發新話題

MARUI M4 GBB MWS 開箱文

UXX 出咗條鋁Bolt, 有冇CHING已使用?
一個什麼也不懂的老兵!!

引用:
原帖由 JFCP 於 9-7-2016 08:20 發表
UXX 出咗條鋁Bolt, 有冇CHING已使用?
睇錯以為鋼煲
唔知鋁煲包唔包飛機

引用:
原帖由 gainax 於 9-7-2016 08:52 發表

睇錯以為鋼煲
唔知鋁煲包唔包飛機
我所知係唔包飛機的!
想知使用效果如何!!

引用:
原帖由 JFCP 於 9-7-2016 13:54 發表

我所知係唔包飛機的!
想知使用效果如何!!
已錢邊度有得買
我條打崩左 買黎試下先

引用:
原帖由 nec338 於 9-7-2016 21:37 發表

已錢邊度有得買
我條打崩左 買黎試下先
昨晚見明X有賣!

其實原來果條唔係鋼黎咩

今日起明X買左
試左連發同單發係快左少少
不過成枝槍係輕左同埋後座力少左

引用:
原帖由 bbkitbb 於 10-7-2016 00:05 發表
今日起明X買左
試左連發同單發係快左少少
不過成枝槍係輕左同埋後座力少左
幾錢
你可以去買個BOLT後面有個 頂住彈弓果個野
有加重版
呢個野http://shop.ehobbyasia.com/angry ... d-kick-version.html

回覆 683# 的帖子

買左 %*%
我買左佢另一隻黑色加速果隻

回覆 683# 的帖子

好大可能就係因為條buffer太重而打爆前面尐零件!對上一枝kwa亦都因為用條怒雀300%鋼buffer打爆過唔少野,連條bolt都可以爛埋,所以要唔要咁重recoil真係要三思!

引用:
原帖由 davyto 於 10-7-2016 12:57 發表
好大可能就係因為條buffer太重而打爆前面尐零件!對上一枝kwa亦都因為用條怒雀300%鋼buffer打爆過唔少野,連條bolt都可以爛埋,所以要唔要咁重recoil真係要三思!
但理論上 彈弓唔換 只係換左前面果片鐵(加重版)
咁佢應該會成個bolt都行慢左 能量都小左 咁衝擊力都小左
咁d野唔係會耐用左咩

我反而想知鋁bolt會唔會好快蝕

我宜家用緊ag輕buffer+140% recoil spring,咁既setting岩唔岩?主要想佢快同定

如果換埋鋁bolt會再快d?

引用:
原帖由 davyto 於 10-7-2016 12:57 發表
同意, 馬記配合啦所有嘢, 想打長命即量唔好令支槍加強任何撞擊損耗, GBB最忌就係撞爆嘢/撞蝕嘢
而家RECOIL我覺得都好足夠, 唔明仲乜要追大力

果個BUFFER如果加重, 個質量上升, 所以後座加會大咗, 咁要相對的反作用力去整停佢, 實會有代價

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 10-7-2016 22:21 發表

同意, 馬記配合啦所有嘢, 想打長命即量唔好令支槍加強任何撞擊損耗, GBB最忌就係撞爆嘢/撞蝕嘢
而家RECOIL我覺得都好足夠, 唔明仲乜要追大力

果個BUFFER如果加重, 個質量上升, 所以後座加 ...
吾太介意,因為馬記實有補品出,最多係個BOLT或者BOLT STOP塊片蝕,換佢吾難,不過我都同意原裝後座力都夠。

題外話,打點3珠彈道又遠又直。(換左楓葉29cm管)

MARUI M4 GBB 降火分享:

由於此槍入TOPGAS 打出的火力頗高,而補品飛機飛標等物遲遲未有,
故拆開飛機看看內部是否容易降火,一拆之下卻見結構簡單非常,有一個明顯可用作DIY 的位置,
原理其實跟各GBB 也大同少異,也是改變飛標分流的初始位置,不是甚麼高深技術,有需要降火的師兄可作參考。

另外,飛標彈弓偏硬,如果改林一點亦可以有些許降火作用。

DIY 方法如圖,加建的位置是飛標定位棒,原本成H 字樣,用0.2 mm 的膠片貼上小長方型,aa 膠痴死,
用0.2mm 膠片主因是薄一點易調整,需知gbb 飛標升降1mm 已影響十分大,故用薄片以作微調。
我是用膠片剪一條跟「H」位置同寬的長條,之後貼上,多出的剪掉,再貼,再剪,因為不是貼一塊了事。
最後用指甲鉗修修圓位,不要影響裝回就好。

作過2 次調整,得出25 度室溫打出 1~1.1 j 的程度。

初始狀態:全原裝換了紫膠  = 1.46 J ( 0.3 g bb ,下同 )
第一次貼了2 片0.2mm 膠片 = 1.35 J
第二次加三片,共五片0.2mm 膠片 = 1.05 J

以上數字是0 片,2 片跟5 片膠片的火力降減,如果有師兄想要1.25 前後,理論上是3~ 4 片膠片,大概是這樣但不是精準計算,看官參考一下數值就好。

至於如果想回復原狀也很簡單,撕走片膠片再沙紙磨走D AA膠跡便可。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

3 個讚好! TOP

發新話題