標題: 有T-72就可以打到北京 [打印本頁]

作者: JBL    時間: 24-10-2011 21:44     標題: 有T-72就可以打到北京

作者: 小夜曲    時間: 24-10-2011 21:55

一架蘇聯時代設計既坦克
竟然自稱能夠打到印度?
我當場嚇一跳 原來得啖笑

btw 我驚佢西藏都未入就比pla打返去新德里
作者: Hkpolice-Psu    時間: 24-10-2011 21:59

不如隻抽可能有少少機會....13億對11億
作者: Kuznetsov    時間: 24-10-2011 22:04

想多左了
作者: kin123450    時間: 24-10-2011 22:08

中國D坦克未又係抄蘇聯個D坦克...
作者: Kuznetsov    時間: 24-10-2011 22:16

引用:
原帖由 kin123450 於 24-10-2011 22:08 發表
咁又點?
作者: adrianyahk    時間: 24-10-2011 22:31

拎RPG飽和佢...唔係,都唔洗飽和攻擊啦...兩三支?

The rebels in Tadjikistan in 1992 applied this same technique when attacking T-72 tanks equipped with reactive armor. Since they lacked the anti-reactive armor PG-7VR tandem warhead, the first gunner would hit the tank to blow a hole in the reactive armor and the second and third gunner would fire the kill shots at the exposed area. This "double-teaming" also usually took out the tank's vision blocks, so if the tank survived, it was blind allowing the RPG gunners time to reposition, reload and reengage. Another "trick of the trade" was to throw a fragmentation grenade on the T-72's front deck to take out the driver's vision block before the massed RPGs opened up on the tank. The optimum shot for the Tadjik rebels was against the rear section of the T-72 turret.

Bye T72~~
作者: 小夜曲    時間: 24-10-2011 22:36

引用:
原帖由 kin123450 於 24-10-2011 22:08 發表
上wiki搵下99式 98 96 mbt2000 係咪抄蘇聯
但t72就係70年代既產物
作者: Elf    時間: 24-10-2011 22:54

打仗淨係靠坦克就贏晒既話, 歷史上好多場戰爭既結局都應該改寫
作者: 老兵    時間: 24-10-2011 22:54     標題: 回覆 1# 的帖子

食咗過期咖喱,痴咗線。揸架T72去北京,唔好講打住,有無咁多錢入油先。
作者: RX7    時間: 24-10-2011 23:10

樓主應該貼去分享區
作者: nec338    時間: 24-10-2011 23:12     標題: 回覆 1# 的帖子

我唔明
印度好似有t90加波 點解搵架t72出黎
作者: tango10    時間: 24-10-2011 23:24

好老實! 印度人是不善及不愛打仗! 這方面中共卻是強項!
作者: Pvt.King    時間: 24-10-2011 23:30

佢咁有信心祖國會俘虜佢d老爺車?
作者: RX7    時間: 24-10-2011 23:32

引用:
原帖由 Pvt.King 於 24-10-2011 23:30 發表
坑溝蓋都可以當廢電賣啦,何況咁大架坦克
作者: 061084    時間: 24-10-2011 23:33

引用:
原帖由 nec338 於 24/10/2011 11:12 PM 發表
我唔明
印度好似有t90加波 點解搵架t72出黎
可能只係買得100架T90陳列品,所以暫時未能提供服務!
作者: 061084    時間: 24-10-2011 23:36

引用:
原帖由 Pvt.King 於 24/10/2011 11:30 PM 發表
係香港水渠蓋都可以比人偷去賣,更何況咁大架坦克!
作者: michael713    時間: 25-10-2011 00:04

我比較在意入面"路牌"既內容......印度想點?
作者: Lolanto    時間: 25-10-2011 00:32

連坦克都係向外國購買
打起上黎缺零件欠後勤
上北京喎
作者: sunny2014    時間: 25-10-2011 00:36

引用:
原帖由 061084 於 24-10-2011 23:33 發表

可能只係買得100架T90陳列品,所以暫時未能提供服務!
根據資料,佢地有620架
我諗到既問題係根據Global Firepower既資料
印度有2462架各式軍用飛機、超過10000挺火炮同5000架坦克「在役」
但當中有幾多真係能夠操作就係另一個問題
作者: queen    時間: 25-10-2011 02:39

T72同T90......同祖國 99式比.....邊架強就真係好難講....

但一睇理99式係祖國自制同有條青藏鐵路......印度真係無得打......
作者: Kungz    時間: 25-10-2011 02:47

吹姐,個個都會啦,咁認真做乜呢?
作者: 0o0p    時間: 25-10-2011 06:47

會上到去唔出奇既 睇下咩形式啫
作者: ivan0819    時間: 25-10-2011 08:53

都係拎來吹, 講真, 現在戰爭, 都係制空行先, 冇空權, D坦克都係靶來.
作者: nec338    時間: 25-10-2011 16:21

咁又係沒空權 再多坦克都係死係武裝直昇機手上
引用:
原帖由 ivan0819 於 25-10-2011 08:53 發表
都係拎來吹, 講真, 現在戰爭, 都係制空行先, 冇空權, D坦克都係靶來.

作者: Koman    時間: 25-10-2011 16:28

同 Iran 果時o既 Tomcat 一樣, 冇後勤, 乜貓都死.
作者: Paul    時間: 25-10-2011 17:52

坦克如果要去北京, 就要上貨卡由貨車或火車頭拉去, 因為條路太遠坦克條帶會斷好多次。
所以印度第一個要解決的問題是物流, 之後先想火力及裝甲。 我怕可能印度D軍官只記得買坦克, 忘記買貨卡及貨車頭。
作者: wan1996    時間: 25-10-2011 20:55

可能被中共俘獲上北京展示~
印度佬真係............
不過T72 同 96G、96式打真係好難講,
但係中國空軍好可能羸印度,
三代機數目多過佢,
後勸又方便咁多~

作者: keane    時間: 25-10-2011 21:37

求其係邊境揾個市鎮仔, 改名叫 " 不 驚 " 未得囉

高官橫掂都咁樣欺騙士兵, 做就做得徹底D  

" 不 驚 好 近 架 咋 "
作者: MG-42    時間: 25-10-2011 22:56

作者: yobit    時間: 26-10-2011 02:52

一入境就比城管扣車啦····
作者: hung    時間: 26-10-2011 23:08

當年中國武器落 後過印度都打嬴佢, 而家睇怕印度佬衹可以幻想吓
作者: rho837    時間: 26-10-2011 23:40

掔係行到去北京啦?行行下冇灑啲柴油都可以拿啲godoil頂住先嗎!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 26-10-2011 23:48

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 24-10-2011 21:59 發表
不如隻抽可能有少少機會....13億對11億
呢個只係計中國同印度有登記的人口,兩邊無登記的唔知有幾多
作者: HunterX    時間: 27-10-2011 01:09

引用:
原帖由 yobit 於 26-10-2011 02:52 發表
一入境就比城管扣車啦····
唔交罰款無命走.......

作者: Paul    時間: 27-10-2011 09:04

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 26-10-2011 23:48 發表

呢個只係計中國同印度有登記的人口,兩邊無登記的唔知有幾多
印度而家今多人都係因為登記多左人,而不是生多左人, 以前最低種性出生既人, 不計是人口
作者: Hkpolice-Psu    時間: 27-10-2011 10:11

直12
引用:
原帖由 HunterX 於 27-10-2011 01:09 發表 唔交罰款無命走.......

作者: louisli    時間: 27-10-2011 18:33

引用:
原帖由 HunterX 於 27-10-2011 01:09 發表

唔交罰款無命走.......
城管裝咁多火箭想點?
作者: tango10    時間: 27-10-2011 22:17

引用:
原帖由 hung 於 26-10-2011 23:08 發表
當年中國武器落 後過印度都打嬴佢, 而家睇怕印度佬衹可以幻想吓
六十年代果次邊境衝突, 解放軍是用56式恰303的!
作者: keane    時間: 27-10-2011 22:37

引用:
原帖由 rho837 於 26-10-2011 23:40 發表
掔係行到去北京啦?行行下冇灑啲柴油都可以拿啲godoil頂住先嗎!
早D换定人民币去入油好D哦, 汇率又升就吾好啦
作者: Royal_9413    時間: 27-10-2011 22:42

“LHASA… BEIJING…WE WILL BE THERE" 可能只係旅行社廣告........
作者: MinG325    時間: 31-10-2011 01:45

死啦~印度一早派晒間碟黎香港等機會啦
依獲仲唔大件事
作者: Paul    時間: 31-10-2011 09:35

引用:
原帖由 tango10 於 27-10-2011 22:17 發表

六十年代果次邊境衝突, 解放軍是用56式恰303的!
有個戰例是連射打手拉,三個解放軍用AK47, 淸左印軍成條防條
作者: HunterX    時間: 31-10-2011 17:35

引用:
原帖由 louisli 於 27-10-2011 18:33 發表

城管裝咁多火箭想點?
for強拆......
作者: tango10    時間: 31-10-2011 20:01

引用:
原帖由 Paul 於 31-10-2011 09:35 發表

有個戰例是連射打手拉,三個解放軍用AK47, 淸左印軍成條防條
即係重現二戰時德國擲彈兵用MP44 打英軍的303一樣! KO!
作者: jn_jona    時間: 1-11-2011 17:32

引用:
原帖由 Paul 於 31-10-2011 09:35 發表

3個?!對幾多個ar??
作者: tango10    時間: 2-11-2011 23:21

印度決定在中印邊境增兵!
http://news.msn.com.tw/news2395633.aspx

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0