發新話題

Rare Arms XR25 開箱+問題討論 (SR25)

Rare Arms XR25 開箱+問題討論 (SR25)

最近第二水XR25有幾個地方都開始發售, 小弟一向都係跳殼控, 所以捱面包都要入支
第二水改咗硬托, 20吋槍管, 同埋平咗

搣咗張貼紙就見刻字

入彈係幾好FEEL

可以企得到

硬托儲物箱真係幾有用, 可放入CO2及HOP UP用的工具, 一定唔會唔記得帶, 之前版本條六角匙如要收藏, 要插入個GRIP, 真係怪怪地

鋼bolt

但個頭唔係

鋼的火控

問題來了, 打了十至二十個匣, 成日JAM, 發現有時catch唔到個shell出來,
其實都落咗油, 執過下D彈殼邊,  但都係咁, 一時時
檢查過, 個upper receiver有個位會kick一kick個bolt, 令佢唔太順, 咁如果唔順, 咁回膛時, 就可能唔夠力扣住個彈殼尾
但我見好似係廠家專登做粒嘢出來KICK一KICK佢, 所以唔敢執住
可惜玩呢支槍的朋友十分少, 無地方問..

各位可以睇下呢條片研究下
https://www.youtube.com/watch?v=6mnXnfihMKc

哇, 呢把野唔平喎, 多謝分享

會唔會回膛唔夠力呢, 可否加buffer spacer 落去呢?
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

好靚仔 師兄又有新玩具  但呢支好似仲貴過v記師兄唔等埋先
不過跳殼又另有風味, 落油玩耐D睇下有冇改善? 再唔得問問原廠點睇先, 成皮一支都係唔好咁快執住

引用:
原帖由 2slow 於 22-8-2016 16:09 發表
哇, 呢把野唔平喎, 多謝分享

會唔會回膛唔夠力呢, 可否加buffer spacer 落去呢?
我都諗過, 不過要搵下有冇啱SIZE, 或者自己3D print一粒

引用:
原帖由 gainax 於 22-8-2016 17:36 發表
好靚仔 師兄又有新玩具  但呢支好似仲貴過v記師兄唔等埋先
不過跳殼又另有風味, 落油玩耐D睇下有冇改善? 再唔得問問原廠點睇先, 成皮一支都係唔好咁快執住
我都有諗過, 其實價錢唔係最重要, 係值唔值呢個價, V記果D除咗個鍛身, 就無乜賣點, 但貴過一般GBBR倍, 唔多值.. 等下遲D師兄玩過下, 再減下價, 睇下有乜嘢換要補品先再諗

反而呢支都出咗一排, D鑊氣我諗開始散, 再加上平咗成二千銀.. 我又係自High派, 唔會點落場, 呢支係屋企玩下FEEL,  樂趣會多過支V記GBBR

---

頭先我再執過少少那個KICK 位, 用水磨磨返滑D, 不過呢支真係用料十足, 鋁材太硬, 磨完都好似無乜反應, 內面目標位置, 黑色面完全無露銀, 只係滑咗D
睇埋bolt上面果個假GAS TUBE D螺絲鬆咗, 上返實D, 又順返少少, 睇來要落下螺絲膠
基本都catch到, 不過, 都未惦, catch 到一半又卡住, 因為第二粒彈已急不及待FEED咗出來

再執返個匣, 夾細少少個FEED彈孔.. 剛好唔刮到個bolt 頭大陽環, 又得咗
睇來, 呢個匣最好唔好入盡15非, 會搞到個孔變形double feed..  明明係十非匣, 就入返十非算.. 因D鋼有D林, 好易變形
剛變咗形, 除咗會令到D彈容易彈上來, 仲有個變咗形的孔邊位會刮到少少個BOLT頭大陽環.. 咁又會唔順

呢支同一般執GBBR有分別, 連個匣形狀都要搞埋.. 睇來又係消耗品, 入定D貨..  (唔知珍鐡D匣咁跌法.. 洗唔洗成日換, 定係鋼水好D唔怕跌)

點解佢唔出20非匣.. 型D又打多D..

好正!

回覆 5# 的帖子

新槍特別係跳殼玩多D應該ok, 如果都係唔順最好寄返去原廠搞搞,冇理由咁貴都要幫手打工係咪先
個人都係鐘意GBB多D,跳殼+Co2玩唔起

回覆 4# 的帖子

師兄有無相show下d彈殼邊玩過幾次之後變成點?
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 gainax 於 22-8-2016 19:20 發表
新槍特別係跳殼玩多D應該ok, 如果都係唔順最好寄返去原廠搞搞,冇理由咁貴都要幫手打工係咪先
個人都係鐘意GBB多D,跳殼+Co2玩唔起
原廠係台灣, 咁重又咁貴, 唔放心寄去, 加上係槍械, 比人扣關就死, 搞唔惦唯有要去搵師夫,

我再磨過下D彈殼, 手拉無問題, 完全爪得住, 即係如果bolt行得晒成個行程就夠力, 今晚返去入氣再試,如果入氣先爪唔住, 咁
我又懷疑用咗平價co2氣搞到佢唔夠力blow back, 買支美國氣又試下
上面2slow 兄提議唔錯, 今日印個spacer又試下

引用:
原帖由 2slow 於 23-8-2016 09:48 發表
師兄有無相show下d彈殼邊玩過幾次之後變成點?
無問題, 我今晚影比大家睇, 基本上, 玩得十零個CYCLE,  已崩到起晒毛邊, 要磨
主要唔係跌崩, 反而係爪殼扣爪崩個殼

..  我都打20支氣左右, 咁都30-40個CYCLE..  D邊已爛到...

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 23-8-2016 10:01 發表

無問題, 我今晚影比大家睇, 基本上, 玩得十零個CYCLE,  已崩到起晒毛邊, 要磨
主要唔係跌崩, 反而係爪殼扣爪崩個殼

..  我都打20支氣左右, 咁都30-40個CYCLE..  D邊已爛到...
小弟正係懷疑殼邊已經玩蝕曬, 搞到爪唔緊未能100%拋殼
另外如有可能拍埋jam彈時的模樣研究下

引用:
原帖由 2slow 於 23-8-2016 10:10 發表

小弟正係懷疑殼邊已經玩蝕曬, 搞到爪唔緊未能100%拋殼
另外如有可能拍埋jam彈時的模樣研究下
THX,  加埋SLOW MOTION

最鬼異係有時順來, 打一個匣都無JAM, 多數係支氣用到一半果時.. 真係難搞

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 22-8-2016 18:13 發表

我都有諗過, 其實價錢唔係最重要, 係值唔值呢個價, V記果D除咗個鍛身, 就無乜賣點, 但貴過一般GBBR倍, 唔多值.. 等下遲D師兄玩過下, 再減下價, 睇下有乜嘢換要補品先再諗

反而呢支都出咗一 ...
我認同硬托有feel D
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

回覆 9# 的帖子

其實新槍個時有冇JAM過? 定玩多左跌凹左D殼所以卡殼?
跳殼槍最麻煩係D殼唔跌得, 用CNC做鋼殼又太重BOLW唔起,其次係入面尺吋差少少或行得唔順就好易JAM
襯新槍落地冇耐都係比反原廠睇睇比較好, 我諗原廠整會比外面比人整有經驗D,
如果新買個陣都成日JAM可能系統既事或個別野睇下有冇換支或原廠FIX仲好...
畢竟成皮野都有D售後掛..

感覺上入哂15發係有D勉強,所以我都係入12,13發左右
我打左大約20匣,JAM過一次(用APS CO2)....不過佢說明守則有講明係會有JAM既可能...所以我當時冇咩理會~~~~
不過打完之後...認同有CHING話SHELL係損耗的,因為D SHELL打多2匣都已經又崩又花啦
我冇遇到樓主既情況,不過我每次RELOAD完拉CHARGING HANDLE黎放BOLT,再扣雞係冇反應,一定要按網球拍先可以成功再次擊發

題外話~~~~我玩果陣我屋企人仲問我係咪打緊真槍,見到DSHELL仲問係咪真子彈

發新話題