標題: 有無HKAC嘅師兄們入黎 [打印本頁]

作者: 小兵    時間: 12-4-2012 01:19     標題: 有無HKAC嘅師兄們入黎

各位師兄好 我係HKAC12-13 新仔 想問下HKAC d camp會做咩? d阿sir惡唔惡? 同埋聽人講話果度只得凍水沖涼係咪真? 果度D環境點?(尤其是食同訓果度 )
仲有7月1號面試會問D咩? 大唔大可能收?

作者: 101空降tom    時間: 12-4-2012 10:38

小弟玩個時,入面d miss仲惡過d sir,d sir多數都係好風趣,認真時認真,玩就一齊玩咁,幾好玩架
沖涼都係,小弟玩個時就係得凍水,夏天就爽,冬天小弟係寧願唔沖,因為真係好鬼凍
最後就係環境,可以講,好乾淨
作者: 潛陣水    時間: 12-4-2012 10:58

引用:
原帖由 小兵 於 12-4-2012 01:19 發表
各位師兄好 我係HKAC12-13 新仔 想問下HKAC d camp會做咩? d阿sir惡唔惡? 同埋聽人講話果度只得凍水沖涼係咪真? 果度D環境點?(尤其是食同訓果度 )
小弟淨係玩過5日4夜 都比下意見啦
衣: 陸軍迷彩+cap帽, 上次頂帽做紀念品, 衫就要還; 無咩問題

食: 有canteen, 食物質素唔差, 覺得好過學校canteen, 另有汽水機, 餐具只有mess tin一set同一隻巾; 同茶餐廳碟頭飯差唔多

住: 營房, 好似睇戲d軍營錦 兩邊有6架床, 床上用品同渡假營差唔多, 都係膠皮包住海棉(?), 另有毛毯, 可開冷氣; 其實同我張床差唔多,可以接受
沖涼: 熱水唔穩定, 因為d阿sir會特登玩野, 果次一入開頭係熱水,之後變左凍, 第二朝d阿sir重問"d熱水夠唔夠凍" , 果晚就中招喇, 因為果晚凍, 重要沖熱水涼

行: 朝早起身跑水霸一兩圈先食早餐, 無食野就跑我試過暈一獲,不過景色唔錯; 一物換一物, 辛苦換眼界
有氣槍(AEG),游繩玩.
最重要係, 步操保證你極之樂意問候佢地既家人

不過前年3月去, 天氣未穩定, 真係會吹大風同凍
果度地方空曠, 溫度偏差大, 可能日頭好熱夜晚好凍

d阿sir一開始一定落你面做下馬威, 但之後會好搞gag
上次有個"黎明定唔明",成個胡楓錦既幾搞笑
惡都只係做個樣比你睇, 唔通去training camp當你係少爺服侍咩
不過唯一一個想叫48婆既係B字頭既阿嬸
作者: 潛陣水    時間: 12-4-2012 11:02

最後, 通常去親camp, D人都唔係幾願意出供,但係果度廁所+沖涼隔 真係好乾淨
作者: 小兵    時間: 12-4-2012 11:12

咁佢地會點落你面?
步操係咪好嚴, 會唔會捉制服?捉到會點
$100: 真係有氣槍玩?
同埋體能會唔會好辛苦? 之前聽人講話有個師兄操到死鬼左係咪真?
作者: 潛陣水    時間: 12-4-2012 11:19

引用:
真係有氣槍玩?
請勿太大期望, d M4無tune過,連用iron sight都唔準
引用:
同埋體能會唔會好辛苦?
衰左最多都係掌上壓
有長hold一次 有短十幾廿幾次
跑步印象好似得起身一次
引用:
會唔會捉制服?
會, 最多叫你整返好,我果批就無罰過
陰毛要放入帽,額頭要企理, belt既方向唔可以錯
引用:
之前聽人講話有個師兄操到死鬼左係咪真?
未聽過, 不評論
引用:
咁佢地會點落你面
乜都捉一餐志在散下你順便show下自己威嚴
我當佢吠
反正果次係學校compulsory活動
頭幾年返大陸camp就話嗲都唔敢嗲, d"軍官"直頭打就打
係香港? 夠薑你就郁我
必要時override佢既指令

如果你忍唔住要走, 係個camp度行8K就可以搭巴士返西貢
作者: 小兵    時間: 12-4-2012 11:41

行8K? 咩黎
作者: 潛陣水    時間: 12-4-2012 11:43

引用:
原帖由 小兵 於 12-4-2012 11:41 發表
行8K? 咩黎
8公里
作者: 小兵    時間: 12-4-2012 11:47

同埋呢我1/7面試佢係咪其實9成都收?
作者: 101空降tom    時間: 12-4-2012 12:23     標題: 回覆 6# 的帖子

哇有M4玩咁幸褔?我玩左成年都係得支MP5k同G17炸,仲要唔射得
不過有真野玩~L1A1抵番晒
作者: 潛陣水    時間: 12-4-2012 12:52

引用:
原帖由 101空降tom 於 12-4-2012 12:23 發表
哇有M4玩咁幸褔?我玩左成年都係得支MP5k同G17炸,仲要唔射得
不過有真野玩~L1A1抵番晒
HKAC有真鐵?
D M4, 租CQB果D都好過佢... 入面都係比靶紙鐵罐你射
不過去呢D Camp梗係唔志在玩AEG, 要玩AEG既唔好出去玩?
反而真鐵就唔同講法, 之前見低form去大陸d少年訓練軍營有得玩真鐵步槍
作者: 101空降tom    時間: 12-4-2012 13:01     標題: 回覆 11# 的帖子

唔通係黃埔軍校?!
作者: 潛陣水    時間: 12-4-2012 13:02

引用:
原帖由 小兵 於 12-4-2012 11:47 發表
同埋呢我1/7面試佢係咪其實9成都收?
我淨係玩左5日4夜 唔係真正join佢地 無意見
作者: tango10    時間: 12-4-2012 14:08

入AC之前不如諗清楚你是為什麽而要入去!
因為AC只是民政事務局轄下的一個青少年制服團隊, 並非什麽軍隊性質或紀律部隊的附屬機構! 所謂軍事式的訓練只是青少年陪訓的其中一種模式! 當中的導師雖然有前老防, 水雷炮, 或現職紀律部隊成員, 但都只是義工, 與所屬的單位並無職務上的關係. 不過若長期參與定期訓練的話, 你會從中學習到成人世界的各種有用經驗!
至於傳聞的所謂有真槍玩, 只是在萬宜訓練營內擁有一批由老防解散時剩下的SLR, 不過己全部被閹, 只能作單純操作練習之用.
不過都係個句, 入AC是可增進經驗, 但係最好都是學業為重!
作者: gtoray    時間: 12-4-2012 14:15

引用:
原帖由 一百蚊紙 於 12-4-2012 11:19 發表

頭幾年返大陸camp就話嗲都唔敢嗲, d"軍官"直頭打就打
係香港? 夠薑你就郁我
必要時override佢既指令
我想問你係覺得自己好型?
對住解放仔就嗲都唔敢嗲
響香港就巴巴閉?
作者: monopolyshiu    時間: 12-4-2012 17:41

引用:
原帖由 gtoray 於 12-4-2012 14:15 發表

對住解放仔就嗲都唔敢嗲
響香港就巴巴閉?
真唔明以家O的人點諗
服從命令唔係睇落ORDER既惡唔惡, 係睇你有無服從性
係要違反命令既話為咩入尼O的CAMP..?
反屋企訓好過
作者: 潛陣水    時間: 12-4-2012 17:44

引用:
原帖由 gtoray 於 12-4-2012 14:15 發表

對住解放仔就嗲都唔敢嗲
響香港就巴巴閉?
學校規定活動嘛
頭3年返去都幾反感下
作者: gtoray    時間: 12-4-2012 17:49

再一次證明體罰的高效率
絕對可以令港童嗲都唔敢嗲!

正所謂唔見棺材唔流眼淚~~
作者: 潛陣水    時間: 12-4-2012 17:50

引用:
原帖由 gtoray 於 12-4-2012 17:49 發表
再一次證明體罰的高效率

係大陸溶左都無人知
作者: 衰人    時間: 12-4-2012 18:06

引用:
原帖由 小兵 於 12-4-2012 01:19 發表
住既環境你一定唔使擔心OK既.....有冷汽
食都OK既有野飲買不過只係CANTEEN開先.....有水機供應......
有SLR奄槍俾你學下噤囉.....另依二年入左D國狗SA80同M係既電槍
步操就唔係好辛苦......夜晚就要輪更......PT一早要由舊營跑新營再回程同一D熱身跟住係早餐同上堂噤囉
其實唔使太擔心都OK好玩既......啊SIR方面睇你撞係邊個教嘞不過都係果句.......去得就要唔好帶住塊面去....要型要威就唔好去嘞
作者: 衰人    時間: 12-4-2012 18:11

引用:
原帖由 小兵 於 12-4-2012 11:12 發表
咁佢地會點落你面?
步操係咪好嚴, 會唔會捉制服?捉到會點
$100: 真係有氣槍玩?
同埋體能會唔會好辛苦? 之前聽人講話有個師兄操到死鬼左係咪真?
面人地俾下句自己諗
講明制服噤你話呢......衫褲直唔直之類

作者: kin123450    時間: 12-4-2012 21:23

小弟都去過5日4夜,F2學校搞...我個次著便服......個次我有一半時間係WILD CAMP....夜晚輪間冇試個被人抽中,但係去WILD CAMP個時太熱,訓唔到,我去個時係9月到........成個CAMP真係冇咩玩,最多都係玩個支M1911仲要係壞.....

罰味又係罰PUSH UP.......步操都好HEA下.........重知個CAMP對於我黎講係用作識下D新朋友

PS.只係我個人觀點...有D FD話好辛苦
作者: 潛陣水    時間: 12-4-2012 21:50

引用:
原帖由 kin123450 於 12-4-2012 21:23 發表
小弟都去過5日4夜,F2學校搞...我個次著便服......個次我有一半時間係WILD CAMP....夜晚輪間冇試個被人抽中,但係去WILD CAMP個時太熱,訓唔到,我去個時係9月到........成個CAMP真係冇咩玩,最多都係玩個支M1911仲要係壞.....

罰味又係罰PUSH UP.......步操都好HEA下.........重知個CAMP對於我黎講係用作識下D新朋友

PS.只係我個人觀點...有D FD話好辛苦
你個camp既夜晚輪姦係淨係山上札營定係連營地都要?
5日4夜唔係冇野玩架
我覺得行18k同山中作戰唔錯, 重有野炊同露宿, 再加水上活動

1. 行18Km
視乎人喇, 上次係札完營第2朝起行行去創興, 路上d景真係好正, 不過又上又落, 有時重好斜, 又無欄杆, 但係就好測試耐力, 行左9點至12點

2. 山上作戰
朝早搭車上山,係山頭度camp, 整水彈+motion sensor, 之後要係果度坐到夜晚, 一班分兩team,攻守, 最休閒一個活動

3. 創興水上活動
爬船搶旗+投石機(我無玩到)
爬船仔無乜野好講, 係個湖度郎下郎下

4. 野炊
比出前一丁,罐頭同米你, 自己搞掂, 用mess tin+露營gas爐

5. 游繩+札繩結
都係無乜好講, 一人淨係夠玩一兩次
不過可以比你扮SDU, 游3次就到地

6. 氣槍射擊
[s]曬氣[/s]

7. "帳外賽"
我地5班, 鬥快全班人跑完成個course, 抓繩上斜, 捐"假裝既鐵絲網", monkey bra, 抓住條繩一面飛去另一面,捐水管
OK刺激

8. 走火演習
無啦啦夜晚12點1點fall in, d阿sir通定水叫你今晚咪訓住
作者: kin123450    時間: 12-4-2012 22:06

個次我我得野炊,札營, 游繩+札繩結,帳外賽, 走火演習

最記得係走火演習,有條有放左舊"金"係BATHROOM.......D阿SIR同全場講:邊個係BATHROOM啊屎!!!!!

仲有,我地個次有人做錯野,全世界都要比人罰,仲要大叫多謝.例如,陳小明遲到,我地就要大叫多謝陳小明之後每人PUSH UP 10下
作者: 潛陣水    時間: 12-4-2012 22:09

引用:
仲有,我地個次有人做錯野,全世界都要比人罰,仲要大叫多謝.例如,陳小明遲到,我地就要大叫多謝陳小明之後每人PUSH UP 10下
無乜野, 不過我地果次就好有義氣地
有條友跑到氣喘都遲到
阿sir: 一係佢做, 一係除左佢之外全班做
我地就成班一齊做push up
千其唔好拍手
作者: kin123450    時間: 12-4-2012 22:11

我好記得要多謝人,,,,,,,,CHING 你地個次有冇

唔好拍手依件事可能係PE堂已經習慣左,因為PE老師係UNIFORM GROUP,之前有人試過跟住中大伏
作者: 1233    時間: 12-4-2012 22:18

引用:
原帖由 gtoray 於 12-4-2012 17:49 發表
再一次證明體罰的高效率

呀公,我都覺得係,但息可而止,過多會有反效果!

但有時,又要講下道理,唔係下下都罰

作者: 1233    時間: 12-4-2012 22:20

但都要睇反你入咩sqn而定啦.....係校隊係sqn trg,還是入trg sqn啦!
呢個post睇黎都有ac人係到了

作者: 1233    時間: 12-4-2012 22:22

引用:
原帖由 tango10 於 12-4-2012 14:08 發表
入AC之前不如諗清楚你是為什麽而要入去!
因為AC只是民政事務局轄下的一個青少年制服團隊, 並非什麽軍隊性質或紀律部隊的附屬機構! 所謂軍事式的訓練只是青少年陪訓的其中一種模式! 當中的導師雖然有前 ...
無錯,入ac真係要有動力!睇你堅唔堅持到!
但真係學業為重!
作者: tango10    時間: 12-4-2012 22:34

引用:
原帖由 kin123450 於 12-4-2012 22:06 發表
個次我我得野炊,札營, 游繩+札繩結,帳外賽, 走火演習

最記得係走火演習,有條有放左舊"金"係BATHROOM.......D阿SIR同全場講:邊個係BATHROOM啊屎!!!!!

仲有,我地個次有人做錯野,全世界都要比人罰,仲要大叫多謝.例 ...
咁樣咪即係玩針對! 這樣作為青少年訓練合適嗎?
作者: 潛陣水    時間: 12-4-2012 22:37

引用:
原帖由 tango10 於 12-4-2012 22:34 發表

咁樣咪即係玩針對! 這樣作為青少年訓練合適嗎?
一人衰, 全部揹
係咪想訓練團結性同團隊精神炸
作者: tango10    時間: 12-4-2012 22:41

引用:
原帖由 一百蚊紙 於 12-4-2012 22:37 發表

一人衰, 全部揹
係咪想訓練團結性同團隊精神炸
我就覺得訓練青少年(特別是被強逼進入AC)應該用俱正面, 積極, 鼓勵意義的工具及方式.
作者: 潛陣水    時間: 12-4-2012 22:57

引用:
原帖由 tango10 於 12-4-2012 22:41 發表

我就覺得訓練青少年(特別是被強逼進入AC)應該用俱正面, 積極, 鼓勵意義的工具及方式.
成team都熟既就無所謂
唔熟既累街坊,夜晚比房人姦咪大鬼獲
作者: 小兵    時間: 14-4-2012 00:05

我入HKAC 係想識朋友當然有槍玩就開心, 見樓上唔知邊位師兄講罰都係罰Push up 姐仲有成team人陪真係幾好 我見佢有野營果D野好似好好玩咁不過我怕步操同捉制服事關我係學校都成日比人捉校服(恤衫唔記得扣頂鈕) 同埋我想問沖涼時間聽人講得3分鐘 如果係咁我不如唔好沖-0- 仲有果度有無miss 架
作者: 小兵    時間: 14-4-2012 00:07

你跟足order做係咪會無事?
作者: christopher    時間: 14-4-2012 00:29     標題: 回覆 34# 的帖子

Stop calling them 'miss'...
They are 'MADAM'...

Give some respect okay?
作者: 1233    時間: 14-4-2012 13:12

引用:
原帖由 小兵 於 14-4-2012 00:05 發表
我入HKAC 係想識朋友當然有槍玩就開心, 見樓上唔知邊位師兄講罰都係罰Push up 姐仲有成team人陪真係幾好 我見佢有野營果D野好似好好玩咁不過我怕步操同捉制服事關我係學校都成日比人捉校服(恤衫唔記得扣頂鈕) 同 ...
當你係一個recuit 係無槍玩
作者: kin123450    時間: 14-4-2012 14:11     標題: 回覆 34# 的帖子

放心.....小弟都係 U GROUP,個個MEETING都一定會比人捉制服
作者: 小兵    時間: 14-4-2012 15:55

christopher: Yes MADAM sorry MADAM
Derek: 無槍玩咁有無箭射比我過下癮?
kin123450: 你係咩U Group?
同埋我仲想問如果有事唔去得咁可以點? 佢果10次 training 係咪全部都係要過夜嘅Camp?平日2日1夜果D係咪下午先集合?
作者: 1233    時間: 14-4-2012 22:15

Passing out左先可操槍
入camp會係星期六,日,有隊會五,六
作者: helloleeho    時間: 14-4-2012 23:24

引用:
原帖由 christopher 於 14-4-2012 00:29 發表

Should say Ma'am... not Madam.
作者: 小兵    時間: 15-4-2012 00:24

有分別咩
作者: gtoray    時間: 15-4-2012 00:25

Dad 同 daddy 既分別....
作者: 小兵    時間: 15-4-2012 00:29

為免離題以下重覆:
同埋我仲想問如果有事唔去得咁可以點? 佢果10次 training 係咪全部都係要過夜嘅Camp?平日2日1夜果D係咪下午先集合?
作者: 1233    時間: 15-4-2012 00:52

引用:
原帖由 小兵 於 15-4-2012 00:29 發表
為免離題以下重覆:
入camp會係星期六同日,有一隊會五同六
要過夜的,集合係1330....

其實你入到去咪知!做人係要衰下先知道錯,先會醒覺!等你衰反2,3鍋,所有野你都會知!再唔知果d叫抵死
下下人地話晒比你知,唔會玩好的!
作者: Boniface    時間: 15-4-2012 01:49

玩制服團體玩到好似你地咁
hea住黎玩,不如唔玩好過
留番d位俾真係有心玩的人
同埋無謂浪費你地既青春
可能你地真係覺得青春唔值錢
阿sir俾order你當佢無到,真係哂X氣!仲要當自己好X型!旁人只係當你係壽頭咋傻仔
作者: 小兵    時間: 15-4-2012 19:20

贊成但我覺得HKAC就算當初唔想玩慢慢都會enjoy的 還有hkac公開隊係咩中隊? 我見到佢話7月1日面試完要體能測試會測D咩?
唔好意思我係咪太多問題
作者: zerohost    時間: 15-4-2012 20:17

tango10的“你會從中學習到成人世界的各種有用經驗” 係100﹪正確
而家d 細路已經好幸福,早幾年公開隊玩真係各種人性醜惡都體驗晒,到你出黎打工受老闆氣都無咁傷!
作者: tango10    時間: 15-4-2012 20:30

引用:
原帖由 zerohost 於 15-4-2012 20:17 發表
tango10的“你會從中學習到成人世界的各種有用經驗” 係100﹪正確
而家d 細路已經好幸福,早幾年公開隊玩真係各種人性醜惡都體驗晒,到你出黎打工受老闆氣都無咁傷!
各制服團隊的導師咩人都有, 做"靚"就梗係要忍耐一下啦! 不過我就絶對反對作弄, 欺壓及處罰學員!但係我亦相信早點認識"人性的特質"對他們的將來會有幫助!
作者: tango10    時間: 15-4-2012 20:35

引用:
原帖由 Boniface 於 15-4-2012 01:49 發表
玩制服團體玩到好似你地咁
hea住黎玩,不如唔玩好過
留番d位俾真係有心玩的人
同埋無謂浪費你地既青春
可能你地真係覺得青春唔值錢
阿sir俾order你當佢無到,真係哂X氣!仲要當自己好X型!旁人只係當你係壽頭咋 ...
回歸前係自願參加架! 但回歸後就出現咗什麽校隊, 一生一團隊咁, 可算得是被強制入伍. 但係團隊的訓練方向卻沒有調節! 勉強無幸福!

作者: zerohost    時間: 16-4-2012 00:04

以前公開隊,識d朋友都五湖四海,讀名校band5又有,外國番黎又有,唔似校隊咁番學又見,去camp又見.
作者: rx731    時間: 16-4-2012 00:11

作者: tango10    時間: 16-4-2012 21:22

引用:
原帖由 rx731 於 16-4-2012 00:11 發表

同意!
強行比人拉入去,同比老師捉做十本練習錦,唔反感就假!
身為學生被老師逼做練習都是天經地義!
不過, 身為學生被學校逼去參加軍訓就好無厘頭!
作者: kin123450    時間: 16-4-2012 21:25

小弟入U GROUP 都係咁,但係比D阿SIR係咁鬧,係堂上面被老師鬧已經冇感覺
作者: rx731    時間: 16-4-2012 21:32

作者: tango10    時間: 16-4-2012 21:36

我成日都會反問個班兵狂導師, 若果你比人逼你著"現袋褲"跳芭蕾舞你有何感受?
作者: 1233    時間: 16-4-2012 22:09

引用:
原帖由 tango10 於 16-4-2012 21:36 發表
我成日都會反問個班兵狂導師, 若果你比人逼你著"現袋褲"跳芭蕾舞你有何感受?
佢地一定會問.....條"現袋褲"係唔係軍品先xdxd

btw,,真係好多小朋友越玩越enjoy!基本上升得cpl果班已經好enjoy了!
但無奈出左個DSE,小朋友升唔到....好多係中4都要走,反得黎都18歲,玩唔到
作者: kin123450    時間: 16-4-2012 22:22     標題: 回覆 57# 的帖子

小弟係自己個邊舍U GROUP 本來就升得1C,CPL,但係因為D IES, 補課搞到上唔到D COURSE,去唔到CAMP,先升唔到

PS.小弟係第2屆DSE

作者: rx731    時間: 16-4-2012 22:31

作者: zerohost    時間: 17-4-2012 01:58     標題: 回覆 56# 的帖子

幾年前已不再現袋,講緊03 04年大把靚pt褲執
00 01年仲興烈日當空除上衫操長壽香,諗起都回味
作者: 潛陣水    時間: 17-4-2012 02:07

你想知訓邊度
睇張相啦
間間營都一樣架啦
不過有時會中間用板間開兩間
上次就間左男女
**某位hkac阿sir既相, 已將所有相中人打格仔, 只用於展示營社, 如有冒犯或不欲被上載,請向本人提刪, 謝謝**

圖片附件: 252414_2117393019614_1389406340_2488758_7021841_n.jpg (17-4-2012 02:07, 64.54 KB) / 該附件被下載次數 97

作者: rx731    時間: 17-4-2012 02:16

作者: tango10    時間: 17-4-2012 10:31

引用:
原帖由 1233 於 16-4-2012 22:09 發表

佢地一定會問.....條"現袋褲"係唔係軍品先xdxd

btw,,真係好多小朋友越玩越enjoy!基本上升得cpl果班已經好enjoy了!
但無奈出左個DSE,小朋友升唔到....好多係中4都要走,反得黎都18歲,玩唔到
做NCO喎! 梗係好啦! 可以滿足人性的深層需要喎!
作者: 1233    時間: 17-4-2012 12:07

引用:
原帖由 tango10 於 17-4-2012 10:31 發表

做NCO喎! 梗係好啦! 可以滿足人性的深層需要喎!
深層需要?姐係咩?
發洩
作者: tango10    時間: 17-4-2012 18:57

引用:
原帖由 1233 於 17-4-2012 12:07 發表

深層需要?姐係咩?
發洩
好多細路為咗條不知所謂的柴而返AC! 其實有柴只是咁啱遇著剛剛! 將來都是要睇自己的修為!
作者: 1233    時間: 17-4-2012 19:22

引用:
原帖由 tango10 於 17-4-2012 18:57 發表

好多細路為咗條不知所謂的柴而返AC! 其實有柴只是咁啱遇著剛剛! 將來都是要睇自己的修為!
當佢地有柴時,佢地會覺得自己多左份責任,要睇住班細
作者: 潛陣水    時間: 17-4-2012 19:44

有條柴,可以對住d女fingfing下
作者: tango10    時間: 17-4-2012 19:59

引用:
原帖由 1233 於 17-4-2012 19:22 發表

當佢地有柴時,佢地會覺得自己多左份責任,要睇住班細
咁要睇吓導師是如何解釋"條柴"的意義! 與其花精神去攞條柴, 我寧願佢地花時間在學業上!
不過有時啲學員真是好生性! 會帶埋功課在當更時一齊做!
作者: 1233    時間: 17-4-2012 20:44

引用:
原帖由 tango10 於 17-4-2012 19:59 發表

咁要睇吓導師是如何解釋"條柴"的意義! 與其花精神去攞條柴, 我寧願佢地花時間在學業上!
不過有時啲學員真是好生性! 會帶埋功課在當更時一齊做!
我都見過
特別係係sqn去左某公開訓練中隊幫手的cpl!新仔聽書,cpl有時間,自動令功課走場一堆,做功課溫書!
作者: 張y    時間: 18-4-2012 03:09

引用:
原帖由 christopher 於 14-4-2012 00:29 發表

如果係 Officer Cadet, 又真係可能叫Miss 架wor
作者: 1233    時間: 18-4-2012 21:16

引用:
原帖由 張y 於 18-4-2012 03:09 發表

如果係 Officer Cadet, 又真係可能叫Miss 架wor
無錯,因為真係有d學校miss係到....
平日見到,入camp又見到,
平日比佢罵,入camp又係比佢罵
作者: 潛陣水    時間: 18-4-2012 21:28

引用:

都係尊稱一個, 係度大家明白講緊果度d Madam
入到camp唔好叫錯就得
作者: helloleeho    時間: 18-4-2012 21:43     標題: 回覆 42# 的帖子

Madam... 係英國或澳洲代表從事性工作嘅女性... 如果你在當地對住個女長官叫MADAM就大鑊(只係HK叫錯)... 正式稱讚是Ma'am (好似菲傭叫太太一樣)

BTW...  小兵.. Did you join the Easter Trial Camp in Stanley? I think i know who you are...

作者: 1233    時間: 18-4-2012 22:27

引用:
原帖由 helloleeho 於 18-4-2012 21:43 發表
Madam... 係英國或澳洲代表從事性工作嘅女性... 如果你在當地對住個女長官叫MADAM就大鑊(只係HK叫錯)... 正式稱讚是Ma'am (好似菲傭叫太太一樣)

BTW...  小兵.. Did you join the Easter Trial Camp in Sta ...
u is recruit? or new comer?

作者: helloleeho    時間: 18-4-2012 22:30     標題: 回覆 74# 的帖子

NOT Both... and Derek from D.. you should know me!!!

作者: 1233    時間: 18-4-2012 22:32

引用:
原帖由 helloleeho 於 18-4-2012 22:30 發表
NOT BOTH... by the way.. well done as the Zero in the Ex.
i not in there, when they play exe.
作者: helloleeho    時間: 18-4-2012 22:38

引用:
原帖由 1233 於 18-4-2012 22:32 發表

i not in there, when they play exe.
Sorry Derek... I mean the new comer not you.. I've mixed up with you both, how's the dragonboating, i bet you won those UK, heven't you?

btw.. do u know who I'm now?.. just say Yes if u do... no need to 揚名

作者: 1233    時間: 18-4-2012 22:46

引用:
原帖由 helloleeho 於 18-4-2012 22:38 發表

Sorry Derek... I mean the new comer not you.. I've mixed up with you both, how's the dragonboating, i bet you won those UK, heven't you?

btw.. do u know who I'm now?.. just say Yes if u do... n ...
WOooo...... u know who am i!!!
but i cant  according the account info. to know who u r!

作者: helloleeho    時間: 18-4-2012 22:48

Hints: I work close with your Tp Ldr!!!!
作者: 1233    時間: 18-4-2012 22:50

引用:
原帖由 helloleeho 於 18-4-2012 22:48 發表
Hints: I work close with your Tp Ldr!!!!
cpl or others?

but,,u have to play dragon boat..also work close tp ld in trg...i think have a gay only

作者: helloleeho    時間: 18-4-2012 22:57

I'm
1. Not NCO, Rcts nor New-comer
2. did not "get wet" on that day
3. Work close with Tp Ldr, D Tp
4. Knows things going..
5. My name start with D just like you

Again. just say Yes if u know... no need to 揚名

作者: 1233    時間: 18-4-2012 23:02

引用:
原帖由 helloleeho 於 18-4-2012 22:57 發表
I'm
1. Not NCO, Rcts nor New-comer
2. did not "get wet" on that day
3. Work close with Tp Ldr, D Tp
4. Knows things going..
5. My name start with D just like you

Again. just say Yes if u know ...
WOOOOO>>>>i get got it!!!!!!!!!!!!
from yr email and info. la!
作者: 1233    時間: 19-4-2012 01:15

引用:
原帖由 helloleeho 於 18-4-2012 22:38 發表

btw.. do u know who I'm now?.. just say Yes if u do... n ...
We won the dragonboat!UK gays were very lazy...
作者: Rager    時間: 19-4-2012 23:35

嘩嘩嘩, 深潛左咁耐, 又見到呢類post, 睇黎公司post 就黎可以變年經
作者: Rager    時間: 19-4-2012 23:43

anyway, 前面個d 5日4夜友應該係Alfatangotango d chartered training, 唔係sabre sqn training 黎
作者: 1233    時間: 20-4-2012 22:36

引用:
原帖由 Rager 於 19-4-2012 23:35 發表
嘩嘩嘩, 深潛左咁耐, 又見到呢類post, 睇黎公司post 就黎可以變年經
點解咁講呢?
作者: Rager    時間: 20-4-2012 23:07

引用:
原帖由 1233 於 20-4-2012 22:36 發表

點解咁講呢?
D兄, 以我所知差唔多每年CGF都有個公司(AC)post
作者: 1233    時間: 20-4-2012 23:12

引用:
原帖由 Rager 於 20-4-2012 23:07 發表

D兄, 以我所知差唔多每年CGF都有個公司(AC)post
原來如此
咁此終都有新仔入既...問下都好正常!

但樓主比我地嚇走左
作者: Rager    時間: 20-4-2012 23:15

引用:
原帖由 1233 於 20-4-2012 23:12 發表

原來如此
咁此終都有新仔入既...問下都好正常!

但樓主比我地嚇走左
我都唔係好senior咋, 講起上黎我仲要叫緊你「呀蛇」
作者: 1233    時間: 20-4-2012 23:21

引用:
原帖由 Rager 於 20-4-2012 23:15 發表

我都唔係好senior咋, 講起上黎我仲要叫緊你「呀蛇」
你又知我係邊個?
作者: Rager    時間: 20-4-2012 23:26

引用:
原帖由 1233 於 20-4-2012 23:21 發表

你又知我係邊個?
我點會唔知! 不過我識你你唔識我
anyway呢到好多公司同事, "大同事"又有, "細同事"又有, 線眼太多, 分分鐘 "RSM is watching you!"
作者: 1233    時間: 20-4-2012 23:28

引用:
原帖由 Rager 於 20-4-2012 23:26 發表

我點會唔知! 不過我識你你唔識我
anyway呢到好多公司同事, "大同事"又有, "細同事"又有, 線眼太多, 分分鐘 "RSM is watching you!"
我見過你? or 你見過我?
邊到?

車,都無咩人識我!

作者: Rager    時間: 20-4-2012 23:30

引用:
原帖由 1233 於 20-4-2012 23:28 發表

我見過你?

車,都無咩人識我!
我唔知你有無見過我, 但肯定成日見我d 仔女
btw 好明顯我都無咩人識

作者: 1233    時間: 20-4-2012 23:31

引用:
原帖由 Rager 於 20-4-2012 23:30 發表

我唔知你有無見過我, 但肯定成日見我d 仔女
第5分隊 (ABCDE12345, 數數佢)3個1柴有2個都係我嘅
btw 好明顯我都無咩人識
del

作者: Rager    時間: 20-4-2012 23:31

引用:
原帖由 1233 於 20-4-2012 23:31 發表

uxyz....
咪鬼爆響口啦
作者: 1233    時間: 20-4-2012 23:32

引用:
原帖由 Rager 於 20-4-2012 23:31 發表

咪鬼爆響口啦
u added my facebook....
i search yr msn in facebook,
作者: Rager    時間: 20-4-2012 23:33

就我所知, CGF呢到至少有官, 有Adult SNCO, 就連新任RSM 都係呢到版友
你話公司係到係咪勢力強大?
作者: 1233    時間: 20-4-2012 23:37

引用:
原帖由 Rager 於 20-4-2012 23:33 發表
就我所知, CGF呢到至少有官, 有Adult SNCO, 就連新任RSM 都係呢到版友
你話公司係到係咪勢力強大?
but no one know me.... 好少人!

呢個世界已經唔安全了.....
作者: Rager    時間: 20-4-2012 23:40

引用:
原帖由 1233 於 20-4-2012 23:37 發表

but no one know me.... 好少人!
係公司, 少人know you is good la
樹大招風呀 係到玩幾年, 未敢話見晒所有野但至少都有個概念...
五個字講晒槍打出頭鳥... 低調能入萬宜 camp

作者: 1233    時間: 20-4-2012 23:42

引用:
原帖由 Rager 於 20-4-2012 23:40 發表

係公司, 少人know you is good la
樹大招風呀 係到玩幾年, 未敢話見晒所有野但至少都有個概念...
五個字講晒槍打出頭鳥... 低調能入萬宜 camp
不嬲都無低調!好高調tim

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0