發新話題

DIY 過年發奮之 小兒科搞作

比槍身更討厭是膠件.
那種隨時間一定會變得痴痴黏黏的塗層, 實在係希特拉發明出黎玩你的...

希特拉塗層一定有希特拉報仇基金補貼, 好似唔駛本o甘又係厚到不得了

引用:
原帖由 gtoray 於 19-1-2014 10:00 發表
滴露溝水原來可以溶掉力架!
又係網上睇返黎的, o甘有趣唔試點會安樂

引用:
原帖由 tango1997 於 19-1-2014 11:06 發表

起柒水好似可以用係木器上。。。。請問笠兄是否可以?。。。thx
絕對可以.
唔似天拿水, 起柒水唔會好快就滲入木材纖維, 起出的油漆也比用天拿水容易處理一點(我覺得o乍).
保證快過用滴露

不過起柒水接觸皮膚乸到飛起...

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-1-2014 17:57 發表

白電油可除去
大把方法, 我只係最怕要善後一pat pat既漆

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 20-1-2014 16:09 發表

用水浸木怕吾怕木會漲或乾左舊木氣孔大?
真品我唔怕, 因為木材通常密度高本身又已收水.
而玩具係有少少係唔輪到我去怕,
當木件密度唔高, 力架同染料自然較易滲入, 淨靠磨的話最終會需要磨走太多材料, 因為滲入深度肯定好參差...

浸走大部份染料才去磨, 我覺得係最少損耗而可還原至原木狀態既方法,
至於做法有冇結構性損傷, o甘我覺得呢類木橫掂有冇損傷都係唔捱得的,
膚淺D盡量搞到佢唔打得至少都睇得就算了

引用:
原帖由 051039 於 20-1-2014 23:48 發表
未上色都禁靚,上左就不得了囉
同媾女一樣道理: 期望越高, 失望越大

兩個昨晚blue的金身.
冇錯, 原本好地地的870身又俾我洗左牌. 影相時雖然未封油, 但都知再造反而不及上次好.

更多瀨野:
第2支M500是原本是電鍍的, 琴晚被我手多搞出個大頭佛, 未知點收科.

第1支M500原本想試acid bath扮深灰磷化, 但太易花了, 洗牌後blue佢算數...

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 21-1-2014 16:06 發表
any pic?
乜pic?

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 21-1-2014 16:06 發表
用砂紙推…

我支ruger red hawk cap都係搞到一pet屎…好想整下佢
o下用砂紙推鍍既鎳銅?
推到風濕都未掂o咼..
鎳唔難, 係層銅至攞你命..

小插曲, 膛蓋0甘細件都要成半粒鐘:

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 21-1-2014 19:05 發表

我剛才係翻牆睇post,所以無圖
第2支M500是原本是電鍍的, 琴晚被我手多搞出個大頭佛, 未知點收科.---你有砂紙機ga
今次我冇用過任何機器,你feel唔到乎?

引用:
原帖由 yth 於 21-1-2014 17:52 發表
見D西人gunsmith會配帶一隻皮手套(爭係cover手指公個雞比位),是否會好D....試過磨野攪到果個位老秋!.
我都迫緊自己要就力、借力,畢竟唔再唔係十八廿二,死衝肩頭真係會痛

引用:
原帖由 kirk123 於 21-1-2014 17:42 發表

感同身受的感覺! 真是嘔哂白泡都未磨走啲銅coating...那些年...! :-(
如果冇銅打底,用亞摩呢亞係應該可以把鎳從表面分離的

引用:
原帖由 tango1997 於 21-1-2014 23:20 發表

Gas block 未找數。。。除不到
Gas block 未收到...唔找數

M500 瀨野金身2號遊樂記...
話說電鍍身2號被我浸左落某D液體, 搞出個大頭佛,
焗住又要磨...
870、500的槍身應該係最易磨的了,
但電鍍層真係..好實..

磨磨磨左面, 見到蝕痕都大概估到係一鑊泡了吧...

攞命的銅, 不離不棄, 痴情無限...

冇晒耐性之下磨野就係o甘既衰樣...

到頭來又係要修番順..

死馬當活馬例範..

因為打算再試多次浸酸做個灰色槍身, 就由得佢唔再磨了..( 其實係冇力再磨..)

其它幾隻身冇o甘馬虎的

發新話題