標題: 想買BOOTS [打印本頁]

作者: WAIKO01    時間: 13-7-2007 00:28     標題: 想買BOOTS

因為我是第一次買,所以想請教一下各位有買BOOTS經驗的前輩們

我今天在廣華街走了一趟,在ZA隔壁的店發現了M字頭的BOOT賣$500多(好像不錯 ),但一行過少許看到在"鮮風"見到一些BOOT只是$300多,再行去"大冰"見到一些不知名的BOOT是$300以下 (因時間關係沒有去老莫.)

其實想問問當中的那些$300上下的是不是二手的?還有的是會有二手BOOTS賣的嗎?

另外,我其實是想找一對$500上下的,只要是黑色/啡色已經可以.想請問各位有沒有什麼款式可以介紹給我
作者: golliwog19    時間: 13-7-2007 01:07

M字頭的BOOT:
it should be magnxm boots!? Link

it model is issued items of uk army.......if i am correct~~

and those $300 or below are repro version......
emmm....sure, the quality is horrible sometime~~
作者: golliwog19    時間: 13-7-2007 01:13

and u can find some sport shop in mk, some of them sell those boots~~
作者: Elf    時間: 13-7-2007 01:48

作者: golliwog19    時間: 13-7-2007 02:53

引用:
原帖由 Elf 於 13-7-2007 01:48 發表
6.嚴禁呃POST
  * 即 文章 中無內容,無意義
  * 版主保留最終決定權
  *只POST ICON 不一定被視為呃 post

13.如因觸犯版規而被管理人員關閉、刪除主題者,將不作另行通知。
作者: derek    時間: 13-7-2007 02:59

boot 是保護腳的 , 故不鼓勵以copy代替
$400以下的 , 估計都係copy ..........

巷仔入面有間"專賣美佬堅嘢"的鋪頭 , 入面有而家美佬果對B 仔boot
價錢都係比baybay貴小小 , 可以去睇下
作者: 14692    時間: 13-7-2007 04:43     標題: 回覆 #2 golliwog19 的帖子

雞地賣到$7xx, issue果對冇咁貴

作者: golliwog19    時間: 13-7-2007 07:56

引用:
原帖由 14692 於 13-7-2007 04:43 發表
emmm........雞地一向都掠人水~~~~

不如着行山鞋~~

p.s. sorry, 手快快click錯咗........當reply~~~
作者: khwong67    時間: 13-7-2007 09:08

引用:
原帖由 golliwog19 於 13-7-2007 01:07 發表
M字頭的BOOT:
it should be magnxm boots!? Link

it model is issued items of uk army.......if i am correct~~

and those $30 ...
雞地賣到$7xx.  Mkk sport shoes street only sell for $598 (I saw only one shop have this boot).
作者: ?老虎仔?    時間: 13-7-2007 09:19

Rocky! Yeah!

;b84
作者: 皇家御貓    時間: 13-7-2007 09:54

引用:
原帖由 14692 於 13-7-2007 04:43 發表
仲要commercial
作者: golliwog19    時間: 13-7-2007 15:52

引用:
原帖由 皇家御貓 於 13-7-2007 09:54 發表

how to separate???
i remember only c the diff w/ label?!
作者: Kitju    時間: 13-7-2007 17:31

for you pair of legs, you should paid some more to protect them.  6xx could buy a pair of hiking boots or 511 boots already.  Imo, copy boots are not good to you.
作者: hippies    時間: 13-7-2007 17:38

vn jungle boot la........

作者: alpha_shum    時間: 13-7-2007 21:16

我剩係去過"鮮風"姐~
有一對係680既~個對mark3勁好著~
但係唔多抵玩同個底快甩~
作者: WAIKO01    時間: 14-7-2007 01:35

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 13-7-2007 09:19 發表
Rocky! Yeah!

;b84
我之前也有一對,但鞋底"蝕"的很快.(只是打game和偶爾穿出街而已 )
作者: WAIKO01    時間: 14-7-2007 01:37

引用:
原帖由 hippies 於 13-7-2007 17:38 發表

,這對我也有,但有幾次差一點"拗柴".所以沒有穿了.
作者: WAIKO01    時間: 14-7-2007 01:38

引用:
想問問"issue"是什麼?
作者: WAIKO01    時間: 14-7-2007 01:40

引用:
原帖由 derek 於 13-7-2007 02:59 發表
boot 是保護腳的 , 故不鼓勵以copy代替
$400以下的 , 估計都係copy ..........

巷仔入面有間"專賣美佬堅嘢"的鋪頭 , 入面有而家美佬果對B 仔boot
價錢都係比baybay貴小小 , 可以去睇下
想問問"B 仔boot"是什麼?因為我對服裝和裝備等差不多是無知.
作者: WAIKO01    時間: 14-7-2007 01:44

引用:
原帖由 golliwog19 於 13-7-2007 01:07 發表
M字頭的BOOT:

and those $30 ...
對,就是"magnxm "但它卻有幾個款式,又什麼有拉鍊的(不知有什麼用) ,但價錢已經是$650以上了(不行,over butget )
作者: WAIKO01    時間: 14-7-2007 01:45

引用:
原帖由 皇家御貓 於 13-7-2007 09:54 發表

commercial版是差一點的嗎?
作者: WAIKO01    時間: 14-7-2007 01:48

引用:
原帖由 golliwog19 於 13-7-2007 01:13 發表
and u can find some sport shop in mk, some of them sell those boots~~
,會比廣華便宜嗎?還有想問問magnxm的boot耐用嗎?(打算打game,開工兩用.)
作者: WAIKO01    時間: 14-7-2007 01:49

引用:
原帖由 Kitju 於 13-7-2007 17:31 發表
for you pair of legs, you should paid some more to protect them.  6xx could buy a pair of hiking boots or 511 boots already.  Imo, copy boots are not good to you.
明白,謝謝前輩的提醒
作者: WAIKO01    時間: 14-7-2007 01:51

引用:
原帖由 alpha_shum 於 13-7-2007 21:16 發表
我剩係去過"鮮風"姐~
有一對係680既~個對mark3勁好著~
但係唔多抵玩同個底快甩~
嗯,那對mark3我也看過,但我從"鞋筒"看入去內部好像比較"兒戲",令我有些好像是copy的感覺.
作者: 14692    時間: 14-7-2007 04:55     標題: 回覆 #18 WAIKO01 的帖子

公發品
作者: alpha_shum    時間: 14-7-2007 22:03

引用:
原帖由 WAIKO01 於 14-7-2007 01:51 發表

嗯,那對mark3我也看過,但我從"鞋筒"看入去內部好像比較"兒戲",令我有些好像是copy的感覺.
以我所知佢唔係COPY既...不過個底就真係唔似咯...
佢話係人手上唔係熨上去喎~
作者: howard-ac    時間: 14-7-2007 22:23

你打咩軍sin???
作者: ?老虎仔?    時間: 14-7-2007 22:41

引用:
原帖由 WAIKO01 於 14-7-2007 01:35 發表

我之前也有一對,但鞋底"蝕"的很快.(只是打game和偶爾穿出街而已 )
邊個型號??
作者: 皇家御貓    時間: 15-7-2007 01:38

引用:
原帖由 WAIKO01 於 14-7-2007 01:45 發表

commercial版是差一點的嗎?
對打game來講一d分別都無 , 但佢比軍版隻色深左好多...
作者: WAIKO01    時間: 15-7-2007 01:49

引用:
原帖由 皇家御貓 於 15-7-2007 01:38 發表

對打game來講一d分別都無 , 但佢比軍版隻色深左好多...
但會不會在耐用程度上有分別?
作者: WAIKO01    時間: 15-7-2007 01:50

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 14-7-2007 22:41 發表

邊個型號??
說老實的我也不知道 ,我只知道它是有"哥踢士"而已
作者: WAIKO01    時間: 15-7-2007 01:51

引用:
原帖由 alpha_shum 於 14-7-2007 22:03 發表

以我所知佢唔係COPY既...不過個底就真係唔似咯...
佢話係人手上唔係熨上去喎~
想問問人手上和熨上去有什麼分別?
作者: WAIKO01    時間: 15-7-2007 01:53

引用:
原帖由 14692 於 14-7-2007 04:55 發表
公發品
為什麼會比較便宜
作者: hintz123    時間: 15-7-2007 02:50

樓主去信和 睇0下!包有著數!!老莫0尼排入好多Boot!!
佢賣 Bates ICB,ICWB boot 軍品全新 $6xx!
Wellco  ICB Boot 軍品全新 都係$6xx!
Altama 沙boot (巴拿馬底) 軍品全新$5xx
好似係斷碼 !係美軍放送品0黎!!!
作者: 14692    時間: 15-7-2007 07:06     標題: 回覆 #28 ?老虎仔? 的帖子

你俾我睇果對Rocky, 我之前都有對, 蝕得都ok快
作者: 14692    時間: 15-7-2007 07:07     標題: 回覆 #33 WAIKO01 的帖子

baybay價
作者: Kitju    時間: 15-7-2007 19:26     標題: 回覆 #19 WAIKO01 的帖子

i believe that the so called B boots = Belleville boots
作者: Sum森    時間: 15-7-2007 19:39

1.有冇師兄有好介紹呀!我的預算有$5xx$6xx
2.番工加打game要黑色的BOOT,因為要長時間企同埋行,有邊種boot會好舒服的?
3.TANK出品的BOOT舒唔舒服?
4.仲有買左boot之後要唔要搵"師傅"車一車d線上boot!

多謝師兄解答!

作者: Kane    時間: 15-7-2007 20:30

引用:
原帖由 Sum森 於 15-7-2007 19:39 發表
2.番工布鬼n長時間企同埋行,有邊種boot會好舒服的?
4.仲有買左boot之後要唔要搵"師傅"車一車d線上boot!
...
2. Belleville
4.NO
作者: alpha_shum    時間: 15-7-2007 20:42

引用:
原帖由 WAIKO01 於 15-7-2007 01:51 發表

想問問人手上和熨上去有什麼分別?
熨上去真係整溶d膠之後痴上去
人手就係用線縫上去咯
作者: hippies    時間: 16-7-2007 00:24

引用:
原帖由 WAIKO01 於 14-7-2007 01:37 發表

,這對我也有,但有幾次差一點"拗柴".所以沒有穿了.
拗柴........
作者: hintz123    時間: 16-7-2007 01:07

TANK 係乜 boot?
定是軍款 商品boot !
作者: WAIKO01    時間: 16-7-2007 01:35

引用:
原帖由 hintz123 於 15-7-2007 02:50 發表
樓主去信和 睇0下!包有著數!!老莫0尼排入好多Boot!!
佢賣 Bates ICB,ICWB boot 軍品全新 $6xx!
Wellco  ICB Boot 軍品全新 都係$6xx!
Altama 沙boot (巴拿馬底) 軍品全新$5xx
好似係斷碼 !係美軍放送品0黎!!!
想問問(巴拿馬底)是什麼?
作者: WAIKO01    時間: 16-7-2007 01:36

引用:
原帖由 hippies 於 16-7-2007 00:24 發表

拗柴........
是真的.
作者: WAIKO01    時間: 16-7-2007 01:39

引用:
原帖由 Kane 於 15-7-2007 20:30 發表

2. Belleville
4.NO
印象中,B牌的價錢也不只$5xx-$6有錯請指正.因為我也在找理想中的BOOTS.)
作者: Kane    時間: 16-7-2007 01:58

引用:
原帖由 WAIKO01 於 16-7-2007 01:39 發表

印象中,B牌的價錢也不只$5xx-$6有錯請指正.因為我也在找理想中的BOOTS.)
我無reply1.,3.
作者: WAIKO01    時間: 16-7-2007 02:05

引用:
原帖由 Kane 於 16-7-2007 01:58 發表

我無reply1.,3.
Orz,sorry.我誤會了.但想問問B牌BOOTS現在大概要多少錢一對?
作者: Kane    時間: 16-7-2007 02:13

引用:
原帖由 WAIKO01 於 16-7-2007 02:05 發表

Orz,sorry.我誤會了.但想問問B牌BOOTS現在大概要多少錢一對?
ebay $650-$850 with shipping
作者: hintz123    時間: 16-7-2007 02:27

引用:
原帖由 Sum森 於 15-7-2007 19:39 發表
2.番工布鬼n長時間企同埋行,有邊種boot會好舒服的?
...
Wellco,Bates,尼龍+皮 ICB Goretex Boot 約$600-全新
做型 跟 Belleville 一樣,
軍方spec.:-黑色Cordura,皮,Vibram sierra 底+Goretex 內層!
唔係達標,軍部都唔單俾 Wellco, Bates 啦!
作者: 14692    時間: 16-7-2007 04:40     標題: 回覆 #41 hippies 的帖子

好過你著越戰BOOT........發大
作者: WAIKO01    時間: 17-7-2007 11:08

引用:
原帖由 hintz123 於 16-7-2007 02:27 發表

Wellco,Bates,尼龍+皮 ICB Goretex Boot 約$600-全新
做型 跟 Belleville 一樣,
軍方spec.:-黑色Cordura,皮,Vibram sierra 底+Goretex 內層!
唔係達標,軍部都唔單俾 Wellco, Bates 啦!
十分吸引.想問問可以在哪裡找到?
作者: WAIKO01    時間: 17-7-2007 11:09

另外,想問問"magnxm "的boots好穿嗎?
作者: hintz123    時間: 17-7-2007 11:31

引用:
原帖由 WAIKO01 於 17-7-2007 11:08 發表

十分吸引.想問問可以在哪裡找到?
信和 老莫! 佢Mk3 ,ICB,ICW ,USMC, ACU 淺沙色 goretex boot ;都比廣華街平!!
作者: golliwog19    時間: 17-7-2007 11:39

引用:
原帖由 WAIKO01 於 17-7-2007 11:09 發表
另外,想問問"magnxm "的boots好穿嗎?
yup, but not durable......
and i saw this one in mk sport shop yesterday night,
its ard $7xx........

作者: hintz123    時間: 17-7-2007 11:47

magnxm 黑皮boot 比較 '洗' !!
作者: michaelckt    時間: 17-7-2007 11:55

山軍買約$750都幾好穿鞋底硬度軟少少,18/F買BellevilleUSMC要$1600,每個人腳型唔一樣,都係要自已試穿過感覺吓舒唔舒服,同埋要買大一號加厚襪
作者: alan_ng    時間: 17-7-2007 12:02     標題: 回覆 #48 Kane 的帖子

$790 Ebay 價? or 外國friend 底價?
作者: hintz123    時間: 17-7-2007 12:03

Bates`$600-無gore, $800-有Gore!
著厚襪 係 hiking,行山0既著法!!
平時著都係fit D 好!!

Belleville 790 gore boot 都係$400-(2手,美军放出品)
作者: michaelckt    時間: 17-7-2007 12:31

收到,多謝指教
作者: Kitju    時間: 17-7-2007 13:32     標題: 回覆 #57 alan_ng 的帖子

ebay $650-$850 with shipping

790 is the model number, not the price of the belleville 790
作者: 14692    時間: 18-7-2007 05:39     標題: 回覆 #54 golliwog19 的帖子

D色咁似issue果對既
邊間見到架?
作者: WAIKO01    時間: 21-7-2007 04:18

引用:
原帖由 golliwog19 於 17-7-2007 11:39 發表

yup, but not durable......
and i saw this one in mk sport shop yesterday night,
its ard $7xx........
那我想問問大概可以穿多久(以一般步行來說),因為之前ROCKY那一次之後所以想知道(那對ROCKY大約一年也沒有已經沒有了底部的"牙"了 )
作者: WAIKO01    時間: 21-7-2007 04:19

引用:
原帖由 hintz123 於 17-7-2007 11:47 發表
magnxm 黑皮boot 比較 '洗' !!
想問問黑皮和啡皮有不同的嗎?
作者: WAIKO01    時間: 21-7-2007 04:21

引用:
原帖由 hintz123 於 17-7-2007 12:03 發表
Bates`$600-無gore, $800-有Gore!
著厚襪 係 hiking,行山0既著法!!
平時著都係fit D 好!!

Belleville 790 gore boot 都係$400-(2手,美军放出品)
想問問"Gore"是什麼? ,還有這是哪裡的價錢?
作者: 14692    時間: 21-7-2007 04:48     標題: 回覆 #62 WAIKO01 的帖子

我對黑magnum日日著返工都捱到年幾, 個底仲未蝕
作者: 14692    時間: 21-7-2007 04:48     標題: 回覆 #64 WAIKO01 的帖子

gore-tex呱....
作者: hintz123    時間: 21-7-2007 11:54

引用:
原帖由 WAIKO01 於 21-7-2007 04:21 發表

想問問"Gore"是什麼? ,還有這是哪裡的價錢?
信和 老莫 個價!!
作者: hintz123    時間: 21-7-2007 11:56

引用:
原帖由 WAIKO01 於 21-7-2007 04:18 發表

那我想問問大概可以穿多互陘妨eROCKY那一次之後所以想知道(那對ROCKY大約一年也沒有已經沒有了底部的"牙"了 )
對ROCKY 係 VIBRAM 底嗎?
作者: hintz123    時間: 21-7-2007 12:01

引用:
原帖由 WAIKO01 於 21-7-2007 04:19 發表

想問問黑皮和啡皮有不同的嗎?
暫時只聽過 黑皮 有咁0既問題!!
作者: nic    時間: 21-7-2007 15:57

早幾日去大冰買左對68年巴拿馬底都係7舊
作者: hintz123    時間: 22-7-2007 01:10

沙色定黑色?
信和 軍版7.5w, 9w 巴拿馬底都係$5xx-
作者: WAIKO01    時間: 22-7-2007 14:26

想問問,VIBRAM 底和巴拿馬底是什麼,怎樣分辨和有什麼不同?
作者: WAIKO01    時間: 22-7-2007 14:28

引用:
原帖由 hintz123 於 22-7-2007 01:10 發表
沙色定黑色?
信和 軍版7.5w, 9w 巴拿馬底都係$5xx-
想問問7.5w和9w 是什麼?昨天去過一次老莫,發現很多也是高筒boot.
作者: WAIKO01    時間: 22-7-2007 14:29

引用:
原帖由 14692 於 21-7-2007 04:48 發表
我對黑magnum日日著返工都捱到年幾, 個底仲未蝕
你買的那對多少錢?
作者: WAIKO01    時間: 22-7-2007 14:31

引用:
原帖由 hintz123 於 21-7-2007 11:56 發表

對ROCKY 係 VIBRAM 底嗎?
我也不太清楚(因為我對軍品裝備的知識很少,差不多接近無知 )
作者: allen.W    時間: 22-7-2007 16:14

引用:
原帖由 hippies 於 13-7-2007 17:38 發表

唔知點解 我家附近既普通鞋鋪有賣呢對(不過是黑色的)= =
作者: hintz123    時間: 23-7-2007 00:41

引用:
原帖由 WAIKO01 於 22-7-2007 14:28 發表

想問問7.5w和9w 是什麼?昨天去過一次老莫,發現很多也是高筒boot.
Size 0既 大細,寬窄,
W=wide, 即' 寬 '咁解!
作者: hintz123    時間: 23-7-2007 00:44

引用:
原帖由 WAIKO01 於 22-7-2007 14:31 發表

我也不太清楚(因為我對軍品裝備的知識很少,差不多接近無知 )
鞋底會有VIBRAM 字樣的!
作者: Sidan    時間: 23-7-2007 00:45

引用:
原帖由 WAIKO01 於 16-7-2007 01:39 發表

I've seen 巷仔美軍真品店 have it, Original Issue with NSN/Contract Number on the box, Belleville 790 Goretex Boots, $1100.
作者: LifeAfterDeath    時間: 23-7-2007 00:50

well... I do have some special opinion... Timberland one in Outlet...
cost you around $680 and you can wear it beside wargame...
作者: hintz123    時間: 23-7-2007 00:55

引用:
原帖由 WAIKO01 於 22-7-2007 14:26 發表
想問問,VIBRAM 底和巴拿馬底是什麼,怎樣分辨和有什麼不同?
早期美軍 沙Boot,Jungle Boot,底紋都係大舊,大舊 方格 實心膠!(俗稱巴拿馬底 Panama sole)
近期就採用 意大利品牌 VIRBRAM 出0既 產品, 以SIERRA 款用得最多!!
作者: hintz123    時間: 23-7-2007 01:03

引用:
原帖由 alien 於 22-7-2007 16:14 發表

唔知點解 我家附近既普通鞋鋪有賣呢對(不過是黑色的)= =
呢隻款抄得最多!!有Indonesia,台灣,香港制,近期都以大陸制為主!!
作者: 14692    時間: 23-7-2007 06:59     標題: 回覆 #74 WAIKO01 的帖子

波鞋街價
作者: derekmoh[UG]-.-    時間: 24-7-2007 02:47

請問VN Boot禁舊,個底會吾會好易一粒粒禁甩出黎????
作者: 14692    時間: 24-7-2007 07:15     標題: 回覆 #84 derekmoh[UG]-.- 的帖子

只會蝕.............最worst case....成個底甩
作者: sunny    時間: 24-7-2007 23:00

引用:
原帖由 hintz123 於 23-7-2007 00:55 發表

早期美軍 沙Boot,Jungle Boot,底紋都係大舊,大舊 方格 實心膠!(俗稱巴拿馬底 Panama sole)
近期就採用 意大利品牌 VIRBRAM 出0既 產品, 以SIERRA 款用得最多!!
Early 美軍 Jungle Boot have VIRBRAM sole

作者: derekmoh[UG]-.-    時間: 25-7-2007 01:41

引用:
原帖由 14692 於 24-7-2007 07:15 發表
只會蝕.............最worst case....成個底甩
禁MK2 呢????
作者: nic    時間: 25-7-2007 04:38

http://www.combat2000shop.com/combat2000/gear/vn_gear/boot/boot.htm
越戰時期GA BOOT

作者: 14692    時間: 25-7-2007 04:45     標題: 回覆 #87 derekmoh[UG]-.- 的帖子

保養得好, 可以著十年
作者: WAIKO01    時間: 27-7-2007 23:51

引用:
原帖由 hintz123 於 23-7-2007 00:44 發表

鞋底會有VIBRAM 字樣的!
嗯,雖然我找不到VIRBRAM字樣,但和上邊的師兄所post出來的VIBRAM款鞋底相似.
作者: hintz123    時間: 28-7-2007 01:06

無mark Vibram 字;多數唔係 VIBRAM 廠出0既底!
作者: WAIKO01    時間: 28-7-2007 03:26

引用:
原帖由 hintz123 於 28-7-2007 01:06 發表
無mark Vibram 字;多數唔係 VIBRAM 廠出0既底!
那麼,VIBRAM 廠出的會比較耐用嗎?
作者: 14692    時間: 28-7-2007 07:19     標題: 回覆 #92 WAIKO01 的帖子

避震性會比較好
作者: WAIKO01    時間: 29-7-2007 22:57

引用:
原帖由 14692 於 28-7-2007 07:19 發表
避震性會比較好
那會比較耐用嗎?
作者: 14692    時間: 30-7-2007 09:48     標題: 回覆 #94 WAIKO01 的帖子

耐唔耐用視乎個人, 係咪日日著, 保養.....等等
作者: Kitju    時間: 30-7-2007 11:53     標題: 回覆 #94 WAIKO01 的帖子

yes, durable

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0