發新話題

[WE] MK18MOD0終於完成啦

DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

我擁有的一枝舊金屬JAC M16A1氣槍,
造功有瑕疵但我頗喜歡它的字形。

附件

17-3-2015 19:09

井井有d舊版本markimg做得太粗糙唔靚,不過只要返手加工少少噴砂出黎效果就正好多,冇左太粗糙毛邊&細洞但又有質感
其實巿面好多深刻深得就深反而唔似真花, 真花如果做得越深,字體旁既擠壓凸出黎就越明顯
所以要用CNC機做扮沖壓刻印,唔洗咁深反而仲自然真實

引用:
原帖由 gainax 於 18-3-2015 11:25 發表
井井有d舊版本markimg做得太粗糙唔靚,不過只要返手加工少少噴砂出黎效果就正好多,冇左太粗糙毛邊&細洞但又有質感
其實巿面好多深刻深得就深反而唔似真花, 真花如果做得越深,字體旁既擠壓凸出黎就越明顯
所以要用CN ...
小弟請教一下
姐係真槍MARKING個感覺
其實係唔係似
玩泥膠...然後用牙籤畫花...
愈深既時候字既周邊愈有凸起既情況
如果係咁咪其實好核突?

回覆 94# 的帖子

係上下咁,
真野marking以美術角度睇係肉酸,
以軍事角度睇又唔同講法,沖壓字個種粗獷感完全感受到軍事機械加工既味道
順便講講,除左井井製法似沖壓字, 其實我覺得V記刻印似係真正沖壓出黎都未定,質感好似,

留意佢既花係不整齊&深淺不一, 但就冇左周邊凸起,可能整得唔深加上因大量噴砂整走哂

RS

又題外話,
其實Colt 既合約早響2012年已完結,
搞左一排最後係FN用超低價中標, 足足比Colt 平上一半.
簽新約都已經係2年前既事了, 12萬支FN M4A1年前都開始交貨..
點解仲未有玩具係用FN 刻字架呢?

引用:
原帖由 loveless 於 19-3-2015 16:27 發表
又題外話,
其實Colt 既合約早響2012年已完結,
搞左一排最後係FN用超低價中標, 足足比Colt 平上一半.
簽新約都已經係2年前既事了, 12萬支FN M4A1年前都開始交貨..
點解仲未有玩具係用FN 刻字架呢?
咦?!唔係“雷明燈“中標咩??

引用:
原帖由 小鬼182 於 19-3-2015 16:57 發表

咦?!唔係“雷明燈“中標咩??
冇o左啦, 12年 Colt 玩上訴最後要再標過,
此時remington底價已通曬天, 被FN出更低價搶左.

但好得意..
Remington跟住即刻就攞左菲律賓軍隊換槍合約.

引用:
原帖由 loveless 於 19-3-2015 17:41 發表

冇o左啦, 12年 Colt 玩上訴最後要再標過,
此時remington底價已通曬天, 被FN出更低價搶左.

但好得意..
Remington跟住即刻就攞左菲律賓軍隊換槍合約.
FN執死雞~~

發新話題