16 12
發新話題

古董失效燧發槍(已填槍口,有證紙證明失效)MUZZLE LOADING PISTOL

古董失效燧發槍(已填槍口,有證紙證明失效)MUZZLE LOADING PISTOL

想請問各位師兄如何運係英國當地買的古董失效燧發槍(已填槍口,有當地證紙證明失效)MUZZLE LOADING PISTOL
如有,在英國可以點做,有咩手續要搞同費用約多少,找不到此類案例

法例好似150年前的槍可豁免
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

香港好似例外! 重知係真槍射得響又有野出到來就要有牌.......

澳洲都豁免呢啲槍唔洗出牌!

印象中入口香港既戰略物資不包括古董槍,而呢類 muzzle load 既好似唔入管制範圍。不過,警方會唔會有其他額外要求就答你唔到。

早知上次去日本買支「種子島」番來。
引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 17-11-2014 08:48 發表
法例好似150年前的槍可豁免

問題係用咩方法令海關/警察知道超過150年 而唔係仿古槍

香港法例 ,
1. 所有火器進出口必須要申請一份進口 / 出口 証明文件 . 如果沒有申請任何文件 , 即是沒經過香港貿易處處長同意進出口火器.
2. 假設火器從正常進口時, 提取該火器時, 必須要向香港警務處 槍械彈藥牌照科申請一份 有限度管有權牌照(行街紙). 才可以提貨.
3. 當火器提取後必須儲存在合格的槍械庫. 並須要24小時內通知香港警務處(槍械彈藥牌照科).
4. 須不須要任何牌照管有, 必須經過香港警務處(槍械彈藥牌照科)審核.

咁即係乜真槍都要申請進口!

應該話所有物品進口 / 轉口都要報關,我建議都係打去工貿署問下,會準確尐
603 技術實驗中隊

引用:
原帖由 NathanCPT 於 18-11-2014 13:09 發表
應該話所有物品進口 / 轉口都要報關,我建議都係打去工貿署問下,會準確尐
工貿署會叫你去問戰略物資組,跟住就有我上面既回覆。不過,入口報關無問題(實報到,唔通叫架船/飛機響入港前掉左件貨),提貨時海關就會叫你比張警署既行街紙 ... 跟住就 ...

更正 :
咦?你呢份講緊係 deact,唔係講緊係古董喎,即係連 150 年前括免條款都唔適用,你真係要去 TID 走一轉問問了。

回覆 10# 的帖子

原來支野無內構可言==!
惟一槍管連點火位都已經割開,兩邊以實心金屬熔鑄封口

問hongkongarms兄啦,佢最熟
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

香港貿易處只是負責所有火器進/出口事宜.要不要進/出口文件是經過審批.
該火器是否受到任何牌照管制,就由香港警務處(槍械彈藥牌照科)負責審批.
假設你真的想進口該火器作收藏用途,最好是委託持有槍械彈藥經營牌照公司進口.

回覆 13# 的帖子

請問有這類公司的連絡嗎??
另,海關回覆如下,即是??:

敬啟者:

謝謝閣下的電郵。

一般來說,在香港進口古董失效槍械並不受管制。但凡屬於香港法例第60章附屬法例《進出口(戰略物品)規例》附表所載軍需物品清單內列出的軍火及彈藥,均須受工業貿易署簽證管制。

有關槍械及其零件的進口資訊,請參閱我們部門的網站或有關條例:http://www.customs.gov.hk/tc/tra ... munition/index.html

希望以上資訊對你有所幫助。

香港海關

我不知道在這Forum可否直接介紹.你可以去紅磡歐化傢俬上到頂問問.

16 12
發新話題