發新話題

人力資源問題

某位自我感覺良好的憤青離開,對這個帖來說是好事。。。。。最少我們可以再回到樓主的議題上。
話說,其竟然有這麼多時間“跟帖“還真厲害
支那人 不等如 中國人
支那人 等於 蔑視所有華人
叫之前,停一停 想一想。

或者可以先到“醜陋的中國人“一書中找找自己有沒有相似之處。
如果沒有相似之處的話,你才叫吧。
愛扮假鬼,以令自己感覺高人一等,乃中國人的劣根性。

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

引用:
原帖由 F_Fillet 於 21-5-2015 18:01 發表

睇人自刮咁開心, 多多時間都有
非常認同,這也說明該名憤青真的是無所事事呢。
支那人 不等如 中國人

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

引用:
原帖由 WAIKO01 於 21-5-2015 18:12 發表

你真厚道呢

公道D……唔係個個糞青返office hour既 xD

引用:
原帖由 WAIKO01 於 21-5-2015 18:12 發表

別怪他....别怪他

引用:
原帖由 tango1997 於 21-5-2015 16:31 發表

呢句好正。。。最正既係我打工咁耐。。。只有我炒x老世。。。英女皇我刀炒過。。。D仆街老世刀係要搵翻我去做。。。好x犯賤。。。我從佢地身上得出一個結論。。。聞戰鼓,思良將。。。 。。。真係吹我唔漲:? ...
所以我地好中意你呢類人:- 食過翻尋味

1) COME 吊
2) 爤做
3) 冇瀉膊

引用:
原帖由 F_Fillet 於 21-5-2015 20:16 發表
追POST就廢青...幾條友自己又跳落黎做埋廢青...全日上過forum, 幾百人又瞬間變廢青...
又係既, D人覺得捱得唔夠慘就係廢青嘛, 工作效率?食得架
嗱呀公, 打一船人呢D野, 今次我真係班門弄斧了
今天的我! 都要玩扮做廢青!

但是我班馬仔兩個鐘前以經放了工! C U TO MOR LO

一句啦! 香港係多勞多得成市! 你冇做夠三十年工! 咪想發逹 ! 香港係全世界最容易揾第一桶金既成市之一! 打得個15%稅係邊度揾 ! 最近至知平均一個清潔工人做三十年全職清潔工 ! 唔大洗都可以在六十歳前有一百萬存款係銀行! 如果住到公屋重會多幾十萬!

我識一個六十八歳清潔呀姐係潮洲買左三十間丁屋收租!

所以一句做就有! 唔做就冇! 有左之後投資就唔洗再做到咁辛苦!

又冇辦法唔做但又要做! 做又嚴辛苦又想快退休! 唔想辛苦又想人工高! 喂! 女仔出來Mark開對脾揾錢都好辛苦呀! ....... 乜工都係! 你唔很用心用力去做! 屎得!

自己由讀完書,出黎做野差吾多10年左右,轉過四、五份工,雖然時代不同了,物價又上漲得可怕,但我明白機會係留俾肯搏肯做的人.....................

引用:
原帖由 F_Fillet 於 21-5-2015 20:16 發表
追POST就廢青...幾條友自己又跳落黎做埋廢青...全日上過forum, 幾百人又瞬間變廢青...
又係既, D人覺得捱得唔夠慘就係廢青嘛, 工作效率?食得架
嗱呀公, 打一船人呢D野, 今次我真係班門弄斧了
好倦, 追唔切
消化下先

引用:
原帖由 Anonymous 於 21-5-2015 01:53 發表
如果人地讀咁多年書,出到黎捱足10幾20年人工先上到2xxxx-3xxxx,咁讀書為咩?點解唔中學畢業就出黎做野,儲多幾年錢,早D上車好過la~.....  
其實你睇得咁通。。。真係可以咁行!

再唔係。。半供讀

原來嘈到咁大鑊,為免誤會同罵戰,删除留言。

有D野係個人問題,有D係社會問題,有D係意識形態問題。我見每個都有不同程度捞埋左,不過呢D野好難係度遡本清源揾出真理。

我見議留主去算下命。。。命運好似DNA,無得改,只能順广應,好比易有糖尿既咪食少碗飯咯!人會開心D。

DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

想問問樓主和各位的看法,標準工時,會不會有助改善“工作和生活不平衡“的問題?
支那人 不等如 中國人

發新話題