標題: 英國皇家衛隊一問 [打印本頁]

作者: Boniface    時間: 25-6-2007 16:22     標題: 英國皇家衛隊一問

我想知2個騎兵團同5個步兵團制服上既分別(最好有圖解答)
點解騎兵有d係紅衫白毛,有d係黑衫紅毛
我仲想問black graud又係咩黎....
作者: Boniface    時間: 27-6-2007 16:18

各位英國大佬答下我吧
好想知係點
作者: howard-ac    時間: 27-6-2007 16:25

我記得好似係d扭扣唔同, 有d4粒一排,有d 5粒...
同埋制服係指邊件先?
black guard? 你指黑衛士軍團?
作者: Boniface    時間: 27-6-2007 16:44

扭扣大約我知軍團分別係邊
但係領既分別我唔太清楚,上網又搵唔到圖...
and then又搵唔到網講騎兵團既....
black guard mf答左我喇,不過點解佢地會特別著蘇格蘭裙既....呢點我又唔明
作者: tango10    時間: 27-6-2007 21:27

好似話著kilt 是高地人的傳統. 亦只有高地人會咁著.
作者: howard-ac    時間: 28-6-2007 00:29

你可以去搵搵一隻新ge dvd , 專講英軍野同parade, 非常詳盡...我岩岩睇到前面, 完全解答到你ge問題
作者: RMP    時間: 28-6-2007 08:06

引用:
原帖由 howard-ac 於 28-6-2007 00:29 發表
你可以去搵搵一隻新ge dvd , 專講英軍野同parade, 非常詳盡...我岩岩睇到前面, 完全解答到你ge問題

作者: queen    時間: 28-6-2007 11:14

紅衫白毛---> Life Guard
深藍衫紅毛----> Blue and Royal(老實係黑定No. 1嗰種深藍??)

5 隊foot guard D uniform 最主要嘅分別....第一係頂帽條毛, 第二係領章, 第三係D紐...包括排法同pattern....
作者: khwchan888    時間: 28-6-2007 11:56

The Guards in UK is divided into the following:

2 Regiments of Horse:  Life Guard and the Blues and Royals

5 Foot regiments: Grenadier Guards, Coldstream Guards, Scot Guards, Welsh Guards and Irish Guards.
作者: Boniface    時間: 28-6-2007 13:09     標題: 回覆 #8 queen 的帖子

我想問師兄有無foot guard領章d圖呀
作者: queen    時間: 28-6-2007 14:02

go to uk.mod to find the photo la....can find this easy la.....or serach it on internet directly la.......
I also need to find...
作者: queen    時間: 28-6-2007 14:05

and.....there are no "Black guard" in British Army....only have "Black Watch"....
作者: Boniface    時間: 28-6-2007 15:32     標題: 回覆 #12 queen 的帖子

因為我見有人咁打所以我以為係咁.......
作者: Boniface    時間: 28-6-2007 15:33     標題: 回覆 #11 queen 的帖子

我係yahoo搵左好耐都搵唔到.........
作者: queen    時間: 28-6-2007 20:56

引用:
原帖由 Boniface 於 28-6-2007 15:33 發表
我係yahoo搵左好耐都搵唔到.........
唔係喺yahoo揾........去mod.uk度揾...
作者: MF    時間: 28-6-2007 21:07

引用:
原帖由 Boniface 於 28-6-2007 08:32 發表
因為我見有人咁打所以我以為係咁.......
冇人打過BLACK GUARD 喎, 我係講BLACK WATCH
作者: queen    時間: 28-6-2007 21:08

比埋條link你

http://www.defenceimagedatabase.mod.uk/fotoweb/
作者: MF    時間: 28-6-2007 21:09

你上Wikipedia 睇, 咩info都有

Foot Guards: Grenadier Guards, Coldstream Guards, Scots Guards, Irish Guards, Welsh Guards

Royal Horse Guards: Blues and Royals, The Life Guards

King's Troop Royal Artillery
作者: RMP    時間: 29-6-2007 07:54

引用:
原帖由 Boniface 於 25-6-2007 16:22 發表
我想知2個騎兵團同5個步兵團制服上既分別(最好有圖解答)
點解騎兵有d係紅衫白毛,有d係黑衫紅毛
我仲想問black graud又係咩黎....
black graud係你自己講
作者: Boniface    時間: 29-6-2007 09:33     標題: 回覆 #16 MF 的帖子

唔係你呀...
頂....我話係d website呀.......
作者: Boniface    時間: 29-6-2007 09:59

http://www.youtube.com/watch?v=b ... related&search=
自己睇喇,關我x事
跟住條路人甲又插把咀埋黎,係咪前世未俾人x過呀!
作者: MF    時間: 29-6-2007 15:09

youtube description 你都信??

我一早係另一個post話左叫black watch, 你唔睇, 唔關你事, 關邊個事

問人野仲要發人老脾 |) , 人地都係識英軍之人, 你叫人做路人甲好冇禮貌姐

作者: Boniface    時間: 30-6-2007 12:52     標題: 回覆 #22 MF 的帖子

咁我又唔係英軍點知邊個岩邊個錯.....
咁你咁講我講句對唔住,因為我真係非常憎俾人啫住,你correct左我就算,再玩我就真係頂唔順
算啦,免傷和氣,我講句對唔住喇
作者: MS    時間: 20-7-2007 19:03     標題: 回覆 #18 MF 的帖子

親愛的朋友:你都好熟識Guards 你知不知這一logo是什麽guard呢!純屬吹水!不是攪野!

作者: 皇家御貓    時間: 20-7-2007 20:45

[quote]原帖由 mswong 於 20-7-2007 19:03 發表
親愛的朋友:你都好熟識Guards 你知不知這一logo是什
作者: MS    時間: 21-7-2007 19:35     標題: 回覆 #25 皇家御貓 的帖子

貓兄:是Guards Depot MS在1976年到此course (all arms drill)軍操教練全科包括軍旗,劍,槍,棍,棺材等等!

作者: MS    時間: 21-7-2007 21:39     標題: 回覆 #22 MF 的帖子

兩位你們知道嗎,Black Watch 在回歸時,有一些留在香港仲入咗黑社會添
作者: howard-ac    時間: 23-7-2007 12:04

引用:
原帖由 mswong 於 21-7-2007 21:39 發表
兩位你們知道嗎,Black Watch 在回歸時,有一些留在香港仲入咗黑社會添
................點解
作者: RMP    時間: 23-7-2007 16:39

引用:
原帖由 mswong 於 21-7-2007 21:39 發表
Wong Sir果然係一個出色嘅情報人員 ,咁班鬼去咗邊個單位呀?
作者: RMP    時間: 23-7-2007 16:42

Black Watch十幾年前有個唐人做廚師,唔通係...

作者: tango10    時間: 23-7-2007 20:51

引用:
原帖由 RMP 於 23-7-2007 16:42 發表
Black Watch十幾年前有個唐人做廚師,唔通係...
許志安?
作者: ricco    時間: 24-7-2007 09:16

Welsh Guard (C sgt.)

我記得下面個D人係馬車司機!

作者: ricco    時間: 24-7-2007 09:29

one more
作者: Boniface    時間: 27-7-2007 00:35     標題: 回覆 #27 mswong 的帖子

黑社會....
作者: Bryan    時間: 28-10-2007 01:13

引用:
原帖由 ricco 於 24-7-2007 09:16 發表
Welsh Guard (C sgt.)

my friend, he is not a C SGT, he should be the CSM (notes the collar in gold, and the Sword belt)

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0