發新話題

人力資源問題

似出唔到野。。。谷住谷住

各位如有得罪,請見諒。

Sovietarmy2012師兄,我又唔係真係有咩怒氣,不過有時真係覺得報紙寫ge有D以偏蓋全,但最慘有人照單全收。我認同work hard 係要但work smart 亦都要。世界轉變左好多,不能只用一套曾經成功可行的方法去應用到每一個問題。我想係度分享一個故事,有次見份工,見完同一個fellow candidate一齊走,吹水下知到佢讀電子工程,1st hon畢業,我問佢點解考lee 分工,佢話我都唔知做得D咩,香港想揾相關行業的公司都無,就算有好多都係當你係sales 叫你sell 公司D product。我問佢有無興趣讀上去做research,話唔定你做做下research 發明到一樣野跟住收patent 過世呢?佢同我講,你望下科學園,個時夠話support 人做科研la~結果呢?跟住佢落車走左。試諗下點解佢咁灰?佢真係揾唔到一個適合佢ge工作去發展佢自己ge 人生。佢20出頭已經係咁,幾時先到老?我都有唔少8,90後同事,有D真係好傲慢同無料到加要求多多,但亦有好多真係好似上述咁ge例子。有時真係可以用資源錯配黎形容。 Lee D 人本身受ge education 同 training 同佢做緊/將會做個分工跟本毫無關係所以我之前先話唔識係正常。咁好la~唔請都請左la~咁你請人都係想揾人幫手,share下D workload 再賺多D錢je,咁offer 少少training 都唔係過分。有D老師父覺得X=教,以前自己都係咁俾人XX下就識ga la~結果真係X到人走埋lor,一係有D老闆就覺得,wa~我要揾個人train你,我咪少左manpower做野?咁我咪蝕左?唔得唔得!結果lee D 問題咪無限輪迴。資方stereotype左8,90後 係咁,勞方就你有張良計,我有過牆梯lor~ Long term,就係兩敗俱傷。但有D真係你肯教佢肯做,我認為有時係communication 到出問題,依家做野好難話你俾個protocal 佢跟住做就得,因為每個incident or task 都唔一定跟住個protocal 個flow 出而你亦可以跟住個protocal 去respond or react。我認為教人做野係要佢理解,同面對不同ge情況作出適當ge應對。

loveless 師兄,請問標準工時個到我係咪寫得唔太清楚導致你有唔明的地方? 之於你話09:00之前OT,我覺得早30mins番去做prep work or 回過魂ok ar~ 不過真係聽唔少老馮成日話ad-hoc 叫人OT又無補水/補假ge 事。我覺得lee 個係要正視ge問題。

Dave師兄,你所講ge大局,係香港還是全球?

引用:
原帖由 tango1997 於 22-5-2015 23:55 發表
F_F 成個女人咁.... 人家踢佢就係咁開ACC 呻吟....

又陰謀又護壇云云,可能而家D 人上哂腦覺得所有野都係陰謀,即係果D有好多國家元首都知情但唔比你D平民知果D 弱智FORWARD POST...

唔明佢指核心會員係嘜,或者自己口臭比人踢左之後就將其他人都妖魔化.. 即係旺角SIU 萬門口賣魚蛋比少一粒你,就覺得其他拎足魚蛋數果D 都係核心顧客,自己少左一粒魚蛋就係被迫害者邊青..
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

老老實實,佢D新acc名全部都好貼切地形容緊佢既行為……

引用:
原帖由 tango1997 於 22-5-2015 23:55 發表
有一些東西想的不太懂,既然這裡是一個小眾,井底蛙,飛機人和只有“核心會員“的地方,為什麼還要申請新acc回來,其實轉去其他“大眾地方“不就更能暢所慾言嗎? 而且好運的話,還能成為一時無兩的“領頭羊“ ,但就為什麼會這麼執著這裡……想不懂。
支那人 不等如 中國人
支那人 等於 蔑視所有華人
叫之前,停一停 想一想。

或者可以先到“醜陋的中國人“一書中找找自己有沒有相似之處。
如果沒有相似之處的話,你才叫吧。
愛扮假鬼,以令自己感覺高人一等,乃中國人的劣根性。

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

引用:
原帖由 Dave 於 22-5-2015 19:17 發表

今時今日的一輩,真的是不會看大局的,好聽就獨立思考,不好聽就自我中心,覺就是就是,非就非,要就要,不要就不要,不用聽別人的意見。
一邊說不要調我自己又常常調人,需知道一般來說,調跟被調的數目是一樣 ...
獨立思考是有縱觀兩面的耐性和自我判斷的能力,而不是現在的曲解吹雞版本… 但可惜現實是“劣幣驅逐良幣“
支那人 不等如 中國人

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

引用:
原帖由 Anonymous 於 23-5-2015 01:25 發表
各位如有得罪,請見諒。

Sovietarmy2012師兄,我又唔係真係有咩怒氣,不過有時真係覺得報紙寫ge有D以偏蓋全,但最慘有人照單全收。我認同work hard 係要但work smart 亦都要。世界轉變左好多,不能只用一套曾經成 ...
純為個人觀後感發表……

我覺得這是樓主在一個在急功近利和精於計算自身利益的社會氛圍下,所作出的悲哀感慨

上面所提到的案例中,我有一些看法,比人當做sales……就不能從中吸納經驗,再轉換為自身未來的“儲備“?無人support就要輕言放棄?個人覺得社會的缺憾只是其“灰心“的助力,其自身的看法是正是負,才是其問題的重點。

x=教,再x到走………有時真的不知道要如何是好,經驗這種東西,不是書本或教範所教的來,有時不是經歷過,錯過是學不懂的,錯了有人嚴厲的“提點“,總比沒有好,唯一的尺度是如之前所說一樣,他X的動機是教?還是只是為了發洩……但未必每個人也想到這一步,尤其現在是一個精於計算自身利益的社會氛圍…………

我斗膽的說,你的“教人方法“是理想,但現實未必能如你所願,而且要如何實行則是還沒想到。

而我的想法就只有:既然這是我的理想方法,就由我自身開始實行去做,做好它,再展現給其他人看這是可行的。

有時不得不慨嘆我們只是洪流中的沙子,而我們能做的就是做好自己,做好自己的理想。

以上純為個人觀感和想法發表……

支那人 不等如 中國人

—個故事。。。

金融海啸忽然襲來(吾知點解D報紙佬同經紀佬好鐘意用金融+天災比喻跌大跌失。。。好似非人為,無須負責,係地㺷叔叔玩9伱咁),公司就快收皮無糧出,小弟焗住去洒店炒散捧餐。有一日,宴會前我地三個同是天崖淪落人,簡稱同是,搭笠去酒店某處,電梯中遇到個廚C。就對話起來。。。廚C問我先,喂!你做乜係到炒散。我公司執笠呀。眾人齊道,咁你真仆街。。。然後廚C又問我的一個同是,你呢。哦!我讀緊金融呀!眾人齊道,嘩!你仲仆街。最後廚C問最後一位同事,你呢?哦。。。我係講大讀緊量子物理。。,眾人齊道,嘩!你至仆街。

故事係咪吾好笑呢?!但凡類似監獄之類的人生困境,Gap難免係爛少少

從前社會請中五仔,加幾年微薪學徒,係因為工作吾係話難,但可以撈一世。
今天社會請大鶴生,係睇你英文姐,工作做落都吾難,但個不了一世。如果博士同中五都做掃地,老細請邊個?博士也,因為威D!除左幾個專業培訓時間係要咁長外,好多工作確實要工作中學習,只有工作中學習才最符合公司的實際需要。不過潮興把社會同企業培訓成本轉嫁係打工仔身上。就算學不致用都係好的,功能越多越好。試問有㡬多人買隻潛水錶後堅係徒潛百五米,微波爐用哂咁多種模式先 如果學歷咁有用,中層係碩士,老細咪係博士,特首係院士?!拿!大學係技校,學歷係張入埸券ja!咪諗太多野!

拿!社會講到規則好公平,勞資雙方一買一賣好平等。喂!你個人能力同佢能力又吾同,你為生存佢為錦上添花又吾同。你用時間揾錢佢用錢揾錢又吾同,你同+x哥打官司你估邊個有優勢吖嗱,拖到你自己認輸又吹咩,

點解晨早無OT?因為老细未起身咯!因為OT無補水咯!試下計件,或姐做完閃得,你睇下D人點。。。富士康D工人無OT做扁嘴?檔野係自己既勞動積極性又吾同,+x哥八十勾日日六七點起身為那般。點解美國計週薪時薪,全世界有工資工時規定,吾通眾人皆醉香港醒?!
存在不代表合理,但總有原因的。

嗱,社會個part講完!都係一句,大家都係我朋友,共勉之
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

樓主無火係叻仔,我就好N大火了,不過我暫時吹佢吾漲,忍住先姐。

記著,莫為閒事個客撚人而輸了個人修養。為揾錢開飯可以林友,但網上交換意見不值闔府跪安。我吾係抽水,係咁死法好核突,情節特别嚴重,影響特別惡劣。女都生埋,放開D,開心D啦。

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 WAIKO01 於 23-5-2015 03:02 發表

有一些東西想的不太懂,既然這裡是一個小眾,井底蛙,飛機人和只有“核心會員“的地方,為什麼還要申請新acc回來,其實轉去其他“大眾地方“不就更能暢所慾言嗎? 而且好運的話,還能成為一時無兩的“領頭羊“ ...
死人。。。不停輪迴塵世間 。。。係要不停咁乸番咋沙。。。好明顯係要揾出舍利子。。。取其光彩“美彩” 。。。嗰份堅持。。。好值得大家“欽敬”。。。距離封神日子。。。指日可待

引用:
原帖由 loveless 於 22-5-2015 18:38 發表
有一種辨公室現像, 若有興趣可思考一下:
先假設正常辨公時間係9AM-5PM,
普遍現像會係,
5PM後OT的永遠大有人在,
但9AM前OT的就寥寥可數....
我係9:00AM 前OT果種,不過老細唔buy....

引用:
原帖由 tokyojoe 於 22-5-2015 16:41 發表
現實真諷刺,經常被指呢樣唔明果樣無能既人偏偏又做老細/老闆……
相反,自以為世事都給他看透的人偏偏……………………
好多成功既老闆有個共通點!

1) 係人講乜呢類人都信.......
2) 見到工作冇人做就...冇計! 馬死落地行, 為有自己做啦.......
3) 成日罵人既老闆背後其實好空虛好lonely! 因為長期投入工作冇得發渨(又怕死唔去撳鐘仔)! 見人就咬! 相反唔出聲笑淫淫對你平平順順既老闆! 大家要小心!

未完......

引用:
原帖由 rho837 於 23-5-2015 09:24 發表

2) 見到工作冇人做就...冇計! 馬死落地行, 為有自己做啦.......
3) 成日罵人既老闆背後其實好空虛好lonely! 因為長期投入工作冇得發渨(又怕死唔去 ...
求更新

R兄所言有其參考之處!

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 rho837 於 23-5-2015 09:24 發表

3) 成日罵人既老闆背後其實好空虛好lonely! 因為長期投入工作冇得發渨(又怕死唔去 ...
I feel offended because I love to smile.
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

發新話題