發新話題

[G&P] 新買g&p Gp-woc02

新買g&p Gp-woc02

各位師兄,今日買入g&p go-woc02 gbb,各位師兄覺得點啊?新人乜都唔識,麻煩各位師兄介紹下要注意d咩同點保養。

各位師兄,想問下右身後面筒狀可以按落去果條嘢有咩用

引用:
原帖由 matthew05 於 8-2-2015 21:17 發表
各位師兄,想問下右身後面筒狀可以按落去果條嘢有咩用
唔係好明你指邊個部件,
點解唔先睇下頂置個post...
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=33048&extra=page%3D1
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

回覆 3# 的帖子

睇左啦師兄,可能系我唔識,睇左D圖但係都唔講右邊身拋彈口後面果條野用黎有咩用.....

圖上紅圈位置

附件

9-2-2015 10:17

引用:
原帖由 matthew05 於 7-2-2015 20:26 發表
各位師兄,今日買入g&p go-woc02 gbb,各位師兄覺得點啊?新人乜都唔識,麻煩各位師兄介紹下要注意d咩同點保養。
GBB通常玩前或後都要檢查下, 如有無野鬆左,
(見不少新手打GBB好多時都一路打一路跌野 )
清潔內部機械組件, 新槍或改新件會有因磨合而產生的金屬粉
另外要check清楚內部及撤底清潔其它雜件/碎件/碎彈等等

彈匣本人就一定會入少少氣,
有些師兄唔會但我發覺通常唔入氣就擺埋一邊的匣, 一再拎出黎玩就勁漏氣

最後要不定時落油保養, 尤其是所有金屬與金屬會互相磨擦既地方
油我就建議用一d濃度高d既silicon, 噴果隻好快乾晒
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

回覆 6# 的帖子

多謝師兄!! 油我買左支Marui silicon藍色70ml

引用:
原帖由 matthew05 於 9-2-2015 10:17 發表
圖上紅圈位置
呢個叫forward assist,用黎幫助推進子彈
實彈射擊有幾個function...
有時d子彈大了少少(不太合規格/公差問題/或有沙塵等等)不能順利入chamber
可以大力拍forward assist 推d 彈入chamber/lock bolt,
及令到extractor緊緊扣住子彈, 等佢發射完可以順利eject彈殼

另外—個用途就係等你load彈時可以輕輕咁放條bolt,再撳forward assist完成loading, 重點係減底聲音.

回覆 8# 的帖子

唔該晒師兄!!!!

回覆 9# 的帖子

你另一個問題我呢度答你啦
G&P的GBB 十分成熟, 因行WA系統所以配件及option亦好多, 新手玩算唔錯

至於女火金的M4我未玩過, 但聽以前的師兄講, 好似比較多野搞,
現在的版本唔知點呢, 請其它師兄補充下啦

回覆 10# 的帖子

唔該師兄

希望繼續有師兄補充介紹下

發新話題