標題: 此文己被作者删除 [打印本頁]

作者: MS    時間: 10-7-2007 18:17     標題: 此文己被作者删除

作者已删除,請諒

作者: tango10    時間: 10-7-2007 19:17

兵兇戰危, 到處都是戰場, 隨處到是炸彈及疑人, 想保命都不易, 仲要保鑣, 那真要好好訓練後才好去!
其實除了保鑣, 會唔會請醫護人員?
作者: forman    時間: 10-7-2007 19:26

細路仲細冇咩見識但係好人好姐洗乜請保鏢仲要去伊拉克
好似危險咗D,不過人為財死;睇下有幾多先。計我話
作者: mouselkm    時間: 10-7-2007 19:28

幾年前(剛完戰)睇報紙,有個港人(前警察)到伊拉克做保儦,他說次次出坐街最少帶20個彈匣,加上種種襲擊次次不同,就算小孩也分分鐘可能是相良宗介 ,

作者: tango10    時間: 10-7-2007 19:30

引用:
原帖由 mouselkm 於 10-7-2007 19:28 發表
幾年前睇報紙傳,有個港人(前警察)到伊拉克做保儦,他說次次出坐街最少帶20個彈匣
三十一個, 總共六百發, 點打呀? 走為上著噃
作者: mouselkm    時間: 10-7-2007 19:41

如果你想問帶咁多點解,我想有必要因對手可能有RPK等玩具,而且戰鬥到維和部隊來也末必完結,你想打打下無彈GAMEOVER ,定重D辛苦D
作者: tango10    時間: 10-7-2007 19:45

引用:
原帖由 mouselkm 於 10-7-2007 19:41 發表
如果你想問帶咁多點解,我想有必要因對手可能有RPK等玩具,而且戰鬥到維和部隊來也末必完結,你想打打下無彈GAMEOVER ,定重D辛苦D
我估係佢未必有時間換夾, 因為武裝份子通常用伏擊及炸彈.
作者: mouselkm    時間: 10-7-2007 19:56     標題: 回覆 #7 tango10 的帖子

雖然伏擊和炸彈是前菜,但一隊車隊總不會全被炸彈直接KO,如果真的是攻擊,一定有開火機會,最少能做多個火網走人
作者: tango10    時間: 10-7-2007 20:07

我諗我頂盡都只會帶300(5.56), 或150(7.62 x39)或 120(7.62 x 51), 把省下來的重量用來帶上手榴彈, 烟霧彈....
你又會選那支槍在伊拉克摯行保安任務呢?
作者: hk53    時間: 10-7-2007 20:08

有セ入職要求,如學歴,背景等
作者: mouselkm    時間: 10-7-2007 20:19     標題: 回覆 #9 tango10 的帖子

個人認為 5.56和7.62X51 等NATO子彈在當地補給困難,就算有彈藥質量也很差,公差大,用在歐美槍上很易出事SR 47也是因此實驗失敗,SO 我會帶AK 74U (5.45X 39) OR 47 因這在中東地區補給修理易,可靠耐用
作者: adrianyahk    時間: 10-7-2007 20:30

我唔帶槍,帶可蘭經同美金!
作者: delta    時間: 10-7-2007 20:42

引用:
原帖由 hk53 於 10-7-2007 20:08 發表
有セ入職要求,如學歴,背景等
你有興趣? 佢話歡迎各界人事, 即係你係WARGAME界都得, 可能好歡迎你添
作者: delta    時間: 10-7-2007 20:44

我反宜想知有幾錢人工?
作者: sunny    時間: 10-7-2007 20:47

引用:
原帖由 tango10 於 10-7-2007 20:07 發表
我諗我頂盡都只會帶300(5.56), 或150(7.62 x39)或 120(7.62 x 51), 把省下來的重量用來帶上手榴彈, 烟霧彈....
你又會選那支槍在伊拉克摯行保安任務呢?
I will take a E German AKMS, and carry around 600-700 rounds of ammo.
作者: sunny    時間: 10-7-2007 20:47

引用:
原帖由 mouselkm 於 10-7-2007 20:19 發表
個人認為 5.56和7.62X51 等NATO子彈在當地補給困難,就算有彈藥質量也很差,公差大,用在歐美槍上很易出事SR 47也是因此實驗失敗,SO 我會帶AK 74U (5.45X 39) OR 47 因這在中東地區補給修理易,可靠耐用
I agree with u

引用:
原帖由 adrianyahk 於 10-7-2007 20:30 發表
Or a China Mobile Phone
作者: maurice    時間: 10-7-2007 20:57

引用:
原帖由 sunny 於 10-7-2007 20:47 發表

I will take a E German AKMS, and carry around 600-700 rounds of ammo.
Can you carry that much of ammo?
作者: Paul    時間: 10-7-2007 21:51

引用:
原帖由 tango10 於 10-7-2007 19:17 發表
兵兇戰危, 到處都是戰場, 隨處到是炸彈及疑人, 想保命都不易, 仲要保鑣, 那真要好好訓練後才好去!
其實除了保鑣, 會唔會請醫護人員?
醫護我唔知

但我知有公司請人係軍營飯堂做野或清洗洗手間
作者: 14692    時間: 10-7-2007 21:59     標題: 回覆 #1 mswong 的帖子

刀口上沾血, 分分鐘搵到冇命洗
作者: mouselkm    時間: 10-7-2007 22:46     標題: 回覆 #19 Paul 的帖子

軍隊飯堂經理做應該有PDW防身  ,咁做野雜工我想也有M9 一支
作者: 14692    時間: 10-7-2007 22:51     標題: 回覆 #21 mouselkm 的帖子

俾把刀仔你
作者: RYODLi    時間: 10-7-2007 22:52

引用:
原帖由 delta 於 10-7-2007 20:44 發表
我反宜想知有幾錢人工?
上次睇discovery講過…好似六百幾美金一日
作者: 14692    時間: 10-7-2007 22:57     標題: 回覆 #23 RYODLi 的帖子

搵命搏架
作者: mouselkm    時間: 10-7-2007 23:00     標題: 回覆 #22 14692 的帖子

小李飛刀  如果我去還是自費買件硬式抗彈衣和M9安全D
作者: 14692    時間: 10-7-2007 23:01     標題: 回覆 #25 mouselkm 的帖子

你冇家室, 冇人冇物就去做, 有命去隨時冇命返
作者: mouselkm    時間: 10-7-2007 23:09     標題: 回覆 #26 14692 的帖子

YES 絕對同意,分分鐘有錢無亡享,當然有心做傭兵和想寫戰地回憶錄例外
作者: RYODLi    時間: 10-7-2007 23:10

引用:
原帖由 14692 於 10-7-2007 22:57 發表
搵命搏架
我知
所以上次個節目訪問個保鏢既屋企人
佢地都話雖然而家生活質素係好好,不過真係會好擔心老公/老豆聽日打唔到電話番黎
作者: 皇家御貓    時間: 10-7-2007 23:46

我諗如果可以齋上course , 呢度一定一呼百應....
作者: cccarlos    時間: 11-7-2007 00:47     標題: 回覆 #29 皇家御貓 的帖子

我會係第一個
作者: raven_tang10123    時間: 11-7-2007 00:48

MS兄, 可否提供更多資料? 如收生資格, 學費和合約年期等?
作者: LewisSky    時間: 11-7-2007 00:55

MS師兄, 可否講多d info?
作者: MS    時間: 11-7-2007 04:04     標題: 回覆 #31 raven_tang10123 的帖子

嘩!要錢唔要.............一個普通市民你只得一個機會,去COURSE我會裨資料你,當你及格後該校校長會介紹你做保鏢,如果MS後生多十年可能有機但MS1948年,你估老人院請社監咩?
作者: MS    時間: 11-7-2007 04:15     標題: 回覆 #32 LewisSky 的帖子

MS試吓問老表A君因他是香港之招幕人,他上過保鏢Course 他有份工在伊拉克保護班大陸有米之人!因為d老細中意佢識中文,MS明天打電話給他,如果他願意,MS給他的電話給你,但唔包!

作者: 14692    時間: 11-7-2007 04:55     標題: 回覆 #28 RYODLi 的帖子

有得必有失
作者: MS    時間: 11-7-2007 05:15     標題: 回覆 #32 LewisSky 的帖子

你可以e-mail 問料,這是一間很有名氣之保鏢訓練學校,由校長到教員都有實戰經驗,如果你想成為Bodyguard,你一定要識做Body Guard d 野,所以去course A君去德國學MP5,操熟了才去保鏢課程,朋友一步不可能登天番鬼佬話 do not catch 22? 一步一步喇!你識到MS,唔知好彩或唔夠運?有多餘錢,學多些不仿

作者: 14692    時間: 11-7-2007 05:25     標題: 回覆 #36 mswong 的帖子

幾錢一個COURSE?
作者: raven_tang10123    時間: 11-7-2007 10:46     標題: 回覆 #33 mswong 的帖子

唔係only要錢唔要命, 有呢方面既經驗對自己前途都有幫助, 請MS兄高抬貴手幫幫小弟問資料
作者: SoloWing_Pixy    時間: 11-7-2007 12:00

MS兄
我都想知道收費,收生資格同其他詳情
幫幫手問問好嗎?
不方便公開回答的話
PM我
THANK YOU
作者: tango10    時間: 11-7-2007 16:12

引用:
原帖由 Paul 於 10-7-2007 21:51 發表

醫護我唔知

但我知有公司請人係軍營飯堂做野或清洗洗手間
無野呀你! 飯堂清潔洗厠所都要出動你去請人?
作者: MS    時間: 11-7-2007 16:13     標題: 回覆 #37 14692 的帖子

應該是幾百英磅!MS會找MS的老表因他剛完成該course,盡快給你答案!!

作者: MS    時間: 11-7-2007 16:22     標題: 回覆 #40 tango10 的帖子

清潔也好,保鏢也好在伊拉克最大之危險是人肉炸彈(自殺式)請間做清潔會不
作者: MS    時間: 11-7-2007 16:26     標題: 回覆 #39 SoloWing_Pixy 的帖子

MS開不到消息......可否直接e-mail!
作者: tango10    時間: 11-7-2007 16:33

[quote]原帖由 mswong 於 11-7-2007 16:22 發表
清潔也好,保鏢也好在伊拉克最大之危險是人肉炸彈(自殺式)請間做清潔會不
作者: MS    時間: 11-7-2007 16:37

各位想不到MS吹水都令各位有興趣,如果各位想做你一定要稱職否則有人請你你都好難做,MS會提供資料,有沒有e-mail該學校查問?
作者: FaiFaiHK    時間: 11-7-2007 16:40

中國人在當地會成為針對目標嗎?? 如果唔係我諗做得過
作者: tango10    時間: 11-7-2007 16:48

引用:
原帖由 FaiFaiHK 於 11-7-2007 16:40 發表
中國人在當地會成為針對目標嗎?? 如果唔係我諗做得過
肯定有殺錯, 冇放過! 小心為妙.
作者: MS    時間: 11-7-2007 16:48     標題: 回覆 #45 mswong 的帖子

各位:中國人有一句話知己知彼?番鬼佬有一句Know yourself Know your Enemy,你想做什麼事,一定能勝任否則前路芒芒,好難頂三思!!!
作者: MS    時間: 11-7-2007 16:54     標題: 回覆 #46 FaiFaiHK 的帖子

好難講,有政治因素,有謀財,有泒系,最大煲是人肉炸彈
作者: LewisSky    時間: 11-7-2007 22:02

引用:
原帖由 mswong 於 11-7-2007 16:37 發表
各位想不到MS吹水都令各位有興趣,如果各位想做你一定要稱職否則有人請你你都好難做,MS會提供資料,有沒有e-mail該學校查問?
PLEASE E-MAIL HERE:

prokiller_o@yahoo.com.hk
作者: SoloWing_Pixy    時間: 11-7-2007 22:34

引用:
原帖由 mswong 於 11-7-2007 16:26 發表
MS開不到消息......可否直接e-mail!
當然可以!!
e-mail : nakamura_aoi@yahoo.com.hk
唔該MS兄
作者: cccarlos    時間: 11-7-2007 23:42

cccarlos2004@hotmail.com

知下都好
作者: WAIKO01    時間: 12-7-2007 00:44

引用:
原帖由 adrianyahk 於 10-7-2007 20:30 發表
你要懂得讀經和解經才好.
作者: WAIKO01    時間: 12-7-2007 00:48

引用:
原帖由 mswong 於 11-7-2007 16:13 發表
應該是幾百英磅!MS會找MS的老表因他剛完成該course,盡快給你答案!!
但想問問師兄,上完course之後會被安排去當保鑣的?
作者: 皇家御貓    時間: 12-7-2007 00:56

引用:
原帖由 WAIKO01 於 12-7-2007 00:44 發表

你要懂得讀經和解經才好.
見到本經至少拖得一陣子既....

BTW , 我想知Bodyguard可唔可以當一個certificate咁 , 考左唔做住都得?
作者: MS    時間: 12-7-2007 01:42     標題: 回覆 #54 WAIKO01 的帖子

為何捨近取遠?香港d保鏢都好吃香例如大有錢佬李セセ都裨人.......MS揾翻d notes裨各位睇睇,如果都睇唔明就無謂去course喇?
作者: MS    時間: 12-7-2007 01:44     標題: 回覆 #56 mswong 的帖子

請稍侯,MS會找些資料給你們.
作者: raven_tang10123    時間: 12-7-2007 01:53     標題: 回覆 #57 mswong 的帖子

MS兄, 請預埋我
raven_tang10123@yahoo.com.hk
作者: hk53    時間: 12-7-2007 02:08

MS兄, 請預埋我
Wallacechan21@yahoo.com.hk
作者: sniperrifle    時間: 12-7-2007 02:28

MS兄, 請預埋我
cqb911@yahoo.com
作者: MS    時間: 12-7-2007 04:17     標題: 回覆 #59 hk53 的帖子

唔係安排,係介紹,因保鏢長期需要人手,如果你做到d人爭住揾你
作者: WAIKO01    時間: 12-7-2007 04:47

引用:
原帖由 mswong 於 12-7-2007 01:42 發表
為何捨近取遠?香港d保鏢都好吃香例如大有錢佬李セセ都裨人.......MS揾翻d notes裨各位睇睇,如果都睇唔明就無謂去course喇?
熱烈期待
作者: 14692    時間: 12-7-2007 05:07     標題: 回覆 #41 mswong 的帖子

先謝過
作者: 14692    時間: 12-7-2007 05:08     標題: 回覆 #43 mswong 的帖子

PM咗你
作者: mouselkm    時間: 12-7-2007 12:02

我也有興趣知,因本人是從事保安
e-mail mouselkm@yahoo.com.hk
作者: WAIKO01    時間: 13-7-2007 00:13

對不起,忘了留E-MAILwaikonew01@gmail.com
作者: sa80bena2    時間: 13-7-2007 01:38

hello
long time no see Mr wong XXXX tree
you remember me ?
i have a coffee in aldershot
作者: kiehk3    時間: 13-7-2007 11:44

MS兄~如可以的也請mail給我

kiehk3@yahoo.com.hk
作者: MCG    時間: 14-7-2007 05:48

MS兄, 請預埋我
sniperwck2@sinaman.com
作者: MS    時間: 17-7-2007 04:06

Bodyguard Training Manual

MS會一一登出,有興趣者,敬請留意!

各位有題可e-mail mswong@ntlworld.com必覆!謝謝
總結:所有有關之course 在軍隊可以不費分毫!但也不是想去就去?但如果普通市民只有去一些有名皇望之學校,所謂有名望者比喻香港前消防局長開辦消防訓練學校?你會不會懷疑這學校的資格呢!該校之教員全部曾在消防處任教,請問邊個夠佢威!!!以上是此喻?

作者: MS    時間: 17-7-2007 04:11     標題: 回覆 #67 sa80bena2 的帖子

對不起MS記不起你是那一位!請諒,
作者: 14692    時間: 17-7-2007 05:17     標題: 回覆 #70 mswong 的帖子

期待
作者: WAIKO01    時間: 17-7-2007 11:04

再一次,熱切期待.
作者: d@2007    時間: 17-7-2007 16:46

引用:
日日俾人扑頭搶錢
作者: 退役兵    時間: 18-7-2007 03:24

請問作者閣下到過依拉克嗎?本人是幾位到過依拉克當保鏢既香港人之一.不知閣下從何得知依拉克保鏢之資料.但閣下所謂之聯絡人是否屬實?因聯絡人應只有一個(組織)本人是中立的.而且更非針對閣下.但敬請閣下出post前三思而後行.因閣下之言行極可能對我們去過依拉克當保鏢既香港人做成殺身之禍!閣下聲稱認識好多''水雷炮''但請問閣下是否現役或退役紀律部隊?如果閣下所言屬實.可能我跟閣下是認識的.所以敬請師兄高抬貴手.留條後路比我地呢班去過依拉克當保鏢既人.如果閣下是伙記就應該明白做呢啲敏感野切勿過火.請勿介意.本人只係實話實說.以本人及幾位伙記所見.相片中手持MP5既人絕非行內人.容許大胆講句此人跟本連基本槍械認識亦不會多.無論持槍資勢,戴帽,連鞋帶穿法亦屬行外人.最多只是初學者.希望師兄明白本人絕非有意傷害閣下之討論.但懇請閣下亦不要作出傷害一班曾到依拉克當保鏢既香港人.所有此類資料或保鏢均屬最高機密.我地自己都會盡量保持低調.曾有數名記者想訪問我地.我地都驚嘆香港記者實在無孔不入.但我地都不接受訪問.行有行規.再次懇請閣下高抬貴手.勿再討論此問題.如有另閣下不快之語句敬請多多見諒.
作者: tango10    時間: 18-7-2007 11:12

食得鹹魚,真是要抵得渴! 無計!
長期食用醃制, 煙薰, 過度燒焦的食物, 經常吸煙及飲酒可以引起鼻咽癌.
資訊發達的結果就是這樣!
作者: MS    時間: 18-7-2007 18:39     標題: 回覆 #76 tango10 的帖子

親愛的朋友:食咸鱼同去伊............有セ關係呢???
作者: KnightSword    時間: 18-7-2007 22:39

我都見過佢吔啲job!
伊拉克市區都仲ok,但唔停得車。
但一出市區就睇你好唔好彩
作者: tango10    時間: 18-7-2007 22:55

引用:
原帖由 mswong 於 18-7-2007 18:39 發表
親愛的朋友:食咸鱼同去伊............有セ關係呢???
咪玩啦!
咁即係話, 去得伊拉克做野, 就要預左有風險, 仲可能有手尾, 你必需對自己負責.
不該以人家的討論可能危害你的安全為由, 叫人收聲. 況者人家的討論並不是針對某某人!
作者: 退役兵    時間: 19-7-2007 01:07

引用:
原帖由 tango10 於 18-7-2007 22:55 發表

咪玩啦!
咁即係話, 去得伊拉克做野, 就要預左有風險, 仲可能有手尾, 你必需對自己負責.
不該以人家的討論可能危害你的安全為由, 叫人收聲. 況者人家的討論並不是針對某某人!
就算係一個普通記者影到飛虎隊個樣既相片都會自覺地將佢既面目打格仔先登出街.呢啲叫尊重同職業操守.而將有可能危害別人而對自己無好處既消息公開.呢啲係不必要同無價值既''風險同手尾''.而去依拉克做保鏢既幾位香港人都係一班絕對信得過既自己人.我地唔係為錢去依拉克做野.而係為多年一齊受訓,一齊出生入死既伙記(兄弟)而負出幫助既責任感.未入過紀律部隊同响真槍實彈既槍林彈雨下一齊出生入死過既普通人一定唔明白呢啲兄弟情.討論係自由既.但去到某程度就應該''自律''況且本人只係請求作者師兄大家伙記一場比吓面啫.我相信亦都見到作者師兄非常大量.無閙小弟.本人絕無惡意破壞作者師兄之自由討論.非常感激作者師兄比面.

作者: madlax    時間: 19-7-2007 01:29

引用:
原帖由 tango10 於 18-7-2007 22:55 發表

咪玩啦!
你講野咁唔負責嫁!如果去個個係你,你又會唔會咁講野?又什麼大得過命?
作者: chrislaikw    時間: 19-7-2007 01:47

引用:

咪玩啦!
照師兄你咁講,如果有日你行街個時比個花盤壓親,照理都唔應該搵人算帳啦喎,因為照你個講法,你出得黎行街,就預左會有風險,必需要負責。
言論自由係無錯既,師兄無錯的,任何人都不能對你說不是,只不過在道德上卻有禽獸之嫌,明知能危害他人生命安全,還道人不是,就有點兒那過呢~~~~

作者: hk53    時間: 19-7-2007 18:55     標題: 回覆 #80 退役兵 的帖子

希望大家平心去談,我明白有些人會對這工種好奇,但當談及別人工作細則時,又給一些從事的人睇到,當然敏感啦,自然會希望去到某程度就''自律''所以希望大家尊重這些從業員

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0