發新話題

人力資源問題

人力資源問題

日日睇新聞,總有幾篇報導話請唔到人,8,90後大學生人工要求過高,唔識做野等等。
其實有時會唔會係資方的問題呢?
請唔到人-
我諗大家都見過勞工處$8,9000請十行全能,6日工,需OT ge job ad。我諗唔明點解lee D 人夠膽Post出黎。你而家唔係請奴隸獸,你請緊ge 係一個人ar~俾番多少尊重好無。同埋好似買車咁,你要買Benz就唔該俾Benz ge 錢,無可能你expect 你俾toyota ge錢會有Benz ge 質量ga ma !
8,90後大學生人工要求過高-
我覺得有時都要睇番生活指數,真係衰D講句依家茶記食個晏都$4,50,你俾around$10000人,人地唔洗養家,唔洗有正常ge social life。你估讀個Degree 番黎真係唔洗嘔心瀝血,俾錢就得?如果人地讀咁多年書,出到黎捱足10幾20年人工先上到2xxxx-3xxxx,咁讀書為咩?點解唔中學畢業就出黎做野,儲多幾年錢,早D上車好過la~
唔識做野-
我覺得,有時係真ge,亦有時係"唔識遊戲規則"而俾界定為唔識做野。老老實實,香港現時咁多fresh grad,有幾多個係做緊自己本科讀ge野ge行業?唔識好正常。你唔教點識?老一輩成日話"自己係隔離偷師la~咩到要人餵到埋口。"一係就"俾人X多兩X就識" lee d concept 跟本就壞腦。我自己讀HRM 出身,professor 第一日教ge唔係D 咩勞工法例,而係勞方合法罷工ge 權利。之後就教我地點去避免lee 個情況出現,同埋點樣去做training and development, leadership & different management style。但今日我見到香港好多公司geHR department,Head hunt, recruitment agency 除左識點樣壓價同走勞工法例"隙" 其餘一個HR應有ge functions尤其係training and development一樣都無。咁仲講咩人力資源! 之於"遊戲規則",有時對做事真係百害而無一利,初出茅廬見到唔啱ge 出聲好正常,只係佢唔識包裝句說話頂撞到你。lee d 真係要包容下同俾時間人學下lor~

不過我都唔否認,係有D"極品"存在。但我認為問題係出自雙方面並非單方面。

真係同大家八十后及打后起講聲對不起! 都係我地班六七十后衰! 由當年開始做壞香港個勞工市場, 當年都唔容易揾工呀! 我第一份工七千港元! 由星期一到曰! 全年放一曰假再加新年四曰假! 曰曰做到起碼十點半! 做到病! 當年真係唔敢同公司理論而重要做擦鞋仔擦大佬鞋  謂之拿經驗! 苦都要頂硬上!

當年都想唔通幾時買到車買到樓同娶妻生子成立自己家庭!

我好記得當年公司大佬幾十歳人娶個細過我既秘書妹! 買帝景園! 揸架全新E230又送架Z3俾老婆! 當時我都覺得一世追唔到樓市上升.......

引用:
原帖由 rho837 於 21-5-2015 02:12 發表
真係同大家八十后及打后起講聲對不起! 都係我地班六七十后衰! 由當年開始做壞香港個勞工市場, 當年都唔容易揾工呀! 我第一份工七千港元! 由星期一到曰! 全年放一曰假再加新年四曰假! 曰曰做到起碼十點半! 做到 ...
可惜我23歲仔仲發緊白日夢吾知幾時先買到E63

一睇就知你一定畢業無耐......
講完

引用:
原帖由 Anonymous 於 21-5-2015 01:53 發表
唔識好正常。你唔教點識?老一輩成日話"自己係隔離偷師la~咩到要人餵到埋口。"一係就"俾人X多兩X就識" lee d concept 跟本就壞腦。
公司請你返黎唔係學野而係做野,
要學就返去學院啦!
你有心做就應該入職前做下資料搜集打定啲底先,
而唔係兩手空空攤大手板問人囉、等人教,
各位同事都係返咁多個鐘,
同事點解要用佢啲時間教你,
而唔用呢啲時間做自己野呢?
同事冇義務教你囉!
教都唔係問題,
唔好老奉咁要人揍先得架!
要短時間教識你,
唔「X你」你又點會記住?
要明白一樣野:
兜口兜面「X你」其實袋錢入你袋,
有心玩你的係唔會係你面前「X你」的。

引用:
原帖由 rho837 於 21-5-2015 02:12 發表
我覺得有時都要睇番生活指數,真係衰D講句依家茶記食個晏都$4,50,你俾around$10000人,人地唔洗養家,唔洗有正常ge social life。你估讀個Degree 番黎真係唔洗嘔心瀝血,俾錢就得?如果人地讀咁多年書,出到黎捱足10幾20年人工先上到2xxxx-3xxxx,咁讀書為咩?點解唔中學畢業就出黎做野,儲多幾年錢,早D上車好過la~
你想享受 social life 的話就唔好打工啦~
正所謂工字不出頭,
你要學識投資,
投資唔單止係證券或物業到,
仲要投資落自己到,
等自己競爭力上升,
自己條件好左先有機會上位,
機會係留比有準備的人。

P.S.有時間不妨睇下「窮爸爸富爸爸」,睇下可否領悟出職場道理

我覺得。。。價格係由市場調節!

“錢“袋好了嗎?難得有這麼多社會大學的前輩們用明示或暗示的“塞錢入你袋“,但拿到多少來“用“,就要看你的悟性了。
訓練和領導之類的我沒讀過專書卅課程,更沒有學位,所以我不懂。但教授們會否有想像過要面對一個(這裡不說一班)只懂說等人教,而不會主動學習,但又“牙尖咀利“的人時,這要怎樣做?
就我個人認為,這樣的結果不能只說是外部環境的問題,而自身一點謙遜,尊重也拿不出來的,這又是誰之過?
再說,月亮不一定是外國的圓,這裡是中國人社會,西方的方法未必完全照搬就可以的。

題外話,有很多政治團體就是看準了這種心態,而將之聚集,再加以利用到創造自己的利益上。

支那人 不等如 中國人
支那人 等於 蔑視所有華人
叫之前,停一停 想一想。

或者可以先到“醜陋的中國人“一書中找找自己有沒有相似之處。
如果沒有相似之處的話,你才叫吧。
愛扮假鬼,以令自己感覺高人一等,乃中國人的劣根性。

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

引用:
原帖由 Lolanto 於 21-5-2015 03:52 發表

你想享受 social life 的話就唔好打工啦~
正所謂工字不出頭,
你要學識投資,
投資唔單止係證券或物業到,
仲要投資落自己到,
等自己競爭力上升,
自己條件好左先有機會上位,
機會係留比有準備的人。

...
Agree! 出來打工係出糧叫你做工而唔咪敎你做工!

引用:
原帖由 goodsmile 於 21-5-2015 02:29 發表

可惜我23歲仔仲發緊白日夢吾知幾時先買到E63
哦!要E63 AMG! 呢架易手價唔咪貴!如果你話今年內出架E65 AMG 又或者 SL65 AMG !咁!今年我都買唔起!

引用:
原帖由 rho837 於 21-5-2015 09:46 發表

哦!要E63 AMG! 呢架易手價唔咪貴!如果你話今年內出架E65 AMG 又或者 SL65 AMG !咁!今年我都買唔起!
琴日至見到位吊住口煙既裝修師傅, 揸E63 AMG station wagon, 車內塞滿鋁梯水桶電鋸...

引用:
原帖由 Anonymous 於 21-5-2015 01:53 發表
但我認為問題係出自雙方面並非單方面。
那你有什麼問題?

我覺得樓主能有緣見到個8-9000招聘帖,
係因為請唔到人先會一直貼喺度。

發新話題