發新話題

VFC SR25香港區開箱

入啦入啦收藏既話唔差個少少配件 , 都玩到最高階鍛身,真品保養得好又保值彈銀許可冇理由唔入埋,
遲D真係唔玩放返出去都唔蝕得幾多,賺左玩個段時間最高級享受喎,乜都抵哂係咪先

真品保值?
香港實際上冇真品既需求, 人氣已過既真品往往仲平過米國

係我搵過, 而家假M3真係無乜選擇, 只有平價大陸版, 咁可能入來玩下先都得.

不過打GBB, 呢支咁CHOK, 唔知大陸嘢頂唔頂到, 成日打唔中又頼呢支鏡走位, 咁買真品就無得頼啦

我睇過大陸真品VECTOR, 佢支First focus 都要千尾二千中左右, 個樣同M3好大出入.. 咁不如買LEUPOLD, 加多千幾算 (不過係外國價, 香港水貨唔只加多千幾)

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 7-9-2016 09:44 發表
始終個RAIL COVER無MARKING唔太似樣, 我沉日落街買多幾個換咗佢, 仲要係特價

各槍主可以留意下自己個COVER, 上面本來印MARKING位置有個印, 印大少同MARKING D字長度一樣(今晚再報相),
相信係VFC/OEM廠原本 ...
如果套玩具已去到萬元級又用上真品去求真,
o甘用Leupold Mark AR Mod 1 可能有兩個小問題:
首先佢BDC條數會係223/55gr, 同7.62x51都相差都幾遠o下,
其二佢係25mm 幼桶身, 即係極其量上下總共有+50MOA 可調,
若以7.62x51 打900m 計, 彈頭已跌接近80呎, 需調90MOA...
呢d數據野當然同6mm BB無關, 但如果駛錢係想求真, 就好似有丁點礙眼

引用:
原帖由 loveless 於 7-9-2016 14:16 發表

如果套玩具已去到萬元級又用上真品去求真,
o甘用Leupold Mark AR Mod 1 可能有兩個小問題:
首先佢BDC條數會係223/55gr, 同7.62x51都相差都幾遠o下,
其二佢係25mm 幼桶身, 即係極其量上下總共有+50MOA 可調,  ...
THX , 睇完都係唔入了, 係都入支真M3

鍛身MOUNT 又係另一樣可能值得留意既小事:
Leupold  鍛造mount都係鋼材的.

幾十年前, 好多瞄具仲係鋼造的, 槍身亦廣泛係用鋼造, 那用鋼mount就理所當然了.
留意組合有 3 個接觸物件:  瞄具、鏡座、槍身.
當時代改變, 所有檔次的瞄具都已係用鋁材製造, 若是鋼槍身如M700之類, 那不論使用鋁或鋼mount都係合理的, 因為組合比例點配都係2:1
但若瞄具係鋁造, 槍身或魚骨又係鋁造, 那鋼mount就未必係一個好選擇, 因為兩種物料始終存在不同硬度/密度/變型度...

引用:
原帖由 loveless 於 7-9-2016 14:55 發表
鍛身MOUNT 又係另一樣可能值得留意既小事:
Leupold  鍛造mount都係鋼材的.

幾十年前, 好多瞄具仲係鋼造的, 槍身亦廣泛係用鋼造, 那用鋼mount就理所當然了.
留意組合有 3 個接觸物件:  瞄具、鏡座、槍身.
當時代 ...
咁真係唔知點配好, 可能求其整支VECTOR雞雞地MODEL算, 一係COPY M3扮下型.. 煩

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 7-9-2016 14:48 發表

THX , 睇完都係唔入了, 係都入支真M3
M2 最少要成皮野落樓....
其實Vector有一個幾好既選擇: o個碌老番S&B PMII 3-12X50
純以真鐵標準佢未免太平, 純以玩具標準佢又好似貴o左少少...
但如果係G28o甘跟埋已經係34mm鏡座, 呢支差不多係唯一慳錢選擇

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 7-9-2016 15:26 發表

咁真係唔知點配好, 可能求其整支VECTOR雞雞地MODEL算, 一係COPY M3扮下型.. 煩
個人覺得最理性既組合會係 Vector 3-12X50 FFP,
加老翻 M10 QD-L 35mm鏡座.
埋單唔使3K

慳o左又可以投資少少買番對真Harris 腳架...

鏡Mount都重可以係真品, 但鏡最好有AAAA老翻! 我同自己講過一定唔會張幾支真品鏡放入去支airsoft搶度用.

引用:
原帖由 loveless 於 7-9-2016 15:52 發表

個人覺得最理性既組合會係 Vector 3-12X50 FFP,
埋單唔使3K

都啱, 呢D嘢唔知SHXXXR有冇放出鋪, 去望下, 其實我個人喜好40MM, 怕大支得濟.. 去望望搵個感覺先

我都睇過真Harris, 一千咁上下, 係外國訂返來, 但諗緊而家D老翻都做到好似..

引用:
原帖由 rho837 於 7-9-2016 16:01 發表
鏡Mount都重可以係真品, 但鏡最好有AAAA老翻! 我同自己講過一定唔會張幾支真品鏡放入去支airsoft搶度用.
本來見支真民用都唔太貴都諗諗下, 原來係唔啱7.62用, 咁就算數.. 想擬真反而更唔真實

M3二手都要六千幾係EBAY,仲要花咗,  都費時諗

引用:
原帖由 loveless 於 7-9-2016 15:52 發表

埋單唔使3K

May I know where can buy the vector optic scope and red dots ?

SHXXX 同埋名搶都有, 但選擇唔多

仲有冇其他店有??

引用:
原帖由 stevenyu2000 於 7-9-2016 16:12 發表

May I know where can buy the vector optic scope and red dots ?
始終支 3-12X50 以玩具市場黎講係有d貴, 以我所知只得射手至有...
紅點就較大路, 好似其它舖都有..

發新話題