發新話題

老馬X吉打 M.E.U. SV

老馬X吉打 M.E.U. SV

電鍍銀最為人熟識可能是沙鷹銀版,
不過電鍍沙鷹已停產多時,有日行過....反而給我見到電鍍銀MEU!
二話不就即是帶她回家。
一不做二不休.....把銀色鋼件也一併帶走。
之前我也砌過沙銀版MEU,不過還是覺得電鍍銀美些。
省錢省位不如把早前的MEU件搬家。

對木grip都唔平喎

係指個 FINISHING COLOR 定真係鍍左層銀呢?

電鍍版就是很多髮絲狀....試下用銅水打磨下

情況有改善,而且磨過後的電鍍色面更似steel面(自己安慰一下自己吧!)

今次是過件性質,作業時間快很多,先是滑架,我裝過的算是直上的,不過因為電鍍後...滑架的軌內側要打磨少少,否則會卡住下身的

至於下身,真是無修直上,不過因為今次是電鍍面,我還是輕輕磨淺了滑軌上面

原來我的Trigger 是黑色的,好在我有另一支TRP 是用銀色Trigger,剛好對換最好了

爆散了後,其實原本老馬亞鉛製的Safty, 鴨尾, Slide Stopper及於Mag release 都會換上吉打銀色鋼件,不過於裝砌時我發現有工差的存在,Safty 及Mag release都要少修

過件完成

一支銀鎗....我還是覺得木柄是最匹配的,所以一對真品少不了(本來我想買SpringField的,不過找也找不到.....)

等意買來了星批專用的牛牛銀色螺絲...但為何螺絲直徑不同?

最後只好找了不是銀色螺絲的頂上

無用閃光燈,只用室內燈光,ISO 1600拍下幾張粗陋照片,請見諒

銀色 VS 黑色 SpringFiled TRP

多謝觀看

覺得變身前靚d..

引用:
原帖由 gtoray 於 23-2-2013 23:23 發表
係指個 FINISHING COLOR 定真係鍍左層銀呢?
真係Electroplating 電鍍

引用:
原帖由 RCman 於 23-2-2013 23:34 發表

真係Electroplating 電鍍
aluminium CNC 再電鍍會唔會有D衝突呢?
求教~

係咪因為CNC完再電鍍所以啲邊位無咁sharp呢?啲邊位好似黑色嗰把”利”啲

其實唔係鋁電鍍左先似不鏽鋼?

引用:
原帖由 gtoray 於 23-2-2013 23:47 發表

aluminium CNC 再電鍍會唔會有D衝突呢?
求教~
呢點我也不力清楚呢
不過其真吉打MEU不是全CNC的。

引用:
原帖由 garyyanykw 於 23-2-2013 23:56 發表
係咪因為CNC完再電鍍所以啲邊位無咁sharp呢?啲邊位好似黑色嗰把”利”啲
可能銀色反光問題,實身其實係差不多的。

RCman兄套電鍍身買左好耐,我搵來搵去都無..

發新話題