發新話題

Rare Arms XR25 開箱+問題討論 (SR25)

沉日去e興趣買多個匣, 比對下而家個匣真係變咗形, 家下跟返真數, 我入十發一個匣算, 費時又變形, 遲下再買夠30發彈, 三個匣每個入十發, 啱啱好

注意, 我見果度D XR25都賣晒, 唔夠一個星期就清貨, 真係好搶手..
引用:
原帖由 2slow 於 25-8-2016 09:43 發表

其實會唔會試下係chamber度落返少許油,潤滑下 等d彈殼可以易d拔出
好主意, 我都落了點, 希望有改善, 
暫時總結下要支槍唔JAM, 主要有四個要點
1. 彈殼要靚
2. 回膛要夠力夠順比抓彈頭抓得實粒彈
  (但有時最尾果幾啖氣都抓到彈, 反而頭幾啖氣抓唔到, 可能recoil衝力太猛甩鈎, 所以都係第一點最重要)
3. chamber要夠順, 唔好食實個大陽環
4. 彈匣口不可變形

紙盒都爛爛地, 我整咗個彈盒, 仲可方便執彈點數

呢支野真係好槍手!!!同埋唔係到到有
如果SHELL要KEEP住好狀態....咁就真係真係燒銀紙啦~~~~~

引用:
原帖由 我當你透明 於 25-8-2016 11:21 發表
呢支野真係好槍手!!!同埋唔係到到有
如果SHELL要KEEP住好狀態....咁就真係真係燒銀紙啦~~~~~
仲貴過真子彈。。  
珍7.62x51mm IMI ammo 大約港紙6蚊粒

rare arms 7.62要$33一粒

CHING, 我覺得你應該INBOW廠家你所出現既情況會好D
睇下人地有咩意見,可能唔使哂D無謂錢呢,

引用:
原帖由 我當你透明 於 25-8-2016 12:26 發表
CHING, 我覺得你應該INBOW廠家你所出現既情況會好D
睇下人地有咩意見,可能唔使哂D無謂錢呢,
我上咗幾條片上youtube 同埋心咗呢度個網址佢地睇

佢地話已交比R&D 研究, 晚點有回覆

另外諗住刻字係個slicener上面 , VFC話個serial number 係match 支槍, , 咁點先為之match ?  serial number 一模一樣??
請熟SR25師兄幫幫忙解答下.

我都搵咗下資料, 都無乜地方特別提及過 match serial number 係應該點match
有個forum有人提過,
" No suppressor. The Mk11s we purchased through Carney had the matching serial numbered suppressors included but this rifle did not. "
http://www.silencertalk.com/forum/viewtopic.php?t=78788

睇來唔係一定match,
不過如果民用SR25 要配sliencer , 咁一定係另外買, 就算有刻字都唔會match serial number

---
刻字是否有分軍用同民用版? 定係民用版跟本就無刻字??  上面的刻字Sample 最尾果句係for MK11 MOD 0 , 即係軍用版,

VFC D 相有D有mk11 mod 0 果行, 有D又無, 無從參考, 等聽日武哈D相返來先可見佢最終marking搞成點

至於, rare arms 的SR25 真係唔太明顯分得出佢係民用定軍用版, 因為, MK11 MOD 0  套裝, 即係軍用版先有跟埋suppressor,
咁我加suppressor 再落MK11 marking, 意味住都跟返軍規去改

而我見大部份 MK11 MOD 0  都係用緊原配備的比賽型RAS, 即係VFC SR25 果支的RAS,

不過都有例外, 有美軍自行裝咗較新型的URX, 即係rare arms果套RAS,  但好少, 勉強唔改都可以.. 亦無諗住浪費URX, 我覺得URX好用過MK11標準RAS

而URX多數都係用係M110 SASS, 而M110 支suppressor係長D, P/N都唔一樣,勿亂買,(但確實又見過MK11 裝M110 suppressor)
要分都好易, SR25尾一節長度等於第二節大約1.5倍長度, 而M110尾一節長度等於第二節大約2倍長度
不過都無諗住買或收支M110, 因為佢都係一支幾有醜文又衰咗的狙擊步槍..

槍身刻字方面, 確實有白色字同埋RARE ARMS的 CNC刻字版本

仲有, 要執着, 就要做埋, upper receiver 刻字, 即係落返serial number 同埋 7.62mm係左面,
如果用laser 刻, 字會變白色, 同個槍身刻字唔夾, 就要諗下要唔要事後染返做黑色,

但確實又比我搵到真係有刻字顏色唔夾的例子..

以上係我呢幾日惡補SR25 / MK11 MOD 0的結果, 寫係度記錄下, 分享比大家

----

仲有,玩完呢支槍, 我真係覺得M4果個推彈掣好重要, 如果shell catch頭食唔實粒彈就靠呢個掣, 以前玩GBBR都唔覺咁有用
可惜SR25係無...
食唔實粒彈多數係第一下LOAD彈入槍膛, 拉Handle唔夠後, 導致槍機彈回位的力度不夠, 彈殼鈎扣不住個彈殼...

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +20 精品文章 26-8-2016 01:56
  • gtoray 金錢 +20 精品文章 26-8-2016 01:56

2 個讚好! TOP

多謝樓主分享這麼多,有關這玩具槍的資訊.使我們得益良多,

感謝樓主仔細分享
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

Sr25其實係咪新版係深刻, 舊版係白字?
軍規風格既SR都係深刻好睇

各位客氣了, 希望有個位記錄一下同大家研究下SR25咁
引用:
原帖由 gainax 於 26-8-2016 01:08 發表
Sr25其實係咪新版係深刻, 舊版係白字?
軍規風格既SR都係深刻好睇
舊版也是深刻, 我同意, 深刻比印字好看, 以及耐用,
而軍規珍品相片中, 也有不少是白字, 大約各佔一半左右

剛剛又打了四匣,
今次在chamber 落了油, 重新把彈殼夾在磨機上, 把前後都磨圓再拋一下光, 直至滑滑的感覺

舊彈匣依照新買的彈匣修正好變形部份, 每個匣入7-8發

入氣第一二槍多數JAM , 所以先打四下空槍, 再上匣, 結果十分順暢沒有JAM 彈,
雙連飛是有, 唯有自己手指快按快放吧

不過後定失效, 拆開後, 後定鐵片(part 38)的 Z  型, 變了,L  形, 磨損了,
而bolt carrier 個Z位就原好無缺, 的確夠硬)

用挫重新挫回  Z 型, 後定又正常了,   

所以提示各位槍主, 不要拍網球拍上膛, 最好拉一下就是..   以免加快磨損後定鐵片
有機會就買幾個備用

其實會唔會D shell 材料太軟?
我見D shell 前面入已經花曬,甘個click位咪仲..........

引用:
原帖由 RCman 於 26-8-2016 09:17 發表
其實會唔會D shell 材料太軟?
我見D shell 前面入已經花曬,甘個click位咪仲..........
都無法,有時都無得揀,
要輕,用鋁,最適合,但確實係軟, 如果又要輕有要硬, 鈦,航空鋁,貴到阿媽都唔認得
用銅,都係軟。。 仲軟過鋁, 但如果生產成本可以平到同珍彈差唔多, 都有得諗, 用完幾次掉
用鋼,重,飛到出來都好叻,加上成本高,
尾鋼鋁身,或可解決超重彈問題, 但鋼彈鈎撞鋼彈殼,雙方必有損傷, 到時要成日換彈殼鈎條數仲金

我覺得廠家不如出D成本平, 可大量生產降低成本, 用完幾個cycle就掉唔洗煩,
例如ABS膠, 有彈性又輕, 成本又平.. 只係質感差D
好似果支日本電M4, 都係膠彈殼
或個底用可換式ABS膠/鋁/銅, 都可以諗諗

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 26-8-2016 09:57 發表

都無法,有時都無得揀,
要輕,用鋁,最適合,但確實係軟, 如果又要輕有要硬, 鈦,航空鋁,貴到阿媽都唔認得
用銅,都係軟。。 仲軟過鋁, 但如果生產成本可以平到同珍彈差唔多, 都有得諗, 用完幾次掉
用 ...
的確係,用鋁實感係好過ABS, 但耐用性係一大問題。
好似日本仔支電EBB甘,一大盒shell甘買番來....就算唔番用都無甘用赤。

始終成本問題, 睇黎呢把槍係自high級別了

有無統計過每粒shell大約可cycle幾次就報廢呢?
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

發新話題