58 1234
發新話題

預備DIY之 Sun Project M40 之未有野睇

引用:
原帖由 Dave 於 1-3-2016 17:58 發表
木托蒸氣重勃長知識了
照抄照偷
https://www.youtube.com/watch?v=fMEZSDPFzf4

引用:
原帖由 紗夢 於 1-3-2016 22:40 發表
長知識了,原來可以咁救,等我重成個木柄噴左車底膠

呢D事情我都做過
N年前曾經把另一碌M40A1既木托噴粒粒膠再噴OD
當時覺得好理所當然o架

btw用天拿水會把黑色更深層地滲晒入木紋內....

支鏡就黎望見家鄉....

附件

2-3-2016 08:23

如果有留意, 支鏡我係冇用任何家居化學方法, 純粹靠磨.
原因好簡單: 我可以拆散晒支鏡, 再用呢樣嗰樣去浸走層表面陽極處理, 但就完全冇把握點去重組番支鏡.
一般Type II 陽極處理連埋染色層, 太概係0.008" 厚, 約70%厚度係食入原鋁, 要磨話易唔易話難唔難, 最需要唔係工具或技巧, 而係耐性..

磨呀磨...磨呀磨...

附件

2-3-2016 10:25

曾經何時..清末民初...綠色都叫做潮過o下o架

附件

2-3-2016 12:15

引用:
原帖由 FBC1 於 2-3-2016 14:47 發表

完全係耐性.
我有個外表睇起上黎係文件夾既懶品味folder, 打開其實全部係砂紙
由100到3000常備, 我確係一條磨碌

呢兩日實在唔夠時間俾自己靜靜搞槍...
到週末應該可以重組成支槍了...

之前NCP013問左個好重要既問題:
如何有效清洗磨完野後污糟邋遢既雙手

我自己日日仲要打工揾食見人見客, 雙手唔可能懶有風格污污糟糟.
洗手我用1. 梳打粉  2.  粗/幼食鹽   3.砂糖  
hand cream 用 shea butter, shea 好似係叫乳油木果, 產自非洲, shea butter就係簡單未加工的原材料..

大概係由10年前開始, 自己忽然唔想再用跨國企業眼花撩亂既化學野...

最低還款額找一找數先....
trigger組調緊, 尚未裝上...
支鏡仲要搞搞, 前環剛剛掂到槍管, 要磨走丁點.
原本的鏡環係典型跟鏡送o個種, 亦係唯一在外觀上被換走的東西.
換上了一對80年代的tasco銀環...

附件

7-3-2016 03:40

有空時可能應該要畫番個Remington logo同槍管date/proof mark去做深刻..

附件

7-3-2016 07:14

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 jacko 於 7-3-2016 11:43 發表
做咩唔磨銀左果兩條骨仔啊
因為...唔係銀..

最花時間係支鏡,
所需要既時間大概係打磨槍身及外管既10倍.
其次係隻扣雞..防滑坑糟逐條銼走電鍍..

引用:
原帖由 Dave 於 29-3-2016 11:41 發表
坐等全相

有人追數
M40欠左條彈弓未到手..
注意力去左搞支最近接手已粗用左2年既小米7
話時話MP7 你都好熟了

附件

29-3-2016 12:37

58 1234
發新話題