標題: FPS界另一大作: Call of Duty: Modern Warfare 3 [打印本頁]

作者: p7009212    時間: 8-11-2011 02:48     標題: FPS界另一大作: Call of Duty: Modern Warfare 3

今集終於都要作個了結!
我自己睇左人地的 MW3 game play
只可以講, MW3 的 SP 實在太正,太熱血, 根本就係睇緊一套超水準的電影
終於明白, 一隻好的 game 要的, 除高畫質,好配樂,仲要有節奏感, 氣氛同好故事,而MW series 最成功的係後三者,亦係BF series 的SP 無法比到
當然,MW3 有好多不思進取的地方 eg.畫質is not that good compared to BF3 , 但佢仍係隻好 game, 若你由 MW 開始一直有玩,絕對值得完埋個佢
其中一樣我最欣賞的係 recall 左好多 MW 的回憶

作者: fire23wong    時間: 8-11-2011 08:03

講真..我玩呢幾集COD 真係只係為左單人mode...multi 個個都rush rush rush...
COD 既臨場感好好,故事都好好,由其玩左MW 1 之後點都想玩到佢個故事完...
反而COD1 果時就成日玩Multi...

作者: fay_927    時間: 8-11-2011 09:50

引用:
原帖由 fire23wong 於 8-11-2011 08:03 發表
講真..我玩呢幾集COD 真係只係為左單人mode...multi 個個都rush rush rush...
COD 既臨場感好好,故事都好好,由其玩左MW 1 之後點都想玩到佢個故事完...
完全同意

不過想問xp 行唔行到?
BF3 XP 行唔到...
作者: p7009212    時間: 8-11-2011 11:03

引用:
原帖由 fay_927 於 8-11-2011 09:50 發表

完全同意

不過想問xp 行唔行到?
BF3 XP 行唔到...
MW3 XP should be no problem, but for BF3
作者: p7009212    時間: 8-11-2011 11:03

引用:
原帖由 fire23wong 於 8-11-2011 08:03 發表
rush has it's own feel ge, i think BF3 and MW3 suit different kind of people
作者: nishi    時間: 8-11-2011 11:34

仲有上集個COOP MODE, 都唔錯, 我同個FD係度係咁磨
作者: fire23wong    時間: 8-11-2011 15:23

整...Steam 原本話GMT time 7am 開放,之後我7am 起身玩...佢改開放時間去11hrs 之後,正當我打定輸數想反去訓既時候佢又開放左
依家解密緊...不過好X慢
作者: gtoray    時間: 8-11-2011 16:55

引用:
原帖由 nishi 於 8-11-2011 11:34 發表
仲有上集個COOP MODE, 都唔錯, 我同個FD係度係咁磨
不過冇coop story mode始終差d啦
作者: 亞爾多    時間: 8-11-2011 17:22

引用:
原帖由 gtoray 於 8-11-2011 16:55 發表

不過冇coop story mode始終差d啦
唔係話coop任務同coop人海都有得玩咩?
作者: fire23wong    時間: 8-11-2011 17:32

玩到London Underground !同真既冇分別
作者: gtoray    時間: 8-11-2011 17:38

引用:
原帖由 亞爾多 於 8-11-2011 17:22 發表

唔係話coop任務同coop人海都有得玩咩?
I mean mw2
Mw3 可以story coop?
作者: 阿堅    時間: 8-11-2011 17:53

MW3

作者: 亞爾多    時間: 8-11-2011 18:01

引用:
原帖由 gtoray 於 8-11-2011 17:38 發表

I mean mw2
Mw3 可以story coop?
你指係coop singleplayer關卡果種?
果種就無,佢有mw2果種mission coop同類似zombie既人海coop
作者: gtoray    時間: 8-11-2011 19:42

引用:
原帖由 亞爾多 於 8-11-2011 18:01 發表

你指係coop singleplayer關卡果種?
果種就無,佢有mw2果種mission coop同類似zombie既人海coop
我最 like 有 story coop
因為我有長期 partner
作者: fire23wong    時間: 8-11-2011 21:31

So sad劇透:

肥皂死左
作者: 061084    時間: 8-11-2011 21:52

個人認為COD係玩STORY+COOP,BF3玩ONLINE
作者: nishi    時間: 8-11-2011 22:03

玩左陣, 個故事真係緊張過BF3唔少...
作者: 061084    時間: 8-11-2011 22:11

引用:
原帖由 nishi 於 8/11/2011 10:03 PM 發表
玩左陣, 個故事真係緊張過BF3唔少...
BF係玩ONLINE出家,近2集先開始有STORY,STORY方面當然唔夠FIGHT!
作者: nishi    時間: 8-11-2011 22:18

引用:
原帖由 061084 於 8-11-2011 22:11 發表

BF係玩ONLINE出家,近2集先開始有STORY,STORY方面當然唔夠FIGHT!
不過mw系列去到mw2, 已經有d over the top既感覺了...今集更嚴重
作者: Cheesecake    時間: 8-11-2011 23:03

Just finished downloading, play SP tmr.
作者: fire23wong    時間: 8-11-2011 23:11

終於打爆左!正
作者: 061084    時間: 8-11-2011 23:16

引用:
原帖由 fire23wong 於 8/11/2011 11:11 PM 發表
終於打爆左!正
仲未買,爆少少結局出黎好嗎?
作者: gtoray    時間: 8-11-2011 23:17

引用:
原帖由 061084 於 8-11-2011 22:11 發表

今集 bf3 都非常之 cod
而且氣氛都做得唔錯
online 方面則保持住 bf 特色
作者: fire23wong    時間: 8-11-2011 23:24

引用:
原帖由 061084 於 8-11-2011 23:16 發表

仲未買,爆少少結局出黎好嗎?
反白:成班人諗住去殺Makarov,點知比Makarov陰左,SOAP死左,死之前同Price講Makarov識得YURI,(中間有一斷講反YURI 同Makarov既關系),救完Russia 總統同總統個女之後Price同 YURI 去搵Makarov報仇,最後YURI都死埋,Price KO Makarov

講真都幾Hollywood 電影style
作者: p7009212    時間: 8-11-2011 23:55

引用:
原帖由 fire23wong 於 8-11-2011 23:24 發表

反白:成班人諗住去殺Makarov,點知比Makarov陰左,SOAP死左,死之前同Price講Makarov識得YURI,(中間有一斷講反YURI 同Makarov既關系),救完Russia 總統同總統個女之後Price同 YURI 去搵Makarov報仇,最後YURI都死埋,P ...
those Delta should be......... too

作者: fire23wong    時間: 9-11-2011 00:01

引用:
原帖由 p7009212 於 8-11-2011 23:55 發表

those Delta should be......... too
反白:得反Price 一個Orz
唔知佢會唔會玩大佢,COD MW4 :ASIA Front
起呢邊箱俄佬打西歐既時候,中國入侵南亞,日本同澳洲
作者: louis265    時間: 9-11-2011 00:43

結局好唏噓好SAD
老年喪子真係
作者: 亞爾多    時間: 9-11-2011 10:39

引用:
原帖由 gtoray 於 8-11-2011 23:17 發表

今集 bf3 都非常之 cod
而且氣氛都做得唔錯
online 方面則保持住 bf 特色
但DICE對於故事表達方式,情節鋪排,氣氛表達等方面真係麻麻地
而且BGM嚴重不足
online方面我覺得做得好好,起碼我好耐無試過玩多人玩得咁開心
作者: enzo    時間: 9-11-2011 13:55

玩左幾日BF3...64人場...再玩MW3...好冷清喔
作者: joeyjordisonhin    時間: 9-11-2011 14:18

昨晚買左COD, 仲未開始玩...
作者: tinyau1134    時間: 9-11-2011 14:48

個背景音效真係好明顯比上集差(唔夠多,唔應境)
不過故事幾好, 三集夾埋拍番套真人版電影都得
作者: Paul    時間: 9-11-2011 15:34

今集故事真係好正

又係開始等下年COD Black Ops 2 了

作者: p7009212    時間: 9-11-2011 17:42

引用:
原帖由 亞爾多 於 9-11-2011 10:39 發表

但DICE對於故事表達方式,情節鋪排,氣氛表達等方面真係麻麻地
而且BGM嚴重不足
online方面我覺得做得好好,起碼我好耐無試過玩多人玩得咁開心
I think MW developer knows what to do to make people 代入 story mod.
and this is also why US film always win the heart from the audience.
BF3, i think they have a good engine, but don't know how to make it well.
I believe if they have a story with something like world war 3 in MW, the story can be better!
作者: p7009212    時間: 9-11-2011 17:44

引用:
原帖由 tinyau1134 於 9-11-2011 14:48 發表
個背景音效真係好明顯比上集差(唔夠多,唔應境)
不過故事幾好, 三集夾埋拍番套真人版電影都得
上集 has HasZimmer to write soundtrack for them ma
this time, i think MW developer just made them their own
i think they should find has zimmer
作者: tf141    時間: 9-11-2011 18:36

冇咗熱血配樂點玩都係差d
作者: nishi    時間: 9-11-2011 18:45

引用:
原帖由 p7009212 於 9-11-2011 17:44 發表

上集 has HasZimmer to write soundtrack for them ma
this time, i think MW developer just made them their own
i think they should find has zimmer
http://en.wikipedia.org/wiki/Brian_Tyler_(composer)
今集係Brian tyler, 整rambo果個, 不過唔夠hans熱血啦...
作者: fatchicken22    時間: 9-11-2011 19:02

引用:
原帖由 enzo 於 9-11-2011 13:55 發表
玩左幾日BF3...64人場...再玩MW3...好冷清喔
mw3俾盡你咪9打9
作者: Davis    時間: 9-11-2011 21:56

岩岩爆左機,果然新既studio唔夠舊IW黎,舊IW可以比到無限驚喜;新既就只識玩番舊既野,新瓶舊酒

果然相比bf3, mw3既劇情張力係好好多
作者: syncmaster173pp    時間: 10-11-2011 02:42

向Soap同detla敬禮
作者: 里安    時間: 10-11-2011 16:25

soap was gone
作者: 亞爾多    時間: 10-11-2011 16:42

引用:
原帖由 里安 於 10-11-2011 16:25 發表
都話劇透反白囉
我未玩架
作者: 亞爾多    時間: 10-11-2011 21:05

BF3成日error玩得唔過癮
MW3入手
(MW3個盒設計好過BF3...EA d盒好難拎隻碟出黎...MW3個盒最多放到4隻碟.......以上只屬不起眼的小事...)
作者: tf141    時間: 10-11-2011 21:33

引用:
原帖由 里安 於 10-11-2011 16:25 發表
好慘
差d玩到打爆個mon
作者: Cheesecake    時間: 10-11-2011 22:47

Soap, Yuri, Sandman, Frost, Truck, Grunch R.I.P
作者: tf141    時間: 10-11-2011 22:55

引用:
原帖由 Cheesecake 於 10-11-2011 22:47 發表
Soap, Yuri, Sandman, Frost, Truck, Grunch R.I.P
全部都死晒, 點解唔整死埋Price???

同埋今集Cpt. MacMillan番咗嚟, 但係冇出過場不單止, 仲老到連把聲都變埋 (難怪既, 未死已經好出奇架啦)
不過冇得用佢嚟玩下有d唔係幾開心, 最唔開心係冇得用第一身視覺同Soap一齊死, 而且Soap死得唔夠"隆重其事"
作者: 亞爾多    時間: 10-11-2011 23:16

我真係好想要求加條版規禁止新作劇透
你班友有無睇人回覆架
唔好係咪都劇透晒佢啦,再講落去仲洗玩既,咁我不如唔好買game去睇youtube算啦
作者: p7009212    時間: 11-11-2011 00:09

i found that nVidia optiums won't use display card for playing MW3=,=
may  be need to wait for new ver. of driver if u are notebook player
作者: 亞爾多    時間: 11-11-2011 18:25

支M16乜事
作者: tf141    時間: 11-11-2011 19:44

佢地無時無刻都揹住枝USP Compact, 但係從來都冇人用= =
作者: cbt08196    時間: 11-11-2011 20:14

其實E度有冇人玩XBOX360版?
作者: tinyau1134    時間: 11-11-2011 20:29

引用:
原帖由 tf141 於 10-11-2011 22:55 發表
Price 係一代不死人....
作者: Cheesecake    時間: 11-11-2011 21:11     標題: 回覆 46# 的帖子

Sorry ching~
作者: tf141    時間: 11-11-2011 21:47

引用:
原帖由 tinyau1134 於 11-11-2011 20:29 發表

咁又係...佢已經生存咗好耐
作者: 新仔~健    時間: 11-11-2011 22:09

由二戰到現在......
作者: 里安    時間: 11-11-2011 22:36

引用:
原帖由 cbt08196 於 11-11-2011 20:14 發表
其實E度有冇人玩XBOX360版?
here

leonlam22
作者: 亞爾多    時間: 12-11-2011 00:59

單機已過
結局唔差但好似差左少少收結咁
今集劇情好似比較易明?(定係其實簡單左)
音樂我反而覺得有d變型金剛feel,其實都唔錯,只係同我地玩開既MW唔同感覺姐
45度紅點鏡是個驚喜
作者: tf141    時間: 12-11-2011 01:10

引用:
原帖由 亞爾多 於 12-11-2011 00:59 發表
單機已過
音樂我反而覺得有d變型金剛feel,其實都唔錯,只係同我地玩開既MW唔同感覺姐
45度紅點鏡是個驚喜
都冇乜機會用既
作者: Cheesecake    時間: 12-11-2011 08:17     標題: 回覆 56# 的帖子

Yeah, the ending credit's song and the song when soap dies are quite good.
作者: Pvt.King    時間: 12-11-2011 10:44

引用:
原帖由 亞爾多 於 11-11-2011 18:25 發表
http://cloud.steampowered.com/ug ... 12374E69C523A2F76C/
支M16乜事
我想問... 下面支M4係咪有AEG WARNING貼紙.......!?
作者: p7009212    時間: 12-11-2011 11:58

引用:
原帖由 亞爾多 於 12-11-2011 00:59 發表
單機已過
45度紅點鏡是個驚喜
the chapters in Berlin is very transformer feel since the buildings in Berlin is similar to Chicago in the Transformer3
作者: CHU123    時間: 12-11-2011 16:20

其實買實物disk係未只係個code有用...隻碟係廢既?...
話說steam真係dl得好慢....
作者: zeta    時間: 12-11-2011 16:37

引用:
原帖由 CHU123 於 12-11-2011 16:20 發表
其實買實物disk係未只係個code有用...隻碟係廢既?...
話說steam真係dl得好慢....
可透過cd裝, 但都要靠steam activate
作者: CHU123    時間: 12-11-2011 16:39

引用:
原帖由 zeta 於 12-11-2011 16:37 發表

可透過cd裝, 但都要靠steam activate
點禁嫁@@
作者: navyjaa    時間: 12-11-2011 16:43

岩岩開始打.... 真係好鬼震撼 !!
特別係 頭幾關 (華爾街 , London , 德國 ....etc)
作者: 亞爾多    時間: 12-11-2011 17:08

引用:
原帖由 CHU123 於 12-11-2011 16:39 發表

點禁嫁@@
入碟>禁install......
作者: CHU123    時間: 12-11-2011 17:37

引用:
原帖由 亞爾多 於 12-11-2011 17:08 發表

入碟>禁install......
咁即係我個dvd有問題了,,,,唔識load野出黎.___.
作者: 亞爾多    時間: 12-11-2011 18:03

引用:
原帖由 CHU123 於 12-11-2011 17:37 發表

咁即係我個dvd有問題了,,,,唔識load野出黎.___.
你去"我的電腦"度開啦
作者: CHU123    時間: 12-11-2011 19:40

引用:
原帖由 亞爾多 於 12-11-2011 18:03 發表

你去"我的電腦"度開啦
真係唔得...不過唔緊要...已經成功換左第2部機個個黎用
BTW...好耐無同你地打了
作者: jn_jona    時間: 13-11-2011 00:06

引用:
原帖由 fire23wong 於 9-11-2011 00:01 發表

反白:得反Price 一個Orz
唔知佢會唔會玩大佢,COD MW4 :ASIA Front
起呢邊箱俄佬打西歐既時候,中國入侵南亞,日本同澳洲
frost好似無死,
果班detla佬係唔係比野壓死晒?

作者: jn_jona    時間: 13-11-2011 00:10

引用:
原帖由 tf141 於 10-11-2011 22:55 發表

同埋今集Cpt. MacMillan番咗嚟, 但係冇出過場不單止, 仲老到連把聲都變埋 (難怪既, 未死已經好出奇架啦)
不過冇得用佢嚟玩下有d唔係幾開心, 最唔開心係 ...
我覺得好似metal of honor rabbit錦死就夠隆重
作者: jn_jona    時間: 13-11-2011 00:12

引用:
原帖由 亞爾多 於 11-11-2011 18:25 發表
http://cloud.steampowered.com/ug ... 12374E69C523A2F76C/
支M16乜事
枝m4有警告
玩具?!
作者: tf141    時間: 13-11-2011 00:30

引用:
原帖由 jn_jona 於 13-11-2011 00:10 發表

我覺得好似metal of honor rabbit錦死就夠隆重
[反白]
冇錯...最好係要咁, 話晒Soap係成個MW系列既靈魂人物 (佢同Price)
如果唔係就最起碼都好似Roach同Ghost咁丫
[反白]

講真Rabbit死果到好熱血, 果關個片尾我睇咗好多次, 音樂都好熱血

作者: 亞爾多    時間: 13-11-2011 00:42

引用:
原帖由 tf141 於 13-11-2011 00:30 發表

冇錯...最好係要咁, 話晒Soap係成個MW系列既靈魂人物 (佢同Price)
如果唔係就最起碼都好似Roach同Ghost咁丫

講真Rabbit死果到好熱血, 果關個片尾我睇咗好多次, 音樂都好熱血
反白
死得最震撼反而係個唔關事既細路女
反白
作者: tf141    時間: 13-11-2011 00:49

引用:
原帖由 亞爾多 於 13-11-2011 00:42 發表

反白
死得最震撼反而係個唔關事既細路女
反白
[反白]汽車炸彈襲擊果個?[反白]
作者: tf141    時間: 13-11-2011 00:49

其實quote果陣會睇到晒咁反白嚟有咩用-3-
作者: p7009212    時間: 13-11-2011 00:52

btw i heard that, if u choose to skip 細路女's chapter
then the explosion will be happened in front of SAS
作者: tf141    時間: 13-11-2011 00:53

引用:
原帖由 p7009212 於 13-11-2011 00:52 發表
btw i heard that, if u choose to skip 細路女's chapter
then the explosion will be happened in front of SAS
係? 試下先
作者: 亞爾多    時間: 13-11-2011 01:02

引用:
原帖由 tf141 於 13-11-2011 00:49 發表
其實quote果陣會睇到晒咁反白嚟有咩用-3-
自已響quote入面加返反白啦
作者: jn_jona    時間: 13-11-2011 01:04

未玩mw3既人可以諗下,一次過馬拉松式打晒成個mw系列,一定好正
作者: 亞爾多    時間: 13-11-2011 01:04

引用:
原帖由 p7009212 於 13-11-2011 00:52 發表
但係skip既話之後再開同一關會再問定係自動skip架
作者: 亞爾多    時間: 13-11-2011 01:08

引用:
原帖由 jn_jona 於 13-11-2011 01:04 發表
未玩mw3既人可以諗下,一次過馬拉松式打晒成個mw系列,一定好正
感受下"一代誇張過一代"
作者: tf141    時間: 13-11-2011 01:19

引用:
原帖由 亞爾多 於 13-11-2011 01:04 發表

唔得喎, 我第一次開game果陣叫佢唔好再問我, 而家冇得揀番既?
之前No Russian果關就算叫咗佢唔好再問都可以自己係個meun都禁skip mission, 而家呢個冇喎
係咪根本唔係講緊呢關呀?
作者: 亞爾多    時間: 13-11-2011 01:22

引用:
原帖由 tf141 於 13-11-2011 01:19 發表

唔得喎, 我第一次開game果陣叫佢唔好再問我, 而家冇得揀番既?
之前No Russian果關就算叫咗佢唔好再問都可以自己係個meun都禁skip mission, 而家呢個冇喎
係咪根本唔係講緊呢關呀?
仲有第關有得skip咩
作者: tf141    時間: 13-11-2011 01:24

引用:
原帖由 亞爾多 於 13-11-2011 01:22 發表

仲有第關有得skip咩
我唔知呀, 但係真係冇得禁skip喎
冇理由要我重裝隻game先有得skip咁on8+1架喎
作者: Pvt.King    時間: 13-11-2011 01:25

引用:
原帖由 jn_jona 於 13-11-2011 01:04 發表
[抽]都係既, 反正D畫面都係差唔q多, 絕對唔會發覺自己係玩緊三隻GAME [/抽]
作者: 亞爾多    時間: 13-11-2011 01:31

引用:
原帖由 Pvt.King 於 13-11-2011 01:25 發表

[抽]都係既, 反正D畫面都係差唔q多, 絕對唔會發覺自己係玩緊三隻GAME [/抽]
其實我覺得畫面質素係MW2>MW3>MW1
MW3 texture好模糊
作者: jn_jona    時間: 13-11-2011 01:32

引用:
原帖由 Pvt.King 於 13-11-2011 01:25 發表

最正係打5+5+5以上錦多個鐘,好快死人
作者: jn_jona    時間: 13-11-2011 01:38

引用:
原帖由 tinyau1134 於 11-11-2011 20:29 發表

cpt price可以做不死既代名詞
例子: 人地中左槍唔死,你可以大聲同佢講'唔好做cpt price ar!!'
作者: tf141    時間: 13-11-2011 01:41

引用:
原帖由 亞爾多 於 13-11-2011 01:31 發表

其實我覺得畫面質素係MW2>MW3>MW1
MW3 texture好模糊
MW2真係好似好d咁
作者: 亞爾多    時間: 13-11-2011 01:44

引用:
原帖由 jn_jona 於 13-11-2011 01:32 發表

最正係打5+5+5以上錦多個鐘,好快死人
5個鐘?爆機後steam顯示MW3我打左4個鐘
作者: jn_jona    時間: 13-11-2011 01:47

引用:
原帖由 亞爾多 於 13-11-2011 01:44 發表

5個鐘?爆機後steam顯示MW3我打左4個鐘
唔通mw一步一步短左時間?d人話mw2大約打5個鐘
作者: tf141    時間: 13-11-2011 01:48

引用:
原帖由 jn_jona 於 13-11-2011 01:47 發表

下...我感覺上最短係MW1喎
作者: jn_jona    時間: 13-11-2011 01:50

引用:
原帖由 tf141 於 13-11-2011 01:48 發表

或者係難度同個人能力問題
作者: 亞爾多    時間: 13-11-2011 01:51

引用:
原帖由 jn_jona 於 13-11-2011 01:47 發表

mw2我無計過
MW1大約6至7個鐘
其實唔係mw既問題,而家d fps game係偏向愈黎愈短
作者: 亞爾多    時間: 13-11-2011 01:53

引用:
原帖由 tf141 於 13-11-2011 01:48 發表

歡樂的時間過得特別快嘛
作者: jn_jona    時間: 13-11-2011 01:55

引用:
原帖由 亞爾多 於 13-11-2011 01:51 發表

mw2我無計過
MW1大約6至7個鐘
其實唔係mw既問題,而家d fps game係偏向愈黎愈短
愈黎愈唔低,三四百蚊緊係長d好,但係唔好灌水
bf3果隻,我就覺得灌水
作者: 亞延    時間: 13-11-2011 03:11

SANDMAN同SOAP埋單果兩part真係眼濕濕,男人的浪漫
作者: tf141    時間: 13-11-2011 12:21

引用:
原帖由 亞延 於 13-11-2011 03:11 發表
SANDMAN同SOAP埋單果兩part真係眼濕濕,男人的浪漫
我又唔覺得有咩浪漫...簡直係敷衍了事, 真係應該要學下Medal Of Honor
作者: tf141    時間: 13-11-2011 12:23

引用:
原帖由 亞爾多 於 13-11-2011 01:04 發表

只要一開始唔揀never ask咁佢就每次都會問
我尋晚重裝試咗, 果然係會係SAS面前爆
作者: jn_jona    時間: 13-11-2011 14:02

引用:
原帖由 tf141 於 13-11-2011 12:21 發表

我又唔覺得有咩浪漫...簡直係敷衍了事, 真係應該要學下Medal Of Honor
我好agree,sandman,yuri,makxxxx死都震撼過soap,我仲以為price會帶走佢條屍...
sandman果下真係好型,我諗有機會又有續集,yuri比人打果3槍,一槍比一槍緊張
makxxxx比price吊死,我以為price會跌落街,之後price食住雪茄睇果下好正

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0