發新話題

[WE] MK18MOD0終於完成啦

引用:
原帖由 loveless 於 15-3-2015 19:01 發表

當時做稿那位似乎對字體闊窄, 字矩及行矩都不太敏感

但這不限於香港, 番邦夷人雖然本能上可能對typography要求 ...
我曾經詢問過標誌字形和隔距,與及刻線粗幼等等有無修改空間(我都有工業繪圖的基礎)
,但似乎有些與硬件和實際施工方面的限制存在。不過深刻字形方面我是覺得OK(在個人可接受範圍以內)的。

引用:
原帖由 loveless 於 15-3-2015 07:01 PM 發表

當時做稿那位似乎對字體闊窄, 字矩及行矩都不太敏感

但這不限於香港, 番邦夷人雖然本能上可能對typography要求 ...
睇黎師兄你要求咁高,想請教下你,唔知用咩技術可以做到同真槍一模一樣呢?
因真槍通常都係起模沖壓字上去。
或者有邊間鋪可以介紹一下有得做沖壓字呢?

引用:
原帖由 rYaN 於 15-3-2015 23:24 發表

睇黎師兄你要求咁高,想請教下你,唔知用咩技術可以做到同真槍一模一樣呢?
我要求唔高o架, 只係純粹當傾o下偈.
希望冇冒犯任何人.
Stamped mark 同 rollmarks 都好難用雷射做到一模一樣,
呢樣絕對同意,
起模沖壓或滾壓都好貴, 尤其是滾壓的rolls dies, 更加需要非常高昂既成本.
用laser係最合理的選擇.

但如果留意細節,
甘Stamp 同 roll 唔難睇得出製作時本質上的分別
例如最明顯係字與字之間的矩離, 若有心思去仿,
則可以在做 AI檔時, 花多一點時間心機,
嘗試做得更近似..
現在已很好, 只係尚有空間可以更精益求精

引用:
原帖由 loveless 於 15-3-2015 11:58 PM 發表

我要求唔高o架, 只係純粹當傾o下偈.
希望冇冒犯任何人.
Stamped mark 同 rollmarks 都好難用雷射做到一模一樣,
呢樣絕對同意,
起模沖壓或滾壓都好貴, 尤其是滾壓的rolls dies, 更加需要非常高昂既成本.
用l ...
冇,我都係想知道邊到有得做得更像真d姐。
不過邊間都好,都有進步空間。
黎緊依個星期都會放低枝mk25比佢地整,我會順手同佢地反映一下
希望佢地會聽

倆位師兄都有見地。
若業界本著精益求益精的宗旨,
不斷推陳出新就是我們的福氣。

回覆 79# 的帖子

同佢地溝通左七月返黎俾枝m84同416c佢地搞
好期待

引用:
原帖由 rYaN 於 15-3-2015 23:24 發表

沖壓馬仔代做都冇咩機有,最似沖壓字做法都係井井既機械雕刻,然後少量噴砂,效果有質感,不過除在TW,本地應該冇咩地方做到
撘單想問問師兄們,呢間做刻字會唔會有現成SR16雷刻?或邊間有?價錢雷刻貴唔貴的?thanks師兄們

以玩具成槍來計,哩啲Marking真係冇得輸...

引用:
原帖由 f22a 於 17-3-2015 14:46 發表
以玩具成槍來計,哩啲Marking真係冇得輸...

請問師兄是哪一個品牌?

那該是井記 2010版了..
用放大鏡去睇, 就會見到一下一下的類似鑽咀印.

回覆 85# 的帖子

Loveless 兄絕對是行家...  

2011 年版開始改用CNC刻法,風味全失,所以2010年版是最佳收藏版本......

因為成本太高所以改用左CNC???

回覆 88# 的帖子

極有可能....

回覆 83# 的帖子

好毒
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

發新話題