標題: PTW Jam 彈 問題 [打印本頁]

作者: lonelyboy11    時間: 6-1-2012 17:22     標題: PTW Jam 彈 問題

各師兄,唔知點解我支PTW成日jam彈,砌完後打過四次games,次次一full就jam (無長full,一至兩秒左右),單發就完全無事,點解呢?我係用 PTW MAX CQBR,601 內管,籃筒,7.4/11.1 Lipo 電, .28/.30 WE 彈,鴨仔擔閘。唔同組合都試過 (7.4 lipo with .28彈 or .30彈 ,11.1 lipo with .28彈 or.30彈)  有無師兄幫到手??我把PTW有咩問題?煩各師兄幫手!Thank you very much!!!

作者: jpg    時間: 6-1-2012 17:26

有冇試過CHOP BB??
定係淨JAM, 點JAM 法?? JAM 係HOPUP 位??
作者: lonelyboy11    時間: 6-1-2012 17:34

唔好意思師兄,咩嘢"chop bb"?  啲彈jam响hop up and 上彈位度,啲彈塞到爆哂响上彈位度。
作者: 75ranger    時間: 6-1-2012 18:18

Try to use Excel or Marui BB, but 0.25g only........
作者: wing383    時間: 6-1-2012 18:32

Same situation here, no problem with 0.25g…but jam with 0.28 or above , it may due to the problems of the spring of the mag, not strong enough for 0.28 or above …
作者: aramua    時間: 6-1-2012 19:00

引用:
原帖由 wing383 於 6-1-2012 18:32 發表
Same situation here, no problem with 0.25g…but jam with 0.28 or above , it may due to the problems of the spring of the mag, not strong enough for 0.28 or above …
yes~~~
作者: 長其涼美    時間: 6-1-2012 19:21

師兄我同你一樣用魚糧袋we.25都jam,宜家用excel.23就無問題!
作者: Elf    時間: 6-1-2012 19:21

電C數唔夠好易會有. 你舊電係咪15C?
作者: wing383    時間: 6-1-2012 19:25

My ptw ok with WE or ksc  0.25, but jam like hell with 統之彈 0·25g…hahaha
作者: lonelyboy11    時間: 6-1-2012 20:31     標題: 回覆 4# 的帖子

Oh thanks!
作者: lonelyboy11    時間: 6-1-2012 20:32

引用:
原帖由 wing383 於 6-1-2012 18:32 發表
Same situation here, no problem with 0.25g…but jam with 0.28 or above , igt may due to the problems of the spring of the mag, not strong enough for 0.28 or above …
I got it!  Thanks!
作者: Ancestor999    時間: 6-1-2012 20:43

full auto 0.25g or under bbs can only be passed through 6.01inner barrel
作者: aramua    時間: 6-1-2012 23:08

i use 0.28 for 6.01inner barrel in full auto mode with no problem~~~~
作者: Ancestor999    時間: 6-1-2012 23:42

引用:
原帖由 aramua 於 6-1-2012 23:08 發表
i use 0.28 for 6.01inner barrel in full auto mode with no problem~~~~
same for me, but people suggest not to
作者: kidult    時間: 7-1-2012 01:35

引用:
原帖由 aramua 於 6-1-2012 23:08 發表
Ching 你支係m4a1 定cqbr??
作者: lonelyboy11    時間: 7-1-2012 02:06

引用:
原帖由 長其涼美 於 6-1-2012 19:21 發表
師兄我同你一樣用魚糧袋we.25都jam,宜家用excel.23就無問題!
師兄,.25都jam呀?本來用.30,後來轉用.28,唔通真係要轉.23?其實我朋友用開.30都無問題先叫我用,佢把PTW玩咗幾年, 唔通新max要用輕啲嘅彈?打打下game Jam 彈真係好唔開心!
作者: Kane    時間: 7-1-2012 02:25

引用:
原帖由 Elf 於 6-1-2012 19:21 發表
電C數唔夠好易會有. 你舊電係咪15C?
拉推彈咀白色ORING 老化 OR 推彈咀4柱燈籠摺左 OR 推彈咀鬆左都會JAM

作者: Elf    時間: 7-1-2012 05:05

原裝匣係絕對推到.25. 講完點解又無人理, 都唔知講黎做乜
作者: kidult    時間: 7-1-2012 11:06

話時話, d 矽膠oring 新填地街有冇得配
作者: jpg    時間: 7-1-2012 17:45

冇CHOP BB,
我又覺得未必關彈重同夾既事..

似係呀KANE 講既合理D...
作者: jpg    時間: 7-1-2012 17:50

引用:
原帖由 Elf 於 7-1-2012 05:05 發表
原裝匣係絕對推到.25. 講完點解又無人理, 都唔知講黎做乜
舊版用耐左,冇麥打理隻夾既,有時未必上到.25.
最好都係用返新版, 或者鴨仔..

又者好似我咁, 舊版原裝夾加鴨仔彈弓上彈咀...只可以用一個字形容...."爽"
作者: Kane    時間: 8-1-2012 00:17

引用:
原帖由 jpg 於 7-1-2012 17:45 發表
冇CHOP BB,
我又覺得未必關彈重同夾既事..

似係呀KANE 講既合理D...
我亂UP咋,千奇唔好信
作者: seals9121    時間: 8-1-2012 04:57

引用:
原帖由 jpg 於 7-1-2012 17:50 發表

舊版用耐左,冇麥打理隻夾既,有時未必上到.25.
最好都係用返新版, 或者鴨仔..

又者好似我咁, 舊版原裝夾加鴨仔彈弓上彈咀...只可以用一個字形容...."爽"
邊度有直接買彈弓。。。。
作者: jpg    時間: 8-1-2012 09:20

引用:
原帖由 seals9121 於 8-1-2012 04:57 發表

邊度有直接買彈弓。。。。
冇得浄買,我自己爆開仔㚒。
作者: kidult    時間: 8-1-2012 13:36

彈弓就新填地街有得買, 價錢唔平, 不過應該夠兩隻匣用既, ÷} 一條,幾長下, 收口就揾火機燒紅個半圈用力壓住就用得,systema膽個粒推陣咀就 RC 車仔既波頭螺絲試過,oK, so far  沒問題, 鴨仔匣, 係打幾場補下油當保養就ok 喇
作者: lonelyboy11    時間: 9-1-2012 11:15

Thank you so much ar to all C-Hings!!!
作者: nateriver999    時間: 10-1-2012 21:28

vanaras "duck" ptw magazines, will not be able to handle anything above .25,
作者: Elf    時間: 10-1-2012 21:45

引用:
原帖由 nateriver999 於 10-1-2012 21:28 發表
vanaras "duck" ptw magazines, will not be able to handle anything above .25,
我打.3打左不下於5包..未試過
作者: kidult    時間: 10-1-2012 22:53

我打 .28 打左成日, 兩支ptw + 12 隻鴨仔, 冇問題
作者: lonelyboy11    時間: 11-1-2012 10:32

會唔會隻隻都有唔同呢? 師兄係打單發定連發呢?? 我個Friend用11.1,  WE .30彈玩成日連發都無嘢, 我連射jam咗幾次之後都只敢用單發打, 佢把PTW已玩咗幾年唔知有無關係呢???

作者: Elf    時間: 11-1-2012 13:11

引用:
原帖由 lonelyboy11 於 11-1-2012 10:32 發表
會唔會隻隻都有唔同呢? 師兄係打單發定連發呢?? 我個Friend用11.1,  WE .30彈玩成日連發都無嘢, 我連射jam咗幾次之後都只敢用單發打, 佢把PTW已玩咗幾年唔知有無關係呢???
你咩mag,咩彈先....
作者: lonelyboy11    時間: 11-1-2012 15:22

鴨仔 mag, WE .30 BBs (same as my friend)

作者: CPK    時間: 11-1-2012 16:57

引用:
原帖由 lonelyboy11 於 11-1-2012 15:22 發表
鴨仔 mag, WE .30 BBs (same as my friend)
咩彈弓?
作者: lonelyboy11    時間: 11-1-2012 17:28

original 鴨仔彈弓
作者: kidult    時間: 11-1-2012 17:59

你個匣同個皮唔夠實, d海綿塾得唔好
作者: CPK    時間: 11-1-2012 18:08

引用:
原帖由 lonelyboy11 於 11-1-2012 17:28 發表
original 鴨仔彈弓
對不起,我是指筒內的彈弓。

11.1V 至少要用在M130上,這樣常經常連發才無問題。
作者: lonelyboy11    時間: 12-1-2012 01:52

引用:
原帖由 kidult 於 11-1-2012 17:59 發表
你個匣同個皮唔夠實, d海綿塾得唔好
我都懷疑係有關係!等我試試! thank you 師兄!
作者: lonelyboy11    時間: 12-1-2012 01:55

引用:
原帖由 CPK 於 11-1-2012 18:08 發表

對不起,我是指筒內的彈弓。

11.1V 至少要用在M130上,這樣常經常連發才無問題。
我只係用籃筒,所以要用7.4V? 等我落場試試先! thank you 師兄!
作者: billyjo    時間: 15-1-2012 17:03

我之前全原裝, 打11。1Lipo M130, 無論原裝定鴨仔匣都間唔時chop豆。。,, 我懷疑係hopup座同匣前後對唔啱位, 後來筒後面個定攝多隻薄戒指就冇咩時(雖然拆pin換筒時比一般實一大節。 )
作者: 小安哥    時間: 15-1-2012 18:00

引用:
原帖由 billyjo 於 15-1-2012 17:03 發表
我之前全原裝, 打11。1Lipo M130, 無論原裝定鴨仔匣都間唔時chop豆。。,, 我懷疑係hopup座同匣前後對唔啱位, 後來筒後面個定攝多隻薄戒指就冇咩時(雖然拆pin換筒時比一般實一大節。 )
咁講法可能筒ge鬆緊都有大關係…
我既case係攝少隻正常力番,不過有時上唔到豆(可能係原裝匣問題)
(註:無攝少隻都係有時上唔到豆而且異常細力,所以可能真係原裝匣問題)
作者: billyjo    時間: 15-1-2012 20:13

我諗係個外管位determine個hopup座位置。, 啲戒指係定番少少偏差。, 但就算頂緊咗條筒。, 個hopup座個洞都係未必對得正個匣同匣果兩隻牙仔。,
作者: Gallop    時間: 21-1-2012 05:25

我都試過用KSC •3彈,打打吓jam咗,除個夾落黎唔知邊度甩咗個黑色迷你膠圈出黎,再上第二隻夾都係jam,換番excel•25就乜事都冇,連甩圈果隻夾都用得番。
作者: Kane    時間: 24-1-2012 23:47

引用:
原帖由 Gallop 於 21-1-2012 05:25 發表
我都試過用KSC •3彈,打打吓jam咗,除個夾落黎唔知邊度甩咗個黑色迷你膠圈出黎,再上第二隻夾都係jam,換番excel•25就乜事都冇,連甩圈果隻夾都用得番。
個迷你膠圈係入彈器的嗎
作者: Ancestor999    時間: 25-1-2012 00:12

引用:
原帖由 Gallop 於 21-1-2012 05:25 發表
Excel彈比較細, 得5.88mm
作者: landy    時間: 25-1-2012 01:22

我都係用excel未jam過。

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0