。
其實原因真係好簡單,就係要妥善利用資源,同埋統一調查。

如果呢D咁既煩case交比環頭老值去做的話,根本上就無咁既資源去處理。
比我係OC/IO,仲唔即時打紙落場?

試想下,就以艾未未呢單野為例,假如分別交比六隊唔同既CID查,
六隊人有唔同手法,搵到唔同既證據,最後六個OC有六個唔同既決定,
就當幾隊都拉到同一伙人,
但有兩隊話告,
有隊話bound over,
有隊就警告後release,
剩低就有不提證供起訴
同埋證據不足。

你估下告果兩單case上到庭的話,
老爺會唔會「重妖」個OC Case同 DOJ丫o拿?
引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-7-2011 13:16 發表

咁每個環頭既雜差忙都唔係今日既事喇...有開工無收工,

所以我覺得就算大館CID接波都無可厚非, 但係依家係重案做, 又真係有點令人覺得奇怪姐
同老值比,有九五返既單位簡直係天堂啦。
引用:
原帖由 gtoray 於 23-7-2011 13:15 發表

諗下好囉,不論係TPT果隻「警司」抑或 SP果隻真警司都好,
今時今日都好難同「得閒」兩隻字扯上關係...
引用:
原帖由 里安 於 23-7-2011 13:52 發表

警司仲得閒 ……警察司機

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0