發新話題

DIY Kydex Gear

簡單工具制作KYDEX holster流程

今次小弟做detonics kydex holster
detonics/1911比較薄身, 比較易處理
加上無電筒, 易做好多
以下係仿raven concealment holster既做法, 供大家參考

Part 1

先介紹一些材料&工具
detonics手槍, 1.5mm厚kydex片, Cutting mat, cutter, marker,
鐵尺, 木/竹筷子, 皺紋膠紙(masking tape), 厚雜誌數本, 乾毛巾, 濕毛巾,
熱風槍, 手套(薄的兩對/厚的一對)

開始先度好holster要用既kydex料, 最好有多無少
不過小弟剩番唔多, 做detonics就岩晒
cut kydex好簡單, 用cutter界幾刀先

之後屈幾下 (界曲線都得)

就可以分開

之後就要做一d防止支槍壓完kydex後"倒扣"出唔番黎既工作
(倒扣姐係支槍有入無出/完全入唔到)
例如大部槍都有既前準星, 特別係大粒/加高左個種
小弟用木筷, 以masking tape貼好

要確保木筷置中, 穩固, 高過&闊過粒前準

Part 1完, 多謝收看

Part 2

處理完倒扣位之後, 就用雜誌圍好支槍
小弟建議先做Holster向外那面(向內是貼住腰/大腿的面)
由於小弟係左手, 所以下圖係做外面
高度大約係一半/少於一半, 再用masking tape固定位置

之後戴手套, 手套太薄, 要戴兩對

用熱風槍加熱至軟身, 注意不要吹住一點, 要不停移動
kydex過熱, 表面皮紋會變淺/平滑左, 會有少少反光

kydex軟身後有30秒, 因為不是用焗爐長時間焗(網上有話焗可以有90秒)
快手鋪上槍, 用乾大毛巾, 摺到厚身, 用手大力下壓

壓30-40秒到已經可以成形
第一次壓最緊要壓到個大樣, 之後再壓就可以容易對位了

第二壓是局部加熱(同樣要小心過熱), 例如先做槍咀

之後同樣用乾厚毛巾壓, 成形後可用濕布降溫, 可以快速定形/節省時間

槍咀位置成形

壓埋slide>trigger guard等位置, 成支差不多成形了

之後反轉做內面, 要連埋外面一齊固定

同樣方法壓晒個槍形

內外面都成形

對好位check下兩面邊位要緊貼
再用雙面膠暫時固定, 試一下鬆緊, 不用太緊, 因為之後打釘後會再緊一點

再吹軟兩邊, 然後因自己身形去屈彎

用marker去畫好holster外形

之後cut走多餘部分, 80%完成了

Part 2完
本帖最近評分記錄

勁爆呀詳細教學

引用:
原帖由 ayaka 於 26-6-2012 18:38 發表
Part 2

處理完倒扣位之後, 就用雜誌圍好支槍
小弟建議先做Holster向外那面(向內是貼住腰/大腿的面)
由於小弟係左手, 所以下圖係做外面
高度大約係一半/少於一半, 再用masking tape固定位置
http://i243.photo ...
唔系應該轉左洞,先屈咩? 屈左先既話,轉洞未好麻煩?

引用:
原帖由 gavin2008hihi 於 26-6-2012 20:06 發表

唔系應該轉左洞,先屈咩? 屈左先既話,轉洞未好麻煩?
一係鑽完上埋雞眼先屈, 一係屈左先
因為一屈d洞會唔對

引用:
原帖由 ayaka 於 26-6-2012 20:15 發表

一係鑽完上埋雞眼先屈, 一係屈左先
因為一屈d洞會唔對
Oh,系wor. 完全無lum 到.... thx, 好彩我未開始整.....

引用:
原帖由 ohnavi 於 26-6-2012 18:44 發表
勁爆呀詳細教學
你都整個啦。幾好玩架

引用:
原帖由 gavin2008hihi 於 26-6-2012 22:28 發表

Oh,系wor. 完全無lum 到.... thx, 好彩我未開始整.....
因為我中左招啦
好在之前個洞唔大。救得到

第一號實驗品完成了
多謝各位支持

附件

27-6-2012 00:43

引用:
原帖由 ayaka 於 27-6-2012 00:43 發表
第一號實驗品完成了
多謝各位支持
冇燈款好睇好多
冇燈先見到枝鎗個線條

不過ching真係好犀利, 個holster好正

犀利

好野WOR......好睇到我逼我上水...
如果有錢都叫錯ge話.....我寧願一錯再錯

引用:
原帖由 zachary 於 27-6-2012 01:11 發表
好野WOR......好睇到我逼我上水...
嘩, 真係好耐無見你

引用:
原帖由 ayaka 於 26-6-2012 22:38 發表

你都整個啦。幾好玩架
我仲少工具過你... 要買齊工具先

回覆 69# 的帖子

真係ok喎,甘又慳番千幾

發新話題