標題: 偵察任務之討論 [打印本頁]

作者: mouselkm    時間: 13-7-2007 20:41     標題: 偵察任務之討論

如果你是傭兵,有人出高價要你到中美影多將遊擊隊基地照片,主人公帶了有滅聲的MAC10和S&W9X19,最後雖然任務完成,但現實中用這些是否過時?各位又帶甚麼武器,請盡可能寫理由,因看完某書對偵察任務有興趣,但個人對半軍方執行此類任務沒有認識,請大家給意見(純半吹水)
作者: Hamlet    時間: 13-7-2007 20:50

作者: raven_tang10123    時間: 13-7-2007 20:59     標題: 回覆 #1 mouselkm 的帖子

小弟愚見-武器呢樣野冇話過時既, 如果係半軍方偵察任務, 帶細小又簡單操作的武器就如你mentioned既槍械彈藥最適合, 因為最緊要方便收藏丫嗎~
作者: SoloWing_Pixy    時間: 13-7-2007 21:06

於敵後進行recon mission
所帶的武器重點為:小巧,可靠,方便火力發揚,彈藥補給方便
個人會選用M93R或GLOCK18
作者: mouselkm    時間: 13-7-2007 21:10     標題: 回覆 #3 raven_tang10123 的帖子

問題就是MAC10射速快,火網勁,但9X19威力.... ,但用先進D 如MP7,P90等穿透力強子彈,,雖然SOP是火網,煙霧,走佬,但日後補給也是問題.....這就是我想不通的地方
作者: raven_tang10123    時間: 13-7-2007 21:11

乜唔係M11先係9X19既咩??
作者: mouselkm    時間: 13-7-2007 21:17     標題: 回覆 #6 raven_tang10123 的帖子

查過MAC10是.45ACP/9X19LUGER M11是.38ACP

http://world.guns.ru/smg/smg22-e.htm
作者: mouselkm    時間: 13-7-2007 21:27     標題: 回覆 #4 SoloWing_Pixy 的帖子

子彈太小...防身就OK 打起來.....還有M93R..好像已停產很久....
作者: Hamlet    時間: 13-7-2007 21:38     標題: 回覆 #8 mouselkm 的帖子

所以我先選果兩支俄國貨,穿透力夠,而且係滅聲,隱蔽性亦夠……
作者: mouselkm    時間: 13-7-2007 21:44     標題: 回覆 #9 Hamlet 的帖子

的確,你果兩支俄國貨很可怕,有滅聲,可靠,子彈補充又容易,暗殺一流,但不知射速和彈數如何?
作者: Hamlet    時間: 13-7-2007 21:47     標題: 回覆 #10 mouselkm 的帖子

上面把射速係800-900RPM 彈匣容量20
下面把射速相同,彈匣容量10
作者: Hamlet    時間: 13-7-2007 21:49

佢既口徑係9x39mm,屬于特種彈藥……如果講容易補充(由敵人身上繳獲)既話……就講唔上……係我呢個配套最不足之處……
作者: SoloWing_Pixy    時間: 13-7-2007 21:55

recon mission係迴避戰鬥
駁火係走冇可走先用o既最後一著
9mm對比其他口徑的確係弱了一點
但用於自衛已足夠
記著recon mission係迴避戰鬥
當敵人發現有敵後活動的話
手上的資料已經可以當做廢紙
因為敵人會將重要的設備,人物轉移
所以說
當你駁火的時候
任務已經失敗
而如果你任務成功的話
手上的武器口徑再大
也已經沒有意義了
作者: adrianyahk    時間: 13-7-2007 22:11

有這個...
加一支TT33夠啦...
作者: Hamlet    時間: 13-7-2007 22:18     標題: 回覆 #14 adrianyahk 的帖子

我覺得化妝潛伏就係咁上下……如果係武裝潛伏既話可能要多柄長既……
作者: adrianyahk    時間: 13-7-2007 22:25

引用:
原帖由 Hamlet 於 13-7-2007 22:18 發表
我覺得化妝潛伏就係咁上下……如果係武裝潛伏既話可能要多柄長既……
武器.....梗係用敵人ga la! 毛主席教ga ma!
作者: MS    時間: 13-7-2007 22:25     標題: 回覆 #1 mouselkm 的帖子

以上全屬吹水!MS全無意見)

作者: mouselkm    時間: 13-7-2007 22:29     標題: 回覆 #13 SoloWing_Pixy 的帖子

這次是偵察任務...目的是情報收集,開火不一定是任務失敗,偵察部隊任務不是敵後破壞,大戰請給SF表演,,只要成功和情報離開就ok,不過能否走佬就看你的裝備...
作者: adrianyahk    時間: 13-7-2007 22:33

引用:
原帖由 mswong 於 13-7-2007 22:25 發表
据MS所知如果你有一個任務在某地?你會有联絡人,同時未去之前你一定要有所有資料?例如當地環境,人口,包括政冶,宗教,天氣國家設施例如,郵政,醫療,有些地方普通止痛藥貴過金!食水,通訊,電台,電視,電話,e-mai ...
我想嘔....
作者: mouselkm    時間: 13-7-2007 22:38     標題: 回覆 #17 mswong 的帖子

當然要知這些,但在南美深山中當地人有沒有用,是否有游擊隊線眼,我們討論的是甚麼武器較合適,請有實戰經驗的MS給意見,
作者: mouselkm    時間: 13-7-2007 22:39     標題: 回覆 #12 Hamlet 的帖子

我以為是5.45X39
作者: tango10    時間: 13-7-2007 23:27

我諗咁深入的偵察, 隱密行踪, 良好偽裝, 詳細資料, 路線圖及日間夜間演練要準備好先. 至於武器就要包括烟霧彈, 地雷, 帶滅聲器的步槍.
作者: Paul    時間: 14-7-2007 01:31

以兵器來看.........

第一: 我九成唔會用S&W曲尺 這一些圾垃, 我打過真槍又唔準又手感差,聽講重好似好易壞。
作者: Paul    時間: 14-7-2007 01:57

引用:
原帖由 mouselkm 於 13-7-2007 21:10 發表
問題就是MAC10射速快,火網勁,但9X19威力.... ,但用先進D 如MP7,P90等穿透力強子彈,,雖然SOP是火網,煙霧,走佬,但日後補給也是問題.....這就是我想不通的地方
果本書我看過,基本上“吹水”成份很高,一個話Glock唔好用既作家,我也不會看他上一眼

如果我“出動”我會帶Glock或IMI 941(沙鹰BB)

作者: WAIKO01    時間: 14-7-2007 02:08

引用:
原帖由 Paul 於 14-7-2007 01:57 發表

果本書我看過,基本上“吹水”成份很高,一個話Glock唔好用既作家,我也不會看他上一眼
看來應該是"戰鬥聖經4",以它當時的資料倒是可以的.(日文版和中文版出版時間相差很遠,但個人認為香港出版的同類書籍某些地方比它好的多.)
作者: Paul    時間: 14-7-2007 02:14

其實用9mm的好處是可以帶好大量也不會太重,用來作逃跑火網有好處(只在森林)

所以我會用MP-5K  PDW 加滅聲器

作者: WAIKO01    時間: 14-7-2007 03:37

引用:
原帖由 Paul 於 14-7-2007 02:14 發表
其實用9mm的好處是可以帶好大量也不會太重,用來作逃跑火網有好處(只在森林)

所以我會用MP-5K  PDW 加滅聲器
如果可以的話p90加滅聲器,會不會更好?
作者: MS    時間: 14-7-2007 04:14     標題: 回覆 #1 mouselkm 的帖子

南美是一個麻セ煩的地區,有等國家印假美金,有等賣大麻等毒品,當地是森林到處皆是,著名的亞馬遜河,遊擊隊一入森林政府軍很難圍攻,當地講西班牙,葡萄牙話

MS懶再揾?

作者: MS    時間: 14-7-2007 04:36     標題: 回覆 #20 mouselkm 的帖子

請不要作大MS,MS當太平軍咋!セ都無做過呀!
作者: MS    時間: 14-7-2007 04:42     標題: 回覆 #20 mouselkm 的帖子

MS所知去到目的地,有セ用セ,無得揀?你真係以為由香港帶支炮去南美,當年MI6去香港都係在香港班嗱?
作者: mouselkm    時間: 14-7-2007 10:33     標題: 回覆 #24 Paul 的帖子

講真我也不信glock是廢物...第一代很難說但now已發展2X年,連swat,sdu也用,沒可能有書寫的問題
作者: mouselkm    時間: 14-7-2007 10:37     標題: 回覆 #30 mswong 的帖子

thanks 我一直以為揀定合適武器和零件,少量彈藥,再上軍機
作者: Hkpolice-Psu    時間: 14-7-2007 16:36

如果我楝,我會揀mp7加1911就夠喇
作者: MS    時間: 14-7-2007 19:35     標題: 回覆 #17 mswong 的帖子

去人地度無論作客也好,攪亂檔也好,你要知到人地着セ嘢制服,セ嘢部隊,做嘢會順利d,人都安全d否則セ野人招呼,當你係小偷還是特務,作一個比喻!環頭CID找你同SDU揾你都唔同層次喇,十吓十吓買棺材都唔知訂喇?禁遠水路去送死???

作者: MS    時間: 14-7-2007 20:13     標題: 回覆 #33 Hkpolice-Psu 的帖子

這一支如何?The IDW 9mm SMG 在十幾年前MS見過用過,當時在試驗中?唔知到現在出世未???在回歸前
MS有盒介紹IDW之錄影帶,歡迎借看,条件而下,用家IMG]付郵費,有借有還!

作者: Hkpolice-Psu    時間: 14-7-2007 22:34

呢支9mm有效射程係咪同mp5k 差不多?
作者: Paul    時間: 15-7-2007 01:30

引用:
原帖由 WAIKO01 於 14-7-2007 03:37 發表

如果可以的話p90加滅聲器,會不會更好?
理論上會係, 但由於5.7mm及P90的實戰資料太少(太新了),所以我選了風險低一點的9mm,用MP5K是因為短少,而我又不喜歡M11,L34A1,UZI等那一類開放式(0pen blow)槍機擊發的SMG

作者: WAIKO01    時間: 15-7-2007 01:44

引用:
原帖由 Paul 於 15-7-2007 01:30 發表

理論上會係, 但由於5.7mm及P90的實戰資料太少(太新了),所以我選了風險低一點的9mm,用MP5K是因為短少,而我又不喜歡M11,L34A1,UZI等那一類開放式(0pen blow)槍機擊發的SMG
L34A1 我寧願用sten好了( ,它的問題隨時比它本身更"出名",xx

的確,有資料指出p90的彈匣存在適應性問題,保護備用彈匣的用心要比保護槍枝本身來的高.(因為有一說是彈匣的出彈口容易因撞擊而變形)
而我選p90的原因只是因為它的緊湊和高裝彈數.
作者: WAIKO01    時間: 15-7-2007 01:46

引用:
原帖由 mswong 於 14-7-2007 20:13 發表

這一支如何?The IDW 9mm SMG 在十幾年前MS見過用過,當時在試驗中?唔知到現在 ...
想請問一個問題 ,如果我選用glock18會不會有相似的性能?
作者: MS    時間: 15-7-2007 02:25     標題: 回覆 #31 mouselkm 的帖子

咸魚青菜各有各愛!GLOCK,MS有幾支但是MS不喜歡?
作者: Paul    時間: 15-7-2007 02:53

引用:
原帖由 mswong 於 15-7-2007 02:25 發表

ms最愛是否9mm白朗靈Hi-power?
作者: MS    時間: 15-7-2007 03:56     標題: 回覆 #41 Paul 的帖子

親愛的朋友:Browning,MS由1971玩到現在,再者手槍好多好過佢!要揀SIG226,210.都不錯.其實槍和汽車一樣大同小異同價錢幾乎同質量?

作者: MS    時間: 15-7-2007 04:14     標題: 回覆 #39 WAIKO01 的帖子

Glock得一款,但你說這支Glock 18是Full Auto

作者: 14692    時間: 15-7-2007 07:36

偵察任務......如果係要入市區, 帶把Glock17/19都夠哂, 如果係長距離任務, 拎把手拉.308既狙擊鎗都ok
作者: HugoLaLaLa    時間: 15-7-2007 10:29

帶美金~
作者: Paul    時間: 15-7-2007 17:49

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 15-7-2007 10:29 發表
帶美金~
帶黃金可能重好
作者: mouselkm    時間: 15-7-2007 18:25     標題: 回覆 #46 Paul 的帖子

帶鑽石可能輕D和值錢D
作者: HugoLaLaLa    時間: 15-7-2007 20:42

黃金始終太重喇,會減低左機動性。

而鑽石,大粒既基本上無咩機會俾你帶,而細粒既.....
試想像下,當你真係要用到鑽石,掏出果幾粒唔知係鑽石定係玻璃碎出黎果時,係幾咁窩囊。

美金就唔同喇,黎手抆一疊出黎,幾咁有氣勢,幾咁有男人味。
出黎行,最緊要係個勢吖嘛,一下就食住你,做俘虜都做得疏乎好多。

呀係,最好有本歐美國家護照同cctv聯絡電話,做到個現傷直擊採訪深入探討可憐俘虜既內心世界,
出返黎之後再接受幾個訪問寫幾本自傳呀,回憶錄呀之類,哈,條數襟計喇呢鋪~
作者: TROY    時間: 15-7-2007 22:22

引用:
原帖由 mswong 於 15-7-2007 02:25 發表

正ar!!! glock is the best.......
作者: ranger_hk    時間: 15-7-2007 22:32     標題: 回覆 #9 Hamlet 的帖子

9x39真係一支好正的槍,但補給唔昜喎,都是7.62x39 or 5.56好d !!
作者: WAIKO01    時間: 16-7-2007 01:26

引用:
原帖由 mswong 於 15-7-2007 04:14 發表
Glock得一款,但你說這支Glock 18是Full Auto
那如果和上邊的IDW 9MM SMG比較會不會性能相似?(在彈道上)
作者: 老鼠    時間: 16-7-2007 01:49

mp5k/m92/usp加滅聲器已經ok啦.........
作者: kimkileo    時間: 16-7-2007 02:27

引用:
原帖由 mswong 於 14-7-2007 20:13 發表
這一支如何?The IDW 9mm SMG 在十幾年前MS見過用過,當時在試驗中?唔知到現在 ...
香港用佢既部隊係?.....G4?
作者: 14692    時間: 16-7-2007 04:58     標題: 回覆 #53 kimkileo 的帖子

係都唔出奇, G4太多神秘野
作者: MS    時間: 16-7-2007 21:47     標題: 回覆 #48 HugoLaLaLa 的帖子

親愛的朋友:MS同你談話真開心!天真無邪.世間難揾,

作者: adrianyahk    時間: 16-7-2007 22:01

引用:
原帖由 mswong 於 16-7-2007 21:47 發表
親愛的朋友:MS同你談話真開心!天真無邪.世間難揾,你同人接頭,人地要セ你俾セ?再者你不可以用礸石黃金換食物,在南美當然帶美金,仲要帶多個護照?唉不過你都係個特セ護照?點至好呢?MS仲想 ...
MS兄....你係好野!
Rhodesia 護照你都有....不過...Rhodesia係南非 ga wor....
作者: 皇家御貓    時間: 16-7-2007 22:01

引用:
原帖由 mouselkm 於 15-7-2007 18:25 發表
帶鑽石可能輕D和值錢D
我睇Bravo two zero , 班SAS用腰帶"攝"到成腰都係金幣~
作者: MS    時間: 16-7-2007 22:11     標題: 回覆 #48 HugoLaLaLa 的帖子

MS有命回家都係無錢,你無聽過財不可露眼!禁多錢你個帶街第一個謀你喇!最後你多多錢都無用,因你一吉咗d錢唔再係你,知唔知セ叫做謀財害命!

作者: MS    時間: 16-7-2007 22:19     標題: 回覆 #56 adrianyahk 的帖子

親愛的:MS有幾多本護照也攪不清?你又想要!最衰全部貼咗相,否則送本裨你,難得禁欣賞!得你一個咋?
作者: Paul    時間: 16-7-2007 22:35

引用:
原帖由 皇家御貓 於 16-7-2007 22:01 發表

我睇Bravo two zero , 班SAS用腰帶"攝"到成腰都係金幣~
因為係反美國家地區
作者: MS    時間: 16-7-2007 22:57     標題: 回覆 #57 皇家御貓 的帖子

親愛的朋友:做戲咋!比喻香港警察個個都皮帶有金幣?日日都被人卜頭喇,好在MS做過SASC,唔係SAS
作者: adrianyahk    時間: 16-7-2007 23:30

引用:
原帖由 mswong 於 16-7-2007 22:19 發表
親愛的:MS有幾多本護照也攪不清?你又想要!最衰全部貼咗相,否則送本裨你,難得禁欣賞!得你一個咋?
唔係....因為....Rhodesia....我總記住佢已經收左檔...(變左zimbabwe)...而且又幾鍾意Rhodesia軍... 所以...
作者: Paul    時間: 16-7-2007 23:42

引用:
原帖由 adrianyahk 於 16-7-2007 23:30 發表

唔係....因為....Rhodesia....我總記住佢已經收左檔...(變左zimbabwe)...而且又幾鍾意Rhodesia軍... 所以...
我想起“血鑽”
唔通ms有副業
作者: MS    時間: 17-7-2007 00:38     標題: 回覆 #52 老鼠 的帖子

請問你對滅声器認識有多少?
作者: MS    時間: 17-7-2007 00:44     標題: 回覆 #62 adrianyahk 的帖子

好野!你知點解MS有本護照,仲要合法個种,點解合法?因為世上無這個國家!你告セ罪呢?
作者: Paul    時間: 17-7-2007 00:54

引用:
原帖由 mswong 於 16-7-2007 22:57 發表
親愛的朋友:做戲咋!比喻香港警察個個都皮帶有金幣?日日都被人卜頭喇,好在MS做過SASC,唔係SAS
what is SASC?
作者: Paul    時間: 17-7-2007 01:02

引用:
原帖由 mswong 於 17-7-2007 00:38 發表
請問你對滅声器認識有多少?
呢句簡單, 但其實內學問很多 大家應花少少心機想下

可是軍版會花心機想一想武器原理的人不多
作者: MS    時間: 17-7-2007 03:26     標題: 回覆 #66 Paul 的帖子

Sat,& Sun close,如果當年老細聽到一定會殺死MS.SASC是Small Arms School Corp,是負責軍隊之槍械訓練,野戰等等.
作者: MS    時間: 17-7-2007 03:33     標題: 回覆 #67 Paul 的帖子

這位朋友請不要費神猜度,MS話不要相信d電影胡亂一支批棍仔就當死氣喉禁解!亦無他意

作者: 14692    時間: 17-7-2007 05:19     標題: 回覆 #55 mswong 的帖子

堅定流架
作者: Boniface    時間: 20-7-2007 00:34     標題: 回覆 #70 14692 的帖子

你話呢
再者佢都話呢個國家都已經無左咯
係堅係流都叫佢唔入啦

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0