發新話題

MARUI M4 GBB MWS 開箱文

回覆 1089# 的帖子

又想借題發揮?啱啱前排冇耐個post都未沉仲未醒目想又生事?
其實你唔係第一次無事揾事攻擊已經讓步費事影響其他版友興致仲想黎??   唔知你係真心盲目馬記粉絲唔比彈唔比up否定馬記言論定只係針對,  如果認為係呢道會員一份子,建議小d講無意義針對攻擊會員言論同抽水, 明眼人其實都知你為乜想黎引用, 經常借題發揮唔係一個老玩家應有態度, 而家黎黎去去上黎吹水都係個班人已經少,係未夠圏子細?
回返主題 馬記aeg年代搞自家數前節已經比大眾玩家抱怨n年,十幾年前大部分廠已改用真數樣式骨同太陽環設計可以互通便利,今時今日仲整自家設計前節改款又困難,拆出黎份野又用唔到大眾數到變無用之物咁係咪造成浪費? 而家咁多玩家改款唔考慮大眾數問題已經唔係貼近玩家心聲唔係一個貼近市場設計,  已經足夠解答你既疑問大家作為會員一份子正經討論是歡迎的, 再無意義為拗而拗咁無謂再傾落去了

引用:
原帖由 gainax 於 7-10-2017 00:40 發表
又想借題發揮?啱啱前排冇耐個post都未沉仲未醒目想又生事?
其實你唔係第一次無事揾事攻擊已經讓步費事影響其他版友興致仲想黎??   唔知你係真心盲目馬記粉絲唔比彈唔比up否定馬記言論定只係 ...
其實g 兄有時想正經討論一樣野,你就會「假設」人地針對你,
其實呢個post 我開的,你反指我係度「攪事」,攪事對我有咩益處呢?何況自己個post?這是否在自己家中隨處大便的概念?控告人之前不如真係用智慧想想是否成立。
我都話你果句:自家數= 浪費地球資源,其實有時你講野有冇考慮過是否合理?其實當你換一件件既時候必然係買一件就換走一件?難道「真鐵數」就換一件入去唔會多一件出黎咁神奇?
你話我盲粉,又是莫須有罪名,如果唔係懶得太緊要或者為嘈而嘈,你大可以搜索下我d 題目,顯然易見我係嘜牌子都玩的,本人只是接受馬記自家數就等同盲粉?
g 兄你又磨合又執又盛都去玩v 牌g 牌,又是否盲粉? 呢d 太主觀又缺乏理據既野可免則免。
g 兄你開口埋口討論要有意義要接受多方意見世界大同,但又唔接受別人意見,其實你有冇發覺你先係「一言堂」呢?
閣下語出驚人惹到一身蟻已有前科,或者係時候學習下客觀討論。
當年馬記未出我記得閣下好落力地批評「不是真數內構,沒人有興趣,gbb 就是要像真,馬記走回頭路」云云,
結果馬記好賣,閣下又身痕買一支,雖然之後放了,那是後話。
其實你亦理解到你口中的「市場走向」其實只是你自己的主觀喜好,不見得是事實,亦不見得代表了大多數人,
閣下當日忍不住買馬記時就大讚特讚,賣掉了又批評,今天的我打倒昨日的我論,香港真的太多了,不差你一個。
在下玩槍是其是非其非,好的就讚衰的就踩,雖有個人喜好,但多屬於客觀陳述,有用心看本人文章的自然懂得。
g 兄你不喜自家數則說浪費地球資源亦無不可,個人喜好主導+語出驚人素來是閣下作風,
但批評別人時也別忘了自己同樣可以是被批評的對像,閣下換這零件換那零件卻又不批評自己製造垃圾,
在下指出這種雙重標準來,則被扣上「粉絲」、「針對」、「攻擊」、「抽水」之說,
真是欲加之罪何患無詞。其實你個簽名檔不如寫明「不喜勿回,本人不接受任何其他意見」會否簡單一點?
至於馬記自家數左廿幾三十年,世界級數的廠根本不需要跟g 兄眼中的「市場走向」,人家自然有市場部,何必g 兄係度咬牙切齒馬記自家數無前途又說浪費資源。
其實iphone 系統都很自家數,不如g 兄又上手機fourm 度批評下點解iphone 唔用得三叔/ 小米叉電線咁固步自封?
或者寫封信去apple 教佢地點樣通用其他廠軟硬件去增加市場占有率和方便用家,呢種遠大目光和智慧不是人人有的。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

1 個讚好! TOP

自家數的出現係因應當地法例或主要銷售國家法例限制或避免衍生麻煩問題,氣槍是玩具,如果玩具部件可直上真鐵,有可能會被視為真槍配件或會觸犯法例,自家數就是用來區分真鐵用和玩具的辦法,玩氣槍有好多類人,有人主玩wargame追求實用性,有人追求像真收藏,只是各廠主攻的市場不同

好多日本廠正是要用自家數, 避免裝上真品等
相反台仔,香港廠商爭著要真數~

只換了tnt的370mm 內管
用銃氣 + BLS 0.3g bb
約1.3j

想問要加到1.6左右要換甚麼東西?
由匣到搞?

引用:
原帖由 Opica 於 15-10-2017 19:41 發表
只換了tnt的370mm 內管
用銃氣 + BLS 0.3g bb
約1.3j

想問要加到1.6左右要換甚麼東西?
由匣到搞?
換條稍微硬少少的飛標彈弓再試試

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 1100# 的帖子

換彈弓都係一個方法~ 但應該會食多左氣
我的話直接換飛標算 或者汁汁隻飛標
前面唔知第幾頁Dave師兄好似有講

鬥嘴鬥到千字萬字,短篇小說咁
我唔忍心刪除

引用:
原帖由 kongchak 於 15-10-2017 22:51 發表
換彈弓都係一個方法~ 但應該會食多左氣
我的話直接換飛標算 或者汁汁隻飛標
前面唔知第幾頁Dave師兄好似有講
換飛標又得...飛標彈弓又得,磨個飛標底坐又得...磨隻飛標又得,總之就係令隻標多啖氣攻入條管...其實都係果幾招...

引用:
原帖由 gtoray 於 15-10-2017 23:25 發表
鬥嘴鬥到千字萬字,短篇小說咁
我唔忍心刪除
我好認真咁樣討論架

加力好易攪,換隻uac飛標就得,唔好攪隻原裝,留退路可以玩下細力game

引用:
原帖由 Dave 於 15-10-2017 23:28 發表

換飛標又得...飛標彈弓又得,磨個飛標底坐又得...磨隻飛標又得,總之就係令隻標多啖氣攻入條管...其實都係果幾招...
D圖死左

回覆 1107# 的帖子

MWS 換左Prometheus 370mm 6.03, 9ball 紫hop up
RWA Gas + RWA 0.3g, 1.5J
試過用UAC 飛標, 用反以上setting, 個J數好敏感
.
題外話,
Ratech NPAS 用唔用得過?

年份上雖然有差別,但比較上的話,
Marui M4 MWS 和PTS Megaarms 是否都是屬於同一級別的GBB可以互相比較呢?

回覆 1109# 的帖子

玩過GHK G5 & M4, KWA Mega Arms, Marui MWS
個人覺得Marui 係唔可以同GHK or KWA 比較, 但個人偏好Marui 多d
唔討論點解了, 無論論壇/Facebook Group, 只要提起邊支M4 好d 就會有筆戰
當然, 中意Mega Arms 既款, $3xxx 又跟哂PTS Grip + Stock. 都幾抵玩

發新話題