標題: 印國產神器迷你防彈車亮相 [打印本頁]

作者: JBL    時間: 7-4-2012 17:35     標題: 印國產神器迷你防彈車亮相

作者: wan1996    時間: 7-4-2012 18:00

這是甚麼......
RPG活靶.....
條車軸幼到....
中IED一定死得好慘~
載得三個人,真係太少了~
作者: Stig    時間: 7-4-2012 18:27

tata nano上腦
作者: 蛇    時間: 7-4-2012 18:30

最高時速20公里,自重1100公斤,最大載荷200公斤(可搭載3人),能爬20度坡。
咁既性能, 不如改名做移動棺材算把啦.
作者: 衰人    時間: 7-4-2012 19:18

好似好單薄噤既
作者: yobit    時間: 7-4-2012 19:19

好似IQ博士入面D車...
作者: love19901109    時間: 7-4-2012 20:09

噸半都唔夠...  咁高重心 私家車細細力都推側    20Km/h  見到RPG都走唔甩
打中埋條胎實郁都唔洗郁等打靶  我諗整黎搞下野姐
作者: jn_jona    時間: 7-4-2012 20:49

用來打game都冇用啦
作者: zeta    時間: 7-4-2012 21:03

大家要記住
如果整到stryker咁
係絕對入唔到果D貧民窟
反而造細架D等人地無咁易打中更實際
作者: p7009212    時間: 7-4-2012 21:25     標題: 回覆 9# 的帖子

but i don't think this car will survive in 貧民窟
作者: 蛇    時間: 7-4-2012 22:08

引用:
原帖由 zeta 於 2012-4-7 21:03 發表
大家要記住
如果整到stryker咁
係絕對入唔到果D貧民窟
反而造細架D等人地無咁易打中更實際
俾你呢部野入到貧民窟, 又咪一樣中...
作者: zeta    時間: 7-4-2012 22:55

引用:
原帖由 於 7-4-2012 22:08 發表

俾你呢部野入到貧民窟, 又咪一樣中...
人地話防彈唔係防RPG
到防RPG你地又會話唔防IED
防埋IED你地又會話唔防NBC
好啦防埋NBC你地又會話又貴又大架
佢寫明目的係比保安有安靜同靈活ge載具,唔係要賣比美佬去伊拉克
人地做出黎一個purpose, 我地係咁妄想有野隊得爆佢就否定佢其實好幼稚...
作者: Vindicator    時間: 7-4-2012 23:02

引用:
原帖由 zeta 於 7-4-2012 22:55 發表

人地話防彈唔係防RPG
佢寫明目的係比保安有安靜同靈活ge載具,唔係要賣比美佬去伊拉克
人地做出黎一個purpose, 我地係咁 ...
寧願有架bullet proof 的改裝私家車好過
作者: 蛇    時間: 8-4-2012 00:33

引用:
原帖由 zeta 於 2012-4-7 22:55 發表

人地話防彈唔係防RPG
人地做出黎一個purpose, 我地係咁 ...
我本來只係話佢部咁既野配置咁既性能. 車又細, 極速又低, 載重又少. 真係連一部私家車都不如...
如果係正常巡邏根本唔洗用著佢, 要用到防彈功能都唔會裝得少野. 咁既配置真係裝到人都裝唔到裝備.
你啱啱講整咁大部入唔到窄巷, 我先話起窄巷佢都係俾人打得中啫.
講防彈, 都唔知佢手榴彈防唔防到... 唔洗講RPG...
作者: 0o0p    時間: 8-4-2012 01:12

大家唔駛擔心 敵對相方往往思路相近
既然佢地諗得部咁既野出黎 即代表佢地面對緊既目標唔聰明得幾多
就係整到咁樣 對方可能只係會用木棍肓目敲打
防彈功能面對緊既可能只係雞蛋
作者: neomarx    時間: 8-4-2012 08:45

當你明白印度好多時都係同D用土槍既毛游打既時候, 有如此DESIGN真的夠了
作者: Paul    時間: 8-4-2012 18:24

這個底盤防一D小型反人員地雷都還可以
作者: navyjaa    時間: 8-4-2012 18:33

作者: 天煞孤狼    時間: 9-4-2012 21:57

頂唔頂到12.7x99?
作者: MG-42    時間: 10-4-2012 00:26

作者: Lolanto    時間: 10-4-2012 00:36

沙灘車feel
作者: Tango1997    時間: 10-4-2012 03:13

邊個天才諗D咁既設計架??
個D隊枝槍出泥既圓形窗囗仔  
入面得粒"的"擰開個窗囗....................我覺外面求其搵枝燒烤叉隊開塊圓形鐵餅....我要隊開佢...........車入面既人應該阻止唔到我
以呢架防彈車最高搭載3人......但有5個通窿既圓窗囗............我只係諗到兩樣野
1...........我隊開是但一個窗囗........我就掉個手榴彈入去........ 睇佢點死
2...........我隊開是但一個窗囗........然後塞枝AK槍頭入去個窿度玩"了槍"... ....D子彈係裡面反彈都彈死哂佢啦

作者: 怒人甲    時間: 10-4-2012 11:15

笑死敵人, 等你輕敵, 再反攻
作者: 蛇    時間: 10-4-2012 11:19

引用:
原帖由 tango1997 於 2012-4-10 03:13 發表
邊個天才諗D咁既設計架??
個D隊枝槍出泥既圓形窗囗仔  
入面得粒"的"擰開個窗囗....................我覺外面求其搵枝燒烤叉隊開塊圓形鐵餅....我要隊開佢...........車入面既人應該阻止唔到我   ...
你都要佢企定定先玩到架...
作者: Tango1997    時間: 10-4-2012 11:38

引用:
原帖由 於 10-4-2012 11:19 發表

你都要佢企定定先玩到架...
我唔相信佢。。。。馮係障礙物都直撞照衝。。。。佢始終刀係要停
作者: loveless    時間: 10-4-2012 12:34

笑完就應該認真去睇下呢架車既用途同計設概念了.
作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 10-4-2012 12:49

我覺得圓形鐵係全車身最薄弱嘅地方!

車較高,避震機外露,實用性少少!
作者: 蛇    時間: 10-4-2012 12:58

引用:
原帖由 tango1997 於 2012-4-10 11:38 發表

我唔相信佢。。。。馮係障礙物都直撞照衝。。。。佢始終刀係要停
咁不如用部私家車撞翻佢仲實際...
作者: Tango1997    時間: 10-4-2012 14:36

引用:
原帖由 於 10-4-2012 12:58 發表

咁不如用部私家車撞翻佢仲實際...
用防彈車撞防彈車
作者: hung    時間: 12-4-2012 22:26

算把啦 印度
作者: holy1    時間: 15-4-2012 17:25

架車行得20,,,,咁Q慢,,,,,,
就算唔射爆條馱....就咁爬上架車..揭開扔手榴彈都無問題
真係一架正常私家車都撞得翻佢

作者: gtoray    時間: 23-4-2012 12:16

今日 on.cc
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120423/00176_062.html
引用:
塔塔車廠與印度國防研究和發展組織合作的Tata MBPV概念車,是一種適合在室內使用的軍車,車身的防彈材料可發揮防禦功能,減輕近距離的攻擊,而汽車的車身和車門經過專門設計成起角外型,當防彈車被手榴彈擊中時,可及時令其改變方向,化解防彈車被擊中的危險。

Tata MBPV重一千一百公斤,能抵禦二百公斤的炸藥量,最高時速為二十公里,車輪還適合作爬樓梯使用,每次充電後可工作六小時。若在建築物、住宅、酒店、商場或機場等地區,不幸發生脅持人質事件,Tata MBPV就可大派用場,或者也適合在反恐行動中使用。

詳情可登入:www.zigwheels.com/news-features/ ... 012-defexpo/12330/1

作者: lapmanchung    時間: 29-4-2012 02:43

引用:
原帖由 0o0p 於 8-4-2012 01:12 發表
大家唔駛擔心 敵對相方往往思路相近
既然佢地諗得部咁既野出黎 即代表佢地面對緊既目標唔聰明得幾多
就係整到咁樣 對方可能只係會用木棍肓目敲打
防彈功能面對緊既可能只係雞蛋
其實實戰情況係點,
真係要睇對手.
笑人容易整野難,
我唔知佢地情況所以唔政亂講.
作者: ACC    時間: 30-4-2012 23:11

wgat a funny idea~

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0