標題: 大半夜烧fuse... [打印本頁]

作者: seals9121    時間: 20-8-2011 23:35     標題: 大半夜烧fuse...

damn 接反电池, fuse瞬烧

暂时用 焊锡代替Fuse,发现就算正确街上电池,一样出现瞬间烧断的现象,请问是哪里有可能出现问题?
明天打game 今日烧fuse... 认真大祸∼∼∼∼

救火啦!!!

圖片附件: 1.jpg (20-8-2011 23:35, 30.96 KB) / 該附件被下載次數 172

作者: seals9121    時間: 20-8-2011 23:55

接上电源,motor 会慢速转, (在safe 状态下)
然后烧fuse ....仔细检查过电路,发现没有芯片烧焦或者发黑
作者: pursuer    時間: 21-8-2011 00:06

有無線路叠住左?
作者: Elf    時間: 21-8-2011 00:34

fet出4色線斷左. 好大可能係上身耳仔閘斷左
作者: seals9121    時間: 21-8-2011 01:36

已查清∼ 短路发热,排线融化short cut ...  

fuse已烧。。。。请问原装Fuse 几多 A ,邊到買到補品?  

檢查gearbox整唔見粒鋼珠
作者: Elf    時間: 21-8-2011 01:49

引用:
原帖由 seals9121 於 21-8-2011 01:36 發表
已查清∼ 短路发热,排线融化short cut ...  

fuse已烧。。。。请问原装Fuse 几多 A ,邊到買到補品?  

可以睇下汽車零件鋪, 原裝好似25A. 記住要買細fuse, 唔係普通汽車用fuse
作者: aramua    時間: 21-8-2011 10:58

max series 全部35A
用30A 都OK
35A難買d~~~
作者: mlcvm    時間: 21-8-2011 18:59

真系黑仔啦
作者: mlcvm    時間: 21-8-2011 19:01

引用:
原帖由 Elf 於 21-8-2011 00:34 發表
fet出4色線斷左. 好大可能係上身耳仔閘斷左
我都发覺我支槍都有出现初期症狀.
系味要,揾人搞搞佢??
作者: spec.ops.    時間: 21-8-2011 23:32

鋼珠?你指Motor底果粒?如果係既話,唔裝也罷
至於短路,要小心檢查清楚,如果冇夾到線既話,就要小心motor,最好清潔一下
Fuse方面,08版係配35A細fuse,都唔係咁難買?,睇你點搵而已

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0