標題: 若果香港飛虎隊去當地幫手,相信可以改寫流血結局。 [打印本頁]

作者: B20_hk    時間: 3-8-2011 19:28     標題: 若果香港飛虎隊去當地幫手,相信可以改寫流血結局。

http://www.vdonext.com/index.php ... p;program_id=923817

嘉賓:葉劉淑儀 (Regina)簡介:菲律賓劫持人質事件害到香港游客8死7傷,七百萬香港市民睇到又震怒又傷心,保安局前局長葉劉淑儀親身解構,鬧爆菲律賓警察錯到離譜害死港人,若果香港飛虎隊去當地幫手,相信可以改寫流血結局。

雖然係"舊聞",但葉劉分拆得好好...

香港飛虎隊真到可以出外幫手???
作者: 051039    時間: 3-8-2011 19:33

菲方班貪官傭官狗官會比咩?
作者: Hkpolice-Psu    時間: 3-8-2011 19:39

我諗個程序上幾乎無可能啦, "環頭" 都唔同, 就算係都應該係解放軍啦...

如果出事既係us 僑民, seals 就有可能...
講到尾講咩都無用
作者: zeta    時間: 3-8-2011 19:46

以色列果單根本唔係合作
而係以色列夾硬入去...走之前仲炸埋佢地d戰機...
作者: 小夜曲    時間: 3-8-2011 20:17

冇可能既
當地執法權只有菲律賓警察
你估個個國家都可以好似美軍咁自出自入
通知都唔單聲咩
怪自己唔好彩啦
作者: tango10    時間: 3-8-2011 21:00

我覺得葉太絶對是做特首的理想人選!
作者: Paul    時間: 3-8-2011 21:11

德國GSG-9以前都試過境外救人
作者: B20_hk    時間: 3-8-2011 21:19

引用:
原帖由 Paul 於 3-8-2011 21:11 發表
SAS也試過
但就未聽聞特警SWAT境外執勤
作者: 051039    時間: 3-8-2011 21:52

引用:
原帖由 Paul 於 3-8-2011 21:11 發表
好似係KSK
KSK直屬德國國防軍
好似係歐洲惟一一個特種步隊去第二D國家做任務
作者: Paul    時間: 3-8-2011 22:15

引用:
原帖由 051039 於 3-8-2011 21:52 發表

好似係KSK
KSK直屬德國國防軍
好似係歐洲惟一一個特種步隊去第二D國家做任務
1977年 蘭茨胡特劫機事件

飛左去摩加迪沙機場救人

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7 ... 8%E5%A4%87%E9%98%9F
作者: MS    時間: 3-8-2011 22:44

各位熟識的超人好打還是神奇女俠好打呢!

作者: B20_hk    時間: 3-8-2011 22:45

據"知情人仕"述說:

1.當日中午第一批過去既人員,有葉劉所講嘅"技術人員";
2. "技術人員"上機後,班"大內好手"已經準備,一吹雞就上機飛去救人;
3. 最後"阿爺"無出面傾,特首又傾唔掂,班"大內好手"一邊standby一邊睇電視... ...

道聽途說...
作者: B20_hk    時間: 3-8-2011 22:49

引用:
原帖由 MS 於 3-8-2011 22:44 發表
各位熟識的超人好打還是神奇女俠好打呢!
超人多支棍應好打過神奇女俠
作者: 保礦力    時間: 3-8-2011 22:56

派人去綁架佢地返黎就有機會.
救人返黎... 除非美佬出面啦...
作者: MS    時間: 3-8-2011 22:58

引用:
原帖由 B20_hk 於 3-8-2011 22:49 發表

有道理

作者: tango10    時間: 4-8-2011 11:25

引用:
原帖由 B20_hk 於 3-8-2011 22:49 發表

中國人成日都有個錯覺以為因人好打! 但歷史話幾好打都無用! 佢地都係比女人老點去打!
作者: yobit    時間: 4-8-2011 21:37

引用:
原帖由 tango10 於 3-8-2011 21:00 發表
我覺得葉太絶對是做特首的理想人選!
同意到極
作者: 101653    時間: 4-8-2011 21:53

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 3-8-2011 19:39 發表
我諗個程序上幾乎無可能啦, "環頭" 都唔同, 就算係都應該係解放軍啦...

如果出事既係us 僑民, seals 就有可能...
講到尾講咩都無用
同意你咁講

係解放軍, 唔係飛虎隊
係Seals, 唔係SWAT囉
作者: B20_hk    時間: 4-8-2011 22:22

引用:
原帖由 101653 於 4-8-2011 21:53 發表

同意你咁講

係解放軍, 唔係飛虎隊
係Seals, 唔係SWAT囉
GSG9算係警察部隊嗎?
知道追飛機救人嗎?
作者: 101653    時間: 4-8-2011 22:49

引用:
原帖由 B20_hk 於 4-8-2011 22:22 發表

GSG9算係警察部隊嗎?
知道追飛機救人嗎?
我唔係因為在意佢地係咪警察
而係睇佢直屬邊度先咁講
Wiki都有補充GSG9直屬德國國防
唔似得SEK / SWAT果類駐州部隊
引用:
GSG 9是聯邦的部隊,如果得到第二國的同意,它也可以被派遣到他國執行任務。但GSG 9成員不具備士兵合法地位(於1994年聯邦邊境法被撤銷),他們不能去執行與戰爭有關的任務。
而SDU係咪一隊咁既人, 我唔敢講, 呢度好多專家等佢地講
但SDU攻堅小隊得兩Team, 個人認為可以調幾多人過去都成問題, 你記住唔係國境付近wo

實際做唔做到係一個問題, 不過以個人行外人見識對SDU調動到他國的能力抱有質疑
作者: B20_hk    時間: 4-8-2011 23:16

引用:
原帖由 101653 於 4-8-2011 22:49 發表

而係睇佢直屬邊度先咁講

但SDU攻堅小隊得兩Team, 個人認為 ...
我覺得如果外交部或阿爺出面,唔理佢直屬邊個,菲律賓都有幾會俾佢哋入境做嘢
但如果出咗事,法律責任又點呢?
再者SDU師承SAS,也和Seal Team(因有SDU人員和SEAL演習時受傷,回港後向警隊索償才令外界知道)
,其他部隊交流。這樣CASE相信EASY呢!
作者: machinehk    時間: 5-8-2011 03:22

it won't happen in this way....................shime.
作者: kin123450    時間: 6-8-2011 09:45     標題: 回覆 21# 的帖子

如果阿爺出面,菲律賓就可能同意SDU入去幫手,主要係菲律賓比唔比SDU入
作者: WTF01    時間: 6-8-2011 11:17

但係其實香港既人有危險
香港政府要入去了解,,,隨時拯救
應該冇問題掛???
至少都有一隊SDU入到阿.
作者: loki    時間: 6-8-2011 11:20

引用:
原帖由 WTF01 於 6-8-2011 11:17 發表
但係其實香港既人有危險
香港政府要入去了解,,,隨時拯救
應該冇問題掛???
至少都有一隊SDU入到阿.
涉及執法主權問題
係國際性問題
作者: WTF01    時間: 6-8-2011 11:23

而家死左咁多港人仲大問題!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: sunny2014    時間: 6-8-2011 11:40

引用:
原帖由 WTF01 於 6-8-2011 11:23 發表
而家死左咁多港人仲大問題!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
菲律賓由一開始就唔當佢係問題
SDU點講都係警隊
要入他國國境執行任務
一定要有當地支援先做到
如果當地政府唔批準
你點會有當地支援?
作者: YH17    時間: 6-8-2011 12:33

引用:
原帖由 101653 於 5-8-2011 00:49 發表

而係睇佢直屬邊度先咁講

但SDU攻堅小隊得兩Team, 個人認為 ...
特別任務連係分為兩隊攻擊隊的,不過人手充足,調十個八個去處理上述事件,警力上係毫無問題。至於被授予權力去跨權行動,就真係好值得探討。
作者: YH17    時間: 6-8-2011 12:39

引用:
原帖由 WTF01 於 6-8-2011 13:23 發表
換個角度諗下,假如好不幸地,喺香港發生咗一件涉及菲律賓人嘅相類型事件,菲律賓政府堅持要派員到來香港,跨境行動,香港政府又會唔會批准?
作者: sunny2014    時間: 6-8-2011 13:03

引用:
原帖由 YH17 於 6-8-2011 12:39 發表

換個角度諗下,假如好不幸地,喺香港發生咗一件涉及菲律賓人嘅相類型事件,菲律賓政府堅持要派員到來香港,跨境行動,香港政府又會唔會批准?
批准既話,結果更差
作者: 衰人    時間: 6-8-2011 13:06

引用:
原帖由 sunny2014 於 6-8-2011 13:03 發表

批准既話,結果更差
不能同意更多
作者: mujiadam    時間: 6-8-2011 13:18

其實好老實.....件事發生得太快,12個鐘都唔夠,比你派seals 同sdu去,佢地可能連準備時間都未夠..
作者: rho837    時間: 6-8-2011 14:01

"非律坍" 非第一國家法律系统保障及成信坍塌既國家. 難怪我可以帶私人手槍去這處旅行.  
作者: MS    時間: 6-8-2011 23:38

引用:
原帖由 rho837 於 6-8-2011 14:01 發表
"非律坍" 非第一國家法律系统保障及成信坍塌既國家. 難怪我可以帶私人手槍去這處旅行.  
請問乜槍乜國家去 ms有班朋友有當地槍牌
作者: yuk    時間: 6-8-2011 23:41     標題: 回覆 34# 的帖子

個到d槍牌用錢買ja??
作者: hung    時間: 9-8-2011 20:20

唉! 菲律賓人渣 男嘅淨識挖 , 女嘅有樣啲就援交或喝求嫁鬼佬 , 無樣嘅就做女工 , 但嚟到人哋地方又唔肯學人家嘅方言 , 自覺稱高講埋啲唔咸唔淡嘅英文 ! 呢啲人其實係蠢人 , 難怪出到啲又蠢又七嘅警察
作者: kin123450    時間: 9-8-2011 21:15     標題: 回覆 32# 的帖子

sdu要出係1-2個鐘就可以行動
作者: AK-47    時間: 10-8-2011 18:13

唔好話飛虎隊過去幫手
搵個好D既談判專家可能已經攪掂
作者: b.jam    時間: 10-8-2011 21:06

引用:
原帖由 B20_hk 於 3-8-2011 22:45 發表
據"知情人仕"述說:

1.當日中午第一批過去既人員,有葉劉所講嘅"技術人員";
2. "技術人員"上機後,班"大內好手"已經準備,一吹雞就上機飛去救人;
3. 最後"阿爺"無出面傾,特首又傾唔掂,班"大內好手"一邊st ...
我聽既版本同你呢個一樣喎。
作者: B20_hk    時間: 11-8-2011 23:43

引用:
原帖由 b.jam 於 10-8-2011 21:06 發表

我聽既版本同你呢個一樣喎。
我諗班Standby嘅"大內高手"都好心痛

另外:做過"保安局局長"嘅葉太,相信佢講得出口,可行性機会較高...
作者: tango10    時間: 12-8-2011 14:53

睇返當日個兇徙的表現, 原本唔似要大開殺界!
若非受到細路被捕的剌激, 被"警方" 救出機會好大!
作者: B20_hk    時間: 12-8-2011 19:47

今日看了本書,PTU都曾海外執勤(送越南人返越南),押上機,押落機,重要被越南軍人用槍指。
作者: Paul    時間: 13-8-2011 02:24

引用:
原帖由 B20_hk 於 12-8-2011 19:47 發表
今日看了本書,PTU都曾海外執勤(送越南人返越南),押上機,押落機,重要被越南軍人用槍指。
占士SIR 果本
作者: B20_hk    時間: 15-8-2011 01:18

引用:
原帖由 Paul 於 13-8-2011 02:24 發表

占士SIR 果本
用咗30mins Scan咗本書,占士SIR喜做軍裝多過CID
佢又對一些"官僚"嘅同袍有微言...
作者: hin9379    時間: 15-8-2011 03:39

引用:
原帖由 051039 於 2011-8-3 19:33 發表
菲方班貪官傭官狗官會比咩?
香港飛過去都(講)得到過去救人啦,不過佢地班人會比咩
作者: Foolshooter    時間: 15-8-2011 14:30

菲律X人總統曾經講過 ~
另一個國家既"市長" 打比老美總統都唔會去聽佢電話
HK特首個電話佢無"理會過" 係好正常
即係 ~
基本上要阿爺出面 先"開始傾計" ~ 至於有無傾計都係後話
有牌未講到派咩人啦
既然佢講得出亦做到咁 ~ KEEP住黑色外遊警告, 仲KEEP住向外講HK有咁既設定 , 等佢地旅遊業連X都無得食
再降低菲傭最低薪酬 !!! YEAH
作者: lapmanchung    時間: 15-8-2011 15:56

唔駛出SDU,
一個香港警察可能都handle到,
最少香港警員唔會係槍手面前鎖佢細佬
作者: Foolshooter    時間: 15-8-2011 16:13

算吧啦 ~ 根本性問題 ~
佢低等人種與我們看待人命的睇法相差太遠
作者: Boniface    時間: 16-8-2011 00:37

引用:
原帖由 Foolshooter 於 15-8-2011 14:30 發表
菲律X人總統曾經講過 ~
另一個國家既"市長" 打比老美總統都唔會去聽佢電話
HK特首個電話佢無"理會過" 係好正常
即係 ~
基本上要阿爺出面 先"開始傾計" ~ 至於有無傾計都係後話
有牌未講到派咩人啦
既然佢講得出 ...
以呢條食屎總統上台之後既中菲關係
就算北京出面都無用啦
作者: JW.    時間: 16-8-2011 13:16

菲律X 垃圾SWAT!!!
作者: JW.    時間: 16-8-2011 13:26

菲律X  S.W.A.T. = sorry  we  aren't  trained
作者: MMC    時間: 17-8-2011 11:23

引用:
原帖由 jeffrey2525 於 16-8-2011 13:26 發表
菲律X  S.W.A.T. = sorry  we  aren't  trained
菲律X  S.W.A.T. = Super Weak Asshole Team

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0