40 123
發新話題

靠警察倒不如自己負起保護自己嘅責任

引用:
原帖由 rho837 於 14-8-2014 17:43 發表
初時我都係同你一樣咁.......望住支SPAR12; M3; SKK; M14; AR15; Mini-14; 1022要走! 跟著之後 P226; Glock 19............

但今天回想叉不多乜槍都玩過咁.......自己覺得一個接近無槍成市係住得安心好多..... ...
小弟正正就係啱啱夠秤就Port Arthur ...激氣!好啦唯有打手槍點知唔夠幾年又俾條趴街大陸仔搞到我剩返支92FS唔使俾人收...

不過好在啱啱畢業正在猶豫緊應該回流定點...加埋呢單嘢就下定決心回流全部賣晒俾警方算數!

其實某些歐洲(法國)甚至隔離紐西蘭都可以人槍(ie 半自動長槍)共存:就係澳洲咁大地方但就連airsoft甚至連Denix空心槍(西澳之外軍用槍長槍外貌既要同真既一樣要Cat R即係嘥氣)都容納唔到 ...? 咩事?! 連荷蘭星馬都開始airsoft合法化甚至紐西蘭都全自動airsoft解禁既時候

真既要禁...危險:明白!禁囉...但連假既都話驚差佬搞錯殺錯良民兼會茶毒青少年兒童心靈咁就擺明係搬龍門

睇嚟除非印尼或紐西蘭想攻打澳洲如果唔係想個死人政府去解禁睇怕都無咩機會(個政府成日話要愛好和平但又人格分裂911後即刻派500兵 去打阿富汗跟住就話自己同美國受到一樣既威脅

官逼民反:其實當時應該同個Friend既Lebbo(黎巴嫩)同學買支免登記免安裝既銀色92FS(三千)好過買良民版既(千三)...不過當然極度唔鼓勵啦

禁槍剩係識禁良民槍有Q用: 咪搞到咁

引用:
原帖由 rho837 於 14-8-2014 20:38 發表
我澳洲中學有同學係越南仔! 大學讀social science! 去敎會做社工, 又係專去越南人社區做邊緣青少年工作! PK! 第一次比人用.22LR打中條脛擋開一半啲血流到巴巴聲!   第二次比人用左輪打到小腿坐輪 ...
精彩。
Kurtzns

引用:
原帖由 b9296 於 18-8-2014 15:15 發表
禁槍剩係識禁良民槍有Q用: 咪搞到咁

尼個就係重點。你點嚴嘅槍管都阻止唔到壞人有槍,要自制一枝其實好易. 3D printer 或者 80% ar 15 lower 加一枝dril 就可以係香港有枝槍啦。槍唔係問題根源,人先係。

引用:
原帖由 b9296 於 18-8-2014 15:03 發表
真既要禁...危險:明白!禁囉...但連假既都話驚差佬搞錯殺錯良民兼會茶毒青少年兒童心靈咁就擺明係搬龍門

睇嚟除非印尼或紐西蘭想攻打澳洲如果唔係想個死人政府去解禁睇怕都無咩機會(個政府成日話要愛 ...
我初時都好興呀! 不過想一想幾十年啦NSW政府到今時今曰都咁大決心去禁槍! 我覺得算啦! 冇AIRSOFT GUNS咪打PaintBall! 冇SLR玩咪Joint Reserve (反正我anytime可以入翻去); 冇軍用手槍咪IPSC; 起碼重可以玩re-load子彈; 冇PUMP/SEMI Shotguns咪改打O/U; 好彩重可以買支M24 spec. 一樣樣既Sniper rifle! .338口徑一定唔會禁; 重可以打獵! 去打長槍時見到班兵哥哥咪借支AUG, SR25, M249打翻幾夾! .......想當年黑市槍械好嚴重! AK47, XM117, MP5周街都係! 你有冇印象當時新聞話啲SKS Rifle回收左幾百支! 但應該有幾千支入左NSW! 個個都話支槍壞了掉了落海! 所以對政府來講禁槍要做到成功一啲都唔容易, 真係要永不回頭! 人大個自然對槍冇咁大熱情! 到下一代生出來冇得玩就容易解決得多!  

如果你話要自己HOME DEFENCE! 買支O/U, 同買支SVI-IMM, 再唔咪買多把Compound Bow! 夠有凸啦! 唔洗一定要用到M3, AR-15, HK91, SLR, P226, G19.......  最唔"寫"得朋友支HK91

不過我最近係QLD買左小小野! 作自己將來退休去住下玩下打下獵.......

今天Sydney條單車徑超正! Manly Dam條mountain bike down hill path超正! 政府唔比玩槍都比別一樣好好玩的東西回貴社會! 算唔話得!

你估我唔想帶翻啲AR-15回Sydney! 講到口水乾話到明轉給一個打軍事訓練比賽軍人都唔得! 因為冇得再有成槍入口! 嬲嬲地就斬斷佢算數!

引用:
原帖由 KurtznsR 於 18-8-2014 18:52 發表

精彩。
你真係冇見識以為呢啲係吹水.....! 係越南阜啲"㦨仔"乜都夠膽死! 要塊地迫人賣屋! 卦隻豬頭扣住兩個手榴彈係人家門口到! 入屋綁住對父母再吊起人家個女輪姦, 姦完再用火機燒個女仔下體啲毛!

唔咪有班人用個心去做社工, 下一代會變得重衰!

引用:
原帖由 rho837 於 18-8-2014 21:43 發表

我初時都好興呀! 不過想一想幾十年啦NSW政府到今時今曰都咁大決心去禁槍! 我覺得算啦! 冇AIRSOFT GUNS咪打PaintBall! 冇SLR玩咪Joint Reserve (反正我anytime可以入翻去); 冇軍用手槍咪IPSC; 起碼重可以玩re-loa ...
當時96年buyback自首既大部分係殘鎗爛鎗:唔想交出去既都系死期前當時間錦囊埋系野外地底(自欺欺人:期望好快會再合法化)...不過咁辛苦搞咗呢單文革式收鎗運動後續又點會有政客推倒重來? 無人願意孭呢隻鑊!

而家政府同anti-gun lobby都等緊只要再出一單狙擊槍殺案就可以將剩返既bolt action等等既單發長槍都郁埋 ...但又唔會郁得晒因為雖然澳洲唔太點做鎗但係就做子彈/火藥/handloading gear等等:點都要保下呢啲業界...

當時鎗就易禁得多:因為當時唔少入口商都係個體戶或家族生意一盤散沙(當時好似未有Beretta Australia等等既外國大企業)...而SSAA又係廢既剩係識自保所以就唔怕得罪!

所以睇返而家我哋所面對既玩具氣槍危機:真係唔團結既話就死硬!

之前以有人在澳洲比支.338 Lapua Magnum hard-kill 左! 但都好似只係話規官.50 BMG 同 12.7mm 口徑長槍! 我班老友話現今全投入BOLT-ACTION PRECISION RIFLE MATCH 既係sniper rifle 係重好玩過SLR match! 佢地都話澳洲正苦自己拿來!   

太耐冇翻去住! 唔知堅定流! 又唔知有冇再改例!

澳洲重可以玩BOLT-ACTION RIFLES算係咁! 其實現在玩SLR / PUMP ACTION .......只係變左專業射手同有錢佬玩兒!

香港地玩仿真槍Air-Soft玩具槍的確可以因法定兩焦耳左右灰色地帶變成全面規管.......

有白武仕及大律師組成關注組同政府合作立例就好好多!

40 123
發新話題