標題: AIRSOFT IMPORT TO HONG KONG? [打印本頁]

作者: tigerdan    時間: 16-12-2011 01:40     標題: AIRSOFT IMPORT TO HONG KONG?

Hi all,

I have a Systema PTW overseas, is it legal to import it to Hong Kong?

THANKS
作者: gtoray    時間: 16-12-2011 06:51

只要乎合法例訂明
威力在2J以下
報關如實註明airsoft toy
入囗便問題不大

不過還需了解當地法律及出囗安排

如非郵寄
必須寄倉及表明為airsoft toy

以上只作參考
作者: tigerdan    時間: 16-12-2011 10:32

出囗OK,CHECK左la
如果支PTW有個真品VLTOR托,會唔會無金好?
作者: Hkpolice-Psu    時間: 16-12-2011 10:41

依家D玩具都可以做得好"真"
作者: joeyjordisonhin    時間: 16-12-2011 14:49

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 16-12-2011 10:41 發表
依家D玩具都可以做得好"真"
哈哈~~~好"真"架真係...
作者: mlcvm    時間: 16-12-2011 21:43

你吾講, 鬼知邊個系真品.
你可以話: 全部都系玩具, for AEG only.
作者: tigerdan    時間: 17-12-2011 13:19

想問寄airsoft應該點申報?
作者: rho837    時間: 17-12-2011 18:03

我朋友係英國帶過呢啲同類玩具氣槍回港.......

1) 要有買槍資料; 如:- 盒; 單據; 說明書;
2) 買機票時要通知有關航空公司有關玩具槍及知詢處理方法;
3) 冇必要唔好帶啲冇乜關係(分開放)品物; 如:- BB豆; 電池; 叉電器; Gas樽; 槍帶; Oil樽; 槍刀等等!

拿! 一般都係支槍個樣同說明書個樣有否出入, 單據個serial no.同槍身個no.及口頭問聲有冇改過之類問題就算.......! 當然海關有權唔比入口!

如果係從美國入來的話! 我就一定搏一搏! 成支珍得就珍! 鋼得就鋼! 一次帶回來! 海關問! 就答成支我買回來就是這樣! 我乜都唔知只知道係2Joule之內本地有得買既玩具槍!
作者: rho837    時間: 17-12-2011 18:13

引用:
原帖由 mlcvm 於 16-12-2011 21:43 發表
你吾講, 鬼知邊個系真品.
你可以話: 全部都系玩具, for AEG only.
其實海關無需問你都可以知道呀! 佢地政府個電腦知料庫連接到外國所有數據庫(真槍同玩真槍一目了然)! 一定揾到同類既知料! 假既都當真處理! 都係搏下家炸.....
作者: tigerdan    時間: 17-12-2011 22:17

問題係我唔係帶上飛機,係想郵寄
同埋我寄支PTW係個淨lower assembly
冇槍管,冇hand guard,冇上身

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0