發新話題

DIY Kydex Gear

引用:
原帖由 loveless 於 21-1-2013 19:01 發表

我成日都用求其就手既eva墊, 夾槍上虎鉗, 除左唔好太厚, 諗唔到點解唔得
一於咁話!

興業斷尺賣,日本城就一set

不過無話唔得

我其實諗住整好少O野....
點知原來要咁多準備物資....中伏...

附件

22-1-2013 19:38

回覆 139# 的帖子

that's y I didn't try doing one myself.....
too many stuff to buy

引用:
原帖由 gtoray 於 22-1-2013 19:38 發表
我其實諗住整好少O野....
點知原來要咁多準備物資....中伏...
有木板又有dremel,  一定靚啦

引用:
原帖由 ayaka 於 22-1-2013 20:53 發表

有木板又有dremel,  一定靚啦
但我冇信心....
而且冇焗爐唔知heat gun夠唔夠做....
木板響屋菀垃圾站執
過兩日d料到齊
到時要再請教師兄了!

heat gun, 窄窄地....做到既, 不過冇OVEN 咁靚>_<

小的可以直接用HEAT GUN

大的還是用OVEN吧....

[img][/img]

引用:
原帖由 gtoray 於 22-1-2013 21:12 發表

但我冇信心....
而且冇焗爐唔知heat gun夠唔夠做....
木板響屋菀垃圾站執
過兩日d料到齊
到時要再請教師兄了!
你買左幾厚料? 1.5mm好易吹軟, 溫度用低setting就ok
小弟試過2.5mm, 用高溫setting都要吹好耐先軟到
要小心吹有皮紋個面不可以定位長時間吹同一位置,
應打圈平衡加熱, 否則d皮紋會變淺&變光身

引用:
原帖由 ayaka 於 23-1-2013 15:28 發表

你買左幾厚料? 1.5mm好易吹軟, 溫度用低setting就ok
小弟試過2.5mm, 用高溫setting都要吹好耐先軟到
要小心吹有皮紋個面不可以定位長時間吹同一位置,
應打圈平衡加熱, 否則d皮紋會變淺&變光身
多謝你既心得啊
我買2mm
Btw 我準備左支cheap 雞測溫槍了
爬文見d人話好重要

引用:
原帖由 raiden666 於 23-1-2013 15:02 發表
小的可以直接用HEAT GUN

...
掂喎!
可惜我得微波爐
個光波爐又唔係好夠大

回覆 147# 的帖子

唔好灰, 聽講鬼佬有人用多士爐HEAT, 你試下?

其實... 你當蒸魚o甘就可以了....唔一定要侷爐

對個飛鏢套好有興趣

發新話題