18 12
發新話題

DIY 過年發奮之 小兒科搞作

嘩…磨得咁乾淨 d細微角位點先可以咁靚仔

請問笠兄m700個身係咩物料?最後隻色如何達致呢個效果?

引用:
原帖由 loveless 於 10-1-2014 12:34 AM 發表

細微角位來來去去都不外乎打磨布/絲刷/牙刷/修甲沙紙銼之類啦
m700個身我估係亞鉛合金, 重過鋁好多, 氧化得極快...
最後隻色係磨出黎的.
係有少少難明,
簡單講大家直覺上都唔會去磨blue氧化/染色層,
但小弟 ...
隻色實在太吸引了 小弟都磨緊支vsr想試吓blue

砌短?!

呢d位先最攞命 真係佩服你地咁好心機

俾你個身毒左羅由恆又走去攪...條管d擬似陽極磨到5hi咁...

嗚呀∼ 最後成擔心gay出到黎兩隻色

磨就唔記得整左幾耐,尤其是條管個坑末端...磨到出血都唔郁...最後出術又車又剩 攪到一岩一fuxk...全冇耐性的我...攪到成pat屎

引用:
原帖由 kirk123 於 5-2-2014 04:15 PM 發表

Long flute outer barrel is made of aluminum and the bolt is made of zinc alloy. I thought.
果然係blue神

其實開頭第一浸係同倒色的,但就一撻撻...

之後唔順超洗完重blue左兩次終於成功冇一撻撻喇...但隻色就深過頭

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 5-2-2014 01:39 PM 發表
色水幾好呀
慰安傅

引用:
原帖由 kirk123 於 5-2-2014 06:47 PM 發表

U're right! :-D
我老婆已經同我嘈過 N 咁多次...! ...! :-0
多謝提點

啱啱湊番大帝返黎睏,有排都冇得郁...對比起未攪嘅總算唔太失色...砌返玩住先

引用:
原帖由 kirk123 於 5-2-2014 07:19 PM 發表

下方的是blue 過的,可能是斎用 aluminum black 的效果. 我估. :-)
用tango兄介紹嘅潺聲水

引用:
原帖由 loveless 於 26-1-2014 06:37 PM 發表
吹水小插曲:

這是電鍍 M500的電鍍彈殼管扣, 大約一蚊硬幣既大細..

話說日前有幸相約 Tango師兄咬飯, 佢老兄抽空用o左少少時間,
向小弟講解及示範正確銼野手勢, 又指點了一些竅門,
自己當晚按Tango兄所講, 練 ...
死人銅

拎支國9去噴沙,果層鍍銅果然好串...宜家總算甩晒...

別人笑我太瘋癲...求下聯...

引用:
原帖由 tango1997 於 1-3-2014 09:40 AM 發表

別人笑我太瘋癲,
為何浸野乸不穿,
不請Tango吃晚飯,
無計可施掉落田!
好詩好詩一定請你食飯儲肥你,巧多野想借助人肉cnc機

引用:
原帖由 tango1997 於 1-3-2014 09:36 AM 發表

。。。陰公。。。你搞乜?

求下聯?。。。有茅獎先?
https://www.youtube.com/watch?v=aeBQ4mtNK7I&feature=youtube_gdata_player

https://www.youtube.com/watch?v=WhQ1YERlEFA&feature=youtube_gdata_player

18 12
發新話題