發新話題

[WE] WE SVD變手拉槍,係擊鎚力度不足定彈匣嘩佬壓力太大?

WE SVD變手拉槍,係擊鎚力度不足定彈匣嘩佬壓力太大?

最近拎起支買咗多年既WE SVD 玩一玩
一開槍就發現唔多對路, 扣雞後個Bolt冇辦法行足全程, 甚至只能行半程/一半都冇
令擊鎚冇法復位,要手動拉Bolt先可以再開槍。
於是我就拆開支槍檢查一下,發現原來係當扣雞果陣,擊鎚行唔足全程,一半路程就卡住了
從而令撞針只能向前推小許,令出氣量減少,理所當然唔夠氣推郁個bolt。

請問各位師兄會發生以上問題係因為擊鎚力度不足,定係因為彈匣嘩佬壓力太大而令擊鎚打唔開呢?應該點解決?
試過用另一隻彈匣都係一樣,而用既氣係恐龍氣。
希望各位師兄可以指教一下小弟

引用:
原帖由 fate4025 於 16-12-2015 17:06 發表
最近拎起支買咗多年既WE SVD 玩一玩
一開槍就發現唔多對路, 扣雞後個Bolt冇辦法行足全程, 甚至只能行半程/一半都冇
令擊鎚冇法復位,要手動拉Bolt先可以再開槍。
於是我就拆開支槍檢查一下,發現原來係當扣 ...
係咪有碎彈係入面, 個VALVE PIN 好似有D 異物... CHECK 左最基本野先啦...

你的日子如何,你的力量也必如何

樓主支野打到甩哂色仲要係我們AK火控,檢查有冇爛野先比較好
關唔關擊鎚力度事其實好簡單,隻夾叉一到兩秒睇下可唔可以正常運作就知

引用:
原帖由 怒人甲 於 16-12-2015 17:14 發表

係咪有碎彈係入面, 個VALVE PIN 好似有D 異物... CHECK 左最基本野先啦...
其實我已經試過將成個彈匣拆開過檢查過,冇發現有異物

引用:
原帖由 gainax 於 16-12-2015 18:30 發表
樓主支野打到甩哂色仲要係我們AK火控,檢查有冇爛野先比較好
關唔關擊鎚力度事其實好簡單,隻夾叉一到兩秒睇下可唔可以正常運作就知
試過隻匣只叉一兩秒氣,結果都係一樣,係咪姐係火控有問題?

回覆 5# 的帖子

叉咁少就算彈弓弱左都夠你打幾下空槍正常
我們AK係咪易斷撞針? 成支野檢查有冇爛野先

引用:
原帖由 gainax 於 16-12-2015 19:23 發表
叉咁少就算彈弓弱左都夠你打幾下空槍正常
我們AK係咪易斷撞針? 成支野檢查有冇爛野先
好的等我聽日幫支槍做個詳細檢查先,唔該師兄!

引用:
原帖由 fate4025 於 16-12-2015 18:57 發表

其實我已經試過將成個彈匣拆開過檢查過,冇發現有異物
路人甲師兄既意思係叫你check槍。。。唔係check匣

引用:
原帖由 Tango1997 於 17-12-2015 07:40 發表

路人甲師兄既意思係叫你check槍。。。唔係check匣
係我表達得唔好,純推測⋯^_^
你的日子如何,你的力量也必如何

引用:
原帖由 怒人甲 於 17-12-2015 08:28 發表

係我表達得唔好,純推測⋯^_^
好似有粒深灰色既爛BB彈頂住個
鎚仔近底部

多謝咁多位CHing既幫助,岩岩拆開過火控檢查,並冇發現任何地方有爛/有異物
同時試過插入冇氣既匣試打,同埋唔入匣試打,發現擊鎚係可以確實打到底,所以我諗應該唔關火控事
應該係隻匣有問題

引用:
原帖由 fate4025 於 17-12-2015 16:09 發表
多謝咁多位CHing既幫助,岩岩拆開過火控檢查,並冇發現任何地方有爛/有異物
同時試過插入冇氣既匣試打,同埋唔入匣試打,發現擊鎚係可以確實打到底,所以我諗應該唔關火控事
應該係隻匣有問題
三軍保養期過未?

引用:
原帖由 Tango1997 於 17-12-2015 16:11 發表

三軍保養期過未?
早就過左了

發新話題