發新話題

愛與被愛

回覆 43# 的帖子

引用:
原帖由 KUN916 於 19-9-2015 21:17 發表
算係吧.....甘個情況都吾知算吾算戀
咁既環境。。。你諗到結婚?。。。又比我批中。。所以我咁問你

引用:
原帖由 KUN916 於 19-9-2015 21:17 發表
你距離結婚日子。。。起碼仲有十年。。慢慢學吓野先。。。唔好諗住一拍拖就要結婚。。。咪做傻事

引用:
師兄你咁好危險。一失足……成千古恨。想清楚。
FBC1

如果認真考慮結婚的話!最好一過左21歳生日即時同女友洗禮入基督教結婚再連續三年泵三隻化骨龍出來!到時25歳!再崖到43歳!你有冇錢都好班仔女以經成人出身! 以後係自由身了!

當年我同學一早讀大學二年級時!佢條女由香港飛來要結婚!佢即時去教會找牧師!跟著繼續讀書生三件!一路翻餐管Part time一路讀Master/MBA/PHD及做大學Part time保摺! 當年我們背後笑他ON9! 幾年前看見他最細個仔女都大學畢業出身!兩公婆變翻當年大學一年級既自由人! 又唔係乜大富大貴!住居屋! 跟著條自由路就一世 ! 我們個個遟結婚生仔終於明白越遅越辛苦呀!有得早好早早生仔!

有仔襯嫩生係最好。

重惗住玩到40先結婚

其實睇咁耐都唔係好明樓主煩嘜?
拍拖冇床上唔開心?點解頭版已經變左床上三兩事大全

好多時教人都會用番自己經驗,但感情堅冇得咁講,
所謂感情,係要陪養的,一開始冇原因果D叫愛,可能係迷戀,
係建基係一定條件上,正如我唔會對住一條肥野醜女死八婆碌爆卡好迷戀,
而會對一個大空美團幼腰索女迷戀,因為條件性。
同埋對方都會睇你條件,錢係一個占起碼6 ∼ 8 成既因素。
其他例如談吐、好玩、可以呃得下人,但如果大前題係談婚論嫁,錢係一個因素,
唔好話女人貪錢,調番轉,結婚前可以玩槍玩GAME 買HI FI,結婚後要住鐵皮屋冇機打冇網上D 槍要賣Q 哂佢,
你肯唔肯,唔結好過結啦係咪? 雙方的,你唔想自己捱但想女仔陪你捱是狗屁。

當然錢唔洗多,衣食不缺就好,但香港地同外國既「衣食不缺」係爭九里,香港大部份人連「衣、食、住、行」都未得,
唔係香港多廢人而係香港發展到2015 年已經係等同法國大革命前既社會,9 成幾農民為幾 % 貴族打工,
冰封三尺唔係一個689 的錯,不過呢個題目又係講100 年。

同上,結婚好多時都要搬出去住,呢個往往係問題根源,
亦係男主社會比男性既詛咒,冇法子。而再港一點的女會要求D 錢比哂佢管,
呢個又係OVER 左,換轉身份條女肯唔肯比哂D 錢仔管呢?己所不欲。
所以成日話,從對方立場去想,好多覺得TMD 既事情發覺其實有一定道理。

至於拍拖邊個愛邊個,只可以說總有一個愛對方深些,自己結婚後都總有同太太嘈交,
但當下就係不說狠話,留一線,之後比時間自己冷靜,之後想想對方為你做過甚麼,總想得到一點點的。
好似話第時老婆為你生左件,你是欠佢一世。或者是一比一百萬的比例,因為蛋蛋比虫虫大100 萬倍。

因為樓主提供資信不太足夠,只可9 UP,如果是後生的,我會說即管愛到生離死別大玩環珠格格式戀愛,
人不風流枉少年,年紀大左你有生活擔子之後,好多事去得沒那麼盡。
如果你的女朋友才20 出頭,我只可以說身邊沒有一對例子是20 歲拍到廿幾三十結婚,通常都會散,因為20 去到廿幾,
當中由學生轉到窮打工轉為有自理能力再來有追求能力有本錢識打扮,某程度上條女係呢段期間係不停增值,開始會看不起對方,
正如你見到一個超型男拖住四眼豬扒你都會打個突,同理。女人很清楚自己的價值 ( 最低價值 ) 同時高估幾成,
所以如果期望同個不穩定的個體發展永遠,倒不如隨遇而安。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 20-9-2015 11:24 發表
其實睇咁耐都唔係好明樓主煩嘜?
拍拖冇床上唔開心?點解頭版已經變左床上三兩事大全

好多時教人都會用番自己經驗,但感情堅冇得咁講,
所謂感情,係要陪養的,一開始冇原因果D叫愛,可能係迷戀,
係建基 ...
super good
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 rho837 於 20-9-2015 10:36 發表
如果認真考慮結婚的話!最好一過左21歳生日即時同女友洗禮入基督教結婚再連續三年泵三隻化骨龍出來!到時25歳!再崖到43歳!你有冇錢都好班仔女以經成人出身! 以後係自由身了!

當年我同學一 ...
有得早好早早生仔!以後係自由身了!---agree!
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 20-9-2015 11:55 發表

super good
Super good x 2

以前有個中學男同學去別一問女校拾左件(當時係豬扒)! 條友一直想住,自己讀書唔掂但有小小型仔,條女係豬扒佢冇人要!所以可以食她一世!隻豬扒就因為俾自己男友睇小!所以勤力讀書學好英文及半公讀考商科同會計!好快過了十年!豬扒在考到CPA就飛甩條仔!豬扒由CPA進軍到私人投資銀行! 一直跟著Keep fit整容!家下以經係索爆媽咪!嫁鬼佬住半山!

所以拍揓冇一定食硬或硬食!冇得睇死對方!

同意早生就早自由身
又或者換個角度睇,如果你四五十至生,莫講話你想抱孫抱唔到,你仔女二十出頭你就退休,經濟壓力一回事,佢想孝順多你幾年都唔得

引用:
原帖由 051039 於 20-9-2015 17:12 發表
同意早生就早自由身
又或者換個角度睇,如果你四五十至生,莫講話你想抱孫抱唔到,你仔女二十出頭你就退休,經濟壓力一回事,佢想孝順多你幾年都唔得
唔吸毒已是乖乖

引用:
原帖由 Tango1997 於 20-9-2015 19:51 發表

唔吸毒已是乖乖
One crab wrost than one crab

引用:
原帖由 051039 於 20-9-2015 19:57 發表

One crab wrost than one crab
周老師,呢句……一蟹不如一蟹嗎?
FBC1

發新話題