標題: 其實大家玩PTW喜歡配真品還是玩具的配件 [打印本頁]

作者: Callous    時間: 19-9-2011 03:03     標題: 其實大家玩PTW喜歡配真品還是玩具的配件

如題, 只想做個民意調查,看看玩PTW的師兄們喜歡用真品配件,定係玩具COPY配件!!
因為真品的確比較貴, 又難搵, 但七八千蚊買支PTW,用玩具COPY或大陸仔野又好似有點無奈,
請各位師兄發表下你地的意見!!!
謝謝 !!
作者: JOHN2    時間: 19-9-2011 03:20

我用玩具骨,玩具尾托,真既老爺瞄準鏡
我覺得真骨難求,買二手又唔識分真假所以放棄鳥
作者: donaldszeto31    時間: 19-9-2011 03:36

看下有無資金同真品同玩具差幾遠...
作者: tokyojoe    時間: 19-9-2011 08:22

師兄個民調都幾funny, 一句講哂..." 有頭髮邊個想做癩痢"!!!
e.g.比得起$有馬記唔玩玩國9? 有名模唔食食豬扒乎???
作者: rho837    時間: 19-9-2011 10:04

真假冇乜問題,只係要質數高用料靚,牛牛骨very ok,pt凹我用入口件為多
作者: terrylui    時間: 19-9-2011 10:32

最唔鍾意聽倒人講"肯俾成皮野買槍, 買幾舊水玩具骨!?"
我支槍都只係玩具黎O者......
真骨 買兩條 我可以買多支KIT了, 多支槍好過, 入手又冇門路....
二手平的話都可考慮
真野有多餘錢先會買......
無疑, 真野係靚仔D
真 仿 唔係問題, 最緊要自己要玩得開心

作者: tokyojoe    時間: 19-9-2011 10:48

樓主梗係想多d人用真品啦,一隻真品MOE grip改比PTW用收人7舊半喎.....haha
作者: seals9121    時間: 19-9-2011 11:56

引用:
原帖由 rho837 於 19-9-2011 10:04 發表
真假冇乜問題,只係要質數高用料靚,牛牛骨very ok,pt凹我用入口件為多
对比其他都用料Ok......  做工Ok
真骨omega 和牛牛 omega ... 用上,摸上,rail数,真的很有差。
引用:
原帖由 tokyojoe 於 19-9-2011 10:48 發表
樓主梗係想多d人用真品啦,一隻真品MOE grip改比PTW用收人7舊半喎.....haha
枪street 700...750? 有人甘x@#$@#$ ?   自己买pts摩都好简单姐....3/4 hrs

主要配件当然真拉∼ XTM 之类的小东西。。。真真假假无所谓。。。

作者: Kane    時間: 19-9-2011 16:41

如果copy貴過真品
作者: frank9394    時間: 19-9-2011 17:37

我買系統馬原因係佢夠準 ! 狠 ! 方便 ~
用得我都盡量玩具, sorry ! 我係cheap精 ~
作者: spec.ops.    時間: 19-9-2011 20:59

其實都係貴有貴玩,平有平玩?!不過如果玩具同真品都差唔多錢,甚至更貴既時候,大家又會點揀呢?
作者: ming1116    時間: 19-9-2011 22:05

咸魚青菜,各有所愛!
真假都係裝飾.........最緊要都係枝槍嘅性能!
作者: ohnavi    時間: 19-9-2011 22:07     標題: 回覆 12# 的帖子

最緊要都係枝槍嘅性能 - 非常贊同
加上好多野玩具易搵好多亦會平好多
作者: spec.ops.    時間: 19-9-2011 22:48

引用:
原帖由 ohnavi 於 19-9-2011 22:07 發表
最緊要都係枝槍?性能 - 非常贊同
加上好多野玩具易搵好多亦會平好多
你指你果D玩具?
作者: ohnavi    時間: 19-9-2011 22:56

引用:
原帖由 spec.ops. 於 19-9-2011 22:48 發表

你指你果D玩具?
spec.ops.兄我都有copy架
樣樣真得了咩
作者: pc19991057    時間: 19-9-2011 23:22

引用:
原帖由 frank9394 於 19-9-2011 17:37 發表
我買系統馬原因係佢夠準 ! 狠 ! 方便 ~
用得我都盡量玩具, sorry ! 我係cheap精 ~
完全認同CHING講法~ 我要既係佢既性能....樣都係其次(當然會有人要個樣多D啦~)
如果性能同真品一樣....全COPY又有咩問題呢?
作者: spec.ops.    時間: 19-9-2011 23:37

引用:
原帖由 ohnavi 於 19-9-2011 22:56 發表

spec.ops.兄我都有copy架
樣樣真得了咩
咁我都有
作者: rickytang    時間: 20-9-2011 00:25

平有平玩,貴有貴玩,睇自己能力啦!
(但個人應為真品比較補值)
作者: spec.ops.    時間: 20-9-2011 00:39

引用:
原帖由 rickytang 於 20-9-2011 00:25 發表
平有平玩,貴有貴玩,睇自己能力啦!
(但個人應為真品比較補值)
呢層就肯定架啦,保值程度視乎珍藏價值
作者: landy    時間: 20-9-2011 17:40

補值.......咁高層次真係唔識了。玩具就玩具,最想全部用代替品。因為唔洗傷腦筋搵真品去求人。
作者: 阿Fee    時間: 20-9-2011 17:47

保值??以前就可能會,而家COPY當道呢
作者: law    時間: 20-9-2011 19:42

我用真品鏡 + copy 骨 / 手柄 / 槍帶.  
真品鏡真係睇得清楚d, 不過打唔打到當然係另一回事.
骨就冇乜所謂, 上得實d野就ok.
作者: ayaka    時間: 20-9-2011 21:10

鏡多數會用真, 好多FEATURE係COPY做唔到的
骨, GRIP, STOCK有COPY會用COPY, 除非真品有平
作者: Hkpolice-Psu    時間: 20-9-2011 21:25

引用:
原帖由 ayaka 於 20-9-2011 21:10 發表 鏡多數會用真, 好多FEATURE係COPY做唔到的骨, GRIP, STOCK有COPY會用COPY, 除非真品有平
同道!

Acog and eotech 係copy不可取締的
作者: seals9121    時間: 20-9-2011 21:33

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 20-9-2011 21:25 發表
同道!

Acog and eotech 係copy不可取締的
同道中人∼  我一早都有講,主要配件要真,小配件無所謂...

真T-1 我每次換鏡再用回T-1, 基本是不用重新調校的. copy 鏡和骨的公差∼ 不說什麼...

牛牛是抵玩,但要讓我放棄真骨選牛牛∼ 上次慘痛教訓之後∼ 我都不會在take risk

做工,質感,數值,都很有差。
作者: eagle_rrv    時間: 21-9-2011 00:16

引用:
原帖由 ayaka 於 20-9-2011 21:10 發表
鏡多數會用真, 好多FEATURE係COPY做唔到的
骨, GRIP, STOCK有COPY會用COPY, 除非真品有平
完全同意...!!!
試過入copy ta31...不過一瞄落去同rs真係兩個境界...
作者: S.B.S.D.P.M.2    時間: 21-9-2011 22:18

引用:
原帖由 tokyojoe 於 19-9-2011 10:48 發表
$750 sounds cheap! Can u PM me where i can get one??
Thanks!
作者: Easy240    時間: 22-9-2011 02:03

小弟d鏡同骨都用真品...其他parts用copy冇所謂......講真玩ptw唔多唔少都有d要求.....
作者: seals9121    時間: 22-9-2011 10:51

引用:
原帖由 Easy240 於 22-9-2011 02:03 發表
小弟d鏡同骨都用真品...其他parts用copy冇所謂......講真玩ptw唔多唔少都有d要求.....
  此話甚好
作者: mlcvm    時間: 27-9-2011 01:45

有真,有玩具,一半半啦
作者: andrewroar    時間: 7-10-2011 02:36

我覺得都係睇"送"食飯, 有錢買幾多條真骨真鏡都得啦~~
無錢~~買返假野算啦~~反正又唔係真係打仗~~D假鏡又唔係真係TUNE唔到~~D骨主要都係用來放棍仔~~
作者: seals9121    時間: 7-10-2011 10:51

引用:
原帖由 S.B.S.D.P.M.2 於 21-9-2011 22:18 發表

$750 sounds cheap! Can u PM me where i can get one??
Thanks!
Cheap ?  J N 地 原本700

街价都已经算贵, 网上仲要贵? 
作者: S.B.S.D.P.M.2    時間: 11-10-2011 22:38

引用:
原帖由 seals9121 於 7-10-2011 10:51 發表

Cheap ?  J N 地 原本700

街价都已经算贵, 网上仲要贵? 
I have asked a shop to modify one for me b4 and charged me $1400 not including the grip. Now half price, for me i think it is cheap.
作者: jpg    時間: 12-10-2011 03:38

比得咁既錢, 不如自己試下..
作者: S.B.S.D.P.M.2    時間: 12-10-2011 20:35

引用:
原帖由 jpg 於 12-10-2011 03:38 發表
I have tried one b4....my hands have big time problem for doing this kind of work.....
作者: spec.ops.    時間: 12-10-2011 21:47

引用:
原帖由 jpg 於 12-10-2011 03:38 發表
一失手就渣都冇
作者: jpg    時間: 13-10-2011 13:43

引用:
原帖由 spec.ops. 於 12-10-2011 21:47 發表

一失手就渣都冇
慢慢用手挫, 好難會失手..
錯手都唔會成隻冇左..
呢D野都係慢工出細貨既..
作者: jpg    時間: 13-10-2011 13:43

引用:
原帖由 S.B.S.D.P.M.2 於 12-10-2011 20:35 發表

I have tried one b4....my hands have big time problem for doing this kind of work.....
Then I guess it worth the price for you.
作者: spec.ops.    時間: 14-10-2011 06:53

引用:
原帖由 jpg 於 13-10-2011 13:43 發表

慢慢用手挫, 好難會失手..
錯手都唔會成隻冇左..
呢D野都係慢工出細貨既..
慢工做係得,不過唔知整到幾時,就好似我隻Ergo咁
作者: jpg    時間: 14-10-2011 16:14

引用:
原帖由 spec.ops. 於 14-10-2011 06:53 發表

慢工做係得,不過唔知整到幾時,就好似我隻Ergo咁
唔好咁懶, 快手D搞埋佢啦..
作者: ohnavi    時間: 14-10-2011 16:25

引用:
原帖由 spec.ops. 於 12-10-2011 21:47 發表

一失手就渣都冇
總有D渣既,吾駛擔心
作者: spec.ops.    時間: 15-10-2011 10:30

引用:
原帖由 jpg 於 14-10-2011 16:14 發表

唔好咁懶, 快手D搞埋佢啦..
D真係好硬,進度緩慢
作者: spec.ops.    時間: 15-10-2011 10:30

引用:
原帖由 ohnavi 於 14-10-2011 16:25 發表

總有D渣既,吾駛擔心
殘渣吖嘛
作者: chifung048    時間: 27-11-2011 05:24

講開真野我係用全真,PTW M16A3 + Trijicon TA55 +A.R.M.S.,+鎗帶 +鎗盒。
不過最近都無咩點打Games,想放咗支TA55出去。
之前買鎗都係睇真鎗價錢(PTW同真差唔多)連D其他野,不過E+唔得啦。
連 G﹠G UMG 我都係用 SureFire。
對我支 Trijicon TA55 可以話我知,錢OK咪放出去

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0