16 12
發新話題

[KA] KA M4 連發求救

KA M4 連發求救

師兄們, 我枝KA m4依家打唔到連發
Auto情況下, 打左一下就無反應, 要再拉上膛杆一下, 再打又係咁
單發就無問題喎

係咪有D parts 有問題?
謝謝

換條HHR buffer包你精神返哂!

引用:
原帖由 zing2000 於 25-9-2012 00:07 發表
師兄們, 我枝KA m4依家打唔到連發
Auto情況下, 打左一下就無反應, 要再拉上膛杆一下, 再打又係咁
單發就無問題喎

係咪有D parts 有問題?
謝謝
Hammer 同 hammer Lock 問題

因為撞鎚係單發時 , hammer lock 係無功用

但當連發時 , Hammmer lock 扣唔死 hammer , hammer 回膛時自動回位 ,
所以你鬆板機 , 再拉又打到一下 , 之後撞鎚又無扣死自動回位 , 所以又係得第一下 , 之後又無料到

但要留意係 hammer lock 定 hammer 蝕 , 定係兩件都蝕左

明白,唔該師兄
等我試下先

引用:
原帖由 odaan 於 25-9-2012 01:44 發表

Hammer 同 hammer Lock 問題

因為撞鎚係單發時 , hammer lock 係無功用

但當連發時 , Hammmer lock 扣唔死 hammer , hammer 回膛時自動回位 ,
...
單爺,我個人認為九成冇咗連發都係槍機反彈做成,因為連發就係靠槍機回膛頂開hammer lock放hammer,
所以當槍機回膛時反彈就會頂到正在前進既hammer 減低咗打哇呶力度而死火,HHR buffer粒震子可以消去槍機反彈問題......
我手上正好有一支KA又係冇咗連發,一換就有返...........

做個小測試:先lock bolt

槍托頂住自己心口!!然後按綱球拍放bolt,feel吓有冇兩三吓震動........正常咁拉上膛捍係唔會感覺到

如果咁好彩真係有兩三吓震動就買返條換啦...........

引用:
原帖由 F22 於 25-9-2012 07:25 發表

單爺,我個人認為九成冇咗連發都係槍機反彈做成,因為連發就係靠槍機回膛頂開hammer lock放hammer,
所以當槍機回膛時反彈就會頂到正在前進既hammer 減低咗打哇呶力度而死火,HHR buffer粒震子可以消去槍 ...
多個選擇 , 比佢試下

多謝師兄們意見
我用緊Angry gun recoil set 會唔會有關係搞到個連發有問題?

引用:
原帖由 zing2000 於 25-9-2012 10:00 發表
多謝師兄們意見
我用緊Angry gun recoil set 會唔會有關係搞到個連發有問題?
Angry gun條彈弓過淋,換返KA條彈弓(只係彈弓)試吓……

我想問你地支KA係用咩匣

換左hammer lock, hammer lock 彈弓都未得
換返 KA recoil 彈弓都仲係死火
可能真係hammer問題

回覆 9# 的帖子

我就用AGM, PROWIN
G&P, KA 匣都用過,不過用得一排就狂漏氣了

引用:
原帖由 zing2000 於 27-9-2012 23:43 發表
換左hammer lock, hammer lock 彈弓都未得
換返 KA recoil 彈弓都仲係死火
可能真係hammer問題
換返晒原裝buffer連彈弓試吓

VVA系統連發打一下或幾下停,主要都係師兄們講連發司牙比槍機回膛時影響到,即槍機反彈,或連發司牙鬆脫.
或匣出氣膠太多虛位, 或嘩佬位不Fit撞針位問題

其實原裝新槍K@,之P,VVA第一版都係用標凖200g槍機+輕Buffer連發都可以正常運作 (基本所有系統都係用普通輕Buffer可正常運作…) 用耐左有零件有鬆動/損耗先出現呢個問題, 到時換HHR呢類加重Buffer可解決問題但未算治本,
(加重覆進運作上既零件都會不利效能,所以未算治本)
治本方法只有自己針對連發司牙角度與Bolt底撞角接觸面改良/固定與釋放擊鎚卡位緊實度改良/司牙彈弓強弱力度改良,

小弟自己經驗,初初改好連發司牙時,設定係用重HHR buffer黎整,係正常運作, 換輕Buffer(井成原裝)即刻現型 ,
連發打幾下停,再用上面方式改良已正常運作, 前後feel個人感覺都係標準鋁Buffer+標準槍機重量,打出黎射頻快連發持久,後座力不錯先最fit VVA系統, KSZ就係例子,只係氣化和運作再好可推重Bolt(250g)更爽,
跟本照住VVA黎改良

引用:
原帖由 zing2000 於 27-9-2012 23:44 發表
我就用AGM, PROWIN
G&P, KA 匣都用過,不過用得一排就狂漏氣了
漏氣 無所謂,拆開整返新既一樣

反而連發唔得就好煩又唔知邊度出事,整極都整唔好

回覆 14# 的帖子

敢問師兄可否分享KA 彈匣修理大法?

16 12
發新話題