發新話題

MARUI M4 GBB MWS 開箱文

終於有開箱文
正,好少新槍已經做到咁流暢。後坐力都幾好,絕對真正一買即落場
反而氣化可唔可以叉一次打到兩夾?之前睇日本仔用134A都得
同埋D兄玩過覺得新定後設計禁制放煲有冇得安心咁玩

引用:
原帖由 RCman 於 21-11-2015 10:54 發表
等大貨返唔洗3K都有興趣
不過Gbb要養一個新系統最貴係買匣錢。
夾應該唔貴,玩日本新野我覺得貴在換補品,
CNC身3k幾,CNC鋼煲set千幾,CNCHopup坐5舊,鋼火控set上千。。
觀望下耐用程況先入手

回覆 60# 的帖子

我一槍四夾都係咁落場,只係想換輕便D姐

回覆 80# 的帖子

台槍唔係平,係零件平,我開始都係貪個系統二三百蚊條鋼煲咋,唔通貪特別設計同DIY練手工。有得簡都係v記同馬記好

引用:
原帖由 dondon24 於 22-11-2015 01:00 發表

玩過毒蛇又砌過prime,洗左勁多錢又鍛煉手工先執到順,都唔知係我玩槍定幫人打工
都係日本仔體貼,仿真操作有cap槍,要玩性能打得爽都做到,台廠果d想兩邊兼顧就兩頭唔到岸
我覺得日本仔既設計係保守唔會比產品有乜風險,生產膠同亞鉛比鋼同鋁工差容易修正,所以出黎效果穩穩陣陣用Topgas出事就用家問題要自己落補品, 咁做只會固步自封,台仔就求進步,越做越像真用料越好,但技術同工㙯未成熟,初代玩家幫手除Bug,後代問題少左但始終未及日本生產既零件咁精確要靠DiY解決,
感覺仍然半斤8兩,如果有一支井記外表,馬記一買即打性能,V記像真,大蛇用料既產品就最好,但可能收兩萬一支

回覆 85# 的帖子

阻力主要源自於擊鎚打落夾嘩佬到,因夾叉滿氣谷死嘩佬,要用加硬撃擊鎚彈弓先打開到嘩佬自然阻力大
豬牌AK就係關鍵改變左呢道可以用軟擊鎚彈弓,令到氣化叉一次8秒可以連射80飛冇軟腳,我諗氣化己經超過落場實用性好多,反而再增加像真程度設計比較實際,
M4就明顯錯誤設定,鋼煲同BUffer 31x克加上鍋氣,唔掂正常不過,V記吸收左老老實實唔一尾玩重淨改夾程況好得多

馬記增強氣化既方式改變係火控達至運作暢順而省氣,其實大家方向一樣只係落手地方唔同,可能馬記系統突破像真框架暢順120分,其它系統未DIY只有80分90分
但實際落場實用性只需要60分,120分馬記落場都係單發,幾連發,實際上像真打法既GBB 120分暢順同80,90分要黎落場...無突出分別...
反而馬記像真方面比較低20分, 其它就像真系統就80,90分像真,視符玩家比較想要平衡玩法,定極端實用性玩法
當然識玩一定兩種都玩 ,兩樣都係咁多年時間進化而成

回覆 88# 的帖子

老實講馬記明知有咁多系統仲要出M4就知佢一定要設計支突破巿面既槍先有錢揾,用到真槍表面處理就知佢幾投資要突破巿場
如果冇乜突出賣點程況似MP7得後座力突出,氣化冇對家好而消失
市面一堆像真又性能系統存在,馬記再設計出同類系統=死路一條,正好食正自己團體做開穩定氣化好既設計,超過市面氣化性能先有賣點
點解日本大賣台灣又冇乜聲,除左愛國之心 ,我覺得係正因為馬記系統做到120分可以用134a暢順玩得爽,而日本9成用134a玩其它系統唔多掂
所以先咁熱賣,其實馬記今次真係值得買,不過等下個價回落先係入手時機

各有各發展其實先係好事, 當初井成被插到菊花飛起,雖然產品令人唔多滿意,但如果冇佢出現市面好難玩具槍都發展到用鍛造,
20年前玩緊馬記斷耳膠身邊個會諗到今日靚靚鍛造身係自己手上玩到? 好似V記,我好鐘意佢包裝上句"no compromise"
如果當初因為搵錢是但出GBB但求穩定,今時今日都冇平靚正2015版同迷版,所以每間都各有發展,咁大家口味都可以滿足

其實AEG同GBB都己經分開玩,而家GBB再分又乜像真派又性能派覺得好似有D多餘 , 好產品用心設計自然有人欣賞, 我兩邊都支持

回覆 90# 的帖子

馬記其實從AEG年代開始都係生產實用穩定既氣槍佔市場
所以只要佢既產品一路保持穩定實用,咁一定可以佔返一定既市場比率,除非市面抄佢又平過佢靚過佢先冇錢揾
日圓低水位明顯係日本槍又可以佔返一定既市場,今次定價仲唔貴,當初仲以為4K以上,而家正價二千尾唔入等日圓回升就DUP春

引用:
原帖由 ivan12345426 於 23-11-2015 00:28 發表
原裝有cerakote,唔洗拎去FCC整喎
FZZ整隻M4Colt灰要幾錢? 其實我一直都想要Colt灰

引用:
原帖由 Dave 於 23-11-2015 13:29 發表
https://www.youtube.com/watch?v=58AZ-Ki1Y6I
哂氣,淨Qc都冇得同馬記比,潛在問題我只知手上個支打兩場有夾漏氣,煲Lock失靈,RoF時快時慢,换日本精密管唔精密

引用:
原帖由 mafiayau 於 23-11-2015 15:52 發表
方丈揮得過ksz?
條片得過講字,得唔得手上玩家一早知 不如請槍街神人博事級師父上去探討邊支勁仲好

引用:
原帖由 怒人甲 於 23-11-2015 16:15 發表

O個O個唔定既後定都唔夠 KXC 揮啦 ...
第一日落場個後定都唔後定,明明用哂鋼料,真係唔知係鋼料太硬反衝力釋放槍機,定特別設計可以自動放煲

回覆 128# 的帖子

第一日拎落場上午setHopup,下午實戰就時得時唔得,原來煲L角已經斜斜地,你當我用神力禁煲掛唔關佢事既。到而家我未敢善自執佢,玩得就要相信佢既設計用料

回覆 133# 的帖子

師兄肯定冇追Post。我地啱啱講緊第二支

發新話題