發新話題

DIY 過年發奮之 小兒科搞作

引用:
原帖由 d819995 於 11-1-2014 14:03 發表
天那水對付黃膠好有效,有時對住ED野想打開佢又怕整爛,慘過開夾萬
感謝師兄指點,我好似有天拿水,一於跟你

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 11-1-2014 15:34 發表

DIY之熱處理房子
自動blue埋

原本打算昨天完成的工序, 最後啥也沒做.
收工後, 被回港渡假的父親大人召去探望爺爺,
我呢D做細既, 唯有整個下午被迫在寧靜和諧的環境中亨受親情

回到自己環頭, 繼續困獸鬥, 對比要看著天鵝優哉游哉開飯, 真係開心到不得了

回到膠世界, 這就是爆裂的部份, 亦是為啥需要費時搞一大餐的源頭

因裂的部份比較細件, 只好小心挑走黃膠避免破壞木材纖維

東南西北全是厚厚的膠..實在..有點..討厭..

引用:
原帖由 tango1997 於 12-1-2014 10:10 發表

你間屋好細。。。泊唔倒郵輪
泊左隻超時空要塞, 真係冇位泊埋隻郵輪
o個度其實係元朗錦綉花園o個人工湖, 我成日話要入元朗就係去了探爺爺...

清理完成...

去除膠漬試齊了各大大指教的方法, 天拿水, 60號粗砂紙, 加上油鏟、銅絲刷, 過程尚算容易..

你終於可以重投社會重新做人了, 以後唔好o甘膠啦....

下一站, Marushin M500 木托.
這個來自Marushin 8mm crusier 的木托紅噹噹的,
很難不聯想到超市特價紅肉腸,
又或者AV片道具..

工序只是把力架去掉, 方便下幾步後把所有木件一併上色, 很輕鬆..

引用:
原帖由 kirk123 於 12-1-2014 12:38 發表
啲木紋理--- beautiful!:-D
可惜是衫木
衫木(Cedar) 木紋是夠漂亮了,
奈何原木質地實在太軟身,
從玩具生產商角度, 確是加工容易又靚靚,
但從用家角度, 衫木件經不起碰撞..

相對華山的mad max雙管散彈雖然比較樣衰, 但木件肯用上花梨木, 正爆

引用:
原帖由 051039 於 12-1-2014 13:31 發表

又學到野啦,而我就仲搵緊木
若是由零開始搞野, 我始終都係建議地板木散件會係理想選擇,
地板木生產時要經過無數次抽乾壓縮, 注入左一般買唔到既filler, 密度高又平均, 仲已計算埋冷縮熱脹潮濕發霉各種因素...

引用:
原帖由 051039 於 12-1-2014 14:11 發表

唔知係咪我唔識搵,見到ge地板木都係底開左坑,有D兩邊仲要斜ge,做地板當然冇問題,但用係我度都唔多掂囉.....
買比你需要更厚的, 死磨爛磨™ 磨平底坑

商標資訊
死磨爛磨®專利減肥技術及死磨爛磨™ 標幟屬笠記好極有限公司在埃塞俄比亞和/或其他國家/地區的商標或註冊商標。

引用:
原帖由 kirk123 於 12-1-2014 15:06 發表

我的DIY wood grips 大部分都係用walnut 木地板製作架,硬淨好用.(要全塊walnut地板實木ah)
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... page%3D4&page=2
For your refernce... :-)
真係每次睇番都流到成地口水

引用:
原帖由 051039 於 12-1-2014 15:31 發表

笠記
沙頭角老字號打造香港良心老點品牌...老笠記..

引用:
原帖由 tango1997 於 12-1-2014 17:07 發表

㘈。。。你同我自家品牌“Alan Roundson“。。。有得砌喎
企業合併啦, 上埋市就唔洗揾老細買cnc車床, 又可以請番一百幾十個機械工程系雙博士學位既師奶

輪到 M870 木托,
這個要甩晒所有色, 需要一點時間.

原來前護木真係乜角度影都係似AV片道具...

老早已忘記分解870有冇陰毒野要留意, 互聯網真好...

發新話題