42 123
發新話題

簡單Maruzen M870 開箱!

簡單Maruzen M870 開箱!

今日終於的起心肝,花費$@^() 入手了呢支真木柄膠身的氣動跳殼散彈,實在太過癮了,見少一面都唔得
黎個簡單既開箱-----
一盒過,有三個Maruzen 彈殼,一小包BB彈,說明書及槍管通一條。一槍三發,230FPS,尾柄入氣,適宜打134A。
由於此槍用作在家把玩,觀賞和收藏,所以費事做彈道&集彈性測試了。請恕我的懶惰。
重量方面適中,但對我而言就太輕和太膠了,有缺散彈的那種粗礦的感覺
所以稍後的日子必定要換上GP 金屬身 & VFC金屬槍管,Blue 埋再上槍就完美了!
鎮宅又好,辟邪又好,打小強又好,扮解款員都好,買支返屋企玩啦,跳殼槍真系好Q過癮架!
希望有師兄前輩可以分享下意見同經驗,不勝感激!!

變身!單管M870

呢支槍其實我真系唔會打算用黎落場,只會系屋企射下靶玩下操作,所以改大力就真系免了,為了錫支槍,我keep 住都會用134A
補充,呢支槍的彈倉系金屬製,裝填5+1 發,而槍管則是分開兩段的全膠製,初步拆少少槍管比大家睇。
連接槍管同彈倉的八字扣,原來系用黎“遮瑕”。圖中清晰可見,前段槍管系可拆的,連接處有兩個 o-ring增加摩擦力。
而彈倉扭出黎,突然彈出一條彈弓,嚇咗一嚇。到呢度大家都應該有總結了....
只要換上一條短D 既彈弓,再配個單管版的彈倉蓋,就可以變成單管 M870,一槍三味,正!!!!
唔裝前截的話,就系Maruzen 同系列的短板單管。裝埋前截,就正正是解款員同香港警察使用的20寸管
在此希望有師兄可以提供換金屬身同20寸金屬管的最廉價選擇,已知暗槍店賣的GP 金屬身系 $700..
最後順帶一提,個人十分喜歡E興趣的購物袋,可以當作槍袋用

同場加映 CYMA M500

呢支M500 系我早排返大陸系文具店搵到的,相信應該都無乜人知原來CYMA 有出M500
全膠身,輕如一支羽毛球拍,手拉,無彈匣- 系頂部揭開個蓋倒D 彈入去,拉一打一
價錢都幾抵,但基於入境限制,所以帶唔到返黎香港,真系有D 可惜.....

Wellcome to the club.

附件

26-9-2012 20:05

膠人不滅! 膠貼長存!
討論M14 點少得我?
http://www.youtube.com/watch?v=1AjqN-5rBM0
http://www.youtube.com/watch?v=F4CowGhcl8g&NR=1

回覆 4# 的帖子

毒!!!!!
死!!!!!
人!!!!!
咩!!!!!

小弟第一次玩氣動跳殼散彈,師兄可以分享下一些心得嗎
感激!感激!

我的第一支M870

由於我系港警迷,所以幾年前已經迷上了 M870
當時仲系貧苦書生既我,budget 有限,經日夜爬文,左度右度之下,就買咗我第一支散彈 - SY CA870
呢支嘢真系經濟夾實惠,真木柄,全金屬,手拉彈弓,拉一打一,爽底中
渣上手,手感一流,木質沉實,重量適中,長沙灣抬返屋企只花我 $ 520
嫌個彈匣樣衰,加多幾十蚊換埋GP 短匣,做少少手腳即刻靚仔曬。
隨著自己要求越來越高,加上佢既槍管唔系20寸管,慢慢已經滿足唔到我。
不過10分黎講,我都會比8分佢。只要將舊木加以舊化,有心者 blue 埋個金屬身,已經可以好靚,十分有潛力!

引用:
原帖由 pac 於 26-9-2012 20:34 發表
毒!!!!!
死!!!!!
人!!!!!
咩!!!!!

小弟第一次玩氣動跳殼散彈,師兄可以分享下一些心得嗎
感激!感激!
玩呢枝嘢無心得, 祇係像真度高, 性能....唔好提.
不過記住....CHOK個時要一嘢去到盡先好推返向前, 如果唔係卡彈就好很煩.

膠人不滅! 膠貼長存!
討論M14 點少得我?
http://www.youtube.com/watch?v=1AjqN-5rBM0
http://www.youtube.com/watch?v=F4CowGhcl8g&NR=1

引用:
原帖由 sergeant3007 於 26-9-2012 21:20 發表

玩呢枝嘢無心得, 祇係像真度高, 性能....唔好提.
不過記住....CHOK個時要一嘢去到盡先好推返向前, 如果唔係卡彈就好很煩.
琴晚卡咗一次,搞到我要拆八字扣,扭開彈倉,倒條彈弓出黎先solve 到。
就係呢個過程令我發現原來可以一槍三味
btw 師兄你有無換金屬件?同埋平時需唔需要噴槍油呢?
thanks

什麼來的?
btw 師兄你有無換金屬件?
有! 左手邊個支係金屬外管, 換左佢係室內開鎗, 就算打唔中都嚇到鬼.
同埋平時需唔需要噴槍油呢?
Silicon一定要, 同玩一般氣動鎗無分別
膠人不滅! 膠貼長存!
討論M14 點少得我?

引用:
原帖由 sergeant3007 於 26-9-2012 22:13 發表
什麼來的?
btw 師兄你有無換金屬件?
有! 左手邊個支係金屬外管, 換左佢係室內開鎗, 就算打唔中都嚇到鬼.
同埋平時需唔需要噴槍油呢?
Silicon一定要, 同玩一般氣動鎗無 ...
一槍三味即系一支槍可以有3個樣式 - 雙管,短版單管同長版單管。詳細介紹系#2
同埋silicone 需要落係邊d位?謝謝

師兄,想請問幾銀呀
現在還有沒有21OR20吋金屬外管買得到呢

引用:
原帖由 watergap69 於 27-9-2012 16:49 發表
師兄,想請問幾銀呀
現在還有沒有21OR20吋金屬外管買得到呢
價錢一開始已經講咗啦 $2690
金屬外管我都等緊有經驗既師兄提供情報,只要平同fit 就OK了,希望有師兄可以報料

中毒了!
唔知有冇無托版呢?
枝野難唔難搵呢?
Thx!!

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-9-2012 20:29 發表
中毒了!
唔知有冇無托版呢?
枝野難唔難搵呢?
Thx!!
個尾托應該可以換手柄,你想有師兄po 咗出黎,個樣都唔錯架!!
支嘢其實唔難搵,暗槍店同E 興趣都有現貨
快去解毒吧

引用:
原帖由 pac 於 27-9-2012 21:00 發表

個尾托應該可以換手柄,你想有師兄po 咗出黎,個樣都唔錯架!!
支嘢其實唔難搵,暗槍店同E 興趣都有現貨
快去解毒吧
但係手柄入氣位係邊ga?

42 123
發新話題