發新話題

人力資源問題

成篇野只有從勞方出發分析……可見其人之思考,視野,知識之廣泛性……

我就係冇你咁叻,發現咁多呀媽係女人既問題,我淨係識得有野學就學,有野做就做,仲笨實到相信唔怕蝕底一定有人賞識,還望師兄賜教赐教……

引用:
原帖由 F_Fillet 於 21-5-2015 11:54 發表
呀樓主, 你同d上左岸, 有屋有車仲有閒錢玩槍既人講呢d,
捱完幾十年得個桔既人, 又或者明白你講乜既人, 就算有都唔會出聲啦, 因為根本晒氣.

統計學上呢d叫 survivor's bias, 衰左果d唔出聲/出唔到聲, 符碌得左果d ...
係呀師兄,千其唔好聽D脫左苦海,所謂成功人士乜乜乜講既野,會比佢地教壞同老點你咁辛苦去捱,同D同是天涯淪落人圍埋呻吓就自然會長知識又feel comfortable...何樂而不為

引用:
原帖由 Dave 於 21-5-2015 16:11 發表

原來你眼中的「前輩」係咁陰公...
我眼中的前輩係後生時捱,撈到今時今日買賣商鋪甚至商場圖利,帶協埋d 兄弟發達,有閒錢又番大陸攪間村校比人讀書果種。
都係果句,90 後諗d野真係要搵人翻譯。
活學活用……"講野太應棍最乞人憎, 改改佢 "

引用:
原帖由 F_Fillet 於 21-5-2015 16:05 發表
係係係, 所謂成功人士就係講辛苦同捱, 又話要consider腦細, 俾人問又答唔出果d

講知識又比人睇唔起啦, 講錢啦, 我就失敗, 讀書又讀唔成, 識d同學朋友又係d失敗人士, 讀完屎片出黎教書, 做柯跌, 做唉呯, 打份牛工, ...
係架,我都讀書少……都聽過有句說話……物咩咩類聚…………咩咩群分咁囉

冇錯,覺得自己值幾$,值得D咩待遇既,一於企硬,吋步不讓,一於用時間證明自己!

公道D……唔係個個糞青返office hour既 xD

引用:
原帖由 F_Fillet 於 22-5-2015 13:42 發表
嗱, 廢"青"呢, 呢度就有個好例子:
http://www.am730.com.hk/column-157688
乜野都賴老細錯, 又要人工高又要待遇好, 話d老野係佃農係家奴
淨係敢係自己地頭寫埋d飛機文

呢頭又話人地炒舖炒樓唔會明,果頭又引用C永青文章……唔知C永青做咩生意呢……

原來飛機文就係咁解!多謝指教……

引用:
原帖由 F_Fillet 於 22-5-2015 15:55 發表

你有無佢咁成功呀仇富廢青?
唔開心咪自己攪份報紙, 打到一地都係都可以
有冇人可以幫手翻譯吓呢位師兄up乜野?

現實真諷刺,經常被指呢樣唔明果樣無能既人偏偏又做老細/老闆……
相反,自以為世事都給他看透的人偏偏……………………

e+D人真係覺得自己咁重要……D說話咁大影響力……人地要ban佢account黎隱瞞真相……

引用:
原帖由 tango1997 於 22-5-2015 18:00 發表

你質疑乜野。。。我睇唔到你最後寫乜?。。。能否再出一次post?…thx
不外乎又係話D老闆/老細點樣點樣無能……佢又睇到D全宇宙得佢睇到既問題……一副世事都給佢看透咁款…………剛才我回緊佢,點知呢頭打完………………佢已經…………………………

老老實實,佢D新acc名全部都好貼切地形容緊佢既行為……

現實社會講等價交換,老闆出$買知識,買勞力……打工仔用知識,用勞力換$
你認為你值幾多,就代表人地都覺得你值幾多?
你選擇老闆時,老闆亦在選擇更多更多既你……
每個人都有權選擇和談判,籌碼睇你個袋有多,一係個腦有幾……
有人認為你值,有market,就自然有offer……世上有種絕症勁過AIDS叫懷才不遇……
呢個世界上只有兩個人有責任無條件對你付出,佢地叫老豆老母……而唔係老闆!

發新話題