標題: 請教各師兄PTW氣筒問題? [打印本頁]

作者: smart_f91    時間: 2-2-2012 23:02     標題: 請教各師兄PTW氣筒問題?

各位師兄!

小弟本身有支新買SMAX打原裝藍筒和朋友玩玩,今天我朋友用前幾日兩手收回來的CTW試打我條藍筒,用測速驗到有1.4J左右,但用番我支SMAX打藍筒就只有1.07J左右。

請問各師兄我那支SMAX是否有問題?還是SMAX打其他筒都會減弱焦耳?
作者: frank9394    時間: 2-2-2012 23:19

筒尾頂片係唔係唔夠 ? 鬆鬆地 ?  
作者: 優之涼粉    時間: 2-2-2012 23:26

PTW筒可以就咁入CTW到用???
作者: Elf    時間: 3-2-2012 00:25

引用:
原帖由 frank9394 於 2-2-2012 23:19 發表
筒尾頂片係唔係唔夠 ? 鬆鬆地 ?  
x2 PTW尾通塞唔夠介子
作者: seals9121    時間: 3-2-2012 00:50

CTW 新版筒和ptw的差一個spacer 的距離
作者: simson34    時間: 15-2-2012 01:45

各C兄 我都有個問題WOR 我支黑筒原本用110彈弓有成1.4XJ 但唔知點解打左排以家得返1.2-1.3J
THANKS!
作者: 優之涼粉    時間: 15-2-2012 01:48

引用:
原帖由 simson34 於 15-2-2012 01:45 發表
各C兄 我都有個問題WOR 我支黑筒原本用110彈弓有成1.4XJ 但唔知點解打左排以家得返1.2-1.3J
THANKS!
天梯齒有無事???打得多淋左???有無改過尾通d spacer同位置???
作者: simson34    時間: 15-2-2012 02:22

我都睇過其實之筒好正常同之前沒咩分別!
天梯齒無事! 彈弓我試過兩條...都一樣...我都試過用藍筒打都有1.4X
尾通位沒改到....我連油同O RING都換左......
所以真係諗唔明.......
THANKS!
作者: 優之涼粉    時間: 15-2-2012 11:34

引用:
原帖由 simson34 於 15-2-2012 02:22 發表
天梯齒無事! 彈弓我試過兩條...都一樣...我都試過用藍筒打都有1.4X
THANKS!
你換完彈弓加左D新油落條彈弓到???
作者: simson34    時間: 15-2-2012 11:56

引用:
原帖由 優之涼粉 於 15-2-2012 11:34 發表

你換完彈弓加左D新油落條彈弓到???
彈弓就沒加油....
作者: nok7689    時間: 25-2-2012 22:30

順便問問...supermax版打金藍黑筒...個坑位唔岩...
新版筒有無呢個問題?唔該∼

super Max : 2008年出, Max作藍本, 分別 : i)齒比較大, 所以拉得郁銀管, 但係ROF會下降 [12.4v 26A : Max:22; S.Max:19] ii)天梯齒[spur gear][唔係直接拉天梯個一行齒,係同齒輪既另一行齒]較大, 所以如果用其他筒 (藍,紅...)要將條坑鑼(mill)大, 鎗街鋪頭$100,放低2日服務.唔鑼都得, 齒既鋼同筒身既鋼會互刮, 直至筒身刮到條坑出黎.

作者: kidult    時間: 25-2-2012 22:59

引用:
原帖由 simson34 於 15-2-2012 02:22 發表
THANKS!
Check 下 尾頂波子…. 係唔係 lup 左入去?
再check 推彈咀有冇鬆?? 推彈咀係唔係好多油屎??
作者: jpg    時間: 26-2-2012 06:15

引用:
原帖由 nok7689 於 25-2-2012 22:30 發表
順便問問...supermax版打金藍黑筒...個坑位唔岩...
新版筒有無呢個問題?唔該∼

super Max : 2008年出, Max作藍本, 分別 : i)齒比較大, 所以拉得郁銀管, 但係ROF會下降 [12.4v 26A : Max:22; S.Max:19] ii)天梯齒 ...
最新出既筒已經冇問題..可以直上SMAX.
作者: nok7689    時間: 26-2-2012 08:44

引用:
原帖由 jpg 於 26-2-2012 06:15 發表

最新出既筒已經冇問題..可以直上SMAX.
多口問句如果分別新舊版@@下面個條打明for M4/MAX...即係舊版?
另外多口問多少少...如果想執多個上身...內管同hopup有無原裝買?管知道可以用鴨仔或PDI...但係hopup...可以用咩?thanks∼
http://www.redwolfairsoft.com/redwolf/airsoft/Accessories_AEG_Cylinders_Pistons_Systema_M130_Cylinder_Unit_for_M4_PTW_Max.htm
作者: rx178    時間: 26-2-2012 12:46

引用:
原帖由 nok7689 於 26-2-2012 08:44 發表

多口問句如果分別新舊版@@下面個條打明for M4/MAX...即係舊版?
另外多口問多少少...如果想執多個上身...內管同hopup有無原裝買?管知道可以用鴨仔或PDI...但係hopup...可以用咩?thanks∼
http://www.redwolf ...
hopup 吾用原裝 你可以試下用FCX 個set 我自己用緊佢個條10.5"內
管連hopup set 都吾錯
但有小小問題如果你用原裝外管 個hopup座 可能入吾到要磨一磨 D字頭牌子同佢自家外管就好fit 下

圖片附件: 396907_3099470089768_1354624180_33271866_142187842_n.jpg (26-2-2012 12:46, 67.04 KB) / 該附件被下載次數 127

作者: nok7689    時間: 26-2-2012 18:23

引用:
原帖由 rx178 於 26-2-2012 12:46 發表

hopup 吾用原裝 你可以試下用FCX 個set 我自己用緊佢個條10.5"內
但有小小問題如果你用原裝外管 個hopup座 可能入吾到要磨一磨 D字頭牌子同佢自家外管就好fit 下
敢問ching可以係邊到入手同大約幾錢∼
作者: smart_f91    時間: 26-2-2012 23:49

師兄!請問那兒有可以買到?請問大約幾錢?
作者: rx178    時間: 27-2-2012 10:12

引用:
原帖由 nok7689 於 26-2-2012 18:23 發表

敢問ching可以係邊到入手同大約幾錢∼
10.5 管set w/hop up $8XX

https://www.facebook.com/groups/fcc.fcc/

你可以去佢地facebook 到問佢地~~~
作者: aramua    時間: 27-2-2012 10:38

oh!
i cannot afford ~~~
作者: rx178    時間: 27-2-2012 11:55

引用:
原帖由 aramua 於 27-2-2012 10:38 發表
oh!
i cannot afford ~~~
買得PTW 個1千幾百散紙黎
作者: rickytang    時間: 27-2-2012 13:00

引用:
原帖由 rx178 於 26-2-2012 12:46 發表

小弟都用緊,唔錯幾好的
作者: simson34    時間: 27-2-2012 14:50

引用:
原帖由 kidult 於 25-2-2012 22:59 發表

Check 下 尾頂波子…. 係唔係 lup 左入去?
再check 推彈咀有冇鬆?? 推彈咀係唔係好多油屎??
尾頂波子沒LUP....但推彈咀有D鬆...但我要CHECK下問題係唔係推彈咀度先...
THANKS C兄
作者: kidult    時間: 27-2-2012 17:49

你要拆筒先擰得實.. 順手清下條筒~~ 打得又順D~~
作者: nok7689    時間: 27-2-2012 23:44

引用:
原帖由 rx178 於 27-2-2012 11:55 發表

買得PTW 個1千幾百散紙黎
多謝師兄∼....搭丁丁都唔夠既散紙先岩..
作者: frank9394    時間: 28-2-2012 17:02

下下玩真野既ching, 一千幾百何止散紙, 直頭散銀啦 ~  
引用:
原帖由 nok7689 於 27-2-2012 23:44 發表

多謝師兄∼....搭丁丁都唔夠既散紙先岩..

作者: nok7689    時間: 29-2-2012 23:29

引用:
原帖由 frank9394 於 28-2-2012 17:02 發表
下下玩真野既ching, 一千幾百何止散紙, 直頭散銀啦 ~  
一支骨4千幾...鏡可以上兩萬....尾托又二三千....其他未計呢到都三個...仲有支野本身呢
作者: rx178    時間: 5-3-2012 12:40

引用:
原帖由 nok7689 於 29-2-2012 23:29 發表

一支骨4千幾...鏡可以上兩萬....尾托又二三千....其他未計呢到都三個...仲有支野本身呢
玩得PTW 就預左要2萬起跳la

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0