20 12
發新話題

surefire E2D Ultra開箱短文

surefire E2D Ultra開箱短文

相信好多師兄都有同感,玩電筒是一種毒,小弟不算是玩家或收藏級,
但從6P到M2,X300,E2DL到E2D Ultra,加上買過的Maglite, TLR3, M3X和princeton tec加埋D雜牌,
擁有電筒的數目其實一生也用不完。
身邊人都說:你買甘多燈做咩呀?

就像玩車一樣,永遠追求不設實際的馬力(流明),
自從2013 SHOT知道大部份SF產品增大功率,直到18入了貨,上去摸過又像著魔了一樣,
幾次告訴自己沒用啦不要買啦200 lumens夠用有突啦,但最後都係海灣㩒制買了

簡短的開箱:

正常的包裝盒

裡面再一個盒(感覺似乎好多錢去左包裝度...)

寫著勾魂的E2D Ultra

與細佬E2DL對照,表面處理比E2DL啞色,除燈頭外其他地方大致一樣

燈杯對照,左E2DL 右E2D Ultra(呢方面小弟無咩研究)

最吸引小弟的原因之一,終於有雙向clip

功率方面,E2D Ultra由E2DL的Low mode 5 lumens @ 76.0  hours/ High mode 200 lumens @ 1.9 hours提升至
Low mode 5 lumens @ 67.75 hours(下降)/ High mode 500 lumens @ 2.25 hours 。

500 lumens @2.25 小時,如果真能做到,依然令我好期待(當然大家都知SF有自己量度光度既方式,而且無話保證支燈行足2.25小時都係500 lumens)

現在日光白白,遲D再補上光度比較的照片,多謝收看

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +20 原創內容 10-6-2013 20:04
  • gtoray 金錢 +20 原創內容 10-6-2013 20:04

Support!! 小弟而家都儲緊錢準備買人生第一枝surefire

雖然我已經得返一支9p
但 SF 響我心目中始終有崇高地位

引用:
原帖由 gtoray 於 10-6-2013 13:42 發表
雖然我已經得返一支9p
但 SF 響我心目中始終有崇高地位
同感,硬係有條癮...

引用:
原帖由 Tekkno 於 10-6-2013 13:30 發表
Support!! 小弟而家都儲緊錢準備買人生第一枝surefire
多謝師兄,平有平玩,
有D幾百至千鬆已可跟你一世

輸出功率轉換模式係一下尾制強一下尾制弱?
還是有另外選擇制控制強弱,尾部只控制開關?

thanks

大頭嘅E series 真係好得....

引用:
原帖由 4jai 於 10-6-2013 15:08 發表
輸出功率轉換模式係一下尾制強一下尾制弱?
還是有另外選擇制控制強弱,尾部只控制開關?

thanks
都係一下尾制強一下尾制弱,先強後弱

引用:
原帖由 ohnavi 於 10-6-2013 15:20 發表

都係一下尾制強一下尾制弱,先強後弱
可以固定強MODE輸出嗎?

引用:
原帖由 4jai 於 10-6-2013 15:26 發表

以我所知吾得,得亦失去意義了,
defender算是一支every day carry電筒,
不會常常用到500 lumens的

我有一隻E2DL,不知道新版500lum比老的照射效果對比如何?

引用:
原帖由 colin1124 於 10-6-2013 15:57 發表
我有一隻E2DL,不知道新版500lum比老的照射效果對比如何?
夜D試左再po上黎吧

補上不專業測試,

E2DL,室內非全黑約5呎

E2D Ultra,室內非全黑約5呎

E2DL,室外非全黑約15呎

E2D Ultra,室外非全黑約15呎

對比,室外非全黑約15呎,左Ultra 右L

測試結果,Ultra光度無超過Led一倍,顏色較Led偏黃,
燈頭較快產生溫度(約7分鐘),不過中央聚光效能好強

引用:
原帖由 4jai 於 10-6-2013 15:26 發表

補充一下,其實強弱mode既編排係每次著一定係high mode,
所以如非短時間連按兩下其實每次著都係high mode。

唔知永X有貨未呢

20 12
發新話題